Review: Fibaro flood sensor

Review: Fibaro flood sensor

Zoek je een sensor om waterlekkage te detecteren? Stop dan met zoeken want Fibaro heeft hiervoor een mooie sensor. Lees alles over de mogelijkheden in deze review.
 
Met de Flood Sensor van Fibaro kun je dus water detecteren. Je zou hem bijvoorbeeld bij de wasmachine kunnen neerzetten om bij lekkage een melding te ontvangen. Zeer handig om grote waterschade te voorkomen. Deze sensor is verkrijgbaar als Apple Homekit en Z-Wave plus versie. In deze review zal ik de Z-Wave Plus versie behandelen. 
 
Deze sensor is slechts 72 mm in diameter en 28 mm hoog en is in hoogglans wit uitgevoerd met het Fibaro logo aan de bovenkant. 
 
Hij heeft naast de waterdetectie ook een temperatuurmeter. Deze temperatuurmeting zou je kunnen gebruiken om je verwarming mee aan de sturen. Je moet er rekening mee houden dat op de grond de temperatuurwaardes lager zullen zijn. Je zou hem ook als "brand" melder kunnen gebruiken om brand te detecteren d.m.v. de temperatuurmeting.
 
Er zit ook een schok/sabotage sensor in. Als je de sensor optilt geeft deze een signaal naar de controller.  De sensor werkt op een CR123A batterij (zelfde als de Fibaro Motion Sensor) en kan ook via een 12/24V aansluiting worden aangesloten. Het is tevens mogelijk om hem op een bedraad alarmsysteem aan te sluiten.
 
Je kunt de sensor boven de grond plaatsen, maar dan zul je 2 draden naar de grond toe moeten brengen voor de waterdetectie. Deze worden niet meegeleverd en er wordt ook geen probe meegeleverd, zoals geadverteerd op de Fibaro website.
 
Aan de bovenkant zit een led lampje die oplicht als de sensor afgaat en tevens kun je hier het z-wave signaal naar de controller zien/ testen. Als het alarm afgaat zal hij ook een akoestisch signaal geven.
 
Doordat er ondersteuning is voor Z-Wave Plus krijg je de volgende zaken extra:
- Een beter bereik
- Meer bandbreedte
- Verbeterde "healing" mogelijkheden
- Er is tevens een betere manier om een firmware upgrade uit te voeren
 
Hij is te koop voor € 59,99 via onze partner.
 

Wat krijg je:

- Sensor
- Handleiding
- Batterij (CR123A)
 

De grootte

  •  
 

Uiterlijk

 

Video review:

 

 

Alarm/signaal

 
 
 

Installatie:

Ik zal de installatie testen op de volgende controllers:

- Athom - Homey
- Fibaro - HC2
- Zipato - ZipaTile
- Vera Plus


Homey

Het installeren van deze Fibaro flood sensor gaat door naar het apparaten gedeelte te gaan en op het (+) icon te klikken. Vervolgens installeer je de Fibaro APP (mocht je deze nog niet hebben) vervolgens zoek je de flood sensor op. Hierna is het een kwestie van het klepje te verwijderen en het lipje bij de batterij.  Je kunt het toevoegen starten door drie keer op het B knopje te drukken. Als het toevoegen is gelukt zal de sensor bij je apparaten verschijnen. Het is jammer dat de sensor zelf geen signaal geeft zoals je vaak wel ziet bij andere apparaten.
 
Bij de installatie op de definitieve plek moet je goed opletten dat hij vlak staat, en dat de gouden pinnetjes de grond goed raken. Hiermee wordt namelijk gesignaleerd of er water langs de sensor komt. 
 

Installatieschermen:

 

Apparaten:

Je krijgt een temperatuurmeter, vloedmeter en tamper/sabotage.
 

Flow opties:

 

Flow editor voorbeeld:

Wat zullen we vandaag eens doen. Nouja, een notificatie ontvangen als er water door je huis stroomt is misschien wel handig.
 
