Review: Homey by Athom (DEEL 1)

Review: Homey by Athom (DEEL 1)

Het regent nieuwe controllers deze maand. Vorige week is de controller van Athom binnen gekomen: de Homey. Deze controller is begonnen als een succesvol kickstarter project en is inmiddels zijn Beta status voorbij en gewoon te koop in de winkels.
Deze controller heeft een paar unieke eigenschappen en niet onbelangrijk: hij komt van Nederlandse bodem. Iets wat wij natuurlijk heel leuk vinden.
Lees snel verder wat hij (of zij?) allemaal kan.

De Homey is ruim 2 jaar geleden gestart als kickstarter project. Via kickstarter is meer dan 200.000 euro opgehaald, wat toentertijd behoorlijk veel was voor een slim apparaat. 

Met de Homey kun je eenvoudig (slimme) apparaten bedienen in je huis. Zo kun je met de APP je lampen aan/uitzetten, je verwarming regelen, je energieverbruik in de gaten houden etc. etc. De mogelijkheden zijn oneindig. Via je oude infrarood afstandbediening is het zelfs mogelijk de Homey te bedienen. En als klap op de vuurpijl kun je zelfs tegen hem schreeuwen dat hij je lampen aan moet zetten. Later meer hierover. 

De Homey kan ook zelf zaken regelen. Dit kan met de flow editor. Zo kun je bv automatisch als het donker wordt een lamp laten aanzetten of als je naar bed gaat de boel automatisch laten uitzetten.

Hij is te koop voor €299,00 via onze partner.

HOMEY TOTAAL OPLOSSING:

De Homey heeft als unieke eigenschap dat hij met bijna alle draadloze apparaten kan praten. Hiervoor zijn er 8 verschillende draadloze technieken ingebouwd. Dit zijn Wi-Fi, Bluetooth, Z-Wave, 433Mhz, 868Mhz, NFC, Infrarood en Zigbee. Genoeg protocollen dus om de toekomst aan te kunnen. Het leuke van al deze combinaties is dat je zowel de wat duurdere (Z-Wave/Zigbee) als de goedkope modules (433Mhz) kunt laten werken met de Homey. Dat scheelt weer in de portemonnee.

Er worden volgens Athom meer dan 20.000 apparaten ondersteund. We zullen een aantal modules/apparaten toevoegen om te testen of deze naar behoren werken.


Wat krijg je:

- Homey
- Voeding
- USB kabel


Specificatie:

Protocol: 433.92 MHz, 868 Mhz, Bluetooth, Bluetooth Smart, Somfy RTS, Z-wave, Z-wave Plus, ZigBee
WiFi: 802.11b, 802.11g, 802.11n
CPU/SoC: ARM Cortex A9 variant
Processorsnelheid: 1GHz
Geheugengrootte: 512MB
Stroom: Via voeding/mini USB kabel (1.5m)

Afmetingen: Lengte: 120mm | Breedte: 120mm | Hoogte: 120mm
Gewicht: 600g


Uiterlijk:

Grootte:


INSTALLATIE:

Om te beginnen moet je via een laptop (of pc met WiFi) in de buurt hebben. Dan moet je de Homey van stroom voorzien en je browser opstarten en naar https://my.athom.nl  gaan. De Homey zegt dit overigens zelf ook tegen je. Dus niet schrikken als hij begint te praten. Hij zal hierna een WiFi hotspot maken, vervolgens verbind je met je laptop naar je Homey. 

Ik had overigens wel wat problemen om meteen rechtstreeks te verbinden met de Homey. Na een paar keer op het acces point geklikt te hebben kreeg ik verbinding, en kon ik de installatie opstarten/verder gaan.

Na het installeren ga je na: https://my.athom.nl waar je moet inloggen. Dit kan overigens pas nadat je op de bevestigingsmail hebt geklikt. Hierna was het mij even onduidelijk wat er moest gebeuren, maar na het weer openen van de url: my.athom.nl kwam ik op het dashboard. Het geheel ziet er allemaal zeer verzorgd en overzichtelijk uit. Hier kunnen andere controllers een voorbeeld aannemen.


