Review: ZipaTile

Review: ZipaTile

Zipato heeft dit jaar een nieuwe controller uitgebracht: de ZipaTile. Nadat we al een preview hebben gemaakt is het nu tijd voor een volledige review. Ga er even voor zitten want dit is nogal een lang verhaal.

De ZipaTile controller word gemaakt door Tri Plus Grupa, gevestigd in Kroatië. In 2010 zijn ze begonnen met domotica. Zipato heeft momenteel 3 controllers op de markt. De Zipabox, ZipaMini en de ZipaTile. Ze maken alle drie gebruik van dezelfde interface en hebben dus ook alle drie ongeveer dezelfde functionaliteiten. 

De ZipaBox is de hoofdcontroller en onderscheidt zich door de mogelijkheid om modules aan te sluiten (zoals 433Mhz, backup module, security module, etc). De ZipaMini is de simpelste variant en kan alleen maar Z-Wave aansturen. De Zipatile zit een beetje tussen deze 2 controllers in. Hij is bedoelt als wandbediening voor je domotica systeem en heeft een groot scherm om dit gemakkelijk te maken. Er zijn 2 varianten, een welke alleen werkt met Z-wave en een welke ook werkt met Zigbee. 

Met de ZipaTile kun je op afstand bijvoorbeeld je lampen, apparaten, verwarmingen en alarm regelen. Om een lamp te bedienen zal je modules moeten gaan installeren. Deze modules koppel je draadloos aan de ZipaTile.  Deze communicatie loopt via de Z-Wave protocol.

De ZipaTile heeft een gebruiksvriendelijke interface waardoor de meeste gebruikers er goed mee uit de voeten kunnen. Je hoeft in principe geen programmeer kennis te hebben. Maar enige vaardigheid is wel erg handig als je wat complexere regels gaat maken.

Het unieke aan deze controller is dat je hem ook als bedieningspaneel kunt gebruiken. Zeer handig om een vast punt in je huis te hebben waar je bv je alarm kunt aan/uitzetten. Hij is te bevestigen aan de muur, zodat je hem gemakkelijk kunt bedienen. 

Deze controller heeft Andriod 5.0 als besturingssysteem. Zipato heeft hier een mooie integratie mee gemaakt. Helaas draait er geen google play store op maar het is wel mogelijk om losse APP's te installeren (via een APK-bestand). Zipato geeft aan hiermee bezig te zijn.

"Meer dan alleen een controller"

In de controller zitten verschillende sensoren ingebouwd:
Geluid (speaker en microfoon)
Licht (via LED's)
Luchtvochtigheid
Temperatuur (intern en extern)
Beweging
Schok

Er zit tevens een 2MP camera ingebouwd welke ook te gebruiken is in de rule creator. Later meer hierover.

Hij is te koop vanaf €349,00 via onze partner.


Wat krijg je:

- ZipaTile
- Handleiding
- Schroeven en pluggen om hem aan de muur te bevestigen
- Aansluitklemmen


Specificaties:

Systeem:
- Android 5 Lolipop
- ARM Cortex-A9, Quad-core 1.6GHz CPU, 1024MB RAM, 8192MB FLASH

Stroom:
Stroom input: 5VDC
Adapter input: 100-240VAC, 50/60Hz
Stroomverbuik: <2W (idle), 7W (max.)
Backup batterij: Li-Ion 3.7V 2000mAh


Input/Output:
- Touch sensitive 8” screen, 800×1280 px
- 6 programmeerbare scene knoppen 
- Dual dry output 230VAC, 1A
- Dry input 12-24VDC
- Externe temperature sensor (1-Wire DS18B20)
- 2MP video camera
- Muti-sound alarm siren
- SD card
- Speaker 8Ω/0.5W
- Microphone

Sensoren:
Geluid
Light
Luchtvochtigheid
Temperatuur
Beweging
Schok


Uitpakken:


 


Uiterlijk:


Grootte:

 •  

 


"Installatie is appeltje eitje"

Het installeren van de ZipaTile is niet heel ingewikkeld. Je ziet duidelijk dat Zipato hier ervaring mee heeft. Je wordt netjes door de verschillende stappen heen geleid. Het enige probleem waar ik tegen aan liep, is dat mijn woonplaats bij het instellen van het weer niet gevonden werd. Even een wat grotere plaats in de buurt selecteren loste dit op. Een UTP (netwerk) kabel is overigens niet nodig want hij werkt via je WIFI.


