Review: Fibaro Home Center 2

Review: Fibaro Home Center 2

 
Eindelijk de Rolls Royce onder de domotica controllers in huis. De Home Center 2 controller moet de absolute top zijn. Daarom ben ik blij dat Fibaro een exemplaar beschikbaar heeft gesteld.
 
Of hij echt zo goed is zullen we gaan zien...
 
Deze controller wordt door Fibar Group (gevestigd in Polen) geproduceerd. Het was een van de eerste, echte serieuze domotica controllers die met Z-Wave werkt. 
Het systeem onderscheidt zich doordat zowel geeks/nerds als de normale mens hun weg kunnen vinden in het systeem. Daarnaast zijn de mogelijkheden met deze controller zeer uitgebreid. Je kunt hiermee uiteraard je lampen en apparaten bedienen maar er zijn ook mogelijkheden om een alarm en verwarming te regelen. Je kunt dus eigenlijk je hele huis bedienen.
 
Wat een verschil is met andere controllers is dat deze "stand alone" kan draaien, er wordt dus geen gebruik gemaakt van een cloud omgeving. Hiervoor is hij voorzien van stevige hardware: Intel Atom 1,6Ghz Processor en 1GB geheugen en 2GB schijfruimte. Er zijn tablets die het met minder moeten doen. Hij reageert hierdoor ook super snel.
 
Fibaro heeft tevens een mooie koppeling met Satel alarm systemen. Je kunt dan je bedraadde alarm eraan koppelen met de HC2 en alle sensoren (die zich al in je huis begeven) hiervoor gebruiken.
 
Hij is te koop voor € 548,99 via onze partner. Bestel je hem nu dan krijg je 15 euro extra korting (zie code onderaan dit artikel)
 

Wat krijg je:

 
 
- Controller HC2
- Quick start handleiding
- Garantie uitleg
- UTP kabel
- Adapter
- USB backup stick
 

Specificaties:

CPU: 1,6Ghz Intel Atom
Geheugen: 1GB RAM
Opslag: 2GB SLC HD + 4GB MLC Recovery Disc
Wireles: Z-Wave 868.42MHz
Lan: 10/100/1000Base-T (Gigabit) Ethernet via RJ45
Uitbreiding: USB voor recovery (mini USB Drive)
Voeding: 9-12VDC
Afmetingen: 225 x 185 x 44mm (LxWxH)
 
 

Uiterlijk controller:

 
 

Grootte:

 

Uitpakken

 
 
 

 
 

Installeren:

Volgens Fibaro kun je deze controller binnen 2 minuten installeren. En dat is ook echt zo. Wat misschien wel de meeste tijd kost is het los en vast schroeven van de zijkant. Als je deze los hebt is het een kwestie van de UTP kabel aansluiten en adapter aansluiten. Hierna moet je het power knopje aan de achterkant indrukken.
Vervolgens ga je naar de website van Fibaro om de HC2 finder te downloaden (Windows en Mac). Met dit programma vindt hij automatisch je HC2. Even in je router kijken om het ip-adres op te zoeken kan natuurlijk ook.
 
Hierna kun je inloggen op de box. Dit kun je doen door met admin/admin in te loggen. Hierna ben je direct in het systeem.
 
 • HC2 finder installeren
 • HC2 gevonden
 • Inloggen
 

User Interface

Na het inloggen zie je de startpagina. Dit ziet er overzichtelijk uit en over de lay-out is goed nagedacht.
 
Bovenin zie je het aantal modules en je actuele stroomverbruik en eventuele meldingen. Daaronder is het hoofdmenu en links een snel menu waar je oa de "opslaan" knop kunt vinden.
 

Kamers

Je kunt scenes en je modules indelen in secties en kamers, om het overzicht te houden. Dus heb je bijvoorbeeld de volgende 2 secties: Woonhuis en Schuur, dan kun je deze weer onderverdelen in Woonkamer, Slaapkamer, etc. 
 