 • Installatie beschikbaar in 2 talen


 • Verbinden via hotspot


 • Account aanmaken


 • E-mail met bevestiging registratie

DASHBOARD

Het dashboard opent met 4 hoofdknoppen:
Apparaten - Hier kun je apparaten beheren/toevoegen
Flow editor - Hier kun je regels maken om je apparaten aan te sturen
Inzichten - In dit onderdeel kun je je grafieken/evenementen vinden
Instellingen - Hier vind je de algemene instellingen

Ik zal elk onderdeel apart behandelen.


APPARATEN:

Zonder modules/apparaten kun je natuurlijk niet zoveel met de Homey. In het apparaten gedeelte vind je (heel verrassend) je apparaten. Als je met je muis over een apparaat gaat krijg je 2 knopjes te zien. Het schuif icoontje gaat naar een schermpje waar je bv de lamp aan/uit kunt zetten of de temperatuur kunt zien. Niet heel handig als je snel even iets aan wilt zetten. Homey geeft aan dat ze werken aan een mooiere oplossing hiervoor. Het 2e icoontje (sleutel) opent de apparaten configuratie.

Je kunt apparaten in een bepaalde zone zetten zodat je ze logisch kunt indelen. Er zijn standaard al een paar zones aangemaakt, handig. 

Je kunt uiteraard ook zelf een nieuwe zone aanmaken. Deze kunnen worden voorzien van een naam/icoon. 

 

Toevoegen apparaten:

Nieuwe apparaten kunnen worden toegevoegd worden via de + knop.

Je kunt een nieuw apparaat toevoegen door in het zoekscherm in te vullen wat je wilt toevoegen. Dit was mij niet helemaal duidelijk, dus drukte ik op de Z-Wave knop en kwam hier niet helemaal verder. Gelukkig heeft Athom een zeer nette online hulp waar je veel informatie kunt vinden (https://www.athom.com/nl/ondersteuning/). Omdat een goede ondersteuning bij een controller zeer belangrijk is heb ik wat verschillende apparaten getest. Ik heb ze ingedeeld in de verschillende protocollen.


Z-Wave:

Z-Wave is een draadloze communicatie standaard. Deze protocol onderscheid zich door de 2 weg communicatie. Er wordt dus gecontroleerd of het signaal daadwerkelijk aan komt. Er is tevens een mogelijkheid om een Mesh Netwerk te maken. Hierdoor kunnen modules onderling met elkaar communiceren waardoor je het bereik van je netwerk vergroot. Z-Wave modules beginnen van 40/50 euro per stuk.

Aeon Labs Smart Dimmer 6

Als eerste heb ik een Aeon Labs Smart Dimmer 6 tussen stekker toegevoegd. Deze stekker plaats je tussen bv een lamp en je stopcontact, hierdoor kun je op afstand je lamp aan doen. Om apparaten (verschillende merken) te installeren is het soms nodig om een plug-in te installeren. Nadat ik dit gedaan had kon ik de tussen stekker ook selecteren. 

 

Hij werd netjes gevonden en zie het totaal verbruik en huidige verbruik en kan hem natuurlijk aan- en uitdoen. 

Aeon Labs Smart Bulb

Deze lamp werd samen met de review kit geleverd welke Athom beschikbaar had gesteld. Dus deze zou zonder problemen moeten werken. De plug-in had ik al geïnstalleerd dus nu was het een kwestie van alleen de bulb selecteren.

Deze werd, nadat ik de stroom erop gezet had, direct gevonden. Fijn, dat deze wel goed werkt. In het dashboard zie ik ook netjes alle mogelijkheden verschijnen. Je kunt namelijk deze lamp dimmen, van kleur veranderen (RGB) en je kunt de kleur temperatuur veranderen.

