Review: HANK Flood sensor - HKZW - FLD01

Review: HANK Flood sensor - HKZW - FLD01

We zijn bijna door onze HANK producten heen. We hebben er nog 2 liggen en vandaag behandelen we de HANK Flood sensor.


Met een flood sensor kun je water detecteren. Uitermate handig om bij je wasmachine te installeren om te voorkomen dat je hele huis onderloopt. Zeker als je hem gebruikt in combinatie met een schakelaar om je water af te sluiten.

Deze sensor is mooi, organisch vormgegeven en maar 68 mm in diameter en maar 22mm hoog. Hij kan zowel op de vloer als op de muur bevestigd worden door de bijgeleverde voeler. Deze voeler is vast te maken door schroeven of de dubbelzijdige sticker. De sensor is ook magnetisch waardoor je hem aan de zijkant van je wasmachine zou kunnen bevestigen. 

Hij wordt gevoed door een ER14250 batterij. Jammer dat hier niet de bekende CR123A batterij wordt gebruikt. Deze batterij wordt namelijk in de meeste sensoren gebruikt en heb je dan vaker op voorraad.

Hij heeft een LED aan de bovenkant welke oplicht als je hem gaat toevoegen en als er lekkage is gedetecteerd. Er is geen akoestisch alarm. Dat is wel jammer omdat je dan altijd een connectie nodig hebt met je controller.

Hij is te koop voor € 32,50 via onze partner.

Wat krijg je:

Grootte:

Uiterlijk:


Installatie:

Wij zullen deze water sensor testen op de volgende controllers:

- Homey
- ZipaTile
- Fibaro Home Center 2
- Vera Plus
- Domoticz 

 


Homey:

De eerste controller waar wij de flood sensor aan gaan toevoegen is de Homey. Je kunt het toevoegen starten door in te loggen op de Homey en naar het apparaten gedeelte te gaan. Vervolgens klik je op het plusje en zoek je de HANK op. Als je de APP niet geïnstalleerd hebt dan moet je dit eerst even doen. De volgende stap is het starten van de "toevoegen procedure" op de Homey.  Verwijder hierna het plastic clipje bij de batterij. Dit doe je door het klepje aan de bovenkant te draaien. Druk hierna 3x snel achter elkaar op de knop boven de batterij. Het LEDje zal oranje gaan knipperen. Zorg altijd dat de sensor dicht in de buurt van de Homey is.

Installatie schermen:

Configuratie:

  •  

Dashboard:

Flow opties:

DAN:

EN:

 

Voorbeeld flow:

Ik wil graag een notificatie ontvangen als er water wordt gedetecteerd.

  •  

Zipatile

Om het toevoegen te starten op de ZipaTile log ik in op de controller en ga ik naar de device manager. Hierna klik ik op "add new device" en selecteer ik Z-Wave. De volgende stap is: de voorkant van de sensor los draaien en het lipje verwijderen bij de batterij. Druk vervolgens 3x op de button boven de batterij. Het LEDje zal oranje knipperen om aan te geven dat het toevoegen gelukt is. Zorg dat je de sensor dichtbij de controller houdt.

Hij werd succesvol toegevoegd en ik zie de flood sensor en de temperatuurmeter.

Installatie schermen:

Configuratie:

Dashboard:

  •  

Rule opties:

Voorbeeld rule:

Ik wil graag een notificatie ontvangen als er water wordt gedetecteerd.


Fibaro Home Center 2

De volgende controller is de Fibaro Home Center 2. Als eerste log je in op de controller. Hierna ga je naar je devices en klik je op "add new device". Om de controller in leer modus te zetten vinkje eerst "add secure" en hierna op "Add". De volgende stap is het verwijderen van het plastic clipje bij de batterij en 3x op de button te drukken om het toevoegen te starten. Het LEDje zal oranje knipperen om aan te geven dat het toevoegen gelukt is. Zorg dat je dichtbij de controller blijft.

Hij werd netjes toegevoegd en ik zie hem op het dashboard verschijnen. En nog het belangrijkste: ik zie de waterdetectie en temperatuur binnen komen.

Installatie schermen:

Configuratie:

Dashboard:

Voorbeeld scene:

Ik wil graag een notificatie ontvangen als er water wordt gedetecteerd.