Wat leuk is dat je per kamer verschillende zaken kunt zien, bv je energieverbruik en de temperatuur.
 
 • Overzicht kamers
 • Toevoegen secties/kamers
 • Eigenschappen kamers
 • Icon toewijzen
 

Devices

In het "devices" gedeelte vind je de verschillende modules. De modules zijn onderverdeeld in kamers en je kunt zelf de volgorde van de modules wijzigen. Met de Fibaro HC2 kunnen alleen modules geïnstalleerd worden welke het Z-Wave protocol ondersteunen.
 
 

Modules installeren:

Om echt met deze controller aan de gang te gaan moet je uiteraard modules gaan installeren. Ik ben begonnen om de Fibaro Wall Plug te installeren. Dit is hun eigen product dus zou zonder problemen moet gaan. Dit was ook zo en alles werd netjes en snel herkent en geïnstalleerd.
 
 
Hierna heb ik een Philio Multi Sensor geïnstalleerd. Deze heeft een deur-, bewegings-, temperatuur- en lux-sensor. Het toevoegen van dit product ging iets minder vlekkeloos maar uiteindelijk zag ik hem in het systeem staan. Alle verschillende mogelijkheden werden getoond. Maar helaas krijg ik de bewegingsmelder niet aan de gang. 
Goede test of de support afdeling een beetje snel reageert op mijn probleem. Dit was zeker het geval, de volgende dag kreeg ik mailtje. Helaas met de mededeling dat deze sensor niet ondersteunt wordt en hierdoor niet goed werkt.
 
Als laatste heb ik de Fibaro Smoke detector V2 toegevoegd. Dit ging ook zonder problemen.
 
 
In de komende periode zal ik nog meer producten gaan testen met deze controller.

Scenes

Wat een domotica systeem echt slim maakt zijn scenes/regels. Met deze scenes kun je van allerlei zaken automatisch regelen. Zo kun je bv zorgen dat je lampen automatisch aan gaan als de zon ondergaat of als je van huis bent de stroom uitgezet wordt.
 
De Fibaro HC2 heeft 3 manieren om scenes te maken:
 

1. Magic scenes

Het maken van scenes is op deze manier zeer simpel. Met een paar klikken kun je zonder programmeerkennis een regel maken. Het nadeel van deze manier is dat je geen complexe regels kunt maken. Maar daar heeft de Fibaro gelukkig nog 2 andere manieren voor.
 
 

2. Block scenes

Met het "block scenes" gedeelte kun je wat ingewikkelde regels maken. Het is gebaseerd op een drag en drop systeem. Op deze manier kun je redelijk eenvoudig regels maken. Eigenlijk kun je zo'n beetje alles wat je kunt verzinnen hiermee maken.
Als je een regel af hebt kun je naar de LUA versie switchen zodat je de code achter de regel kunt bekijken. Fijn als je de taal een beetje wilt leren. 
 
 

3. LUA scene

De laatste mogelijkheid om via de programmeertaal LUA regels te maken. Hiermee heb je volledige controle over je regel en is dus zo'n beetje alles mogelijk. Dit zal niet voor iedereen weggelegd zijn maar, het is goed dat deze optie in het systeem zit. Er is tevens een API welke goed gedocumenteerd is en er is een developers website waar je veel informatie kunt vinden.
 

 

Energieverbruik:

Ander belangrijk onderdeel van de Home Center 2 is dat je uitgebreid je energieverbruik in de gaten kunt houden. Daarnaast is er een mogelijkheid om je temperatuur in de gaten te houden. Uiteraard moet je hiervoor wel modules hebben die dit ondersteunen.
Er zijn opties om te vergelijken, totalen in te zien, de top5 gebruikers, etc. Zeer uitgebreid dus.
 