 

Fibaro Swipe

Omdat ik er vanuit ga dat bijgeleverde apparaten goed werken heb ik eentje uit mijn eigen stal gehaald. De Fibaro Swipe, hiermee kun je door middel van gestures bv een lamp uitzetten. Na het installeren van de Fibaro plug-in stond deze ook weer in het rijtje. 

Na het verwijderen van de Swipe ging het toevoegen zeer vlotjes. Bij andere controllers is het toevoegen weleens moeizaam. Je moet overigens altijd zorgen dat het apparaat dicht bij de Homey in de buurt is. Dit omdat bij het toevoegen (wegens veiligheidsmaatregelen) het signaal wat zwakker is dan normaal.


 • Selectie scherm 

 • Configureren

 • Swipe toegevoegd


Zipato/Philio 4 in 1

Om wat leuke regels te kunnen maken heb ik de Philio Multi sensor (4in1) toegevoegd. Dit is een bewegingsmelder, deursensor, temperatuurmeter en lichtsterkte meter in 1. Welke zeer handig is voor een alarmsysteem.

Het toevoegen ging weer via de APP die je moet installeren. Hij werd snel gevonden en geïnstalleerd.  

 

Er zijn natuurlijk nog 1000de andere apparaten. Als je ons blog regelmatig volgt dan zie je er genoeg langskomen. Athom doet ook hun best om nieuwe apparaten z.s.m. te ondersteunen.

 


IP apparaten

Je zult je misschien afvragen wat IP apparaten zijn. Dit is bv een versterker die door middel van je (eigen) netwerk te bedienen is. Vaak gebruik je hiervoor een speciale APP.

Nest Thermostaat

De Nest is een slimme thermostaat welke je op afstand kunt bedienen. Het is fijn als je deze ook zou kunnen bedienen via de Homey. Je hoeft dan geen 2 APP's meer op te starten en je kunt je zaken automatiseren. Zo kun je je bv voorstellen dat als je naar bed gaat je automatisch de verwarming lager wilt.

Om de Nest thermostaat toe te voegen moet je een APP installeren. Vervolgens moet je de Homey toestemming geven om de Nest te mogen bedienen nadat ik dit had gedaan werd hij netjes gevonden. En nog belangrijker ik kon hem ook bedienen.

De bediening van de Nest gaat via de cloud omgeving. Het is dus vereist dat de Homey hiermee verbonden is (wat overigens ook zo is bij andere controllers).

 

 

Onkyo Versterker

Ik heb een versterker van Onkyo welke te bedienen is via een APP. Natuurlijk ook best aardig als je deze ook kunt bedienen via de Homey. Dit kan overigens ook door de infrarood mogelijkheid (later meer hierover). De mogelijkheid om deze te bedienen is ontwikkeld door iemand van de community. Gebruikers kunnen namelijk ook APP's maken. De installatie ging weer vrij vlot en mijn versterker (TX-NR-509) werd netjes herkend. Je krijg de mogelijkheid om het volume te regelen en hem aan/uit te zetten. In de Flow editor kun je het volume, de input, radio kanaal, etc. veranderen door middel van een regel. Helaas na een tijdje reageerde de versterker niet meer op commando's. Dit issue is bekend bij de ontwikkelaar van de APP.


433Mhz

De 433Mhz protocol onderscheid zich vooral door de prijs. Zo kun je voor een paar euro al een temperatuursensor op de kop tikken. Het nadeel van deze protocol is dat het bereik beperkter is en er geen terugkoppeling word gegeven of het signaal wel is aangekomen. Maar wil je wat geld besparen voor niet belangrijke zaken, dan is dit een prima oplossing. 

Wij hebben niet zo'n grote selectie van 433Mhz apparaten, maar ik zal er een paar toevoegen (welke op de HomeWizard worden gebruikt) en een paar uit het review pakket.

