Review: Philio Motion Sensor PSP05

Review: Philio Motion Sensor PSP05

Vandaag weer eens een nieuwe product van de fabrikant Philio. Hiervan hebben wij een tijdje lang geen nieuwe producten zien langs komen. Deze keer is de Motion Sensor PSP05 aan de beurt. Wij gaan hem voorzien van een review.

Met deze Motion Sensor van Philio kun je bewegingen detecteren. Een bewegings sensor wordt ook vaak wel een PIR genoemd. PIR staat voor "Passive Infra Red", dat is Engels voor een gewone huis-tuin-en-keuken infrarood-gevoelige sensor. Deze sensor reageert dus op warmte (infrarood) de sensor zelf zendt niks uit maar ontvangt alleen. Als er bv iemand langsloopt zal hij een warmte verschil opmerken tussen deze persoon en de omgeving. Dit kan de sensor waarnemen en dus een signaal sturen naar je controller dat er beweging is. Doordat er een raster voor de sensor zit kan hij ook het verschil zien dus bv een auto die al 10 min. op je oprit staat en een persoon dit aankomt lopen.

Deze Philio is handig om te gebruiken in alarmsystemen, maar je kunt hem ook bv gebruiken als iemand langsloopt om een lamp automatisch aan of uit te laten zetten. Wil je je huis dus echt slim maken dan mag deze sensor niet ontbreken.

"Buiten spelen mag"

Bijzonder aan deze PIR is dat je hem ook buiten mag gebruiken. Dit maakt hem behoorlijk bijzonder omdat er hiervan geen anderen op de markt zijn.

Hij is maar 45mm in diameter wat hem net zo compact maakt als de Fibaro Motion sensor. De afwerking is wit en het geheel voelt stevig aan. Het ophangen gaat door de bijgeleverde beugel welke magnetisch is, hierdoor kun je hem gemakkelijk in elke hoek draaien. De beugel bevestig je aan de muur, met een dubbelzijdige sticker. Hierdoor is het ophangen op oneffen oppervlaktes wel wat lastig omdat er geen schroef mogelijkheid is.

Aan de bovenkant zit een LED waar je de status mee kunt bekijken. Zo licht hij op als de batterijen leeg zijn. Hij maakt gebruik van de Z-Wave plus protocol hierdoor verbruikt hij minder batterijen en heeft een beter bereik.

Hij is te koop voor €59,95 via onze partner. 

Wat krijg je:

- Motion Sensor
- Handleiding (Engels)
- Ophangbeugel
- Afdekkapje
- Dubbelzijdige tape

Technische specificaties:

Protocol: Z-Wave Plus
Frequentie: 868.42 MHz
Kijkhoek: 360 ° 
IP Rating: Waterdicht (IP43)
Batterij: CR123 Lithium ion battery, 3V;
Beveiliging: AES 128 bit encryption
Gebruikstemperatuur: -10 C ~ 40 C
Bereik: Minimum 40 meter binnen, 100 meter buiten.

Uiterlijk:

Grootte:


Installatie:

Ik zal de installatie testen op de volgende controllers:

- Athom - Homey
- Fibaro - HC2
- Zipato - ZipaTile
- Vera Plus


Homey:

We gaan deze sensor toevoegen aan de Homey. Dit kun je doen door in te loggen en naar het apparaten gedeelte te gaan. Vervolgens klikken we op het "+" icoontje en zoeken we de Philio motion sensor op. Ik moest even de APP installeren want deze had ik nog niet. Hierna kun je op het juiste apparaat klikken en zal het toevoegen starten. Er wordt aangegeven dat je de sensor open moet maken en op het knopje moet drukken aan de binnenkant. Dit hoeft niet want je kunt ook de tamper knop aan de achterkant gebruiken, deze moet je even een paar keer achter elkaar indrukken. Als je hem overigens de eerste keer toevoegt moet je het lipje bij de batterij verwijderen en dan zal hij automatisch gevonden worden.