We beginnen door de Flood sensor in de eerste "ALS" kolom te trekken vervolgens selecteer je "het water alarm gaat af". Hierna moet je nog in de "DAN" kolom de notificatie zetten.
 
 

ZipaTile

Het toevoegen van de Fibaro flood sensor aan de ZipaTile gaat door in te loggen en naar het apparaten gedeelte te gaan. Hierna klik je op "add device" en klik je op Z-wave. Hierna is het een kwestie van het lipje verwijderen bij de batterij en 3x op de tamper knop te klikken aan de binnenkant. Hij zal hierna gevonden en toegevoegd worden. Er is helaas geen indicatie dat het toevoegen is gelukt op de sensor, wat je wel ziet bij andere producten. Zorg altijd dat je dicht in de buurt bent van de controller.
 
Bij de installatie op de uiteindelijk plek moet je goed opletten dat hij vlak staat en dat de gouden pinnetjes de grond goed raken. Hiermee wordt namelijk gesignaleerd of er water langs de sensor komt. 
 

Installatie schermen:

 

Dashboard:

 Opties rule creator

 

Voorbeeld rule creator

 
Ik zou graag een notificatie willen ontvangen als de sensor water detecteert, zodat ik op tijd het water kan afsluiten. 

Fibaro Home Center 2

 
Het toevoegen van deze sensor aan de HC2 moet natuurlijk een koud kunstje zijn aangezien dit Fibaro zijn eigen product is. Om het toevoegen te starten log je in op je Home Center. Vervolgens ga je naar het device gedeelte en klik je op "add or remove device" en vervolgens op de "add" knop. Het aftellen zal beginnen. Hierna is het een kwestie van het lipje verwijderen bij de batterij en 3x snel op de tamper knop te klikken aan de binnenzijde. Zorg altijd dat je dicht bij de controller bent als gaat toevoegen. De sensor werd netjes gevonden en toegevoegd aan de HC2. Ik zie ook alle opties en configuratie mogelijkheden.   
 
Bij de installatie op de uiteindelijk plek moet je goed opletten dat hij vlak staat en dat de gouden pinnetjes de grond goed raken. Hiermee wordt namelijk gesignaleerd of er water langs de sensor komt.

Installatie schermen:

 

Dashboard:

  •  
 

Voorbeeld scene

Ik zou graag een notificatie willen ontvangen als de sensor water detecteert, zodat ik op tijd het water kan afsluiten. 
 

Vera Plus

Het toevoegen van de Fibaro Flood sensor gaat door in te loggen en naar het "devices" gedeelte te gaan. Vervolgens klik je op "add device" en zoek je de Fibaro flood sensor op. Hierna is het kwestie van hierop klikken en zal het aftellen beginnen. Vervolgens haal je het lipje bij de batterij weg en druk je 3 keer op het tamper knopje aan de binnenkant. Hij werd hierna netjes gevonden en toegevoegd.
 
Bij de installatie op de uiteindelijk plek moet je goed opletten dat hij vlak staat en dat de gouden pinnetjes de grond goed raken. Hiermee wordt namelijk gesignaleerd of er water langs de sensor komt.
 

Installatie schermen:

 
Dashboard:

 

Voorbeeld scene

Ik zou graag een notificatie willen ontvangen als de sensor water detecteert, zodat ik op tijd het water kan afsluiten. 
 
 
 

 

Configuratie:

 

1) Alarm annuleringstijd

Tijd dat je het alarm kan annuleren.

Standaard instelling: 0 (geen vertraging)
Beschikbare instelling: 0 – 3600 (seconden, elke 1s)
 

2) Akoestische- en visuele signalen

Visuele en akoestische geluidsinstellingen.

Standaard instelling: 3
Beschikbare instelling: (0) Akoestische- en visuele signalen niet actief,  (1) Akoestische inactief en visuele signalen actief, (2) Akoestische actief en visuele signalen inactief, (3) Akoestische actief en visuele signalen actief

10) Tijdsinterval van temperatuur

De tijd dat de sensor een update moet sturen van de temperatuur naar de controller. 