Plugins:

In het plugin gedeelte heb je de mogelijkheid om bv ip-apparaten toe te voegen. Je kunt bv producten van Nest toevoegen en je Onkyo stereo. Maar je kunt ook je alarmsysteem hiermee opbouwen. Er zijn meer dan 150 plugins beschikbaar. Ontwikkelaars kunnen zelf ook plugins maken via de ontwikkelomgeving van Fibaro.
 

Panels:

Dit gedeelte bevat standaard functionaliteiten zoals bv je alarm, klimaat en evenementen gedeelte.
 
 • Verwarmingspaneel- instellingen
 • Alarm paneel
 • Alarm paneel - Instellingen
 • Alarm paneel - instellingen
 • Notificatie paneel

Configuration:

In het configuatie scherm kun je algemene instellingen vinden.
 

Firmware upgrade:

Fibaro brengt regelmatig nieuwe firmware uit, met nieuwe functionaliteiten en ondersteuning voor modules. Meestal brengt men eerst een Beta versie uit zodat gebruikers kunnen testen waarna er vervolgens een definitieve versie komt.
In het verleden is dat nog weleens misgegaan omdat sommige gebruikers na het installeren van de beta hun systeem niet meer aan de praat kregen. Ze moesten toen alles opnieuw instellen en modules opnieuw toevoegen. Hou hier dus rekening mee.
 
 
 

Access control:

Hier kun je gebruikers aanmaken welke toegang mogen hebben tot je controller. Helaas is het niet mogelijk om rechten toe te kennen aan bepaalde gedeeltes.
 
 
 

Backup & Recovery

Zoals de naam al doet vermoeden kun je hier backups maken en deze weer terug zetten. Fijn als je ergens per ongeluk een foutje maakt. Er wordt een backup gemaakt van je scenes, kamers en Z-Wave configuratie.
 
 
 

Diagnostics:

Fibaro heeft in dit gedeelte de mogelijkheid om je CPU, geheugen, schrijfruimte en je Z-Wave gedeelte in de gaten te houden.
 
 

Gateway connections:

Het is mogelijk om meerdere HC2's aan elkaar te koppelen om je netwerk bereik uit te breiden. Het is ook mogelijk om de Fibaro Light te koppelen.
 
 
 

LAN settings:

Je LAN instellingen.
 

Location:

Je locatie instellingen, deze worden ook gebruikt om via je telefoon je afstand naar je huis te bepalen.
 
 

Notification center:

Hier kun je notificaties aanmaken welk je bv kunt gebruiken in een scene.
 
 
 

Z-Wave netwerk:

Je Z-Wave netwerk instellingen, welke zeer uitgebreide opties bevatten.
 

APP:

Een APP mag natuurlijk niet ontbreken bij dit systeem. Er is een voor Android en IoS. Je kunt er uiteraard al je modules mee bedienen Daarnaast is er een mogelijkheid om modules toe te voegen, via deze manier hoef je niet in te loggen op de web UI.
 
De APP ziet er een beetje gedateerd uit. Daarnaast moest ik soms best even zoeken naar waar mijn modules precies stonden. Soms heb je wel 3 clicks nodig om een lamp uit te zetten. Een gemist kans.
 
Van de APP is er ook een speciale versie voor je tablet.
 
Er is een ook een mogelijkheid om je apparaten te bedienen via "voice control".
 
 • Home
 • Verlichting
 • Scene
 • Zolder
 • Nest Protect
 • Pioneer versterker
 • Nest thermostaat
 • Lili
 • Instellingen
Mocht je een andere APP zoeken dan kan er gebruikt worden gemaakt van de ImperiHome APP. 
 

Conclusie:

Dit systeem geeft je zin om met domotica aan de slag te gaan. Ik kan me voorstellen dat je steeds meer modules wilt om alle gaten te vullen op je dashboard. Het is ook gewoon leuk om alle opties aan te zetten en er lekker door heen te klikken.
 
Het geheel ziet er gelikt uit en is zeer prettig om mee te werken. De opties zijn werkelijk eindeloos. Je kunt het zo gek niet bedenken en het zit er standaard in of kun jezelf via de plugins toevoegen.
 