APP ZipaTile:

Wat een groot verschil is met de Zipabox is dat je meer regelt via het scherm van de ZipaTile. Zipato heeft hiervoor een APP, welke geïnstalleerd is, daarnaast zijn er ook wat losse APP's geïnstalleerd. 

 

Met deze APP krijg je de mogelijkheid om je modules (schakelaar/lampen/etc)  te bedienen. De APP die op de ZipaTile draait is bijna hetzelfde als die je op een normale smartphone kunt installeren. Een verschil is dat je meer beheer mogelijkheden hebt. Zo kun je bv gebruikers beheren en is het mogelijk om de algemene gegevens te wijzigen. Met de Zipabox moest je dit altijd via de interface doen. 

 •  
  Modules

 •  
  Hoofdmenu

 •  
  Je gegevens

 •  
  Gebruikersbeheer

 •  
  ZipaTile gegevens


 • Module instellingen


APP Repo:

In dit onderdeel vind je de verschillende APP's welke standaard zijn geïnstalleerd. Via dit scherm kun je deze gemakkelijk updaten, dit gaat overigens ook automatisch/je krijgt een melding als er een nieuwe versie beschikbaar is. Zeer goed geregeld en ik krijg ook regelmatig updates.

Standaard

Naast de Zipato APP zijn er een aantal standaard APP's geinstalleerd. Er is helaas geen Play store beschikbaar dus het installeren van andere APP's is wel wat lastig.


 • Geluidsrecorder

 • Media speler

 • Help

 • Gallerij

 • Bestandsbeheer

 • E-mail

 • Downloads

 • Clock

 • Agenda

 • Calculator

 • Webbrowser

Cloud omgeving

Tegenwoordig kan eigenlijk geen enkele controller meer helemaal werken zonder internet. De ZipaTile heeft voor de bediening en het draaien van je regels geen internet nodig. Om regels te maken heb je wel de cloud omgeving nodig. Dit kan dus niet lokaal. 

Dit kan wel eens vervelend zijn want als de Zipato server eruit ligt dan kun je niet bij de rule creator. Gelukkig heeft Zipato hierin veel geleerd en zijn de server behoorlijk stabiel. 

Iets anders waar je rekening mee moet houden is dat alle wijzigingen die je maakt ook weer gesynchroniseerd moet worden met de Zipato server. 

Voordelen zijn dat sommige updates geen nieuwe firmware vereisen en dat de controller minder zware hardware nodig heeft waardoor hij goedkoper kan zijn.


Meer dan alleen een controller

Naast dat de ZipaTile de Brain is om je apparaten mee te bedienen, zijn er een aantal slimme zaken ingebouwd.

 

Alarm:

Via de ingebouwde speaker is het mogelijk om een alarmsignaal te laten klinken. Er is keuze uit 6 verschillende tonen. Deze 6 tonen kunnen ook in het "regel maken" gedeelte gebruikt worden. Door de ingebouwde accu zal hij blijven loeien, ook als de stroom wordt uitgeschakeld. 

Er zit ook een schoksensor in de ZipaTile gebouwd, hierdoor heeft het ook weinig zin om de tablet van de muur af te trekken. Zipato heeft zelfs een geluidsmeter ingebouwd. Dus je zou ook nog kunnen weten of de inbreker geluid maakt. 

Je kunt zelfs zien wie de inbreker was door de ingebouwde camera. Snapshot laten sturen is overigens ook een optie mocht je niet in het bezit zijn van een smartphone.

 

Alarmpaneel

In de ZipaTile is een zeer uitgebreid alarmpaneel ingebouwd. Hiermee kun je gemakkelijk een alarmsysteem aanmaken.

