Review: Aeon Labs - Water sensor 6

Review: Aeon Labs - Water sensor 6

Het beschermen van je huis kan op verschillende gebieden, vandaag gaan we kijken naar het detecteren van een waterlekkage. Aeon labs heeft hiervoor een watersensor gemaakt. We gaan hem wat nader bekijken.


Detectie op zijn best

Wil je graag weten wanneer je wasmachine een lekkage heeft of laat je je hele huis veranderen in een zwembad? Deze watersensor van Aeon Labs is een slimme aanschaf om dreigende waterschade te voorkomen. Aan de onderkant zitten 4 gouden sensoren bevestigt. Hij kan hierdoor bij een kleine hoeveelheid water al een alarm geven.

Deze sensor kun je ook standalone gebruiken want hij heeft namelijk een ingebouwde sirene, welke gaat piepen als er water wordt waargenomen. Als je hem koppelt aan een Z-Wave controller kun je hem ook nog slim maken. Je zou een afsluitkraan kunnen monteren op je waterleiding om te zorgen dat het water automatisch wordt afgesloten. Met een tussenstekker op je wasmachine kun je deze ook laten uitzetten. Een notificatie ontvangen behoort uiteraard ook tot de mogelijkheden. Op deze manier verklein je de kans op waterschade.

Naast de detectie van water heeft hij een ingebouwde temperatuursensor. Deze kun je handig gebruiken om brand mee te detecteren. Door een signaal te laten geven als de temperatuur in een ruimte zeer hoog wordt.. Een mooie extra "rookmelder" dus.

Als laatste feature heeft deze sensor een ingebouwde schoksensor welke als tamper beveiliging kan dienen.

Hij maakt gebruik van de Z-Wave plus protocol. Hij is 3,8cm breed en 2,4cm hoog en is te koop voor € 59,95 via onze partner.  Aan de voorkant zit een LED welke oplicht als je hem gaat toevoegen en welke gaat knipperen als het alarm afgaat. Deze LED is tevens het knopje om hem toe te voegen en de status te bekijken.

Wat vaak een probleem is bij watersensoren is dat ze op batterijen werken. Dit is op zich natuurlijk niet zo'n probleem maar vaak staat hij op een lastig te bereiken plek. Dus het verwisselen van de batterij is geen eenvoudig klusje. Aan vaste voeding is dus wel fijn. Aeon Labs heeft hiervoor een dock gemaakt. Deze dock voorziet de sensor van stroom en daarnaast heeft hij de mogelijkheid om 2 probes aan te sluiten. Met deze probos kun je wat gerichter water detecteren. Daarnaast kun je de de sensor wat hoger hangen waardoor het bereik naar de controller wat beter wordt. Deze dock is te koop voor 29,95


Wat krijg je?

- Watersensor
- 2 schroefjes om hem dicht te maken
- CR123A batterij
- Handleiding

Optionele dock:

- Dock
- USB kabel
- 2 probes


Technische specificaties:

Model nummer: ZW122
Z-Wave Plus: Ja
Maximale volume alarm: 60dB 

Sensoren:
Temperatuur
Water

Power supply:
CR123A lithium batterij
3V / 1500mA

Repeater functie: Nee
Operating humidity: 8% tot 80%.
Operating temparetuur: 0°C tot 40°C

IP rating: IP65 rating

Levensduur batterij: 2 à 3 jaar met standaard instellingen en 5 lekkages/events per maand.


Uiterlijk:

Dock:

Grootte:


Installatie:

Wij zullen deze water sensor testen op de volgende controllers:

- Homey
- ZipaTile
- Fibaro Home Center 2
- Vera Plus
- Domoticz 


Homey:

Als eerste controller beginnen we met de Homey. Deze sensor voldoet aan de standaard Z-Wave specificaties dus toevoegen zou geen problemen moet geven. 

Je kunt het toevoegen starten door in te loggen op de Homey en naar het apparaten gedeelte te gaan. Vervolgens klik je op het plusje en zoek je de Smart sensor 6 op. Helaas staat hij nog niet in het lijstje. Dus proberen we hem als generic Z-Wave sensor toe te voegen. Om het toevoegen te starten haal je het lipje weg bij de batterij (even hard aan trekken). Hierna zal de LED langzaam van kleur veranderen. Hij werd gevonden maar komt met de melding dat hij hem als een generic device toe gevoegd heeft. Hierdoor verschijnt hij als een aan/uit schakelaar en werkt hij niet zoals het hoort.

Installatie schermen:


ZipaTile

Het toevoegen aan de ZipaTile moet niet al te veel problemen geven, het is tenslotte maar een watersensor welke Z-Wave standaard gebruiken. 

Om het toevoegen van deze sensor te starten log je in op je ZipaTile. Vervolgens ga je naar het device gedeelte en klik je op "add new device" en vervolgens op de Z-Wave. Het aftellen zal beginnen. Hierna verwijder je het lipje bij de batterij (even goed hard trekken). De sensor zal dan langzaam van kleur veranderen en groen oplichten en een piep geven om aan te geven dat hij is toegevoegd. Mocht dit niet het geval zijn dan kun je het knopje aan de voorkant indrukken. Zorg altijd dat je dicht bij de controller bent als je gaat toevoegen. Hij werd netjes gevonden en toegevoegd aan de ZipaTile.

Ik zie een water sensor (welke overigens niet helemaal in de juiste categorie hangt), tamper schakelaar en een temperatuurmeter. Helemaal compleet dus en nog het belangrijkste; hij werkt ook nog.