  •  

Vera Plus

Het toevoegen van deze sensor kun je starten door in te loggen op de Vera en naar de devices te gaan. Vervolgens klik ik op "add device" en zoek ik de HANK op. Helaas zie ik hem niet in het lijstje staan, dus probeer ik hem toe te voegen als generic sensor. Om het toevoegen te starten verwijder je de voorkant en verwijder je het lipje bij de batterij en druk je 3x op het toevoegen knopje. Het LEDje zal gaan knipperen (5 sec) om aan te geven dat het toevoegen is gelukt. De sensor werd netjes toegevoegd en alles werkt zoals het hoort. Ik zie de sensor en batterij status.

Installatie schermen:

Configuratie:

Apparaten:

  •  

Voorbeeld scene:


Domoticz

Als laatste controller is Domoticz aan de beurt. Je kunt het toevoegen starten door naar het menu item "setup" en daarna naar "hardware" te gaan. Vervolgens klik je op setup van de Aeon Labs controller en ga je naar include node secure (aan de rechterkant). Hierna verwijder je het lipje bij de batterij en druk je 3x op de button boven de batterij. Het LEDje zal oranje knipperen om aan te geven dat het toevoegen gelukt is. Zorg dat je dichtbij de controller blijft.

Hij werd netjes gevonden maar helaas zie ik de temperatuur niet als een temperatuurmeter. Hierdoor is deze niet te gebruiken.

Installatie schermen:

Configuratie:

Dashboard:


Parameters:

Met parameters kun je zaken instellen zoals bijvoorbeeld gevoeligheid. Bij de meeste controllers staat dit allemaal netjes in de configuratie bij sommige niet en zul je (als je deze wilt veranderen) handmatig moeten toevoegen. Zie onderstaand de belangrijkste instelmogelijkheden.

17) Interval opnieuw sturen van alarm
Standaard instelling:  5 (min)
Beschikbare instelling: 1 - 24 minuten

19) Report temperatuur
Standaard instelling:  144 (10 min.)
Beschikbare instelling: 3 - 240

Er zal een update worden gestuurd als de temperatuur 1 graad veranderd.

20) Alarm temperatuur (hoog)
Standaard instelling:  400 (400 °C)
Beschikbare instelling: -550 - 1250 (-55 - 125 °C)

22) Alarm temperatuur (laag)
Standaard instelling:  0 (0 °C)
Beschikbare instelling: -550 - 1250 (-55 - 125 °C)

24) LED aan/uit
Standaard instelling:  1
Beschikbare instelling: 0 Uit, 1 Aan

24) Alarm batterijnvio
Standaard instelling:  20 (20%)
Beschikbare instelling: 10-50 (10-50%)


Concurrentie:

Fibaro - Flood sensor

Zipato - Flood sensor

Aeon Labs - Water sensor 6

Neo Coolcam - Flood sensor


Veelgestelde vragen

Waar kun je deze water sensor gebruiken?
Alles waar water wordt gebruikt. Denk hierbij in de buurt van een wasmachine, kraan, CV-ketel, etc.

Ondersteunt hij Z-Wave Plus?
Ja, deze ondersteuning is er

Het toevoegen wordt niet automatisch gestart. Wat nu?
Druk op het knop aan de voorkant. Mocht het dan nog niet lukken verwijder (exclude) dan eerst de sensor en probeer het nogmaals.


Conclusie:

Als je deze sensor in huis haalt krijg je de mogelijkheid om waterlekkage te detecteren en temperatuur te meten. Hij is redelijk compact en maakt gebruik van een ER14250 batterij. Als pluspunt heeft hij een externe voeler zodat je de sensor aan de muur kunt halen en voeler dichtbij waar het kan gaan lekken. 

Ander pluspunt is de prijs van € 32,50 wat hem de goedkoopste op de markt maakt (met externe voeler). Enige minpunt is dat hij zelf geen alarm heeft, hierdoor ben je altijd afhankelijk van de connectie naar je controller voor een signaal.

 

+

Formaat
Externe voeler
Prijs

Geen akoestisch alarm

 

Wil je deze sensor kopen?:

  

Getest met: 
Homey, Firmware 1.5.8
ZipaTile, firmware 1.3.13e 
Fibaro HC2, firmware 4.104
Vera Plus, firmware 1.7.3532

 

Reactie plaatsen