Review: Hank Four-key Scene Controller

Review: Hank Four-key Scene Controller

Nadat we de Hank One-key scene controller hebben behandeld is het vandaag de beurt aan de Four-key scene controller. Zoals de naam al doet vermoeden heeft deze button wat meer mogelijkheden. Welke dit zijn zullen wij gaan behandelen in deze review.

Deze scene controller van HANK kun je gebruiken om met 1 klik een scene op te starten. Een scene is een regel waarmee je bijvoorbeeld verschillende apparaten tegelijk aan kunt zetten. Zo kun je met 1 klik de sfeer van je verlichting veranderen in je woonkamer. Je kunt ook aan een scene denken welke je gebruikt als je naar bed gaat. Deze zet dan met 1 klik alle verlichting en apparatuur uit en tevens zet hij je verwarming wat lager.

Er zijn natuurlijk verschillende manieren om dit te regelen. Zo zou je dit kunnen doen d.m.v. spraak (via google home) of je kunt natuurlijk ook je APP opstarten en een schakelaar omzetten. Dit laatste is wat omslachtiger natuurlijk. Via spraak is wat gebruiksvriendelijker maar niet iedereen is hier gecharmeerd van. Via HANK kun je dit dus regelen d.m.v. een knop. Hij heeft 4 verschillende knoppen en per knop zijn er 3 manieren om iets op te starten, je kunt hem namelijk 1x indrukken, lang ingedrukt houden en "loslaten". Er zijn dus 4 x 3 = 12 mogelijkheden.

De HANK heeft een compact formaat van 50 x 50 x 15,5 mm en werkt via de draadloze Z-Wave plus protocol. Hij wordt gevoed door een knoopcelbatterij (LR2450). Mocht deze leeg raken dan kun je hem via USB weer opladen. Handige feature! Hij is strak vormgegeven in een witte creme kleur. Aan de voorkant zit een LEDje om de status en klik actie ook visueel te laten zien. Op deze manier klik je nooit verkeerd. Ook handig is dat elke knop een icoontje heeft.

Je kunt hem bevestigen met de bijgeleverde dubbelzijdige sticker. Hij is te koop voor € 39,50 via onze partner.


Wat krijg je:

- Four key scene controller
- Dubbelzijdige sticker
- Knoopcel batterij (LIR2450)
- Handleiding

Grootte:

Uiterlijk:

 


Installatie:

Wij zullen deze sensor gaan installeren op de volgende controllers:

- Homey by Athom
- Zipato Zipatile
- Fibaro Homecenter 2
- Vera Plus
- Domoticz (ism de Aeon Labs USB Z-Wave stick)


Homey:

Als eerste is de Homey aan de beurt om de HANK toe te voegen. Je kunt het toevoegen starten door in te loggen op de Homey en naar het apparaten gedeelte te gaan. Vervolgens klik je op het plusje en zoek je de HANK op. Mocht je de APP nog niet geïnstalleerd hebben dan moet je dit eerst even doen. De volgende stap is het starten van de "toevoegen procedure" op de Homey. Verwijder hierna het plastic clipje bij de batterij door het klepje aan de achterkant los te halen. Houd vervolgens de "O" knop 3 seconden ingedrukt. Het LEDje aan de voorkant zal blauw knipperen (5 sec) om hierna 3 sec. lang aan te blijven om aan te geven dat het toevoegen gelukt is. Zorg altijd dat de button dicht in de buurt van de Homey is.

Na het toevoegen zie ik de button verschijnen bij het apparaat gedeelte en kan ik hem gebruiken in de flow editor. En nog het belangrijkste de klikken komen binnen.

Installatie schermen:

Dashboard:

  •  

Configuratie:

Flow opties:

ALS:

EN:

Voorbeeld flow:

Als flow wil ik graag dat bij 1 klik de lampen op de begane grond uitgezet worden.


ZipaTile

Om het toevoegen te starten op de ZipaTile log ik in op de controller en ga ik naar de device manager. Hierna klik ik op "add new device" en selecteer ik Z-Wave. De volgende stap is de achterkant van de button los te halen en het lipje te verwijderen bij de batterij. Druk vervolgens 3x snel op de "O" button. Het LEDje aan de voorkant zal blauw knipperen (5 sec.) en hierna 3 sec. lang aanblijven om aan te geven dat het toevoegen gelukt is. Zorg dat je altijd de button dichtbij de controller houdt.

Hij werd succesvol toegevoegd en ik zie hem bij configuratie van mijn apparaten staan. Het klopt dat ik hem niet zie bij het overzicht van de apparaten. Dit is namelijk nooit bij een afstandsbediening.

Installatie schermen:

Configuratie:

Rule creator opties:

  •  

Voorbeeld rule:

Als rule wil ik graag dat bij 1 klik een scene gestart wordt welke de lampen in de woonkamer aanzet.

