Review: Fibaro Home Center 2 - Deel 1

Review: Fibaro Home Center 2 - Deel 1

 
Alweer een paar jaar geleden heeft Fibaro de Home Center 2 aan ons beschikbaar gesteld. Tijd dus voor een update van de review van deze controller.  De Home Center 2 controller moet de absolute top zijn.  We gaan kijken of dit nogsteeds het geval is.
 
Deze controller wordt door Fibar Group (gevestigd in Polen) geproduceerd. Het was een van de eerste, echte serieuze domotica controllers die met Z-Wave werkt. 
Het systeem onderscheidt zich doordat zowel geeks/nerds als de normale mens hun weg kunnen vinden in het systeem. Daarnaast zijn de mogelijkheden met deze controller zeer uitgebreid. Je kunt hiermee uiteraard je lampen en apparaten bedienen maar er zijn ook mogelijkheden om een alarm en verwarming te regelen. Je kunt dus eigenlijk je hele huis bedienen.
 
Wat een verschil is met andere controllers is dat deze "stand alone" kan draaien, er wordt dus geen gebruik gemaakt van een cloud omgeving voor de aansturing van je apparaten. Hiervoor is hij voorzien van stevige hardware: Intel Atom 1,6Ghz Processor en 1GB geheugen en 2GB schijfruimte. Er zijn tablets die het met minder moeten doen. Hij reageert hierdoor ook super snel.
 
Fibaro heeft tevens een mooie koppeling met Satel alarm systemen. Je kunt dan je bedraadde alarm aan de HC2 koppelen en alle sensoren (die zich al in je huis begeven) hiervoor gebruiken.
 
Hij is te koop voor € 548,99 via onze partner en leverbaar in het zwart en zilver.
 

Wat krijg je:

 
 
- Controller HC2
- Quick start handleiding
- Garantie uitleg
- UTP kabel
- Adapter
- USB backup stick
 

Specificaties:

CPU: 1,6Ghz Intel Atom
Geheugen: 1GB RAM
Opslag: 2GB SLC HD + 4GB MLC Recovery Disc
Wireles: Z-Wave 868.42MHz
Lan: 10/100/1000Base-T (Gigabit) Ethernet via RJ45
Uitbreiding: USB voor recovery (mini USB Drive)
Voeding: 9-12VDC
Afmetingen: 225 x 185 x 44mm (LxWxH)
 
 

Uiterlijk controller:

 
 

Grootte:

 

Uitpakken

 
 
 

 
 

Installeren:

Volgens Fibaro kun je deze controller binnen 2 minuten installeren. En dat is ook echt zo. Wat misschien wel de meeste tijd kost is het los en vast schroeven van de zijkant. Als je deze los hebt is het een kwestie van de UTP kabel aansluiten en adapter aansluiten. Hierna moet je het power knopje aan de achterkant indrukken.
Vervolgens ga je naar de website van Fibaro om de HC2 finder te downloaden (Windows en Mac). Met dit programma vindt hij automatisch je HC2. Even in je router kijken om het ip-adres op te zoeken kan natuurlijk ook.
 
Hierna kun je inloggen op de box. Dit kun je doen door met admin/admin in te loggen. Hierna ben je direct in het systeem.
 
  • HC2 finder installeren
  • HC2 gevonden
  • Inloggen
Wil je van de cloud diensten gebruiken maken dan moet je ook een Fibaro ID account aanmaken. Je kunt dan een backup maken en de APP gebruiken. Later hier meer over.

User Interface

Na het inloggen zie je de startpagina. Dit ziet er overzichtelijk uit en over de lay-out is goed nagedacht.
 
Bovenin zie je het aantal modules en je actuele stroomverbruik en eventuele meldingen. Daaronder is het hoofdmenu en links een snel menu waar je oa de "opslaan" knop kunt vinden.
 

Kamers

Je kunt scenes en je modules indelen in secties en kamers, om het overzicht te houden. Dus heb je bijvoorbeeld de volgende 2 secties: Woonhuis en Schuur, dan kun je deze weer onderverdelen in Woonkamer, Slaapkamer, etc. 
 
Wat leuk is dat je per kamer verschillende zaken kunt zien, bv je energieverbruik en de temperatuur.
 
