Review: Fibaro RGBW controller

Review: Fibaro RGBW controller

Led strips zijn bijna niet meer weg te denken uit een gemiddeld huishouden. Fibaro heeft al een aantal jaren een controller op de markt om deze te kunnen bedienen via je domotica systeem. We gaan samen kijken hoe hij werkt.

LED strips kun je overal plaatsen doordat ze super plat en klein zijn. Je kunt ze alle kleuren van de regenboog maken. Van fel geel, blauw, rood tot sfeervol wit. Hierdoor worden ze veel toegepast als sfeerverlichting. Het zou natuurlijk fijn zijn als je ze ook kunt bedienen via de domotica systeem. Fibaro heeft hier al een aantal jaren een goede oplossing in de vorm van een RGBW controller voor.

Deze controller kun je aansluiten op je LED strip samen met een voeding. Hierna kun je hem toevoegen aan je controller en hem dus op afstand bedienen. Je kunt de kleur en lichtintensiteit veranderen en bij sommige controllers kun je ook voorgeprogrammeerde lichteffecten met mooie animaties afspelen. 

Er kan zowel een RGB als RGBW LED strip worden aangesloten. Deze laatste variant heeft een extra witte LED om warm of koud wit te kunnen maken. Deze strip is wel aan te raden omdat je dan mooiere tinten wit krijgt.

Naast het aansluiten van een LED strip, zitten er ook 4 analoge inputs op de sensor die werken op 0-10 Volt. Hier kun je bijvoorbeeld een temperatuur sensor op aansluiten. Je kunt hier tevens ook een schakelaar op aansluiten.


Wat krijg je:

- RGBW Controller
- Handleiding

Specificaties:

Stroom voorzien: 12/24V DC
Stroom output: Alle inputs bijelkaar 12A  - 1 punt 6A
Standby verbruik:  0.3W
Maat van inbouw doos: Ø≥50 mm
Maximale load: @ 12V – 144W gecombineerd-  @ 24V – 288W gecombineerd
Radio protocol: Z-Wave
Radio frequency: 868.4 MHz EU
Bereik: tot 50m buiten / tot 30m binnenshuis
Gebruikstemperatuur: 0 – 40°C
Afmetingen (L x W x H): 42 x 37 x 17 mm

Grootte:

Uiterlijk:


Installatie:

Wij zullen deze sensor gaan installeren op de volgende controllers:

Homey by Athom
Zipato Zipatile
Fibaro Homecenter 2
Vera Plus
Domoticz (ism de Aeon Labs USB Z-Wave stick)

Fibaro heeft deze video gemaakt hoe je hem kunt aansluiten op je voeding en RGBW strip.

 

12/24VDC – power supply signal
GND – power supply ground signal
IN1 – potential free / 0-10V input 1
IN2 – potential free / 0-10V input 2
IN3 – potential free / 0-10V input 3
IN4 – potential free / 0-10V input 4
R – output assigned to IN1
G – output assigned to IN2
B – output assigned to IN3
W – output assigned to IN4


Homey

Zoals gebruikelijk is de Homey als eerste controller aan de beurt. Deze module is al een tijdje op de markt dus ik verwacht geen problemen. Als eerste stap loggen we in op de Homey. Vervolgens gaan we naar het apparaten gedeelte en klikken op het (+) icon. Hierna installeer je de Fibaro APP (mocht je deze nog niet hebben) vervolgens zoek je de RGBW controller op. Hierna voorzie je de RGBW controller van stroom. Hij zal hierna meteen gevonden worden. Mocht dit niet het geval zijn dan kun je het "B" knopje aan de voorkant 3x indrukken. Als het toevoegen is gelukt zal hij bij je apparaten verschijnen.

Installatie:

Apparaat bediening:

 

 

Dashboard:

Configuratie:

Flow opties:

Om verschillende regels (flows) te maken heb je onderstaande opties tot je beschikking.

ALS:

EN:

ALS:

Flow voorbeeld:

Ik wil graag dat bij het openen van de deur, en als de zon onder is, dat dan de RGBW aangezet wordt. We nemen hiervoor als startpunt de deursensor en gebruiken de tijdskaart voor de zonsondergang. Als laatste zorgen we dat de RGBW controller wordt aangezet.


ZipaTile:

Het toevoegen aan de ZipaBox/ZipaTile gaat door in te loggen op je dashboard en naar het apparaat gedeelte toe te gaan. Vervolgens klik je op "add new device" en selecteer je Z-Wave. Hierna moet je hem eerst verwijderen/resetten om hem vervolgens toe te voegen. Het toevoegen kun je starten door de module van stroom te voorzien. Hij wordt dan automatisch gevonden mocht dit niet het geval zijn dan moet je 3x snel op de "B" knop aan de voorkant klikken.  Zorg altijd dat je dicht in de buurt bent van de controller. Hij werd netjes gevonden en zijn alle configuratie mogelijkheden aanwezig.