Wil je meer weten over het alarmpaneel. Lees dan hier verder:
http://www.domotica-blog.nl/post/zipato-guide-alarm

Key/Touch-Pad:

Als je de ZipaTile in huis hebt word je keypad overbodig. Je kunt namelijk rechtstreeks vanaf het startscherm het alarm paneel opstarten. Dus je alarm aan- of uitzetten is een fluitje van een cent.


SIP-Intercom:

Als je een IP deurbel hebt (welke SIP ondersteunt) kun je deze toevoegen aan de ZipaTile. Je kunt hem dan ook gebruiken als intercom. Helaas heb ik dit niet zelf kunnen testen omdat ik niet in het bezit ben van zo'n deurbel.Thermostaat:

Door de 12/24V aansluiting aan de achterkant van de ZipaTile is het mogelijk om een thermostaat aan te sluiten.

Climaatwidge:

De ZipaTile heeft een standaard ingebouwde klimaatpaneel. Hiermee kun je gemakkelijk je verwarming bedienen. Ik maak zelf geen gebruik van deze widget maar je kunt hier je cv ketel/radiatoren aankoppelen en je temperatuur regelen.


Het is ook mogelijk om je Nest te koppelen aan de ZipaTile. Het leuk hiervan is dat je nog maar 1 app gebruikt en dat je gebruik kunt maken van de afwezigheidsdetectie.

Bedieningspaneel:

De ZipaTile is bedoeld als bedieningspaneel. Om scene's snel op te starten zitten er naast het scherm 6 onzichtbare knoppen. Aan deze knoppen kun je verschillende acties hangen, dat kan via de Tablet maar ook via de Rule creator. Deze knoppen worden overigens getoond door de ingebouwde LED's. Deze LED's kun je ook bedienen via de APP en de rule creator.

Er wordt ook handig gebruikt gemaakt van de "gesture" mogelijkheden van een tablet. Je kunt dus bv door één tap op het scherm een APP starten. 

Overige zaken:

Naast alle bovenstaande genoemde sensoren heb je ook nog beschikking over een temperatuur-, lucht- en bewegingssensor.


Dashboard

Naast dat je dus via de ZipaTile en smartphone je huis kunt bedienen is het mogelijk om via je browser naar een beheer omgeving te gaan. Deze omgeving heb je ook nodig om regels te maken.

 

Startscherm

In dit scherm vind je de gegevens van de Zipabox. Daarnaast kun je hier ook een andere box toevoegen zodat je kunt switchen als je meerdere Zipaboxen hebt. 

In dit paneel staan je lampen, stroomstekkers en je virtuele modules. Via het rechthoekje kun je bv het verbruik zien, via het pijltje krijg je grafieken zien. Als je op de radar klikt dan krijg je het configuratie scherm te zien. Daarnaast is het mogelijk om de sorteer volgorde aan de passen en kun je een filter toepassen.

Device Manager

Hier vind je een lijst van alle modules/devices. Er is een onderscheid gemaakt tussen virtuele modules en fysieke (z-wave) modules. Als je een module open klapt zie je de verschillende eindpunten. Je kunt per eindpunt aangeven of deze wel of niet getoond moet worden op het dashboard. Daarnaast kun je de naam wijzigen.

Device manager - configuratie module

Bij de configuratie van de module kun je alle instellingen (parameters) van de module vinden. Zipato geeft de modules altijd zeer goed ondersteuning met vaak alle configuratie mogelijkheden. Andere fabrikanten kunnen hier een voorbeeld aan nemen. Vaak is de ondersteuning van nieuwe modules snel regelt.

Module toevoegen

Je kunt een nieuwe module toevoegen door op de knop "module toevoegen" te klikken. Dan kun je uit de lijst selecteren welke module je wilt toevoegen. Voor het toevoegen van bijvoorbeeld de Fibaro Rookmelder kies je generic zwave. De module word altijd eerst gereset en dan pas toegevoegd. Toevoegen gaat helaas niet altijd gemakkelijk. De Fibaro deursensor moet je bijvoorbeeld zeer dicht bij de box plaatsen om hem toe te kunnen voegen. Soms vergt dit wat geduld.

