Onze sponsor:

Battle:

16 oktober 2017 | Niels Laan | Aeotec, Fibaro, Neo Coolcam, ...

Fibaro vs Neo Coolcam vs Aeon Labs - Motion sensor

Ik zet de volgende Z-Wave bewegingssensoren op rij:

- Fibaro Motion Sensor
- Neo Coolcam - Motion Sensor
- Aeon Labs - Motion Sensor 6in1
- Philio - Motion sensor  3in1

Er zijn natuurlijk nog veel meer verschillende sensoren onder andere de goedkopere 433Mhz sensor van KaKu. Deze laat ik buiten beschouwing, omdat naar mijn idee deze geen betrouwbare reacties geven.

Laten we eerst eens kijken wat een bewegingssensor nou precies doet en hoe hij werkt.

Een beweging sensor wordt ook vaak wel een PIR genoemd. PIR staat voor "Passive Infra Red", dat is Engels voor een gewone huis-tuin-en-keuken infrarood-gevoelige sensor. Deze sensor reageert dus op warmte (infrarood) de sensor zelf zendt niks uit maar ontvangt alleen. Als er bv iemand langsloopt zal hij een warmte verschil opmerken tussen deze persoon en de omgeving. Dit kan de sensor waarnemen en dus een signaal sturen naar je controller dat er beweging is. Doordat er een raster voor de sensor zit kan hij ook het verschil zien dus bv een auto die al 10 min. op je oprit staat en een persoon dit aankomt.

Bewegingssensor worden vaak gebruikt in alarmsystemen, maar je kunt hem ook bv gebruiken als iemand langsloopt om een lamp automatisch aan of uit te laten zetten.

Tijd voor een overzichtje van de verschillende mogelijkheden:

  Grootte Prijs Temp Tamper PIR Lux UV Vocht Power USB/vast voeding? Standby verbruik: Nauwkeurigheid temp. LED
Fibaro 44x44x44mm 59,95 Ja Ja Ja Ja Nee Nee 1x CR123A Nee 6uA 0,5 °C Ja, kleur in te stellen
Neo Coolcam 44x44x44mm 39,95 Nee Nee Ja Ja Nee Nee 1x CR123A Nee 14~16uA NVT Ja
Aeon Labs 46x46x46mm 69,95 Ja Ja Ja Ja Ja Ja 2x CR123A Ja Onbekend ±1.6°C Ja
Philio 28x23x96mm 42,95 Ja Ja Ja Nee Nee Nee 1x CR123A Nee Onbekend Onbekend Ja


Als je het bovenstaande schema bekijkt, is er niet zomaar een winnaar uit te roepen, elke sensor heeft wel voordelen en nadelen. 

Als je kijkt naar de opties dan is de Aeon Labs een absolute winnaar met zijn extra sensoren en mogelijkheid van vaste voeding. Helaas moet je voor deze extra opties wel €20,- meer betalen. Hiermee komen we meteen bij de goedkoopste oplossing de Neo Coolcam, een nadeel aan deze sensor is dat hij geen tamper alarm heeft. Door het ontbreken van deze optie is het mogelijk om de sensor van de muur te halen zonder dat het alarm afgaat. Hiermee is deze sensor dus minder geschikt voor een 100% goed beveiligd systeem. 
Dan hebben we de Philio sensor deze heeft wel de tamper oplossing en is ook niet de duurste. Wat wel bij deze sensor moet worden opgemerkt is dat de vormgeving niet zo mooi is. Ander punt is dat hij niet gemakkelijk in een hoek kan worden opgehangen. Voor een goede werking hang je hem op 1,2 meter hoogte van de grond. Als laatste hebben we de Fibaro motion sensor, deze is wel gemakkelijk in een hoek te hangen en heeft ook meerdere sensoren aan boord, maar is wel weer iets duurder. Tevens is deze sensor koning van de instelmogelijkheden. Zo heb je een mogelijkheid om de gevoeligheid met stappen van 1 tot 100 te kunnen instellen.

In de praktijk:

Omdat ik alle sensoren in gebruik heb kan ik ook een stukje eigen praktijkervaring delen. Hierbij moet ik wel een disclaimer plaatsen, omdat mijn resultaten anders kunnen zijn dan bij de gemiddelde gebruiker.

Als ik kijk naar het batterijverbruik dan is de Philio absoluut de winnaar. Deze hangt al ruim 1,5 jaar in mijn huis en ik heb de batterij nog niet hoeven te vervangen. De Aeon Labs versie daarentegen heb ik al zeer vaak moeten vervangen, deze werkt eigenlijk alleen lekker als je hem aan een voeding hangt. Batterijverbruik hangt natuurlijk ook zeer af van je instellingen en hoe vaak er iemand langsloopt. De reactie tijd van de verschillende sensoren zijn na genoeg bijna gelijk, hoewel ik vaak merk dat de Fibaro sensor het snelste reageert. 

Het bevestigen van de sensoren werkt bij de Neo Coolcam/Fibaro het prettigst, het beugeltje kun je bijna blind vast schroeven omdat je de sensor bijna nog alle kanten kunt opdraaien.

Winnaar:

Lastig om dus om een winnaar aan de wijzen. We doen toch een poging:

Ga je voor prijs? Dan is de Neo Coolcam de winnaar. Wil je meer opties en geen hoofdprijs betalen? Dan zou ik voor de Fibaro gaan.

Succes met je keuze!

PS: Tijdens het maken van deze review is Neo Coolcam met een nieuwe versie gekomen van hun Motion Sensor. Deze heeft nu ook een temperatuursensor ingebouwd.

Dit product is te koop voor:


Fibaro Motion Sensor
€ 60
Kopen
Neo Coolcam - Motion Sensor
€ 40
Kopen
Neo Coolcam - Motion Sensor
€ 21
Kopen
Aeon Labs - Motion Sensor 6in1
€ 70
Kopen
Philio - Motion sensor 3in1
€ 48
Kopen
;
;

Auteur:
Niels Laan

Oprichter van dit blog en passievolle domotica nerd. Alle artikelen van Niels

Nog meer van:

Bewegingsensoren
Hoi! Google en de EU vinden dat ik moet aangeven dat ik Cookies gebruik. Wij gaan ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier onze privacyverklaring.