Klik Aan Klik Uit - AWS-6000

KlikAanKlikUit (KaKu) heeft een groot assortiment 433Mhz apparaten beschikbaar welke gewoon bij de lokale bouwmarkt te krijgen zijn. Ik heb een draadloze bewegingsmelder toegevoegd. Na het installeren van de APP stond hij in de lijst. Het toevoegen ging ook zonder problemen. Helaas krijg ik geen beweging zichtbaar.

 

 

Cresta Thermometer (TX320)

Dit is een zeer bekende en goedkope (€15,-) thermometer van Cresta. Om hem te installeren moest ik de weerstation APP installeren. Hierna moest ik even geduld hebben en werd hij gevonden. Helaas is 433Mhz niet zo betrouwbaar want soms komt het signaal niet binnen.

 

 
KlikAanKlikUit - Stekkerdoos schakelaar (ACD-1000)

Helaas dus nog niet zoveel succes met de 433Mhz apparaten. Tijd om er eentje te proberen, een tussen stekker, welke met de review kit word meegeleverd. Dit is een mooie compacte tussen stekker waar je een apparaat op kunt aansluiten van maximaal 1000W. Eens kijken of deze wel werkt. Dus we gaan weer naar apparaten en klikken op het plusje. Vervolgens zoeken we de stekker op, deze staat in het lijst.

Omdat je KaKu ook rechtstreeks kunt koppelen aan een afstandbediening kun je deze tussen stekker ook via de afstandbediening toevoegen. Ik heb dit niet gedaan dus moest ik de toevoegen knop op de schakelaar indrukken. Na het toevoegen komt er een scherm waar je de tussen stekker kunt testen, helaas deed hij niks. Dus ben ik terug gegaan en het nog een keer geprobeerd. Hierna kreeg ik hem werkend en de reactietijd was goed.


Bluetooth

De Homey heeft bluetooth draadloze techniek aan boord. Hiermee zou je bijvoorbeeld een draadloze speaker kunnen koppelen. Daarnaast zijn er ook wel wat sensoren op de markt. Momenteel is er ondersteuning voor producten van MipPow Play (https://apps.athom.com/app/com.mipow.playbulb). Homey is nog aan het testen met Bluetooth en is hierdoor nog niet volledig uitontwikkeld.


NFC

De NFC (Narrow Field Communication) is een radio protocol met beperkt bereik. Je gebruikt een tag om mee te communiceren. Zo'n tag kan de grote hebben van een euromunt en is zeer dun. Hij is vaak ook ingebouwd in je telefoon.

Je zou dus je telefoon tegen de Homey aan kunnen houden en bv je alarm kunnen laten uitzetten.


IR (Infrarood)

De Homey heeft 6 infrarood sensoren ingebouwd. Je oude vertrouwde afstandsbediening van bv je TV werkt via infrarood. Zeer handig. Zo hoef je niet steeds je APP op te starten. Homey heeft een zeer uitgebreide database met codes. In onderstaande schermen heb ik mijn tv toegevoegd.

 

Helaas kon ik mijn versterker (Onkyo) niet vinden. Gelukkig is er een mogelijkheid om een afstandsbediening in te leren.

De volume knoppen geven nog weleens problemen maar dit is geen probleem voor de Homey. De knoppen werden netjes ingeleerd. Het valt mij wel op dat het bereik van de infrarood niet heel goed is. Je moet je Homey in het zichtveld van de apparatuur zetten anders komt het signaal niet aan. Hier is dus nog wat werk aan de winkel.


Zigbee

Als laatste protocol is de Zigbee protocol, deze onderscheid zich net zoals Z-Wave door 2 weg communicatie en de mogelijkheid om een netwerk te vormen. Zigbee is vooral bekent van de Philips HUE lampen.

Wij hebben zelf van INNR een paar lampen liggen om te testen. Maar deze konden wij helaas niet toevoegen. Ik heb van Homey begrepen dat er nog gewerkt wordt aan deze protocol. Philips HUE toevoegen is overigens geen probleem.

Inmiddels worden INNR en Ikea lampen ondersteunt. Zie hiervoor update 3.