Standaard instelling: 300 (5 minuten)
Beschikbare instelling: 0 – 65535 (seconden)
 

12) Temperatuur rapport hysteresis

De temperatuur wordt alleen verzonden als er een verschil in temperatuurwaarde van de vorige waarde is gemeld, gedefinieerd in deze parameter (hysteresis).
 
Standaard instelling: 50 (0,5 °C)
Beschikbare instelling: 1 – 1000 (0.01°C)
 

50) Lage temperatuur alarm drempelwaarde

Laagste temperatuur dat alarm trigger
 
Standaard instelling: 1500 (15 °C)
Beschikbare instelling: -10000 – 10000 (0.01°C)
 

51) Hoge temperatuur alarm drempelwaarde

Hoogste temperatuur dat alarm trigger.
 
Standaard instelling: 3500 (35 °C)
Beschikbare instelling: -10000 – 10000 (0.01°C)
 

61) Kleur van LED bij lage temperatuur

 
Standaard instelling: 255 (Blauw)
Beschikbare instelling: 0 – 16777215
 
Voorbeeld om kleur te bereken (RGB):
Kleur = 65536 * ROOD Waarde + 256 * GROEN waarde + BLAUW waarde
 

62) Kleur van LED bij hoge temperatuur

 
Standaard instelling: 16711680 (Rood)
Beschikbare instelling: 0 – 16777215
 
 

63) Led instelling bij temperatuurmeting

Led instelling bij temperatuurmeting.
 
Standaard instelling: 2
Beschikbare instelling: (0) Visueel geen indicatie van temperatuurmeting, (1) Visueel gaat het knipperen als er een temperatuurmeting wordt gedaan (instelling parameter 10),  (2) Visueel indicatie van temperatuurmeting (continue)
 

73) Temperatuur compensatie

De ingevulde waarde word afgetrokken of bij de temperatuur opgeteld.
 
Standaard instelling: 0 (0 °C)
Beschikbare instelling: -10000 – 10000 (0.01°C)
 

75) Visuele akoestische alarm duur

Duur visuele akoestische alarm.
 
Standaard instelling: 0 (0 seconcen)
Beschikbare instelling: 1 – 65535 (seconden)
 
 

Conclusie:

 
Deze sensor is handig in de buurt van bv een wasmachine om een eventuele water lekkage te detecteren. Hij is mooi compact (bijna te mooi om hem te verstoppen). De temperatuurmeting is een pluspunt, maar als je hem dichtbij de grond hebt staan dan kan deze wel flink afwijken van de ruimte temperatuur.  Je kunt de temperatuurmeting ook gebruiken om te detecteren of er brand is. Hij werkt goed op alle geteste controllers.
 
Bij de installatie moet je er goed opletten dat hij stabiel en op een rechte ondergrond staat. De gouden contactjes moeten namelijk wel contact kunnen maken als er water langsloopt.
 
Wil je hem echte betrouwbaar maken dan zou ik hem via een vaste voeding aansluiten. Zodat je geen batterijen hoeft te vervangen. Gelukkig is deze mogelijkheid aanwezig.
 

Conclusie: Prima sensor en doet wat hij moet doen.

 

+

Klein
Mooi vormgeven en onopvallend te plaatsen
Reageert al bij een klein beetje water
 

-

Batterij in de gaten houden
 

Deze module is te koop via:

 

Getest met:
Homey, Firmware 1.2.2, APP: Fibaro v 1.2.7
ZipaTile, firmware 1.2.24j 
Fibaro HC2, firmware 4.104
Vera Plus, 1.7.2414

 

Reacties (1) -

  • Ron

    26-11-2018 13:12:47 | Antwoord

    LS,
    Ik ben al dagen bezig om de flood sensor toe te voegen maar lukt me niet. Heb IPhone Xr en de Fibaro app geïnstalleerd. Ik kies voor add in de app maar hij vindt niets. Wat doe ik fout ?? Batterij eruit gehaald en er weer in, 3x op de TMP knop gedrukt maar niets helpt....

Reactie plaatsen