Review: Danalock v3 (Z-Wave plus + BT)

Review: Danalock v3 (Z-Wave plus + BT)

Vorige week de nieuwe slimme deurslot van Danalock binnengekregen: de Danalock v3. We gaan hem weer voorzien van een review.

Met dit slimme deurslot is het mogelijk om je deur op afstand open te maken. Op slot laten draaien is uiteraard ook mogelijk. Dit kan door middel van Bluetooth (dichtbij) en o.a. met de Z-Wave Plus (ver weg) protocol. Dit klinkt in eerste instantie een beetje eng maar dit slot is goed beveiligd met een AEA 256 bit encryptie. Omdat hij tevens aan een domotica controller kan worden gekoppeld, kun je ook als extra een beveiliging een notificatie krijgen als de deur geopend wordt.

Je kunt deze Danalock gemakkelijk installeren bij je bestaande hang- en sluitwerk en een 3 puntaansluiting is ook geen probleem. Het enige wat je moet vervangen is de cilinder. Deze heeft namelijk aan de binnenkant een lipje en geen sleutel. Hou er dus rekening mee dat je de bestaande sleutel niet meer kunt gebruiken. De montage moet binnen 10 minuten mogelijk zijn.

Als we het toch over de sleutel hebben: de deur is ook nog steeds te openen aan de buitenkant met een normale sleutel. De binnenkant is ten alle tijden te openen door handmatig aan de Danalock te draaien. Wel zo handig mocht je smartphone leeg zijn (of het slot). 

Dit slot heeft een diameter van 59mm en hij is 59mm dik en wordt gevoed door 4 CR123A batterijen. Welke volgens Danalock 9000 keer open/dicht bewegingen moet mee gaan.

Via de APP is ook een mogelijk om familieleden, gasten of de schoonmaakster (tijdelijke) toegang te geven. Je kunt namelijk meerdere gebruikers toegang geven. Later hier meer over.

Danalock v3 wat is er nieuw?

Deze v3 is de opvolger van de populaire Danalock v2.  Hij is een stuk kleiner geworden, heeft een krachtigere motor waardoor hij 4x sneller kan open/dicht draaien. Hij ziet er tevens wat strakker/minder plastic eruit.

4 verschillende smaken

De Danalock is te koop in 4 varianten:

Bluetooth
Bluetooth + Z-Wave Plus
Bluetooth + Zigbee
Bluetooth + Homeykit

De prijzen beginnen vanaf €189,00. Wij testen trouwens de Bluetooth/Z-Wave Plus versie.


Wat krijg je:

- Danalock v3
- 4x CR123A
- Handleiding

Uiterlijk:

Grootte:


Installatie:

Het is belangrijk dat je de Danalock eerst installeert via de APP. Mocht je hem dus willen koppelen aan je domotica systeem wacht hier nog even mee. We beginnen dus eerst met de APP, hierna zal ik hem testen met verschillende controllers.

Het ophangen van het slot is zeer eenvoudig. Het is een kwestie van je oude cilinder verwijderen en deze te vervangen door een speciale versie, die geen sleutel aan de binnenkant heeft. In plaats van deze sleutel zit er een pinnetje die in de Danalock past. Er zitten tevens 2 gaten in om de bevestigingsplaat vast te maken. Als de nieuwe cilinder erin zit, en je hebt de bevestigingsplaat vast gemaakt, dan kun je hierna het slot er vast opdraaien. Dit kun je doen daar door de 2 lijntjes, welke op de bevestigingsplaat en het slot zitten, tegenover elkaar te zetten het de Danalock naar rechts te draaien. Dit is een stuk fijner dan de oude versie welke je moest vast maken met een zeer kleine inbus sleutel. 

Hierna moet je de APP installeren op je telefoon (iOS en Android) en een account aanmaken. Vervolgens voeg je een nieuw slot toe. Bij mij werd het slot netjes gevonden en er werden wat vragen gesteld over het gebruik. Het slot zal zich automatisch kalibreren zodat hij niet te ver doorschiet.

Het viel mij op na de installatie dat de batterij snel leeg liep. Om dit probleem op te lossen heeft Danalock een nieuwe firmware beschikbaar gesteld. Na het downloaden en installeren (wat via deze APP kan: ) was dit probleem opgelost.


APP

We zullen nog wat meer opties laten zien van de APP.

Users:

Je kunt gebruikers toekennen welke het slot mogen openen. Er zijn 3 smaken: Altijd toegang, toegang op een bepaalde tijd/datum, tijdelijke toegang. Je kunt iemand uitnodigen via E-mail, SMS en via je share mogelijkheid van je telefoon.