Installatie schermen:

Dashboard:

Configuratie:

Opties rule creator:

Voorbeeld rule:

Belangrijk is als deze sensor waterlekkage detecteert dat wij dan een notificatie ontvangen. We zetten ook meteen de plug van de wasmachine uit om te zorgen dat deze stop met draaien. We zorgen ook dat als het donker genoeg is ook de lamp aan gaat, wel zo handig.

Zoals je ziet is de benaming niet helemaal correct en is het even zoeken naar de juiste eindpunten.


Fibaro Home Center 2

De volgende controller is Fibaro Home Center 2. Je kunt het toevoegen starten door in te loggen op de HC2 en naar het "device" gedeelte te gaan. Vervolgens klik je op "add or remove device" en op "add". Hierna trek je het lipje bij de batterij weg (hard trekken). De sensor zal dan gaan veranderen van kleur en als hij gevonden is door de controller groen oplichten en een piep geven. De LED zal hierna geel gaan knipperen. Mocht dit overigens niet gebeuren dan moet je op het knopje aan de voorkant klikken. Hij werd toegevoegd en ik zie de watersensor, de temperatuurmeter. Het vreemde is alleen dat alles dubbel wordt toegevoegd en ik er ook een bewegingsmelder bij krijg. Deze laatst zou de schoksensor kunnen zijn maar toont alleen geen activiteit.

Installatie schermen:

Dashboard:

Configuratie:

Scene opties:

Scene:

Belangrijk is als de sensor waterlekkage detecteert dat wij dan een notificatie ontvangen. We zetten ook meteen de plug van de wasmachine uit om te zorgen dat deze stopt met draaien. We zorgen ook dat als het donker genoeg is ook de lamp aangaat, wel zo handig.


Vera Edge:

Ik kan weer kort zijn over deze controller. Helaas wordt hij niet gevonden en met wat trucjes krijg ik hem ook niet aan de gang.


Domoticz:

Het toevoegen aan Domoticz gaat door in te loggen en naar het menu item setup te gaan en dan naar hardware en dan de setup van de Aeon labs controller/stick. Vervolgens klik je rechts op include node en verwijder je het lipje bij de batterij (even hard trekken) de sensor zal van kleur veranderen en groen oplichten en een piep geven. De sensor werd toegevoegd en ik zie de watersensor bij de configuratie. De temperatuurmeter wordt niet gevonden. De watersensor wordt alleen niet juist op mijn dashboard weergeven (als aan/uit sensor). Dit kun je gelukkig wijzigen in de configuratie van het sensor.

Installatie schermen:

Dashboard:

Configuratie:

Voorbeeld event:

We gaan maken dat we een notificatie ontvangen als er lekkage wordt gedetecteerd. We zetten tevens de wasmachine uit dmv een tussenstekker.


Paramaters configuratie:

86) Alarm aan/uit
Standaard instelling: 1
Beschikbare instelling: 1 Aan, 2 Uit

87) Trigger alarm
Standaard instelling: 5
Beschikbare instelling: 1 waterdetectie, 2 vibratie, 4 tilt sensor, 16 warmte, 32 oververhitting
Note: als de waarde = 1+2+4+16+32=55 dan wordt er bij alles een alarm gegeven.


Veelgestelde vragen:

Kan ik de connectie naar de controller testen met deze sensor?

Ja, dit kan door het knopje aan de voorkant 6 seconden in te drukken. Vervolgens wacht je tot hij paars wordt en laat je de knop weer los.
Vervolgens is de kleuren indicatie als volgt:
Rood = Slechte connectie
Geel = Niet zo'n goede connectie
Groen = Goede connectie

Waar kun je deze water sensor gebruiken?
Alles waar water wordt gebruikt. Denk hierbij in de buurt van een wasmachine, kraan, CV-ketel, etc.

Ondersteunt hij Z-Wave Plus?
Ja, deze ondersteuning is er

Het toevoegen wordt niet automatisch gestart. Wat nu?
Druk op het knop aan de voorkant. Mocht het dan nog niet lukken verwijder (exclude) dan eerst de sensor en probeer het nogmaals.


Concurrentie:

- Neo Coolcam Water sensor
- Fibaro Water sensorVideo review:

Conclusie:

Met deze sensor kun je water detecteren en de temperatuur meten. Handig dus om hem bij je wasmachine te plaatsen. Wel zo'n veilig gevoel om te voorkomen dat je huis een zwembad wordt. Deze sensor werkt ook zonder controller omdat hij een gebouwde sirene heeft. Hierbij moet ik wel eerlijk zeggen dat deze niet super hard klinkt.
Je kunt hem slimmer maken door hem te koppelen aan je controller. Waardoor je een notificatie kunt krijgen en bij de waterkraan kun laten dichtdraaien.

De sensor is te verkrijgen met een dock waardoor je hem kunt voorzien van een vaste voeding en 2 extra probes om wat gerichter de lekkage punten te bepalen. Eigenlijk wel een must have voor een goede werking.

Het is jammer dat deze sensor niet goed werkt met alle getest controllers. Dit zal wel een kwestie van tijd zijn voordat dit geregeld is. Voor de rest voelt hij solide aan en reageerde hij zeer snel bij lekkage, zelfs bij zeer kleine hoeveelheden water.

Hij is te koop voor € 59,95 wat hem niet de goedkoopste oplossing maakt.

Dus zoek je een solide watersensor? Dan is de Aeon Labs Watersensor de juiste match.

 

+
Solide
Reageert zeer goed
Te voorzien van vaste voeding
Probes mogelijkheid

-
Niet de goedkoopste oplossing
Werkt nog niet op alle controllers

 

Wil je deze sensor kopen?:

  

Getest met: 
Homey, Firmware 1.5.8
ZipaTile, firmware 1.3.13e 
Fibaro HC2, firmware 4.104
Vera Plus, firmware 1.7.3532

 

Reactie plaatsen