Review: Heiman Smoke Sensor

Review: Heiman Smoke Sensor

Je moet er toch niet aan denken dat je 's nachts overvallen wordt door rook en vlammen en dat je dan eigenlijk al te laat bent. Gelukkig zijn er tegenwoordig rookmelders in allerlei vormen en maten die je op tijd kunnen waarschuwen. We testen deze keer een slimme versie die je ook waarschuwt als je niet thuis bent.

Een rookmelder mag tegenwoordig niet meer ontbreken in je huis. Hij kan tenslotte je leven redden. Een slimme rookmelder geeft natuurlijk helemaal een veilig gevoel omdat je naast het akoestische geluid een notificatie ontvangt op de telefoon. Prettig als je niet thuis bent.

Heiman heeft zo'n slimme rookmelder ontwikkeld. Zodra hij rook detecteert zal hij een draadloos signaal naar de controller sturen. Via je controller kun je dan allerlei zaken regelen. Zoals het aanzetten van je lampen en het sturen van een notificatie. Hij werkt via de Z-Wave Plus protocol dus zorg dat je controller dit ondersteunt.

De rookmelder is glad afgewerkt en heeft een witte kleur. Aan de bovenkant zit een gat voor het alarm en aan de zijkant een RVS rooster om te zorgen dat de rook goed naar binnen kan. Het vast maken aan het plafond gaat door de meegeleverde voet, die aan de onderkant een dubbelzijdige sticker heeft. Er worden ook schroeven meegeleverd om hem echt goed vast te maken. In deze voet kun je dan de rookmelder vastdraaien. Gemakkelijk als je de batterij moet vervangen. Deze batterij is de bekende CR123A welke wel in meer Z-Wave apparaten gebruikt wordt.

Hij is 60 x 60 x 49,2 mm groot wat hem compact maakt, zeker als je hem vergelijkt met bv een Nest Protect welke 134 x134 x 38,5 mm is. Hij heeft een gaatje aan de zijkant om hem toe te voegen aan de controller. Later hier meer over.

Aan de voorkant zit een knopje om hem uit te zetten en te testen. Er zit tevens een LEDje achter deze knop om de volgende statussen aan te geven:

Normaal - LED knippert rood elke 53 sec - geen piep
Testing - LED knipper rood snel - Korte piepjes
Alarm - Led knipper rood snel - Korte piepjes
Hush mode  - LED knippert rood elke 10 sec - geen piep
Lage stroom  - LED knippert rood elke 53 sec - 1 piep elke 53 seconde
Fout  - LED knippert rood elke 53 sec - 2 piepjes elke 53 seconde


Wat krijg je:

Uiterlijk:

Grootte:


Wij zullen deze button gaan installeren op de volgende controllers:

Homey by Athom
Zipato Zipatile
Fibaro Homecenter 2
Vera Plus
Domoticz (ism de Aeon Labs USB Z-Wave stick)
Home Asssitant (ism de Aeon Labs USB Z-Wave stick) 


Homey:

Zoals gebruikelijk is de Homey als eerste aan de beurt om hem te testen. Je kunt het toevoegen starten door de Homey APP op te starten en naar je apparaten te gaan. Je drukt vervolgens op het plusje, rechtsboven, en zoekt de Heiman Rookmelder op. Mocht je de APP nog niet geïnstalleerd hebben dan zal hij hier eerst om vragen. Hierna druk je op het icoontje van de rookmelder en de Homey zal aangeven dat het toevoegen is gestart. Vervolgens is het zaak om het toevoegen ook te starten. Druk 3 keer binnen 1,5 seconde met bijgeleverde pinnetje in de zijkant van de rookmelder. Het LEDje aan de voorkant zal oplichten en als het toevoegen succesvol is geweest zal deze 3x knipperen. Hij werd bij mij goed toegevoegd en ik zie hem verschijnen bij mijn apparaten. 

