Review: Domoticz

Review: Domoticz

Domoticz is een open source domotica systeem die gratis te gebruiken is. Vandaag is de dag dat we hem gaan voorzien van een review.


Domoticz is oorspronkelijk geprogrammeerd door "Gizmocuz" hij is begonnen in 2012 met de bouw van dit software pakket. Hij vond dat de systemen toentertijd niet voldeden. Zo miste hij een goede koppeling met zijn P1 (slimme) meter en ondersteuning voor RFXCom RFXtrx433 module (433Mhz protocol). Hij had het systeem binnen een 1/2 jaar draaiende en besloot het voor iedereen beschikbaar te stellen. Inmiddels zijn we heel wat jaren verder en werken meerdere programmeurs vrijwillig aan dit systeem. Dit is mogelijk omdat Domoticz een open source is. Het geheel is trouwens geprogrammeerd in C++.

"Gratis in gebruik"

Domoticz is voor iedereen gratis te downloaden via de website. Uniek is dat het op verschillende systemen kan worden geïnstalleerd. Installatie is mogelijk op Windows, Raspberry PI, Linux, macOS, Synology NAS en FreeNAS. De hardware hoeft ook niet super snel te zijn, dus heb je nog een pc over dan kun je deze prima gebruiken en kan je dus goedkoop starten. Mocht je dit niet hebben dan is een Raspberry PI ook een mooie oplossing. Deze is al te krijgen voor €80,00.


Installatie:

Wij zullen de installatie gaan uitvoeren op een systeem waarop Windows 10 geïnstalleerd is. Installeren moet zeer gemakkelijk zijn volgens de website. Het is een kwestie van de software downloaden en de installatie te starten. Ik had het geheel binnen 2 min. draaien. Het beheer gaat via je webbrowser die automatisch opstart.

Vervolgens is het zaak dat wij ook apparaten kunnen gaan aansturen. Wij willen bv een lamp kunnen aan- of uitzetten. Om dit goed te testen wil ik gebruik maken van de Z-Wave en 433Mhz protocol. Z-Wave is een draadloze communicatie protocol en onderscheid zich door 2 weg communicatie en kan een mesh netwerk opbouwen. Hierdoor kunnen de apparaten ook onderling met elkaar communiceren waardoor je betere dekking in je huis krijgt. Omdat deze software zeer gericht is op budget domotica neem ik ook de 433Mhz protocol mee. Deze protocol onderscheid zich door de prijs, heeft 1 weg communicatie en is niet beveiligd.


Z-Wave installatie:

Om Z-wave apparaten te kunnen gaan gebruiken moet ik een controller installeren. Domoticz is tenslotte alleen een software pakket. 

De volgende controllers worden ondersteund:
Aeon Labs Aeotec Z-Stick S2 (non Z-Wave Plus)
Aeon Labs Aeotec Z-Stick Gen5 (Z-Wave Plus)
Vision Z-Wave Stick ZU1401
Z-Wave.Me RaZberry (Raspberry PI GPIO daughter card)
Z-Wave.Me RaZberry2 (Raspberry PI GPIO daughter card with better antenna)
Z-Wave.Me UZB Z-Wave Plus USB stick

Wij zullen de Aeon Labs Z-Stick Gen5 gaan gebruiken. Het installeren hiervan was even een google klusje want dit wees niet helemaal voor zichzelf. Hierbij is het goed om te weten dat er gebruik wordt gemaakt van de Open Z-Wave database voor de toegevoegde apparaten. Niet alle fabrikanten maken hiervan gebruik, dus niet alle Z-wave apparaten zullen zomaar goed werken. Via deze lijst kun je een overzicht vinden.

Toevoegen apparaten

Om een apparaat toe te voegen ga je naar het menu item "Setup" en hierna naar "Hardware" en klik je vervolgens weer op setup (bij de Z-Wave stick). Vervolgens klik je aan de rechtkant op "Node management" en hierna op "include node". 