Als je de sensor op mijn definitieve plek gaat installeren kun je hem in een test mode zetten. Dit kun je doen door de knop aan de achterkant 3x achter elkaar in te drukken. De LED zal dan 1 seconde oplichten. Nu zal bij beweging de LED oplichten. Ik ga hem netjes verschijnen op het dashboard en zie de bewegingen binnenkomen na de opwarm tijd van de PIR (1 min.).

Installatie:

Configuratie:

Dashboard:

Flow opties:

ALS:

EN

Voorbeeld flow:


ZipaTile

Volgende controller is de ZipaTile. Je kunt het toevoegen starten door in te loggen op de controller en naar het device gedeelte te gaan. Vervolgens klik je op "add new device" en selecteer je Z-wave. Hierna moet je het lipje verwijderen bij de batterij en zal het toevoegen automatisch starten. De ZipaTile reset altijd eerste de sensor, dus je moet het toevoegen als het ware 2x starten op de sensor. Dit doe je door het knopje aan de achterkant een paar keer in te drukken. Hij werd netjes gevonden en ik zie op het dashboard de bewegingsmelder verschijnen.

Als je de sensor op mijn definitieve plek gaat installeren kun je hem in een test mode zetten. Dit kun je doe door de knop aan de achterkant 3x achter elkaar in te drukken. De LED zal dan 1 seconde oplichten. Nu zal bij beweging de LED oplichten.

Na wat testen viel het mij op dat er geen beweging werd door gegeven naar de sensor, ook niet na de opwarmtijd voor de PIR (1 min.). Dit kun je oplossen door bij de configuratie parameter 7 met waarde 22 toe te voegen. 

Installatie schermen:

Configuratie:

Dashboard:

Rule creator opties:

Voorbeeld regel:

Ik wil graag dat als er beweging en 's nachts is dat dan de lamp in de hal aangezet wordt. Als er geen beweging is dan mag hij weer uit.

Eerst maak een virtual sensor aan welke ik aan- en uitzet met een "scheduler" welke kijkt naar de zonsopgang en ondergang.

En een regel om de lamp aan en uit te zetten:


Fibaro Home Center 2

De volgende controller is de HC2. Deze geeft over het algemeen wat problemen met Philio producten. Dus we gaan zien of deze wel goed gaat. Je kunt het toevoegen starten door in te loggen en naar het apparaten gedeelte te gaan. Vervolgens klik je op "add new device" en hierna op add. Het toevoegen zal starten. Nu is het een kwestie van het verwijderen van het lipje bij de batterij. De LED zal aan de voorkant langzaam gaan knipperen. De sensor knipperde nog 1x kort en  werd gevonden door de controller en toegevoegd. Mocht die om wat voor een reden dan ook niet starten met toevoegen dan kun je ook een paar keer drukken op het knopje op de achterkant van de sensor. Hij werd netjes gevonden en ik zie op het dashboard de bewegingsmelder verschijnen.

Als je de sensor op mijn definitieve plek gaat installeren kun je hem in een test mode zetten. Dit kun je doe door de knop aan de achterkant 3x achter elkaar in te drukken. De LED zal dan 1 seconde oplichten. Nu zal bij beweging de LED oplichten.

Na wat testen viel het mij op dat er geen beweging werd door gegeven naar de sensor, ook niet na de opwarm tijd van de PIR (1min.). Dit kun je oplossen door bij de configuratie parameter 7 met waarde 22 toe te voegen. 

Installatie schermen:

Configuratie:

Dashboard:

Voorbeeld scene:

Ik wil graag dat als er beweging en 's nachts is dat dan de lamp in de hal aangezet wordt. Als er geen beweging is dan mag hij weer uit.


Vera Edge:

Als laatste testen we de Vera Edge met deze sensor. De laatste paar reviews hebben wij behoorlijk wat problemen gehad met het toevoegen van producten aan deze controller. Vera heeft beterschap beloofd dus we zullen zien of deze wel zonder problemen kan worden toegevoegd.

