Review: Neo Coolcam - Watersensor

Review: Neo Coolcam - Watersensor

Vandaag weer een review van een Neo Coolcam product: De Watersensor. Zoals de naam al doet vermoeden kun je hier mee water detecteren. We gaan hem eens aan het water voelen.

Met deze sensor kun je dus water lekkage detecteren. Dus prima om bv bij je wasmachine neer te zetten. Zodra hij water detecteert zal er een akoestische en een visueel alarm afgaan. Hij kan dus ook zonder controller werken. Wel een fijne gedachte, omdat je niet altijd je smartphone bij je hebt. Je kunt natuurlijk ook alsnog een notificatie laten sturen naar je telefoon.

Het water detecteren kan op 2 manieren: door de gouden puntjes aan de onderkant van de sensor en de andere manier is om de probe te gebruiken. Met de probe kun je de sensor verlengen. Handig als je naar een wat moeilijk te bereiken plek moet. Er wordt een beugel meegeleverd om de sensor bv aan de muur te hangen.

Hij is 68x34mm (DxH) wat hem niet de kleinste op de markt maakt, maar omdat de probe wordt meegeleverd kun je hem altijd ergens vrij plaatsen en is de grootte dus minder een probleem. De voeding gaat door een CR2 batterij. Het is jammer dat niet de CR123A hiervoor gebruikt wordt (die in de meeste sensoren zitten).

Hij is te koop voor € 39,50 via onze partner.


Wat krijg je:

- Water sensor
- Handleiding
- Probe (incl. 1,2M snoer)
- Beugel voor als je de Probe gebruikt
- Schroeven en plug


Uiterlijk:

Grootte

Specificaties:

Compatibiliteit: 300 series and 500 series
Stroom: CR2 x1
Standby verbruik: 2uA
Levensduur batterij: 2 jaar
Gebruiks temperatuur: 0-40℃
Grootte: 68mmx68mmx34mm (L x W x H)


Video


Installatie:

Ik zal deze Door/Windowsensor testen op de volgende controllers:

- Athom - Homey
- Fibaro - HC2
- Zipato - ZipaTile
- Vera Plus


Homey

Deze sensor aan de Homey toevoegen gaat door in te loggen en naar het apparaten gedeelte te gaan. Vervolgens druk je op de plus en zoek je op Neo Coolcam en selecteer je de water sensor (dat icon van de Fibaro Watersensor...kuch). Als de toevoegen procedure is gestart draai je de sensor open en druk je 3x op het toevoegen knopje (naast de LED). Het rode LEDje zal oplichten. De sensor werd in ons geval gevonden en netjes toegevoegd. 

Als je de sensor op zijn definitieve plek zet zorg voor een vlakke ondergrond en natuurlijk dat hij dicht bij de plek staat waar het zou kunnen gaan lekken.

Installatieschermen:

 

Configuratie:

Apparaten:

 •  

 

Flow opties:

 

Voorbeeld flow:

Met deze sensor zijn niet zoveel spannende regels te bedenken. Je wilt volgens mij een melding krijgen als er water wordt gedetecteerd.

Dit kun je op deze manier instellen:

 


ZipaTile

Het toevoegen van deze sensor aan de Zipatile gaat door in te loggen en naar de "Device manager" te gaan. Vervolgens klik op Z-Wave hierbij zal de toevoegen procedure starten. Vervolgens is het zaak om de sensor open te draaien en het lipje te verwijderen bij de batterij. Om het toevoegen te starten druk je 3x op het knopje naast het ledje. Het LEDje zal rood oplichten als het toevoegen is gestart. Vervolgens herhaal je dit nogmaals om het toevoegen af te ronden. Zorg altijd dat je dicht bij de controller bent. 

De sensor werd netjes gevonden en de sensor reageert goed (ik zie Flood/No Flood). Als je de sensor op zijn definitieve plek zet zorg voor een vlakke ondergrond en natuurlijk dat hij dicht bij de plek staat waar het zou kunnen gaan lekken.

Configuratie:

 Dashboard

Opties rule creator

Voorbeeld regel/scene

Met deze sensor zijn niet zoveel spannende regels te bedenken. Je wilt volgens mij een melding krijgen als er water word gedetecteerd.

Dit kun je op deze manier instellen:


 

Fibaro Home Center 2

Het installeren van deze water sensor gaat door in te loggen op je HC2 en naar het apparaten gedeelte te gaan. Vervolgens klik je op "add or remove device" waarna je op "add" moet klikken om het toevoegen te starten. Hierna is het een kwestie van de sensor open te draaien en 3x op het toevoegen knopje te klikken. De sensor werd netjes gevonden en toegevoegd. Op het dashboard zie hoofd node, een node om hem scherp te zetten en of er water is gedetecteerd. Er is geen template beschikbaar maar alles lijkt prima te werken.