 

Log:

In het log zie je wanneer de deur open en dicht is gedaan. Er wordt tevens aangegeven welke gebruiker dit heeft gedaan.

 

Smarthome:

Naast Z-Wave kun je diversen andere systemen aan het slot koppelen.

Video installatie:


Installatie Z-wave:

Ik zal de installatie testen op de volgende controllers:

- Athom - Homey
- Fibaro - HC2
- Zipato - ZipaTile
- Vera Plus


Homey:

Als eerste controller gaan we de Danalock toevoegen aan de Homey. Deze controller was als een van de eerste met support dus het toevoegen zou geen problemen moeten geven. Om het toevoegen te starten login je op de Homey en ga je vervolgens naar het apparaten gedeelte. Hierna is het een kwestie van op het "plusje" te klikken en de Danalock op te sturen. Mocht je de APP nog niet hebben dan zal je deze eerst moeten installeren.

Als je het toevoegen hebt gestart moet je dit ook op het slot doen door een pinnetje in het gaatje aan de boven te duwen. De Danalock zal dan groen oplichten en daarna gaan knipperen. Het slot werd netjes gevonden en zie de verschillende opties bij de configuratie. En nog het belangrijkste hij gaat en open en dicht.

Let er trouwens wel op dat je het slot dicht bij de Homey brengt want bij mijn eerste poging lukte het toevoegen niet omdat ik te ver zat. De Homey is hier wat strenger in dat andere controllers.

Installatie schermen:

 Apparaten:

Het valt mij op dat de batterijstatus niet wordt meegenomen. Soms duurt dit even maar na een paar uur kwam hij nog steeds niet door.

Configuratie:

Flow opties:

ALS:

EN:

DAN:

Voorbeeld flow:

Ik wil graag als regel dat mijn deur elke avond automatisch op slot gaat. Dit is eenvoudig te maken door bij de ALS kolom een tijd te gebruiken en in de DAN kolom de slot op vergrendelen te zetten.

Conclusie Homey:

Homey heeft de integratie van dit slot netjes gedaan, bijna alle configuratie mogelijkheden zijn aanwezig. Hier kunnen andere controllers nog een voorbeeld aannemen. Wat ik wel een beetje mis is dat het slot zomaar open gedaan kan worden. Hiermee bedoel ik als je per ongeluk via de APP het knopje indrukt dat dan het slot meteen open gaat. Misschien een extra melding zou geen kwaad kunnen. Dit geldt trouwens ook bij andere controllers.


ZipaTile

De volgende controller is de ZipaTile van Zipato. De Danalock v2 werkt altijd prima en alle configuratie mogelijkheden zijn aanwezig. We gaan bekijken of dit bij de nieuwe versie ook zo is. Het toevoegen kun je starten door in te loggen op de ZipaTIle en naar het apparaten gedeelte te gaan. Vervolgens klik je op "Add new device" en hierna op Z-Wave. De toevoegen procedure zal worden gestart om het toevoegen te starten op de slot moet je een pinnetje in het gaatje van de bovenkant drukken. Het slot zal dan groen oplichten en hierna gaan knipperen.

Het slot werd gevonden door de ZipaTile en zie hem verschijnen op het Dashboard. Het open en sluiten gaat prima. Helaas ontbreken de configuratie mogelijkheden, deze zul je dus handmatig moeten toevoegen (zie verder op in dit artikel). Het valt mij ook op dat er een keypad paneel bij komt. Momenteel kan ik hier nog niks mee maar Danalock werkt aan een mogelijkheid om deze als losse module toe te voegen. Ik gok dat de communicatie dan via het slot verloopt, vandaar dat wij hem nu al zien.

Zorg trouwens dat het toevoegen dicht bij de controller gebeurd.

Installatie schermen:

Dashboard:

Configuratie:

Opties rule creator:

Action:

Sensor:

 

Voorbeeld regel:

Ik wil graag als regel dat mijn deur elke avond automatisch op slot gaat. Dit is eenvoudig te maken door in een puzzel de scheduler te gebruiken en als ACTION de Danalock op slot te zetten.

Conclusie ZipaTile:

Zipato heeft de integratie van dit slot iets minder mooi gedaan dan de vorige versie. Bij deze waren alle configuratie mogelijkheden aanwezig en zie ik ook een net icontje. 