Installatie schermen:

Dashboard:

Opties Flow:

ALS:

EN:

 

Voorbeeld flow:

Als er rook wordt gedetecteerd willen we natuurlijk een notificatie ontvangen op onze telefoon. Via onderstaande flow kun je dit gemakkelijk regelen.


Zipatile/Zipabox

De volgende controller is ZipaTile. Als eerste log je in en ga je naar je apparaten. Vervolgens klik je op de "nieuwe apparaat toevoegen" knop en selecteer je Z-Wave. Druk hierna 3 keer binnen 1,5 seconde met bijgeleverde pinnetje in de zijkant van de rookmelder. Het LEDje aan de zijkant zal 3 keer oplichten. Hij werd bij mij gevonden en toegevoegd en ik zie hem bij de configuratie tevoorschijn komen. Als ik een test doe d.m.v. het knopje in de voorkant in te drukken zie ik een rookmelder binnenkomen en de rookmelder geeft een oorverdovend geluid.

Installatie schermen:

Dashboard:

Configuratie:

Flow opties:

Om een flow te maken heb je de volgende opties tot je beschikking:

Voorbeeld flow:

Als er rook wordt gedetecteerd willen we natuurlijk een notificatie ontvangen op onze telefoon. Via onderstaande flow kun je dit gemakkelijk regelen.


Fibaro Home Center 2

We hebben deze rookmelder nu bij 2 controllers succesvol toegevoegd dus bij de HC2 van Fibaro moet dit ook wel gaan lukken. Het toevoegen gaat weer door de controller in de "toevoegen" stand te zetten. Dit kun je doen door naar je apparaten te gaan en dan op "add new device" te klikken. Hierna op ADD om het op te starten. Vervolgens druk je 3x in het gaatje aan de zijkant met het bijgeleverde pinnetje in de rookmelder. Het LEDje aan de voorkant zal 3x oplichten.
Hij werd hierna toegevoegd aan de HC2. Het valt mij op dat er gemeld wordt dat er nog geen template beschikbaar is. Ondanks dit, zie ik netjes op het dashboard de knop verschijnen. Ik zie tevens het batterijniveau. Wat wel opvallend is dat ik ook een extra xxx node erbij krijg. Deze doet voor de rest niks dus kun je gewoon negeren.

Installatie schermen:

Configuratie:

Dashboard:

Voorbeeld scene:

Indien het alarm van de rookmelder afgaat dan wil ik een notificatie ontvangen.


Vera Plus

Het toevoegen van deze rookmelder kun je starten door in te loggen op de Vera en naar de devices te gaan. Vervolgens klik ik op "add device" en zoek ik de Heiman op. Helaas zie ik hem niet in het lijstje staan, dus probeer ik hem toe te voegen als generic sensor. Vervolgens druk je 3x in het gaatje aan de zijkant met het bijgeleverde pinnetje in de rookmelder. Het LEDje aan de voorkant zal 3x oplichten.
Hij werd hierna toegevoegd aan de Vera en ik zie de rookmelder verschijnen bij mijn apparaten. Wat wel opvalt is dat ik er ook een extra aan/uit schakelaar bij krijg. Deze doet voor de rest niks dus dit kun je gewoon negeren.

Installatie schermen:

Configuratie:

Apparaten:

Scene opties:

Om een scene te maken krijg je onderstaande opties tot je beschikking:

Scene voorbeeld:

Ik wil graag een notificatie ontvangen indien het alarm van de rookmelder afgaat.


Domoticz

De volgende controller is Domoticz. Je kunt het toevoegen starten door naar het menu item "setup" en daarna naar "hardware" te gaan. Vervolgens klik je op setup van de Aeon Labs controller en ga je naar include node secure (aan de rechterkant). 

Je kunt het toevoegen starten door 3x in het gaatje aan de zijkant met de bijgeleverde pinnetje in de rookmelder te drukken. Het LEDje aan de voorkant zal 3x oplichten. Ik zie hem netjes verschijnen bij mijn apparaten.