Scene instellingen:


Fibaro Home Center 2

De volgende controller is de Fibaro Home Center 2. Uiteraard loggen we als eerste in op de controller. Hierna ga je naar je devices en klik je op "add new device". Om de controller in leer modus te zetten vinkje eerst "add secure" aan en hierna druk je op "Add". De volgende stap is het verwijderen van het plastic clipje bij de batterij en 3x op de button te drukken om het toevoegen te starten. Het LEDje aan de voorkant zal groen knipperen om hierna 3 sec. lang (blauw) aanblijven om aan te geven dat het toevoegen gelukt is. Hij geeft ook nog een geluidje als hij klaar is. Zorg dat je dichtbij de controller blijft.

Hij werd netjes toegevoegd en ik zie hem op het dashboard verschijnen. En nog het belangrijkste ik zie de verschillende klik actie ook binnen komen.

Installatie schermen:

Dashboard:

  •  

Configuratie:

Voorbeeld scene:

Als scene wil ik graag dat bij 1 klik een lamp wordt aangezet.


 

Vera Edge

Om de button toe te voegen log je in en ga je naar het device gedeelte. Vervolgens klik je op "add device" en zoek je de HANK op. Volgens klik ik op de Four key controller uit het lijstje. Na het starten van de leer modus verwijder ik de achterkant van de sensor om de batterij te plaatsen. Ik druk hierna 1x op een willekeurige knop. Het LEDje aan de voorkant zal blauw knipperen (5 sec.) om hierna 3 sec. lang aan te blijven om aan te geven dat het toevoegen gelukt is. Zorg dat je dichtbij de controller blijft.

Hij werd gevonden en zie hem bij mijn apparaten verschijnen.

Installatie schermen:

Dashboard:

Configuratie:

Voorbeeld scene:

Om te zorgen dat een knop reageert op een klik, gaat iets anders dan bij de andere controllers. Om dit te regelen maak je eerst een scene met wat je aan wilt zetten. Vervolgens ga je naar configuratie van de button en selecteer je daar de scene.

  •  

 


Domoticz

Als laatste controller is Domoticz aan de beurt. Je kunt het toevoegen starten door naar het menu item "setup" en daarna naar "hardware" te gaan. Vervolgens klik je op setup van de Aeon Labs controller en ga je naar include node secure (aan de rechterkant). Hierna verwijder je het lipje bij de batterij en druk je 3x op de button. Het LEDje aan de voorkant zal blauw knipperen om hierna 5 sec. lang aan te blijven om aan te geven dat het toevoegen gelukt is. Zorg dat je dichtbij de controller blijft.

Hij werd gevonden en zie enkele eindpunten verschijnen bij de apparaten. Maar hij is helaas niet te gebruiken bij scene's en bij de events.

Installatie schermen:

Configuratie:


Parameters:

Met parameters kun je zaken instellen zoals de gevoeligheid. Bij de meeste controllers staat dit allemaal netjes in de configuratie bij sommige niet en zul je (als je deze wilt veranderen) handmatig moeten toevoegen. Zie onderstaand de belangrijkste instelmogelijkheden.

254. Gevoeligheidsniveau

Hiermee kun je de parameters aan- of uitzetten

Standaardwaarde: 0
Beschikbare instellingen: 0- Uit, 1 - Aan

255. Reset

Standaardwaarde: 0
Beschikbare instellingen: 0- Reset


Veel gestelde vragen:

Kan ik deze sensor ook onderweg gebruiken?
Nee, hiervoor is hij niet optimaal. Hij is namelijk niet waterdicht en je kunt per ongeluk een knop in drukken.

Kan ik deze sensor opladen?
Ja, dit is mogelijk via de USB aansluiting.

Welke klik mogelijkheden heeft deze button?
Er zijn in totaal 4 knoppen en deze kun je 1x,  lang ingedrukt houden en loslaten. 12 verschillende scene's dus.


 

Conclusie:

Met deze knop kun je op een gemakkelijk manier een scene starten. Zo kun je met 1 klik al je verlichting in je woonkamer aanzetten of je alarm inschakelen. Handig dus als je geen zin hebt om je APP op te starten. In totaal heb je 4 (knoppen) x 3 (1x indrukken, lang ingedrukt houden en "loslaten") = 12 mogelijkheden. Genoeg dus om alles te regelen wat je wilt.

Met zijn 50 x 50 x 15,5 mm is hij mooi compact waardoor je hem gemakkelijk kunt indrukken maar niet kwijt kunt raken. Hij is op te hangen door de dubbelzijdige sticker. Er staan icoontjes op de knoppen waardoor je enigszins kan onthouden wat welke knop doet. De knopjes voelen wel een beetje losjes wat wel jammer is.

Uniek is dat je hem kan opladen via USB, dat scheelt weer batterij wisselen.

Met zijn € 39,50 is hij zeer gunstig geprijsd.

 

+

Zit goed in elkaar
Op te laden
Prijs
12 mogelijkheden

-

Knopjes voelen wat gammel aan

 

Wil je deze button kopen?:

  

Getest met:
Homey, Firmware 1.5.9, APP: 1.1.0
ZipaTile, firmware 1.1.38 
Fibaro HC2, firmware 4.170
Vera Plus, firmware 1.7.2414
Delen op:

Reacties (1) -

  • Arjan

    7-9-2018 11:22:37 | Antwoord

    Werkt deze module ook wanneer je hem aan de oplader hebt zitten? M.a.w. kun je hem ook op netspanning gebruiken?

Reactie plaatsen