Wat ik wel een beetje mis is dat het slot zomaar opengedaan kan worden. Hiermee bedoel ik als je per ongeluk via de APP het knopje indrukt dat dan het slot meteen open gaat. Misschien een extra melding zou geen kwaad kunnen. Dit geldt trouwens ook bij andere controllers.


Fibaro Home Center 2

Het toevoegen aan deze controller kun je starten door naar het apparaten gedeelte te gaan en op "Add and Remove devices" te klikken. Hierna moet je op add device klikken om de toevoegen procedure te starten. Om het toevoegen op de Danalock te starten moet je een pinnetje in het gaatje aan de bovenkant drukken. Het slot zal dan groen oplichten en hierna gaan knipperen.

Het slot werd toegevoegd en ik zie hem verschijnen op het dashboard. 

Installatie schermen:

Dashboard:

Configuratie:

Voorbeeld scene:

Ik wil graag als regel dat mijn deur elke avond automatisch op slot gaat. Dit is eenvoudig te maken door de scheduler als startpunt te gebruiken en als eindpunt het op slot zetten van het slot.

 


Vera Plus

Als laatste controller voegen we het slot toe aan de Vera Plus. De ondersteuning voor nieuwe apparaten is de laatste tijd niet zo goed op orde bij Vera, we zijn dus benieuwd of dit wel goed gaat. Je kunt het toevoegen starten door in te loggen en naar het apparaten gedeelte te gaan. Vervolgens klik je op "Add device" en zoek je de Danalock op. Helaas zie ik daar niet de juiste versie staan dus heb ik hem als "Generic device" toegevoegd. Het toevoegen van het slot kun je starten door een pinnetje in het gaatje aan de bovenkant te drukken. Het slot zal eerst groen oplichten en vervolgens gaan knipperen. Het slot werd netjes gevonden en ik kon hem ook bedienen.

Net zoals bij de ZipaTile komt er ook een keypad mee. Momenteel kan ik hier nog niks mee maar Danalock werkt aan een mogelijkheid om deze als losse module toe te voegen. Ik gok dat de communicatie dan via het slot verloopt, vandaar dat wij hem nu al zien.

Installatie schermen:

Dashboard:

Configuratie:

Voorbeeld regel:

Ik wil graag als regel dat mijn deur elke avond automatisch op slot gaat. Dit is eenvoudig te maken door de scheduler als startpunt te gebruiken en als eindpunt het op slot zetten van het slot.

Conclusie Vera:

Vera heeft de integratie van dit slot iets minder mooi gedaan dan de vorige versie. Bij deze waren alle configuratie mogelijkheden aanwezig en zie ik ook een net icoontje. 

Wat ik wel een beetje mis is dat het slot zomaar opengedaan kan worden. Hiermee bedoel ik als je per ongeluk via de APP het knopje indrukt dat dan het slot meteen open gaat. Misschien een extra melding zou geen kwaad kunnen. Dit geldt trouwens ook bij andere controllers.


Flirs:

De Danalock maakt gebruikt van FLiRS (Frequently Listening Receiver Slave). Uuh, wat zal je je afvragen. Ik zal dit proberen toe te lichten.

Normale Z-Wave apparaten moeten om de zoveel tijd wakker worden om een signaal naar de controller te sturen. Als deze "wakker worden tijd" vrij kort staat wordt er uiteraard vaker een update status naar de controller gestuurd, maar dit zal ten koste gaan van de levensduur van de batterij.

Met een FLiRS signaal stuurt de controller een speciaal signaal naar het apparaat om deze wakker te maken. Het FLiRS apparaat wisselt op zijn beurt tussen slaapstand en een gedeeltelijk wakker modus waarin het op dit straalsignaal luistert. Wanneer de Danalock dit signaal ontvangt wordt hij direct wakker en communiceert met de controller. Als het speciale signaal weer weg is zal de Danalock weer in slaapmodus gaan (tot weer het volgende signaal). Dit zorgt ervoor dat je batterijen langer mee gaan omdat de wakker modus zeer kort is en bijna zoveel energie verbruikt als de in slaap modus.