Hierna moet je het apparaat in de leermodus zitten. Dit zal je moeten opzoeken in de handleiding van het product want er word geen verdere uitleg gegeven door Domoticz. Vaak is het 3x achter elkaar op een knopje drukken of het apparaat te voorzien van stroom. Er is overigens op het dashboard ook een toevoegen knop. Helaas lukt het mij niet om via deze weg iets toe te voegen. Via de eerste genoemde weg wel.

Aeon Labs Smart Dimmer (Z-Wave Plus)

Een leuke test is om deze dimmer toe te voegen en te kijken of hij goed werkt. Hij werd netjes gevonden en ik zie alle eind punten/opties verschijnen. Zo kan kan het het dim nivo instellen en de kleur van de LED. Deze plug heeft ook een energiemeting (huidige en totaal verbruik) en deze wordt ook getoond.

Dit werkt dus allemaal prima.

Fibaro Relay Switch 2

Het toevoegen van de Dimmer was natuurlijk niet helemaal eerlijk omdat deze niet heel veel verkocht wordt. Daarom pakken we nu de Fibaro Relay Switch 2, deze is in grote getale verkocht en werkt, op de door ons getest controllers, altijd prima.

We voegen hem weer toe aan de Domoticz.  Wat direct opvalt is de snelheid waarmee het toevoegen gaat. Deze is supersnel en de switch is zo toegevoegd. Helaas bij het aan- en uitzetten van de schakelaar via de interface zie ik niks gebeuren bij de lamp. Ook het handmatig aanzetten via de wandschakelaar doet niks in Domoticz. Na even googlen zie ik dat het systeem gereboot moet worden maar ook hierna was er nog geen respons. 

Ik geef niet zo snel op aangezien dit wel vaker voorkomt bij Z-Wave apparaten, dus probeer ik het nog een keer. Na de reset en toevoegen zie ik hem weer verschijnen en nu werkt de schakelaar wel. Schakeling via de wandschakelaar werkt nu ook. Helaas is dit maar van korte duur want na een reboot werkt de wandschakelaar wel maar via de interface niet meer. Nu zou dit natuurlijk met bereik te maken kunnen maar de controller en schakelaar zitten maar 50 cm uit elkaar. Via het forum van Domoticz zie ik dat wel meer mensen last hebben van dit probleem.

Neo Coolcam Power Plug

Als we toch voor budget gaan dan is de Neo Coolcam tussenstekker natuurlijk een goede kandidaat. Deze is al te krijgen voor € 20,00. Deze gaan we uiteraard ook toevoegen. Hij werd netjes gevonden en zie de aan- en uitschakelaar, huidige verbruik, totaal verbruik, voltage en ampère. 

 


433Mhz/RFXcom

Wil je echt goedkoop aan de slag met domotica dan is de 433Mhz protocol een goedkope oplossing. KlikAanKlikUit is hiervan een grote fabrikanten welke o.a. te verkrijgen zijn bij de bouwmarkt of via onze partner natuurlijk. Zo is er al een tussen stekker is al voor €19,99.

Om met deze protocol te kunnen werken heb je weer een controller nodig. Deze keer gebruiken we de RFXcom USB module welke te koop is voor €110. Deze gaan we als eerste installeren. Dit kun je doen  door hem van stroom te voorzien via een USB ingang. Vervolgens ga naar het hardware paneel en selecteer je daar RFXcom om hem toe te voegen. 

Easy Living Tussenstekker

Ik heb niet zoveel 433Mhz apparatuur liggen maar deze tussenstekker heb ik nog liggen van de Homewizard. Als eerste heb ik geprobeerd hem toe te voegen via het hoofdscherm dit lukte helaas niet. Vervolgens ging ik naar de RFXcom instellingen maar daar kun je niks toevoegen. Dus toch maar weer even google raadgepleegd, daarvond ik dat je hem bij "manual light/switch" moest toevoegen als een HE/ EU apparaat met een willekeurige code. Hierna werd hij toegevoegd en kun je hem bedienen via het dashboard. De tussenstekker reageert goed op commando's. 