Vervolgens installeer je hem op de juiste plek. Zorg dat de sensor (of probe) op een vlakke ondergrond staat en natuurlijk dicht bij de plek waar het zou kunnen gaan lekken.

Installatie schermen:

Configuratie:

Omdat er nog geen template is zul je zelf handmatig de configuratie moeten veranderen. Zie de parameters verder op.

Voorbeeld scene:

Met deze sensor zijn niet zoveel spannende regels te bedenken. Je wilt volgens mij een melding krijgen als er water wordt gedetecteerd.

Dit kun je op deze manier instellen:


Vera Edge

Het toevoegen aan de Vera Egde kan ik kort over zijn. De sensor staat niet in de lijst en word niet op de juiste manier gevonden als ik hem als algemene Z-Wave sensor toevoeg.


Parameters/configuratie

 

Configuratie "UIT" vertraging 

Hiermee kun je instellen wanneer de sensor weer uitgaat als er alarm is geweest.

Standaard instelling: 2 (sec)
Beschikbare instelling: 1 - 65535 (elke 1 sec)

Alarm interval

Deze parameter definieert pieptoon aan/uit interval tijd in minuten, wanneer lekwater wordt gedetecteerd. (Standaard: 1, bereik: 1-255)
Standaard instelling: 1 (sec)
Beschikbare instelling: 1 - 255 (elke 1 sec)

Eerste Alarm On Time tijdsduur

Deze parameter definieert de pieptoon in seconden van de duur eerste keer toen lekwater wordt gedetecteerd.
Standaard instelling: 60 (sec)
Beschikbare instelling: 10 - 255 (elke 1 sec)

Alarm aan tijd duur

Deze parameter definieert de pieptoon in seconden van de duur na eerste pieptoon wanneer lekwater wordt gedetecteerd.
Standaard instelling: 5 (sec)
Beschikbare instelling: 5 - 255 (elke 1 sec)


Veelgestelde vragen

Wat is de beste plek voor deze sensor?
Je kunt hem het beste neerzetten waar je lekkage verwacht. Zoals bv bij een wasmachine, afvoer, wasbak, etc.

Wat is het batterijverbruik?
Neo Coolcam geeft dat de batterij 2 jaar zou moeten mee gaan. Wij hebben dit zelf nog niet kunnen testen maar omdat de sensor geen extra sensoren heeft ingebouwd is het batterij verbruik zeer laag.

Ik krijg de sensor niet open, wat doe ik verkeerd?
Aan de zijkant van de sensor zitten 2 streepjes, als deze boven elkaar zitten dan zit hij maximaal dicht. Om hem op de maken draai je tegen de klok in.

Het toevoegen lukt niet.
Zorg dat de sensor altijd zeer dicht bij de controller is.

Wat is de maximale afstand vanaf de sensor naar de probe (hoever kan ik hem zetten)?
Je kunt hem maximaal 1,2m van de sensor afzetten.


Concurrenten:

Deze sensor heeft o.a. de volgende concurrenten:

- Fibaro Flood sensor
- Zipato Flood sensor


Conclusie

Deze sensor doet wat hij moet doen en dat is het detecteren van water lekkage. Ik heb de gevoeligheid getest met veel water en met zeer weinig water en in beide gevallen ging het alarm af. Hij is wat aan de grootte kant maar door de meegeleverde probe is het mogelijk de sensor te verlengen (tot 1,2m). Handig als je hem op een moeilijke plaats wilt leggen. Er wordt een beugel meegeleverd om hem op te hangen.

Het is jammer dat er gebruik wordt gemaakt van een CR2 batterij een CR123A batterij zou fijn geweest zijn. Omdat deze in meerdere sensoren wordt gebruikt.  Pluspunt is dat hij ook een akoestische en signaal alarm geeft. Eerlijk gezegd is het akoestische signaal niet super hard.

Hij is te koop voor € 39,50.

Kortom: Zoek je een goedkope watersensor dan is de Neo Coolcam - Watersensor je partner.

+

Prijs
Akoestische en signaal alarm
Ophangbeugel

CR2 batterij


Deze sensor is te koop via:

 

Getest met: 
Homey, Firmware 1.5.1, APP: Neo CoolCam v1.1.21
ZipaTile, firmware 1.2.29m 
Fibaro HC2, firmware 4.130
Vera Plus, 1.7.2935

 

Reacties (1) -

 • Marty

  16-7-2019 07:56:09 | Antwoord

  Hoi,
  ik wilde de sensor gebruiken om een eventuele lekkage bij een zwembad pomp/filter te voorkomen.
  Echter het lijkt erop dat de sensor super gevoelig is. Iedere nacht rond hetzelfde tijdstip detecteert de sensor namelijk water, maar daar is dan echt geen sprake van.
  Ik heb de sensor niet meer op de grond liggen, maar zwevend in de buurt van de sensor.

  Weet iemand of het mogelijk is om de sensor gevoeligheid aan te passen?

Reactie plaatsen