Installatie schermen:

Dashboard:

Bij het apparaten gedeelte zie ik de mogelijkheid om van kleur te veranderen en het totaal- en huidig verbruik.

  •  

Configuratie:

Regel opties:

Om verschillende regels te maken heb je onderstaande opties tot je beschikking.

Action:

Sensor:

Meter:

Voorbeeld regel:

Bij het openen van de deur wil ik graag, indien het na zonsondergang is, dat dan de RGBW controller op een blauwe kleur aangezet wordt. We gebruiken hiervoor de WHEN puzzel met als startpunt de deursensor (open). Hierin plaatsen we dan de IF met een virtuele sensor welke aan/uitgezet wordt als de zon ondergaat. Als laatste zorgen dat de LED op blauw gezet wordt.

<hr> 

Fibaro Home Center 2

Dit product is van Fibaro, dus het toevoegen zou geen enkel probleem moeten zijn. We gaan zien of dit ook het geval is. Je kunt het toevoegen starten door in te loggen op de HC2 en vervolgens te gaan naar je apparaten. Hierna druk je op "add or remove devices" en vinkje "Add in security mode if device supports it" aan. Om het toevoegen echt te starten druk je op "Add" en voorzie je de RGBW van stroom. Hij zal vrijwel direct gevonden worden. Mocht dit niet het geval zijn dan druk je 3x op het "B" knopje aan de voorkant. Als het toevoegen is gelukt zullen de LED's groen oplichten.

Hij werd inderdaad goed toevoegt en ik zie alle opties: De kleuren, totaal verbruik en huidig verbruik. Leuk bij de HC2 is dat je programma's kan maken. Dit zijn vooraf gemaakte kleurenwisselingen. Zo kun je een fade effect doen of een politieauto na doen. Handig dus als je de boel wil laten oplichten.

Installatie schermen:

Dashboard:

Configuratie:

Programma's:

Als extra optie in de HC2 heeft deze RGBW controller dat je programma's kan maken. Dit is een soort animatie van kleuren. Zo kan je vrij gemakkelijk een fade effect maken of natuurlijk een disco.

Voorbeeld scene:

Als het alarm afgaat willen we de inbreker natuurlijk een mooie lichtshow geven. We gebruiken hiervoor het alarm als uitgangspunt en het programma van de RGBW om de lichteffecten te geven. Deze keer gebruiken we de magic scene optie (zoals je kun lezen in deze review).


Vera Plus

Om deze controller toe te voegen log je in en ga je naar het device gedeelte. Vervolgens klik je op "add device" en zoek je de Fibaro RGBW op. Voor de verandering zie ik het juiste apparaat er tussen staan. Na het starten van het leer modus voorzie ik de module van stroom. Hij wordt dan automatisch gevonden, mocht dit niet het geval zijn druk dan 3x op het "B" knopje aan de voorkant. Zorg dat je dichtbij de controller blijft.

Hij werd gevonden en zie hem bij mijn apparaten verschijnen.

Installatie schermen:

Configuratie:

Dashboard:

 

Scene opties (ALS):

 

Voorbeeld scene:


Domoticz

Als laatste controller is Domoticz aan de beurt. We loggen eerst in en gaan naar het menu item "Setup", "Hardware" en vervolgens klikken we op "Setup". Hierna druk je rechts op include node secure en voorzie je de Fibaro van stroom. Hij zal automatisch gevonden worden. Mocht dit niet het geval zijn druk dan 3x op het "B" knopje aan de voorkant. Hij werd gevonden en zie alle juiste eindpunten verschijnen bij mijn devices. Ik zie de verschillende kleuren, totaal verbruik, huidig verbruik en een aan/uit schakelaar. Vervolgens zorg je dat hij getoond wordt bij je "Switches" door hem hieraan toe te hieraan.

Installatie schermen:

Dashboard:

  •  

Configuratie:

Event:

Indien de deur open gaat en het is na sunset dan met de RGBW aangezet worden.


Bediening wandschakelaar:

Zoals al eerder gemeld heeft deze controller 4 verschillende inputs waar je zaken op kunt aansluiten. Zo is er ook een mogelijkheid om een wandschakelaar aan te sluiten. Op deze manier kun je de strip ook op de ouderwetse manier bedienen. 

Om dit werkend te krijgen moet je zorgen dat je alle 4 de inputs aansluit op de schakelaar. Knoop deze dus bij elkaar en zorg bv met een kroonsteentje dat hij als 1 draad naar de schakelaar gaat. Vervolgens ga je naar de configuratie mogelijkheden van de module. Je moet dan even opzoeken waar je de parameter kunt wijzigen.