Installatie schermen:

Configuratie:

Het valt op dat de rookmelder niet meteen als een rookmelder gezien wordt. Dit kun je eenvoudig wijzigen via de configuratie.

Dashboard:

Event:

Indien de rookmelder afgaat dan wil ik een mail ontvangen.


Home Assisant 

Als laatste controller is HASS aan de beurt. Ik maak gebruik van de Aeon Labs Z-Wave USB stick om hem toe te voegen. Je kunt het toevoegen starten door naar de configuratie te gaan en hierna op Z-Wave te klikken. Vervolgens klik je op "add node secure" om het toevoegen te starten. HASS geeft een zeer korte melding dat het toevoegen is gestart. Hierna moet je zorgen dat op de rookmelder de toevoegen modus wordt gestart. Dit kun je doen door 3 keer, binnen 1,5 seconde, met het bijgeleverde pinnetje in de zijkant van de rookmelder te drukken. De LED zal oplichten aan de voorkant en 3x gaan knipperen als het toevoegen is gelukt.

Er komt bij HASS geen melding dat het gelukt is, maar als je kijkt bij de Nodes zie dat hij is toegevoegd. 

Installatie schermen:

 Dashboard:

Voorbeeld flow:

Als de rookmelder afgaat wil ik graag een notificatie ontvangen. Het sturen van notificatie zit niet standaard in HASS. Ik gebruik daarom pushover.net. Met deze service kun je notificatie sturen naar je telefoon.

Om dit werkend te krijgen moet ik deze dienst eerst toevoegen aan mijn Node RED. Dit kun je eenvoudig doen via de install functie en te zoeken op pushover.

Vervolgens maken we onderstaande flow.


Concurrentie:

Er zijn niet zo heel veel Z-Wave rookmelders op de markt. De bekendste is de Fibaro Rookmelder. Als we hem vergelijken met de Heiman dan valt op dat de Fibaro een stuk platte is en een temperatuurmeting heeft. De Heiman heeft weer zijn prijs mee omdat hij al te koop is voor € 39,95 en de Fibaro kost € 59,95.

Zoek je dus features dan is de Fibaro de beste keuze. Wil je niet te veel geld uitgeven dan wint de Heiman.

- Fibaro Rookmelder


Video:


Conclusie:

Met deze rookmelder kun je zoals de naam al doet vermoeden rook detecteren. Ik heb mijn huis niet in de fik gezet, maar als ik er wat rook in de buurt hou van de Heiman gaat hij direct af. Hij doet dus wat hij moet doen. Deze rookmelder heeft voor de rest geen poespas of uitgebreide mogelijkheden.

Hij is klein vormgegeven met zijn 60 x 60 x 49,2 mm. Hij is glad afgewerkt en heeft een rvs rand om de rook binnen te laten. Hij werkt via de draadloze Z-wave Plus protocol, die door onze geteste controllers goed ondersteund wordt. Hij wordt gevoed door een CR123a battterij, volgens Heiman moet deze 3 jaar meegaan.

Enige nadeel wat ik kan bedenken bij deze rookmelder is dat de LED af en toe knippert om aan te geven dat hij nog goed werkt. Dit is natuurlijk aan de ene kant goed maar aan de andere kant beetje irritant als je hem bv in slaapkamer hebt hangen.

Hij is te krijgen voor  37,50 via onze partner wat hem zeer gunstig geprijsd maakt.

 

+

Formaat
Prijs

-

LED knippert om de zoveel tijd 

 

Wil je deze slimme rookmelder kopen?:

  

Getest met:
Homey, Firmware 1.5.9, APP: 1.0.5
ZipaTile, firmware 1.1.38 
Fibaro HC2, firmware 4.170
Vera Plus, firmware 1.7.2414

 

 

 

 

Delen op:

Reactie plaatsen