Review: Homey v2 by Athom (Deel 1)

Review: Homey v2 by Athom (Deel 1)

Deze controller is begonnen als een succesvol kickstarter project en heeft dit jaar een flinke upgrade gekregen. Er zijn wat nieuwe features toegevoegd en de kinderziektes zouden eruit moeten zijn. Tijd dus om de Homey te voorzien van een nieuwe review.
Lees snel verder wat hij allemaal kan.

De Homey is ruim 3 jaar geleden gestart als kickstarter project. Via kickstarter is meer dan €200.000 opgehaald, wat toentertijd behoorlijk veel was voor een slim apparaat. Inmiddels is Homey volwassen geworden en is er een v 2.0 uitgekomen. We gaan hem nader bekijken.

Met de Homey kun je eenvoudig je slimme apparaten bedienen in huis. Zo kun je met de APP je lampen aan/uitzetten, je verwarming regelen, je energieverbruik in de gaten houden en nog veel meer andere dingen. De mogelijkheden zijn oneindig. Via de Homey kun je zelfs je oude infrarood afstandbediening bedienen. 

De Homey kan ook zelf dingen regelen. Dit kan met de flow editor. Zo kun je bv als het donker wordt automatisch een lamp laten aanzetten of als je naar bed gaat de boel automatisch laten uitzetten.

Hij is te koop vanaf €299,00 via onze partner voor de normale versie (die wij gaan testen). Daarnaast is er ook een PRO versie welke te koop is voor €399,00. 

HOMEY TOTAAL OPLOSSING:

De Homey heeft als unieke eigenschap dat hij met bijna alle draadloze apparaten kan praten. Hiervoor zijn er 8 verschillende draadloze technieken ingebouwd. Dit zijn Wi-Fi, Bluetooth, Z-Wave, 433Mhz, 868Mhz, NFC, Infrarood en Zigbee. Genoeg protocollen om de toekomst aan te kunnen. Het leuke van al deze combinaties is dat je zowel de wat duurdere (Z-Wave/Zigbee), als de goedkope modules (433Mhz) kunt laten werken met de Homey. Dat scheelt weer in de portemonnee.

Er worden volgens Athom meer dan 50.000 apparaten ondersteund. We zullen een aantal modules/apparaten toevoegen om te testen of deze naar behoren werken.


Wat krijg je:

- Homey
- Voeding
- USB kabel


Specificatie (normale versie):

Protocol: 433.92 MHz, 868 Mhz, Bluetooth, Bluetooth Smart, Somfy RTS, Z-wave, Z-wave Plus, ZigBee
WiFi: 802.11b, 802.11g, 802.11n
CPU/SoC: Single core
Processorsnelheid: 1GHz
Geheugengrootte: 512MB
Stroom: Via voeding/mini USB kabel (1.5m)

Afmetingen: Lengte: 120mm | Breedte: 120mm | Hoogte: 120mm
Gewicht: 600g

Specificatie (PRO versie):

Protocol: 433.92 MHz, 868 Mhz, Bluetooth, Bluetooth Smart, Somfy RTS, Z-wave, Z-wave Plus, ZigBee
WiFi: 802.11b, 802.11g, 802.11n
CPU/SoC: Dual Core
Processorsnelheid: 1GHz
Geheugengrootte: 1GB
Stroom: Via voeding/mini USB kabel (1.5m)

Afmetingen: Lengte: 120mm | Breedte: 120mm | Hoogte: 120mm
Gewicht: 600g


Uiterlijk:

Grootte:


Installatie:

Om te beginnen open je je browser op je telefoon of laptop en ga je naar setup.athom.com en voorzie je de Homey van stroom. De Homey zegt dit overigens zelf ook tegen je. Dus niet schrikken als hij begint te praten. Je selecteert vervolgens je eigen taal. Hierna maakt de Homey een WiFi hotspot aan, vervolgens verbind je met deze hotspot om een verbinding te krijgen je Homey. 

Als je de registratie voltooid hebt, moet je de APP downloaden. Deze gaan we in het volgende hoofdstuk behandelen.


APP

De vernieuwde Homey is APP only. Je kunt hem dus alleen maar bedienen via de je smartphone. Zorg dus dat je na de installatie de APP (android/iOS) download en installeerd. Na het inloggen kom je op het hoofdscherm terecht.

Hier vind je 4 hoofdmenu items:
Home - Dit is het start scherm
Apparaten - Hier kun je apparaten beheren/toevoegen
Flows - Hier kun je regels maken om je apparaten aan te sturen
Meer - Hier vind je de algemene instellingen

Ik zal elk onderdeel apart behandelen.


Home:

In het startscherm vind je rechtsboven welke gebruikers van de Homey gebruik maken en wat hun status is (thuis/wakker/enz). Dit zullen wij later nog wat verder behandelen. Hieronder heb je de mogelijkheid om apparaten in je favorieten te zetten. Dit is een handige functie zodat je snel iets aan en uit kunt zetten. Dat 'snel' moet je overigens wel met een korrel zout nemen omdat het opstarten van de APP niet heel snel is. Als hij er is, dan kun je natuurlijk alles wel snel bedienen.

Hieronder vind je jouw favorieten flows. Flows zijn regels/automatisering. Later hier meer over. Leuke feature is dat de flows nu rechtstreeks opgestart kunnen worden. Als je dan verder naar beneden gaat vind je jouw tijdlijn. Hier komen updates naar voren en je kunt er zelf wat laten opzetten.


Delen op:

Reacties (7) -

 • Rene Bosch

  12-12-2016 13:16:07 | Antwoord

  Mooie review. Grafisch zeker 1 van de betere controllers naar mijn idee. Al vind ik hem nog wel redelijk aan de prijs.

  Het bereik van 433 is bij mij thuis prima en beter dan een individuele zwave node. Zwave heeft een mesh netwerk dat het uiteindelijk qua bereik wel zal winnen.

  De ervaring die ik hem met zwave en 433 in mijn huidige setup is dat ik de individuele 433 KAKU schakelaar meer vertrouw dan een Fibaro FGS-222 met een Fibaro wallplug als tussenhub/mesh (op +/- 8 meter). Beide zitten op dezelfde plek (+/- 16 meter van de zender en een aantal muren ertussen).

 • Menno

  14-12-2016 14:55:30 | Antwoord

  Is het mogelijk om bijv. een bewegingsmelder van Zipato, welke reeds is aangemeld bij mijn zipabox ook toe te voegen aan de Homey? Dus dezelfde sensoren van mijn zipabox tegelijk gebruiken in de Homey?

  • domotica-blog.nl

   14-12-2016 18:55:28 | Antwoord

   Nee, dat is niet mogelijk. Je kunt een module maar op 1 controller toevoegen.

   Je zou de Zipabox als 2de controller kunnen toevoegen maar dit werkt dus nog niet.

 • Raimond

  13-1-2017 22:53:35 | Antwoord

  Mijn hele huis is vol geduwd met merten z-wave, de fabrikant schneider is inmiddels gestopt met updates en ik ben opzoek naar een goede controller waar ik de boel in kan herprogrameren. Zou dat met de homy kunnen?

 • Jack Weinberg

  30-7-2017 13:11:19 | Antwoord

  Hello from Canada!
  Do you make a Homey with the North American Z-wave frequencies?

 • Henk

  12-7-2019 22:40:14 | Antwoord

  Ik heb nu een Zipabox v1, en wat ik veel gebruik zijn berichten via Pushover die gevuld worden met waarden van variabelen en dergelijke. Is zoiets ook mogelijk met Homey?

Reactie plaatsen