Je kunt uiteraard zelf ook scenes maken en dat is zeer goed uitgewerkt. Zowel voor de normale gebruiker, en de iets gevorderde, als de uber nerd kunnen flink aan de slag met dit systeem. Dit maakt het geheel zeer toekomst bestendig en je kunt zo'n beetje alles naar je eigen hand zetten. Wat ontbreekt is een goede manier om van buiten af (beveiligd) op de HC2 te komen om bv een virtuele sensor te bedienen.
 
Een andere ding wat opvalt is de snelheid. Alles opent super snel en de modules reageren vrijwel direct. Dit heb ik nog niet bij andere controllers gezien.
 
Wat als minpunt moet worden opgenoemd is de prijs van €549,-. Dit is een behoorlijk bedrag wat niet zomaar iedereen wil/kan uitgeven. Maar je krijgt wel waar voor je geld.
 

Fibaro is in het verleden nog weleens negatief in beeld geweest omdat de stabiliteit niet op orde zou zijn. Tijdens mijn test heb ik geen haperingen gevonden en als ik op de diverse flora lees is de stabiliteit prima. Voor de Fibaro geldt uiteraard hetzelfde als alle andere controllers en dat is dat domotica nog in de kinder schoenen staat, dus alles zal niet meteen vlekkeloos werken. 
Daarnaast brengt Fibaro verschillende Beta's uit welke niet voor niets een Beta zijn en dus voor problemen kunnen zorgen.
 
Wat mij tegen is gevallen is de APP. Deze mag wel een beetje opgewaardeerd worden. Deze ziet er gedateerd uit en is soms wat omslachtig.
 
Een andere minpunt is dat er geen extra modules op de HC2 kan worden aangesloten. Zo is er geen mogelijkheid voor 433mhz, Zigbee modules, of het koppelen aan een UPS. Hierdoor is de HC2 gebonden aan Z-Wave, wat op zich geen probleem is, maar wel iets om in de achterhoofd te houden.
 
Ander ding wat mij opvalt is de ondersteuning van modules, met name bij nieuwe modules kan het even duren totdat er volledige ondersteuning is. Andere controllers zijn hier vaak wat sneller mee.
 
 

+

3 smaken om regels te maken (Noob, Pro, Nerd)
Zeer uitgebreide mogelijkheden
Standalone (geen cloud)
Snelheid
 

-

APP
Prijs
Geen mogelijkheid voor extra modules (433mhz, UPS, enocean)
 
 

Fibaro bedankt voor het beschikbaar stellen:

 
 

Deze module is te koop via:

 
 


Reacties (16) -

 • Hunter

  1-12-2015 17:42:37 | Antwoord

  Keurige review, dat zie je niet vaak. TOP!!!

  Wat bedoel je met "Wat ontbreekt is een goede manier om van buiten af (beveiligd) op de HC2 te komen om bv een virtuele sensor te bedienen." Is het niet mogelijk om van buiten uit beveiligd je lampen, schakelaars e.d. te bedien?

  • domotica-blog.nl

   1-12-2015 19:21:12 | Antwoord

   Bedankt!
   Ik bedoel hiermee dat je bv vanaf ifttt (dmv een http-request) iets naar de hc2 stuurt.

   Lampen, schakelaar,etc gaan allemaal beveiligd en zijn te bedienen via de APP/WebUI van buiten af.

   • Piet

    28-4-2016 09:55:36 | Antwoord

    APp/WebUI, ik weet nog steeds niet of zo'n externe link niet veel lijkt op de cloud oplossing van Zipato. Het is volgens mij ook een cloud oplossing. Ook, de management van de unit (root paswoord) blijft bij Fibaro. Als ik zeker zou zijn dat security 'key' is vervang ik mijn huidige unit met Fibaro, is het mogelijk dat je hier extra aandacht aan kunt geven?