 
 

 

Naast dat je de mogelijkheid hebt om fysieke modules toe te voegen zoals bv een lamp is het ook mogelijk om een virtuele schakelaar, meters en dimmers toe te voegen. Deze kun je bv om waardes in op te slaan. Het is tevens om mogelijk om bv bij een meter deze via een url (http request) een waarde mee te geven. 

Scences

Met een scene kun je gemakkelijk een lamp aan- of uitzetten. Je kunt ook virtuele modules bedienen. De scences hebben een gemakkelijke opzet, je kunt hier dus geen ingewikkelde schakelingen mee regelen. Hiervoor is de rule creator (later meer hierover).

 

User (gebruikers)

In dit gedeelte kun je gebruikers beheren. Er zijn kunnen 2 soorten rechten worden toegekend: Alarm en Tenant. De alarm rol mag het alarm aan/uitzetten en beheren, de Tenant rol heeft beperkte toegang tot het dashboard. Het rechten gedeelte is dus niet heel uitgebreid.

 •  

 

Contacten

Om boodschappen te sturen kun je in dit onderdeel verschillende gebruikers aanmaken.  

 

Firmware

Zipato brengt regelmatig een nieuwe firmware uit voor hun producten. Hier krijg je automatisch een melding van, als je inlogt op de dashboard. Wat de veranderingen zijn kun je in dit gedeelte lezen. 

Wallet

Als je Zipatile koopt dan krijg je de basis versie met deze versie zullen de meeste gebruikers prima uit de voeten kunnen. Welke opties je krijgt kun je hier vinden: https://www.zipato.com/how-it-works/features.

Je betaalt een eenmalig bedrag om de PRO versie te kunnen gebruiken. Je krijgt dan voor 12 maanden upgrades en na deze 12 maanden behoud je de geïnstalleerde updates ook al verleng je het abonnement niet. Betalen kan o.a. met Ideal. Als je sms en/of voice wilt gebruiken kun je tevens hier credits kopen.

Controller instellingen

Bij de controller instellingen vind je de algemene gegevens. Hier vind je ook de mogelijkheid om de box te herstarten en om te upgraden naar een nieuwe firmware (ook de Beta).

 •  

Events

Om te zien wanneer iets aan is gegaan kun je een overzicht opvragen van de gebeurtenissen. Je kunt per module, of alle modules te gelijk live bekijken of terugkijken in de historie. Het is jammer dat je niet heel erg ver terug kunt kijken.

 

Favorieten 

Als laatste onderdeel hebben we de favorieten. Hier kun je modules inzetten welke je snel wilt bekijken/bedienen. Dit overzicht wordt ook in de APP gebruikt.


Rule creator

Via de rule creator kun je gemakkelijk regels maken. Het werkt met puzzelstukjes, die je in elkaar schuift en die zo slim zijn gemaakt dat ze maar op 1 manier in elkaar passen. Aan de linkerkant vind je de verschillende puzzelstukjes.
Aan de rechterkant staan de gemaakte regels welke je weer gemakkelijk kunt bewerken. Onder de regels staan al je apparaten en kun je groepen maken.

"Lekker simpel regels in elkaar puzzelen"Zoals al gezegd, regels maken gaat vrij gemakkelijk. Wil je bv dat als lamp x aangaat, dat dan ook lamp y aangaat, dan kun je dit gemakkelijk realiseren door de volgende regel te maken.


Als je wilt dat lamp x aangaat om een bepaalde tijd, kun je dit doen door de "scheduler" puzzel te gebruiken.


Je kunt bv ook als lamp x een bepaalde tijd aangaat, dat dan lamp y ook aangaat.


Daarnaast kun je ook zeggen als de temp. tussen 15 en 19 graden is dat dimmer x naar 50% moet gaan. En bij andere temperaturen naar 10% dimmen.


Bovenstaande regels zijn enkele voorbeelden, maar de mogelijkheden zijn oneindig. Je kunt bv ook variabele zetten, een wachttijd instellen, e-mails sturen, http request doen, etc etc.
Onderstaand verschillende puzzel elementen:


 • (beheer)


 • (acties)


 • (sensoren)


 • (operator)


 • (variabele)


 • (geavanceerd)


APP:

De ZipaTile is ook te bedienen via je smartphone met de Zipato APP (Android/Ios). Dit is bijna de zelfde APP als op de ZipaTile draait. 