Vul hier dan de volgende waardes in:

Puls schakelaar (momentary switch/kortstondige schakelaar):

  • Parameter: 14
  • Size: 2
  • Waarde: 8738

Zo is dit bv bij de Homey: 14,2,8738

Mono schakelaar (toggle switch/tuimel schakelaar):

  • Parameter: 14
  • Size: 2
  • Waarde: 1845

Door deze waardes in te voeren zorg je dat de controller op "Brightness mode" komt te staan en dat je hem dus aan/uit kunt zetten met een wandschakelaar.

Je kunt deze waardes ook zelf opzoeken via de rekentool op de Fibaro website:

https://manuals.fibaro.com/rgbw/


Parameters:

Met parameters kun je zaken instellen zoals de gevoeligheid. Bij de meeste controllers staat dit allemaal netjes in de configuratie, bij sommige niet en zul je (als je deze wilt veranderen) handmatig moeten toevoegen. Zie hieronder de belangrijkste instelmogelijkheden.

1. Alles uit/aan

Standaardwaarde: 255
Beschikbare instellingen: 0 Alles AAN bij inactief - Alles UIT bij inactief, 1 Alles AAN bij actief - Alles UIT bij inactief, 2 Alles AAN bij inactief - Alles UIT bij actief, 255 Alles AAN bij actief - Alles UIT bij actief

8. Output status verander modus

Standaardwaarde: 0
Beschikbare instellingen: 0 MODE1 (gerelateerd met parameters: 9 - stappen waardes, 10 - tijdstappen waardes), 1 MODE2 (gerelateerd met parameters: 11-tijd voor veranderde waardes, gerelateerd met RGB/RGBW)

9. Stappen waardes

Standaardwaarde: 1
Beschikbare instellingen: 1 -255

10. Tijd stappen waardes

Standaardwaarde: 10 (ms)
Beschikbare instellingen: 0 (direct) - 6000 (ms)

11. Veranderingstijd (bgin naar eind)

Standaardwaarde:  67 (3s)
Beschikbare instellingen: 0 – direct, 1-63 – 20-126ms – waarde*20ms,  65-127 – 1-63s – [waarde-64]*1s, 129-191 – 10-630s – [waarde-128]*10s, 193-255 – 1-63min – [waarde-192]*1min

12. Maximale dimnivo

Standaardwaarde: 255
Beschikbare instellingen:  3- 255

13. Minimum dimnivo

Standaardwaarde: 2
Beschikbare instellingen:  3- 255

14. Input/ouput configuratie

Standaardwaarde: 4369
Beschikbare instellingen:  0-65535

Zie de Fibaro website voor de volledige configuratie/rekentool.

15. Status na stroomuitval

Standaardwaarde: 1
Beschikbare instellingen:  1 - Status word hersteld, - Status word niet hersteld,  

 


Concurrentie:

- Qubino RGBW controller
- Philips HUE strip

 


Veelgestelde vragen:

 

Kan ik elke LED strip aansluiten op deze module?
Ja, dat kan hij moet alleen gevoed worden door een 12/24VDC voeding en de maximale lengte van de stroomkabel mag niet meer zijn dan 10 meter. Daarnaast kun je maximaal 144W aansluiten. Hij heeft ondersteuning voor zowel RGB als RGBW strips.

Is er ondersteuning voor Z-Wave plus?
Nee, dat is er niet.

 


Video:


Conclusie:

Er valt weinig aan te merken op deze RGBW controller. Hij doet wat hij moet doen en dat is het aansturen van de LED strip. Hij kan zowel een RGB als een RGBW LED strip aansturen en werkt op 12V en 24V. Het aansluiten moet dus niet al te veel problemen geven. Je kunt hem prima inbouwen in een standaard inbouwdoos van 50mm door zijn compacte formaat.

Wat jammer is dat deze controller nog werkt met de oude Z-Wave protocol. Je zou eigenlijk willen dat hij via de nieuwe Z-Wave plus protocol werkt. Nu zijn de voordelen van de plus nou niet wereld schokkend maar je wilt eigenlijk een meer toekomst gericht product kopen.

De 4 analoge inputs zijn een mooi extraatje, maar ik lees diverse berichten dat je hier zeer specifieke sensoren voor nodig hebt. Een voorbeeld hiervan is deze vochtmeter, zoals je kunt zien is deze behoorlijk prijzig met zijn €59,95.

Hij is te koop voor €47,99 via onze partner.

 

+

Gemakkelijk aan te sluiten
Werkt met RGBW strips
Compatibiliteit op orde
Mogelijkheid om wandschakelaar aan te sluiten

-

Geen Z-Wave Plus

 

Wil je deze RGBW controler kopen?:

  

Getest met:
Homey, Firmware 1.5.9, APP: 1.1.0
ZipaTile, firmware 1.1.38 
Fibaro HC2, firmware 4.170
Vera Plus, firmware 1.7.2414
Delen op:

Reactie plaatsen