 • Michiel

  2-12-2015 11:57:45 | Antwoord

  Ik gebruik Fibarolink vanuit een RPI2 met Domoticz om zo bijv p1 meter en Somfy aan te sturen in de Fibaro HC Smile Het kan dus wel, via een Raspberry PI extern.

 • Robert

  2-12-2015 12:59:09 | Antwoord

  Mooie review en leuk product. Alleen mocht de lay-out van mij toch nog wat mooier en doordachter. Zeker van de app.

  Welke controller zou je nu aanraden? Fibaro of Zipato? Of nog wat anders? De Zipato heeft een mogelijkheid tot uitbreiden (433, UPS etc), maar daar ontbreekt dan weer zo een plugin systeem wat zeer bevorderlijk zou zijn voor allerhande toepassingen zoals Netatmo etc. Ook het LUA idee lijkt me een groot voordeel van deze HC2.
  Wat denk jij ervan?

  • domotica-blog.nl

   2-12-2015 16:07:31 | Antwoord

   Elke controller heeft zijn voor- en nadelen. Lees alle reviews eens op je gemak en trek je eigen conclusie. Het is namelijk nogal persoonlijk/hoe handig je bent en wat je allemaal wilt regelen.

 • Lars

  3-12-2015 11:24:58 | Antwoord

  De koppeling met een Onkio versterker werkt bij mij niet....
  .Kan wel de samsung TV bedienen, alleen als ij aan staat dat is dan wel weer jammer

 • Frank

  4-12-2015 23:24:56 | Antwoord

  Mooie review, dank! Ik ben al enige tijd geinteresseerd in dit product en deze review heeft me hierbij geholpen. Ik denk dat ik nu weet voor welke controller ik mijn (zeer tegenvallende) Zipabox moet inruilen!

 • Michiel

  5-12-2015 11:17:58 | Antwoord

  Als Fibaro ooit RFXCOM en P1 meter support krijgt dan is het een winner Tong

  • domotica-blog.nl

   5-12-2015 21:33:07 | Antwoord

   RFXCOM...gaat nooit gebeuren. Fibaro gelooft in Z-Wave en maakt ook alleen Z-Wave producten. Dus lijkt mij zeer onwaarschijnlijk dat ze ooit dit gaan doen.

   • Michiel

    7-12-2015 15:32:15 | Antwoord

    Hoezo? Er worden toch ook plugins al gemaakt voor Fibaro van andere produkten die niks met Fibaro van doen hebben of z-wave? Nest bijvoorbeeld of Somfy rolluiken.

    Mooie van het plugin systeem is nu net dat het  wel kan.

    • domotica-blog.nl

     7-12-2015 21:13:58 | Antwoord

     Tuurlijk. Maar ik bedoel dat je die RFXCOM rechtstreeks in de Fibaro steekt.

     Er zijn genoeg oplossing om bv via een Raspberry PI een "koppeling" te hebben met de Fibaro. Maar dan heb je dus wel weer een extra apparaat nodig.

     • Michiel

      8-12-2015 12:42:44 | Antwoord

      Dat is waar, jammer genoeg kan dat nog niet... maybe one day Tong

 • Piet Verbruggen

  14-8-2016 10:49:36 | Antwoord

  Standalone (geen cloud).....
  Een google data acquisitie doet elke minuut ( via Cron) een push van data van een tiental bytes. Per jaar komt dat neer in de Gigabytes. Een + voor standalone is daarom gewoon onzin.  Het is niet mogelijk om dat conditioneel aan/uit te zetten. Vreemd dat je iets in eigendom neemt (koopt) waarbij derde zelf bepalen of ze bij je binnen mogen kijken.

 • B.B.

  3-8-2017 21:58:09 | Antwoord

  Wie helpt mij bij de keus heb nu vera maar wil graag een systeem dat in het nederlands is. Fibaro Home center 2 ????

 • B.B.

  3-8-2017 22:04:49 | Antwoord

  Is fibaro home center 2 ook te koppelen met honeywell

Reactie plaatsen