Review: Xiaomi Human Motion Sensor

Review: Xiaomi Human Motion Sensor

Nadat we de wireless button van Xiaomi voorzien hebben van een review gaan we voor de Xiaomi Human Motion Sensor ook een review maken.
Lees verder hoe deze goedkope motion sensor bevalt.


Met deze Human Motion Sensor kun je, zoals de naam al doet vermoeden, beweging detecteren. Handig om te gebruiken om een lamp automatisch aan te laten zetten of je kunt hem gebruiken om bijvoorbeeld inbrekers te detecteren.

De communicatie met je controller werkt via de draadoze Zigbee protocol. Wil je meer weten over deze protocol? Dan kun je het beste dit artikel even lezen. 
Met zijn 3,00 x 3,00 x 3,30 cm is hij super klein. Hij heeft geen extra sensor ingebouwd zoals een lux- of temperatuur wat je bij andere sensoren wel ziet. Er is ook geen tamper/sabotage sensor aanwezig. Je kunt dus niet detecteren als eens inbreker sneaky hem van de muur afhaalt.

Deze sensor wordt gevoed door een CR2450 knoopcel batterij, er is geen mogelijkheid om hem te voorzien van een vaste voeding. Het ophangen gaat door de bijgeleverde sticker die je aan de onderkant kunt bevestigen. Dit maakt het goed richten van deze sensor wel wat lastig. Er is namelijk ook geen mogelijkheid om hem via een schroef vast te maken. Er bestaat overigens wel een variant met een extra beugel. Hierdoor wordt de sensor natuurlijk wel een stuk groter.

Hij is te koop tussen de €10,- en €15,-.


Wat krijg je:

- Xiaomi Human Motion Sensor
- Dubbelzijdige sticker
- CR2450 knoopcel batterij
- Handleiding (chinees)

Uiterlijk:

Grootte:


Installatie:

Wij zullen deze sensor op de volgende systemen installeren.

- Domoticz
- Xiaomi Gateway v2
- Homey

Deze button kunnen ook nog op Smartthings en Home Assistant geïnstalleerd worden. Zodra wij deze voorzien hebben van een review komen deze ook aan de beurt.


Xiaomi Gateway

Om deze sensor toe te voegen aan de Gateway start je de APP op en ga je naar je device gedeelte. Vervolgens klik je op het "plusje" en zoek je de motion sensor op. Om toevoegen te starten op de sensor druk je een pinnetje in het gaatje aan de zijkant van de sensor. Hou deze 3 seconden vast tot hij blauw gaat knipperen. De sensor werd netjes toegevoegd en ik zie hem verschijnen bij mijn apparaten. Als je de sensor op zijn definitieve plek hangt, kun je het bereik controleren door kort weer een pinnetje te drukken in het gaatje aan de zijkant. Als alles goed werkt zal de HUB een bevestiging geven door een mooie Chinese zin uit te spreken. 

Installatie schermen:

Voorbeeld scene:

Ik wil graag dat als er beweging gedetecteerd wordt, dat dan de lamp van de gateway aangaat. Je kunt je ook voorstellen dat er een lamp in de lamp aangaat. Als eerste zorg ik dat in de "IF" kolom de bewegingssensor komt te staan met "Motion detected" en vervolgens in de "Then" kolom de gateway met hierin dat de lamp aan moet.


Domoticz

Om deze sensor te kunnen gebruiken in Domoticz moet je eerst de Gateway koppelen. Hoe je dit moet doen kun je in deze guide lezen.

Als eerste voeg je de Motion sensor toe aan de Xiaomi Gateway (zie hierboven). Hij zal hierna automatisch in Domoticz verschijnen bij je devices je hoeft dus verder niks te doen.

Dashboard:

Voorbeeld event:

Ik wil graag als er beweging word gedetecteerd  een lamp aangezet.

  •  

Homey

Om deze sensor toe te voegen aan de Homey log in je en ga je naar het apparaten gedeelte. Vervolgens klik je op het plusje en zoek je de Xiaomi Motion Sensor op. Mocht je de APP nog niet geïnstalleerd hebben moet je dit nog even doen. Hierna kun je hem toevoegen starten door een pinnetje te duwen in de zijkant van de sensor. Om de sensor wakker te houden (en het toevoegen te laten lukken) moet je om de 2 sec nogmaals in het gaatje drukken.

De sensor werd netjes gevonden en de registratie van bewegingen komen binnen. Ik heb zelfs een configuratie mogelijkheid om de "time out" te regelen. Hiermee kun je instellen wanneer de sensor "Geen beweging" doorstuurt naar de Homey.

Installatie schermen:

Dashboard

Configuratie:

Flow opties:

ALS:

EN:

Voorbeeld flow:

Ik wil graag als er beweging wordt gedetecteerd en het is na zonsondergang dat dan de hal lamp aangaat. Als eerst zorg je dat in de "ALS" kolom de sensor staat met de trigger op de beweging. Vervolgens in de "EN" kolom de zonsondergang en als laatste in de "DAN" kolom de hal lamp.


Andere controllers:

Ik heb deze sensor ook geprobeerd toe te voegen aan de ZipaTile (met zigbee controller) en de Vera Plus maar bij beide lukt het toevoegen niet.


Video review:


Conclusie:

Met deze sensor kun je bewegingen detecteren. Uniek is dat hij super klein is waardoor je hem bijna onopvallend in je huis kunt verwerken. Hij heeft geen extra toeters en bellen zoals een lux- of temperatuursensor. Er is dus ook geen tamper/sabotage sensor aanwezig. Hierdoor is hij voor een alarmsysteem iets minder geschikt. Nu is het wel zo door zijn formaat het vrij lastig is om hem van de muur af te krijgen zonder gedetecteerd te worden. Maar zoek je super veiligheid dan is deze sensor niet voor jouw.

Hij maakt gebruik van de Zigbee protocol en hierdoor is de ondersteuning bij de geteste controllers nog niet optimaal. Zo kon ik hem niet toevoegen op de Vera Plus of ZipaTile. De voeding geschied door een knoopcel en er is geen mogelijkheid om hem aan te sluiten op een vaste voeding.

Ander punt van aandacht is dat er geen configuratie mogelijkheden aanwezig zijn. Zo kun je bv niet de gevoeligheid instellen want best vervelend kan zijn als je katten hebt. Hij is te koop tussen de €10,- en €15,- .

Van deze sensor is ook nog een andere versie de Xiaomi Smart Home Aqara Human Motion Sensor. Deze heeft ook nog een ingebouwde lichtsensor. Uiteraard gaan we deze ook voorzien van een review.

Dus: Zoek je een bewegingsmelder zonder poespas en welke super klein is. Dan is de Xiaomi Human Motion Sensor je maatje.

 

+

Prijs
Formaat

 

-

Geen sabotage alarm
Geen configuratie mogelijkheden
Ophangen lastig (niet het geval bij de beugelvariant)

  

Getest met: 
Homey, Firmware 1.5.12
ZipaTile, firmware 1.3.13e 
Vera Plus, firmware 1.7.3532
Xiaomi Gateway, 
Domoticz, firmware 4.9700

Reactie plaatsen