Cresta Thermometer

Het volgende apparaat is een van de goedkoopste thermometers van Cresta. Deze kan naast de temperatuur ook de vochtigheid meten. Ik heb er al een paar in gebruik in mijn huis en deze werden zonder toe te voegen ook meteen gevonden.

KlikAanKlikUit draadloze bewegingsmelder

Als laatste apparaat is de draadloze KaKu bewegingsmelder aan de beurt. Deze heb ik al een tijd niet meer in gebruik dus vervang ik eerst batterijen en zet ik heb in de leermodus. Helaas wordt hij niet gevonden en kom ik via google ook niet veel te weten waarom dit is. Als ik op de RFXcom (controller) website kijk dan zou hij wel ondersteund moeten worden.


Zigbee

Tijdens het schrijven van dit artikel is er nog geen mogelijkheid om een Zigbee USB stick werkend te krijgen met Domoticz. Er zijn wel diversen andere manieren om de HUB van zowel Ikea als Xiaomi te koppelen. Op deze manier kun je via de HUB je lampen bedienen.

We zullen hierover nog een uitgebreid artikel maken. Deze producten zijn namelijk prijs technisch zeer interessant. 


Dashboard/Switches/Temperature/Utility

Als je een apparaat hebt toegevoegd verschijnen deze op verschillende dashboards. Als je bv een lamp hebt toegevoegd dan komt deze bij het switches gedeelte en heel verrassend een temperatuur meter bij de temperature. Je kunt een apparaat als favoriet markeren en dan verschijnt deze op het dashboard.


Weather:

Er is een tabje "Weather" waar je de lokale weerberichten kunt tonen. Hoe je dit werkend kunt krijgen spreekt niet voor zich maar via de WiKi van domoticz is er wel uit te komen:
https://www.domoticz.com/wiki/Virtual_weather_devices


Scene's:

Nu we wat apparaten hebben toegevoegd kunnen we wat zaken gaan automatiseren. Dit kun je o.a. doen met scene's en met events welke ik later zal behandelen. Met een scene kun je o.a. groepen maken zo kun je verschillende verlichting met elkaar bundelen. Deze kun je dan met 1 knop tegelijk aanzetten (of uit). 

Een scene kun je ook op een bepaalde tijd laten starten. Hier vind je ook de optie om een lamp voor zonsondergang aan te laten zetten.

 


Events:

Met bovenstaande scene's kun je dus gemakkelijk iets aan of uit laten zetten maar wil je echt serieus met domotica aan de slag dan wil je natuurlijk wat ingewikkeldere regels maken. Domoticz heeft hiervoor de blocky programmeer mogelijkheid. Je kunt dan door middel van puzzels een regel maken. Het leuk hiervan is dat dit voor vrij wel iedereen te begrijpen is en de mogelijkheid eindeloos zijn.

Het maken van regels is verdeelt in de volgende onderdelen:

Control:

Dit is het startpunt (DO) van de regel. Zo vind je hier de IF en ELSE opties.

Logic:

Hier vind je de trigger mogelijkheden zoals bv groter dan, set na x seconde en de AAN/UIT/OPEN/CLOSE/etc.

Time:

Alle puzzels welke met tijd te maken hebben. Zo vind je hier ook de sunrise en sunset mogelijkheid om automatisch je lampen aan/uit te zetten als het donker wordt.

Messages:

Hier vind je de onderdeel om een email/sms en pushbericht te sturen.

Security:

Als je een alarm gaat bouwen dan kun je deze puzzel gebruiken om hem aan en uit te laten zetten.

User variables:

De opties om met variabelen te werken.

Write to log

Met deze handige puzzel kun je extra login toevoegen aan de log van Domoticz, handig als je wilt kijken wat er met je regels gebeurd.

Devices:

Last but not least het apparaten gedeelte. Hier vind je al je apparaten terug welke je kunt gebruiken.