Configuratie Z-Wave (Parameters)

1) Twist and turn

Met deze parameter kun je instellen of het slot met een simpel draai op/dicht moet gaan.
Standaard instelling: 0
Beschikbare instelling: 0 (Uit) - 1 (Aan)

2) Hold and release
Het slot nog even openhouden voordat de schoot terug gaat.
Standaard instelling: 0
Beschikbare instelling: 0 (Uit) 1 - 2147483647 (Sec)

2) Hold and release
Het slot nog even openhouden voordat de schoot terug gaat.
Standaard instelling: 0
Beschikbare instelling: 0 (Uit) 1 - 2147483647 (Sec)

3) Vergrendel tot blokkade
Standaard instelling: 0
Beschikbare instelling: 0 (Uit) - 1 (Aan)

4) Bluetooth tijdelijk toestaan
Standaard instelling: 0
Beschikbare instelling: 0 (Uit) - 1 (Aan), 1 - 2147483647 (Sec)

5) Bluetooth altijd toestaan
Standaard instelling: 0
Beschikbare instelling: 0 (Uit) - 1 (Aan), 1 - 2147483647 (Sec)

6) Automatisch vergrendelen
Standaard instelling: 0
Beschikbare instelling: 0 (Uit) - 1 (Aan), 1 - 2147483647 (Sec) (vertraging)


Veel gestelde vragen:

Kan ik het slot nog openen met een normale sleutel?
Ja, je kunt aan de buitenkant het slot openen met een normale sleutel. Aan de binnenkant kun je het slot opdraaien door aan de Danalock te draaien.

Kan ik het slot nog wel openen als de batterijen leeg zijn?
Ja, dat is mogelijk je kunt altijd het slot handmatige openen (met sleutel, draaien)

Kan ik derden gemakkelijk toegang geven?
Ja, er is een gebruikers gedeelte in de APP. Dus de schoonmaker kun je toegang geven waardoor zij via de APP de deur kan openen.

Is dit slot wel veilig?
Het slot maakt gebruik van een 256bit versleutelde verbinding en het is niet zichtbaar aan de buitenkant.

Kan ik mijn oude cilindersleutels gebruiken?
Nee, dit is niet mogelijk omdat er een speciale cilinder wordt gebruikt.


Video Review:


Conclusie:

Inmiddels is dit alweer versie 3 van dit slot en dat merk je. Danalock heeft hem weer beter gemaakt. Hij is compact, krachtig (waardoor hij sneller opent) en geeft een stuk minder geluid dan zijn voorganger.

Er is goed nagedacht over de functionaliteiten. Handige functie is voorbeeld dat je derden gemakkelijk toegang kunt geven. Andere handige feature is het automatisch sluiten van de deur. Zo vergeet je nooit je deur op slot te doen. Op het slot zit een functie welke twist and turn heet. Hierdoor kun je me 1 korte draai automatisch je deur open via de motor. Hierdoor hoef je niet in een eeuwigheid te draaien.

Het installeren van dit slot aan de deur is gemakkelijk en moet voor iedereen te doen zijn. Het mooie is dat je het bestaande hang- en sluitwerk kunt gebruiken. Het enige wat je verliest zijn je bestaande sleutels wat jammer is. Het installeren van het slot via de APP wordt duidelijk uitgelegd. Deze zit simpel maar goed in elkaar. Het openen van de deur gaat via een dubbele beveiligde Bluetooth verbinding. BT heeft een beperkt bereik waardoor je altijd bij de deur in de buurt moet zijn om hem te openen. Wel zo'n veilig gevoel.

Door de ingebouwde Z-wave chip is het slot te koppelen met een domotica systeem zoals de systemen van: Homey, Zipato, Fibaro en Vera. Hierbij moet worden opgemerkt dat dit het systeem natuurlijk wel minder veilig maakt. Je kunt dan immers de deur via het internet openen. Op alle 4 geteste controllers werkt het slot goed.

Hij is te krijgen vanaf prijs €189,00 euro en de cilinders vanaf €50 tot €150.  

+
Bestaande hang- en sluitwerk hoeft niet vervangen te worden
Werkt op een 3 puntaansluiting
Z-Wave/koppeling andere systemen
Compact en krachtig
FLiRS


-
Geen mogelijkheid om bestaande cilinder/sleutels te gebruiken

 

Wij willen Danalock Benelux (Certsecurity) bedanken voor het beschikbaar stellen van dit slot. De Danalock v3 is te koop via:

www.danalock-benelux.com

 

Getest met: 
Homey, Firmware 1.5.3, APP: Danalock v2.02
ZipaTile, firmware 1.2.29m 
Fibaro HC2, firmware 4.130
Vera Plus, 1.7.2935

 

Delen op:

Reacties (12) -

 • Roel

  10-12-2017 17:35:29 | Antwoord

  Complimenten voor de uitgebreide review! Je zegt dat er een aparte cilinder in komt te zitten en dat je niet je huidige sleutel kan gebruiken. Hoe ziet het cilinder eruit aan de buitenkant van de deur? Kun je het nog wel open maken met een sleutel?