 • Overzicht modules (temperatuursensoren)


 • Overzicht modules (temperatuursensoren)


 • Overzicht modules (per kamer)


 • Scenes


 • Instellingen


 • Module instellingen

 

 


Conclusie:

De Zipabox is inmiddels al meer dan 3 jaar op de markt en dat merk je aan de ZipaTile. Men heeft het kunstje nu aardig onder de knie. Het hele systeem zit goed in elkaar en is inmiddels behoorlijk stabiel. 

De extra ingebouwde features zijn een mooi extraatje. De ZipaTile als bedieningsscherm gebruiken kan voor sommige mensen handig zijn maar eigenlijk zou je domotica systeem zo moeten werken dat je geen APP nodig hebt. Helaas is dit nog niet helemaal zo, dus is dit een mooie aanvulling op je systeem.

Zowel een beginnend als ervaren gebruiker kunnen gemakkelijk hun weg vinden met de ZipaTile. De rule creator kan soms nog een stijle leercurve hebben. Het zou goed zijn als Zipato hier nog een simpelere manier voor zou maken.

Echte experts hebben niet de mogelijkheden om te programmeren in ZipaTile maar er is een zeer uitgebreide API beschikbaar waar prima tegen aan te programmeren is.

Op de ZipaTile kan alleen maar gebruik worden gemaakt van de Z-Wave (plus) protocol en er is een Bluetooth connectie mogelijk. Er is ook versie met als extra optie om de Zigbee protocol te gebruiken. Wil je wel andere protocollen gebruiken dan is de ZipaBox meer de aangewezig controller.

Een punt van aandacht is het ontbreken van een backup mogelijkheid. Mocht je ZipaTile crashen dan is er geen mogelijkheid om de gegevens (regels/z-wave configuratie) over te zetten naar je nieuwe controller. De gegevens zijn nog wel beschikbaar in de cloud omgeving dus je kunt wel wat overnemen met de hand. Zipato heeft aangegeven nog dit jaar (2016) te komen met deze functionaliteit, daarnaast geeft men aan wel iets over te kunnen zetten.

Je hebt weinig last van het feit dat de ZipaTile deels met de cloud omgeving moet werken. Het synchroniseren van de regels kan soms wat vervelend zijn als je veel regels hebt. Dit maakt het testen van regels soms een tijdrovende bezigheid. 

Een van de krachtige punten van de ZipaTile zit hem in de toegevoegde sensoren en in- en outputs . Hierdoor krijg je een volledig alarm en klimaat paneel. De gesture (swipe) functie is aardig, zeker als je deze goed gebruikt in je regels.

De ZipaTile is niet een van de goedkoopste controllers. Hij begint vanaf €349,00 maar als je dit tegen alle features en opties wegzet is hij eigenlijk niet zo heel duur. Zeker als je alle sensoren los moet kopen.

Conclusie: Zoek je een wandbediening en controller in één welke zeer uitgebreide mogelijkheden heeft, dan is de ZipaTile je vriend.

 

+

Sensoren (6 stuks)
In- en output voor bv het aansluiting verwarming
Systeem werkt snel een vloeiend
Z-Wave Plus ondersteuning

 

-
Geen mogelijkheid voor echte beginners (vlakke leercurve) 
Cloud omgeving nodig om regels te maken
Betaalde opties
Geen google play geïnstalleerd

 

 


De ZipaTile is te verkrijgen via:

 

 

 

Reacties (2) -

 • Davy

  30-9-2016 22:28:22 | Antwoord

  Hoe sluit je de verwarming hierop aan? en is er 433mhz support via rfxcom ofz?

 • Jankees

  2-10-2016 08:57:36 | Antwoord

  Hallo,

  Leuke review! Er is heel veel mogelijk.
  Heeft u kalender app werkend gekregen?
  Ik krijg hem namelijk niet synchroniseert met me email adres.

Reactie plaatsen