  • Overzicht kamers
  • Toevoegen secties/kamers
  • Eigenschappen kamers
  • Icon toewijzen
 

Devices

In het "devices" gedeelte vind je de verschillende modules. De modules zijn onderverdeeld in kamers en je kunt zelf de volgorde van de modules wijzigen. Met de Fibaro HC2 kunnen alleen modules geïnstalleerd worden welke het Z-Wave protocol ondersteunen.
 
 

Modules installeren:

Om echt met deze controller aan de gang te gaan moet je uiteraard modules gaan installeren. De Fibaro HC2 ondersteunt alleen de Z-Wave protocol. Hou dus hiermee rekening, bij de aanschaf van je apparaten. Nu is de Z-Wave markt behoorlijk groot dus er is een ruime keuze maar deze modules zijn vaak wel wat aan de prijs. De goedkopere Zigbee variant wordt bv niet ondersteunt. Ander punt van aandacht is dat de controller geen Z-Wave Plus ondersteunt je kunt dus geen gebruiken maken van deze nieuwe features. Je kunt wel Z-Wave Plus apparaten zonder problemen toevoegen.
 
Ik ben begonnen om de Fibaro Wall Plug te installeren. Dit is hun eigen product dus zou zonder problemen moet gaan.
 

Fibaro Wall Plug 

 
Als eerste zorg je dat tussenstekker van stroom word voorzien. Om het toevoegen te starten log je in op je Home Center. Vervolgens ga je naar het device gedeelte en klik je op "add or remove device" en vervolgens op de "add" knop. Het aftellen zal beginnen. Hij zal hierna gevonden worden, mocht dit niet het geval zijn dan moet je even het knopje aan de bovenkant 3 keer achter elkaar indrukken. Zorg altijd dat je dichtbij de controller bent als je gaat toevoegen. Hij werd netjes gevonden en toegevoegd aan de HC2. Je krijgt 1 schakelaar met: aan/uit, het totaal verbruik en huidig verbruik.  Via de configuratie zijn de parameters te beheren. Dit scheelt weer zoeken in de handleiding.
 

Installatie schermen: 

 
 
Dat Fibaro producten goed werken is natuurlijk niet zo verrassend. Dus als 2de test heb ik een Qubino Flush Relay 2 toegevoegd. Het toevoegen gaat weer op dezelfde manier als bij de tussenstekker.
 

Installatie schermen:

Dashboard:

Configuratie:

Hij werd toegevoegd en nog belangrijker hij werkt zoals hij moet werken. Op onze blog kun je nog meer producten vinden welke werken met de HC2. Dit zijn er best veel maar vaak duurt het wel even tot er goede support is.
 

Google Home en Amazone Alexa:

Een goed domotica systeem kan tegenwoordig niet meer zonder een spraak bediening. Fibaro heeft dit uiteraard ook goed op orde. Je kunt gebruiken maken van de Amazone Alexa of Google Home. We hebben alleen een Google Home tot onze beschikking dus deze zullen wij gaan toevoegen.

Google Home toevoegen:

Het toevoegen gaat door in te loggen in de Google Home app en naar "toevoegen en beheren" te gaan. Vervolgens zoek je de Fibaro op en koppel je hem aan de HC2. Gemakkelijker kan het bijna niet.

Bediening:

Nu de Fibaro HC2 gekoppeld is aan de Google Home kun je hem bedienen via spraak. Je kunt de HC2 rechtstreeks aan roepen. Je hoeft dus niet te zeggen Oke Google, vraag aan de Fibaro of hij lamp x aan wilt zetten. Om een lamp aan te zetten roep je simpel: "Oke Google, zet lamp x aan". Hij zal dan vervolgens deze lamp aanzetten. Je kunt ook een gehele ruimte aanzetten. Dit gaat door "Oke Google, zet woonkamer aan". Over het algemeen gaat de aansturing prima maar soms ook helemaal niet maar dit is bij andere controllers ook het geval.
 
Niet alle type apparaten kunnen worden aangestuurd. Zo ziet hij mijn rollerschutter niet en mijn deurslot. Hier kun je om heen werken door een scene te maken. Je kunt namelijk ook een scene aanroepen. 
 
Je kunt op de Fibaro website een uitgebreide lijst vinden van commando's:
 
 
Scherm Google Home APP:

Reactie plaatsen