  • Domotica-blog.nl

   10-12-2017 19:16:19 | Antwoord

   Bedankt voor de complimenten. Aan de buitenkant ziet het er net zo uit als een gewone cilinder. Je stopt hier ook een normale sleutel in.

 • Krystian

  4-3-2018 23:47:22 | Antwoord

  Foto van de buitenkant hoe dit eruitziet zou wel handing/mooi geweest zijn.

  • Administrator

   5-3-2018 09:15:21 | Antwoord

   Snap je vraag maar dit ziet er net zo uit als een normaal slot. Dus een foto heeft niet zoveel toegevoegde waarde.

 • Thomas Van Geel

  6-3-2018 11:50:18 | Antwoord

  Wij hebben onlangs een soortgelijke oplossing laten plaatsen (ook via BT), maar terug moeten weghalen omdat de Bluetooth niet krachtig genoeg was en er (volgens de plaatser) een conflict was met het aluminium van de deur. Langs de binnenkant werkte het perfect, maar aan de buitenkant dus geen signaal. Welke garanties geeft de Danalock op dit vlak?

  • Ruud van Eck

   10-3-2018 16:06:13 | Antwoord

   Hi Thomas, ik heb een stalen deur  maar geen enkel probleem met het openen via bluetooth. (Overigens zijn mijn muren gewoon van steen en ramen van glas dus het bluetooth signaal kan nog wat andere wegen bewandelen)

 • Ramon

  18-3-2018 14:05:21 | Antwoord

  Wij hebben ook tijdelijk gebruik gemaakt van deze electorinsche lock. Echter het slot kun je openen en sluiten, maar je kunt niet zien of de deur daadwerkelijk dicht zit. Het is een keer gebeurd dat de (auto) lock op slot ging, maar de deur niet goed dicht zat. HIerdoor kon de deur ook niet meer dicht en staat de voordeur gewoon open.
  Een ander probleem was dat na een update van apple en blijkbaar toenmalige fout in de positie/gps. kwam er een spontane unlock midden in de nacht. Dit kwam doordat het apparaat dacht dat we de woning hadden verlaten en later weer terug kwamen (auto unlock) met als gevolg de voordeur open midden in de nacht en wij wakker schrokken van de deurlock die open ging. Daarop hebben wij het met deze 2 voorvallen weer retour gezonden. Weet jij of dit inmiddels wel is toegevoegd (kunnen zien of de deur echt dicht is? magneet sensor?) en of de auto lock/unlock optie is verbeterd?

  groeten
  Ramon

 • Alim

  9-4-2018 14:49:42 | Antwoord

  Ik heb de V2 gehad en ben naar de v3 overgegaan, maar toch nog steeds een beetje teleurgesteld om de reactie van het apparaat, ik mag wel zeggen dat 60% van de keren de deur automatisch word geopend, de rest moet ik nog steeds met de sleutel doen. Ik had er meer van verwacht. Support van Danalock is uitstekend.

 • Olof

  21-4-2018 07:38:23 | Antwoord

  V3 is inderdaad een stuk beter dan V2 en werkt nu prima op onze voordeur met een 3-puntssluiting.
  Maar de meegeleverde cilinder is nog steeds niet SKG gekeurd en makkelijk open te breken. Gelukkig hebben wij beslag op de deur met zo’n beschermkapje over de cilinderopening (kerntrekbeveiliging) wat soelaas biedt.
  Voor de rest is v3 een mooi ding

 • Joost

  11-8-2018 21:48:04 | Antwoord

  Ik heb 2 sloten in mijn voordeur dus zou dan 2 danalocks nodig hebben. Kan je die dan ook als 1 slot bedienen❓

  • Daniel

   15-12-2018 14:13:56 | Antwoord

   Zit ik ook mee. Ik denk via een regel in je zwave controller wel op te lossen. Als slot 1 open, dan maak slot 2 open.

 • Matthijs

  30-10-2018 19:11:59 | Antwoord

  Heb de Danalock v3 nu drie weken geprobeerd, maar zojuist er weer uit gehaald. WAT EEN ELLENDE!!! Deur gaat zelden of nooit open als dat wel gewenst is, deur gaat spontaan open als dat niet gewenst is, Danabridge software oplossing werkt niet (en wordt ook niet meer gesupport omdat ze graag hun hardware bridge willen gaan verkopen!) Enfin: miskoop van de eeuw en feitelijk een mislukking!

Reactie plaatsen