Onze sponsor:

Review:

20 augustus 2019 | Niels Laan | Heiman, Rookmelders

Heiman Smoke Sensor

Je moet er toch niet aan denken dat je 's nachts overvallen wordt door rook en vlammen en dat je dan eigenlijk al te laat bent. Gelukkig zijn er tegenwoordig rookmelders in allerlei vormen en maten die je op tijd kunnen waarschuwen. We testen deze keer een slimme versie die je ook waarschuwt als je niet thuis bent.

Een rookmelder mag tegenwoordig niet meer ontbreken in je huis. Hij kan tenslotte je leven redden. Een slimme rookmelder geeft natuurlijk helemaal een veilig gevoel omdat je naast het akoestische geluid een notificatie ontvangt op de telefoon. Prettig als je niet thuis bent.

Heiman heeft zo'n slimme rookmelder ontwikkeld. Zodra hij rook detecteert zal hij een draadloos signaal naar de controller sturen. Via je controller kun je dan allerlei zaken regelen. Zoals het aanzetten van je lampen en het sturen van een notificatie. Hij werkt via de Z-Wave Plus protocol dus zorg dat je controller dit ondersteunt.

De rookmelder is glad afgewerkt en heeft een witte kleur. Aan de bovenkant zit een gat voor het alarm en aan de zijkant een RVS rooster om te zorgen dat de rook goed naar binnen kan. Het vast maken aan het plafond gaat door de meegeleverde voet, die aan de onderkant een dubbelzijdige sticker heeft. Er worden ook schroeven meegeleverd om hem echt goed vast te maken. In deze voet kun je dan de rookmelder vastdraaien. Gemakkelijk als je de batterij moet vervangen. Deze batterij is de bekende CR123A welke wel in meer Z-Wave apparaten gebruikt wordt.

Hij is 60 x 60 x 49,2 mm groot wat hem compact maakt, zeker als je hem vergelijkt met bv een Nest Protect welke 134 x134 x 38,5 mm is. Hij heeft een gaatje aan de zijkant om hem toe te voegen aan de controller. Later hier meer over.

Aan de voorkant zit een knopje om hem uit te zetten en te testen. Er zit tevens een LEDje achter deze knop om de volgende statussen aan te geven:

Normaal - LED knippert rood elke 53 sec - geen piep
Testing - LED knipper rood snel - Korte piepjes
Alarm - Led knipper rood snel - Korte piepjes
Hush mode  - LED knippert rood elke 10 sec - geen piep
Lage stroom  - LED knippert rood elke 53 sec - 1 piep elke 53 seconde
Fout  - LED knippert rood elke 53 sec - 2 piepjes elke 53 seconde

Wat krijg je:

- Rookmelder
- Batterij CR123A
- Handleiding
- 2 Schroeven
- Pinnet je voor toevoegen

Uiterlijk:

Grootte:

Wij zullen deze rookmelder gaan installeren op de volgende controllers:

Homey by Athom
Zipato Zipatile
Fibaro Homecenter 2
Vera Plus
Domoticz (ism de Aeon Labs USB Z-Wave stick)
Home Asssitant (ism de Aeon Labs USB Z-Wave stick) 

Dit product is te koop voor:


€ 38
Kopen

Auteur:
Niels Laan

Oprichter van dit blog en passievolle domotica nerd. Alle artikelen van Niels

Nog meer van:

Rookmelders
Hoi! Google en de EU vinden dat ik moet aangeven dat ik Cookies gebruik. Wij gaan ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier onze privacyverklaring.