Voorbeeld regels/events:

Onderstaand geven ik enkele voorbeelden van een aantal regels:

Lamp aan bij het openen van een deur:

Als eerste pak ik de IF/DO puzzle uit het control gedeelte. Vervolgens pak ik de eerst puzzle uit het logic gedeelte.

 

Nog mooier is natuurlijk dat de lamp alleen aangaat als de zon ondergaat. Dit kun je gemakkelijk doen door de time > sunrise puzzel toe te voegen. Ik gebruik een AND om aan beide condities te voldoen.

 

Zoals je in bovenstaande voorbeelden kunt zien is het simpel om regels te maken. De mogelijkheden zijn eindeloos en ik zie geen beperkingen. Alle elementen zoals een ALS/IF, meerdere triggers en gebruik maken van variabelen zijn aanwezig. Er is zelfs een mogelijkheid (voor de echte pro's) om nu LUA en Python te programmeren. Enige punt welke ik wil maken is dat de interface wat rommelig oogt. Zo kun je je regels niet opdelen in mappen en moest ik alle puzzels die niet gebruikt worden weg halen alvorens er kon worden opgeslagen.


Log:

Via het log gedeelte kun je precies zien wat er allemaal in je domotica systeem gebeurd.

Er zijn 3 tabjes: 

All:

Hier zie je alles wat er gelogd wordt. 

Status:

Verschillende statussen van Domoticz, je controllers, gekoppelde services, etc

Error:

Alle errors kun je hier vinden. 

 <hr>

Setup:

In het setup gedeelte vind je de volgende onderdelen:

Hardware:

Hier kun je verschillende apparaten toevoegen.

Devices:

Hier vind je alle toegevoegde apparaten. Je kunt zelf bepalen of iets wel of niet getoond wordt bij je dashboards. Je kunt tevens hier je apparaat hernoemen en de gebeurtenissen bekijken.

Settings:

Hier vind je de algemene instellingen zoals het instellen van je mailserver, de verschillende meters en de belangrijkste de backup mogelijkheid. Deze kun je overigens ook automatisch laten uitvoeren. Fijn dat dit aanwezig is.

More options:

In dit onderdeel vind je o.a. de events zoals al besproken en een mogelijkheid om camera's aan je systeem toe te voegen. Er is ook een mogelijkheid om data naar een andere systeem door te drukken. Zoals bv naar de Fibaro HC2. Op deze manier zou je de goedkope 433Mhz sensoren of je P1 meter kunnen combineren met deze controller. Goed dat er dit soort opties aanwezig zijn.

Andere grappig onderdeel is dat je een eigen floorplan kan maken waarbij je je apparaten op een plattegrond kunt zetten. Op deze manier heb je visueel inzichtelijk waar alles zich bevind.

 

 


APP:

Zonder een goede APP is een domotica systeem natuurlijk helemaal niets. Gelukkig zijn er diversen APP's beschikbaar, zowel op Android als iOS. Domoticz heeft zelf ook een eigen APP. Deze is er in een gratis versie met reclame en een betaalde versie (zonder reclame). Het is even een gedoe om hem interne en extern werkend te krijgen omdat je hier bepaalde poorten moet open zetten op je firewall en router.

De APP zit best goed in elkaar en is overzichtelijk. Je kunt natuurlijk al je apparaten inzien en bedienen en tevens kun je scene's opstarten en je log inzien. Er is geen mogelijkheid om nieuwe apparaten toe te voegen of events te maken.

  •  style=

 

Enkele features van de APP zijn:
- NFC Support - Zet schakelaren aan en uit via NFC tags
- Geofencing, zet je licht aan wanneer je in de buurt van je huis komt
- Android Wear, bestuur je huis vanaf je pols
- Widgets, zet widgets op je begin pagina van je telefoon (Beta)
- Beveiliging dmv Vingerafdruk
- Praat terug
- Notificaties
- Alarm Mogelijkheid 


Conclusie:

Domoticz is een open source en gratis domotica systeem welke door vrijwilligers in elkaar is gezet. Als je dit bedenkt dan is het heel knap wat er is neergezet. Aan liefde en aandacht ontbreekt het in iedergeval niet. 