Je kunt het toevoegen starten door in te loggen op de Vera en naar het device gedeelte te gaan. Vervolgens klik je op "add new device" en zoek je de Philio PSP05 op. Hij werd gevonden in de lijst en ik kon het toevoegen starten. Nu is het een kwestie van het verwijderen van het lipje bij de batterij. De LED zal aan de voorkant langzaam gaan knipperen. De sensor knipperde nog 1x kort en  werd gevonden door de controller en toegevoegd. Mocht die om wat voor een reden dan ook niet starten met toevoegen dan kun je ook een paar keer drukken op het knopje op de achterkant van de sensor. Hij werd netjes gevonden en ik zie op het dashboard de bewegingsmelder verschijnen. En nog belangrijker ik zie ook de bewegingen binnenkomen.

Als je de sensor op mijn definitieve plek gaat installeren kun je hem in een test mode zetten. Dit kun je doe door de knop aan de achterkant 3x achter elkaar in te drukken. De LED zal dan 1 seconde oplichten. Nu zal bij beweging de LED oplichten.

Installatie:

Configuratie:

Dashboard:

Scene opties:

Voorbeeld Scene

  •  

Parameter/instellingen:

3) PIR gevoeligheid
Instelling voor de gevoeligheid van de sensor
Standaard instelling: 80
Beschikbare instelling: 0 (uit), 1 (laag) > 99 (Hoog en meer bereik)

8) PIR detectie tijd
Hiermee kun je de tijd instellen dat de sensor weer een beweging (re-detect) mag sturen naar de controller.
Standaard instelling: 3 (24 sec)
Beschikbare instelling: 1 > 127 (1 = sec)


Concurrentie:

Fibaro Motion Sensor
NEO Coolcam Motion Sensor
Aeon Labs Multi sensor 

Bekijk ook hier onze battle van bewegingsmelders.


Veelgestelde vragen:

Kan ik deze sensor ook buiten gebruiken?
Ja, dat is mogelijk. Hij heeft een IP rating van 43.

Heeft deze sensor ook een ingebouwde temperatuurmeter of anders sensoren?
Nee, dat heeft hij niet. Het is puur een bewegingsmelder welk wel een temper schakelaar heeft.

Waarom zie ik geen bewegingen binnenkomen in mijn controller?
Voeg eens parameter 7 met waarde 22 toe.


Video review:


Conclusie:

Deze bewegingsmelder ziet er goed uit en zit solide in elkaar. Unieke feature is dat je hem buiten kunt gebruiken. Goed om te zien dat er eindelijk eens een fabrikant is die dit heeft gemaakt want dit was er nog niet. Hij is net zo klein als zijn concurrent de Fibaro Motion sensor dus je kunt hem redelijk onopvallend ophangen. Om te zorgen dat hij niet zomaar van de muur afgetrokken kan worden zit er een temper schakelaar op. 

Er wordt tevens een kapje mee geleverd om een gebied af te schermen. Met zijn €59,95 is hij niet de goedkoopste maar als je een buitensensor zoekt dan is deze je enige optie. De sensor ophangen kan door de meegeleverde beugel welke magnetisch werkt waardoor je hem goed in elke richting kunt richten. Hierbij kun je wel tegen problemen aan lopen als je een wat bobbelig oppervlakte heb omdat er geen schroef mogelijkheid aanwezig is. Je kunt hem overigens ook inbouwen in je plafond door een speciale beugel.

Ik had wel diversen problemen om hem goed werkend te krijgen op de diversen controllers.  

Dus: Zoek je een sensor welke je buiten kunt gebruiken? Dan is de Philio bewegingsmelder je vriend voor buiten.

+

Buiten te gebruiken
Klein
Afdekkapje
Handig magneet systeem

-

Vereist wat extra configuratie mogelijkheden om hem werkend te krijgen

 

Wil je deze bewegingsmelder kopen?:

  

Getest met: 
Homey, Firmware 1.5.3, Philio APP: 0.0.22
ZipaTile, firmware 1.1.39e 
Fibaro HC2, firmware 4.104
Vera Plus, firmware 1.7.2414

 

Delen op:

Reactie plaatsen