Algemene indruk van de apparaten

Zoals je boven kunt lezen werkt het toevoegen van apparaten nog niet feilloos. Verdiep je van te voren dus goed in welke apparaten wel en niet ondersteund worden. De Homey heeft hiervoor een database: https://www.athom.com/nl/ondersteunde-apparaten/. Overigens hebben meer controllers last van apparaten die niet goed werken. Het inleren van nieuwe IR codes ging zonder problemen maar de bediening (signaal) laat weleens te wensen over.


Bekijk hier deel 2 van deze review

Delen op:

Reacties (9) -

 • Rene Bosch

  12-12-2016 13:16:07 | Antwoord

  Mooie review. Grafisch zeker 1 van de betere controllers naar mijn idee. Al vind ik hem nog wel redelijk aan de prijs.

  Het bereik van 433 is bij mij thuis prima en beter dan een individuele zwave node. Zwave heeft een mesh netwerk dat het uiteindelijk qua bereik wel zal winnen.

  De ervaring die ik hem met zwave en 433 in mijn huidige setup is dat ik de individuele 433 KAKU schakelaar meer vertrouw dan een Fibaro FGS-222 met een Fibaro wallplug als tussenhub/mesh (op +/- 8 meter). Beide zitten op dezelfde plek (+/- 16 meter van de zender en een aantal muren ertussen).

 • Niels

  13-12-2016 09:59:40 | Antwoord

  Het zou mooi zijn als de Homey als secondary controller in een z-wave netwerk is te gebruiken. Op het moment is de Homey namelijk nog lang niet geschikt om als alternatief voor mijn huidige controller te functioneren door gebrek aan mogelijkheden.

  • Administrator

   13-12-2016 10:45:41 | Antwoord

   Dat zou mooi zijn inderdaad maar lees even deel 2
   domotica-blog.nl/post/review-homey-by-athom-deel-2
   (en dan de vragen aan Athom)

   • Niels

    14-12-2016 20:37:01 | Antwoord

    Beetje arrogant antwoord van Homey. De mogelijkheden van Homey komen niet in de buurt van de mogelijkheden van Indigo of Homeseer. Als dit de definitieve stellingname is van Athom, dan gaat mijn Homey binnenkort op marktplaats. (nog een keer 6 maanden wachten voordat ik hem nu eens echt kan gebruiken gaat me te ver. Jammer, maar helaas.

    • info@domotica-blog.nl

     15-12-2016 10:09:02 | Antwoord

     Ik begrijp je reactie maar snap die van Athom ook.

     De klanten welke de Homey als 2de controller gaan gebruiken is niet zo heel groot. Dus kan me voorstellen dat ze hun aandacht eerst op andere zaken richten.

     Daarnaast is dit best een zeer ingewikkelde klus welke andere controllers ook behoorlijk wat moeite mee hebben(of gehad).

 • Menno

  14-12-2016 14:55:30 | Antwoord

  Is het mogelijk om bijv. een bewegingsmelder van Zipato, welke reeds is aangemeld bij mijn zipabox ook toe te voegen aan de Homey? Dus dezelfde sensoren van mijn zipabox tegelijk gebruiken in de Homey?

  • domotica-blog.nl

   14-12-2016 18:55:28 | Antwoord

   Nee, dat is niet mogelijk. Je kunt een module maar op 1 controller toevoegen.

   Je zou de Zipabox als 2de controller kunnen toevoegen maar dit werkt dus nog niet.

 • Raimond

  13-1-2017 22:53:35 | Antwoord

  Mijn hele huis is vol geduwd met merten z-wave, de fabrikant schneider is inmiddels gestopt met updates en ik ben opzoek naar een goede controller waar ik de boel in kan herprogrameren. Zou dat met de homy kunnen?

 • Jack Weinberg

  30-7-2017 13:11:19 | Antwoord

  Hello from Canada!
  Do you make a Homey with the North American Z-wave frequencies?

Reactie plaatsen