Het leuke van Domoticz is dat de software op verschillende besturingssystemen en hardware geïnstalleerd kan worden. Zo is mogelijk om het geheel te laten draaien op een RasberryPi 3 welke al te krijgen is voor 50 euro. Een oude laptop welke je over hebt kun je ook gebruiken. De installatie is eenvoudige en er is veel informatie te vinden op de website van Domoticz.

Andere voordeel is dat je bijna elke draadloze communicatie protocol wel kunt gebruiken. Zo kun je de goedkope 433Mhz apparaten gebruiken maar ook de wat meer betrouwbaardere Z-Wave protocol. Koppeling met Xiaomi MiHome, Ikea TRADFRIT en Philips HUE is ook geen enkel probleem. 

Het maken van regels is door het gebruik van "blocky" programmeren bijna door wel iedereen te doen. Het voordeel van deze methode is dat je zowel simpele regels als zeer complexe regels kunt maken. Dus wil je serieus aan de slag met home automation dan zul je niet snel tegen beperkingen aanlopen. Er moet wel gemeld worden dat enige programmeerkennis wel erg prettig is.

De web-interface ziet er niet echt gelikt uit maar is wel is simpel van opzet. Ondanks deze simpelheid moet je soms best wel even zoeken waar iets staat. Het toevoegen van apparaten is bijna altijd wel een uitzoek klusje en wijst niet zomaar vanzelf. Gelukkig staat er wel veel informatie op het internet. 

Ik heb een beetje dubbel gevoel bij Domoticz aan de ene kant is het gratis en bied het ontzettend veel mogelijkheden, aan de andere kant voelt het niet als een professioneel systeem en moet je te veel zelf uitzoeken. Naast deze punten zijn er genoeg verhalen te vinden waaruit blijkt dat niet alles even stabiel werkt. Waarbij ik wel moet vermelden dat dit niet altijd aan de software ligt. Tijdens mij review heb ik hiervan niks ondervonden en deed alles zoals het hoort te werken. De reactie tijd van modules was ook zeer goed te noemen en ze werden bijna allemaal zonder problemen toegevoegd.

Dus mijn conclusie is ook dat als je een domotica systeem zoekt waarbij je niet veel zin hebt om alles uit te zoeken dan is Domoticz niet het juiste pakket. Hou je ervan om alles zelf uit te zoeken en te ontdekken dan is Domoticz een zeer leuk platform. Als je een krap budget hebt (dan zou ik uberhaupt niet beginnen aan Domotica) dan zal je het voor lief moeten nemen dat je er veel tijd in moet stoppen om alles werkend te krijgen.

Wat ik als laatste nog wil melden is dat er een zeer actief ontwikkelplatform is. Dus als je handig bent kun je zelf plug-ins maken of zelfs bijdragen aan de code.

 

Dus: Zoek je een goedkope oplossing en vind je het leuk om zelf dingen uit te zoeken? Dan is Domoticz een goed pakket.

 

+

Gratis
Kan geïnstalleerd worden op verschillende besturingssystemen en hardware
Open platform
Regel/evenst maken zeer uitgebreid

 -

Wijst niet vanzelf
Interface wat rommelig
Veel zelf uitzoeken
Niet voor echte beginners

 

Wij willen rfxCOM bedanken voor het beschikbaar stellen van een controller:

 Wil je een kant en klaar pakket kopen met Domoticz?

 

Reacties (2) -

  • Erik

    18-1-2019 12:42:06 | Antwoord

    Ik gebruik nu een jaar of 4 Domoticz en het is super stabiel... Inderdaad geen -out of the box- oplossing maar voor iemand die dit op een Rpi kan zetten erg leuk en enorm flexibel.  De homewizard box staat al jaren stof te vangen, heb nooit meer omgekeken.

Reactie plaatsen