Review: Xiaomi Mi Home

Review: Xiaomi Mi Home

Weer eens tijd voor een nieuwe controller, deze keer de Mi Home van Xiaomi uit China. Xiaomi is vooral bekend van hun telefoons maar ze maken ook zeer veel andere producten van scooters tot televisies. En dus ook domotica systemen. 
We gaan kijken hoe 't werkt.

Met de Mi Home is het mogelijk om je huis te bedienen, zo kun je op afstand je lampen aan- en uitzetten of hem gebruiken als alarm systeem. Xiaomi heeft verschillende sensoren, tussenstekkers en rookmelders in hun assortiment. Vandaag een review van een set welke de volgende onderdelen heeft: een knop, deur/raamsensor, bewegingsmelder en de gateway (v2). Er zijn ook andere sets te verkrijgen en je kunt natuurlijk ook een losse gateway kopen en zelf de juist apparaten erbij kiezen.

Zigbee de nieuwe Z-Wave?

In tegenstelling tot andere controllers die wij al eens behandeld hebben beschikt deze niet over een Z-Wave radio maar een Zigbee. Deze standaard wordt ook gebruikt in bv Philips HUE en Ikea TRÅDFRI lampen maar er zijn nog niet zoveel sensoren beschikbaar in Europa. Zigbee gebruikt 1 frequentie voor de communicatie terwijl Z-Wave (in werelddelen verdeeld) er 4 gebruikt. Hierdoor is Zigbee vaak goedkoper dan Z-Wave, een fabrikant hoeft immers maar 1 product te maken voor de hele wereld. Ander verschil is dat een Z-Wave apparaten gecertificeerd moeten zijn door Sigma, dit heeft Zigbee niet want dit is een open standaard. Hierdoor zijn de licentie kosten ook een stuk minder. 

Bij Z-Wave is het bereik, beter op orde (30 meter) dan bij Zigbee (10 meter). Meestal geen groot probleem aangezien je vaak deze afstanden niet haalt, tenzij je natuurlijk mega groot woont.

Zoals al gezegd zijn de MiHome producten gunstig geprijsd en begint de Gateway al vanaf € 50,00 euro en bv een deursensor vanaf € 12,50. 


Wat krijg je:

- Gateway v2
- Deur/raam sensor
- Knop
- Bewegingmelder
- Pinnetje voor toevoegen
- Diversen dubbelzijdige stickers
- Convertor > Chinese stekker naar Europese


Gateway:

We beginnen met de Gateway want dit is het zenuwcentrum waar vanuit alles wordt aangestuurd. Naast dit aansturen heeft hij een LED ring en speaker. Met deze speaker kun je chinese radio zenders luisteren (yes eindelijk) en je kunt ingebouwde geluiden afspelen. Handig voor bv je alarm.

De Gateway maakt gebruik van een chinese 3 punts aansluiting, deze kun je niet zomaar in je stopcontact stoppen. Je zult dus een verloop moeten aanschaffen naar de europese aansluiting. Door deze verloop komt de Gateway wel behoorlijk van de wand af wat niet echt mooi is omdat hij eigenlijk in het zicht moet hangen. De Gateway heeft een formaat van 80x65mm (DxH) wat redelijk compact is.

Grootte Gateway:


Installatie:

Het installeren gebeurd door middel van een APP (Android/iOS), deze moet je dus als eerste installeren. Het valt mij op dat de APP mega veel permissie vraagt, hij wil zo'n beetje bij je gehele telefoon kunnen. Hierdoor zou Xiaomi bij je privé gegevens kunnen komen. Ben je hier dus niet van gediend dan is dit product niet iets voor jouw. Nadat je de voorwaarden hebt geaccepteerd, moet je "Mainland China" kiezen, als je dit niet doet kun je niks met de gateway. De MiHome werkt namelijk officieel alleen in China en met de Chinese servers. Dit merk je overigens ook bij het inloggen op de APP, dit duurt even.

Installatie schermen APP:

Na het aanmaken van een account voorzie je de gateway van stroom. Hij zal een mooie chinese tekst zeggen en geel gaan knipperen en gevonden worden in de APP. Hierna maakt je telefoon een tijdelijk connectie met de MiHome zodat er naar de MiHome verbonden kan worden met je eigen WiFi. Nadat hij was toegevoegd kwam er meteen een update binnen en kreeg ik een extra APP op me telefoon (Gateway). Als je deze opent kun je je apparaten gaan toevoegen (later hier meer over).

Installatie schermen Gateway:

Instellingen APP:


Door en window sensor:

Bij deze set wordt een deur en raam sensor geleverd waarmee je kunt detecteren of een raam/deur open of dicht is. Wat meteen opvalt na het openmaken van de verpakking is de grootte. Hij is echt super klein met zijn 41x20x11mm. Hij wordt van stroom voorzien via een CR1632 knoopcel batterij. Hij maakt net zoals de gateway gebruik van Zigbee. Om hem op te hangen kun je gebruik maken van de bijgeleverde stickers. Er is geen mogelijkheid om hem vast te schroeven.

Wat tevens op valt is de reactie tijd, deze is super snel.

Uiterlijk:

Grootte:

Installatie:

Het installeren van deze sensor gaat door naar de APP te gaan en op het plusje te klikken om vervolgens de deursensor op te zoeken. Je kunt het toevoegen op de deursensor starten door een pinnetje in het gaatje te drukken. Als de sensor op zijn definitieve plekt hangt moet je nogmaals een pinnetje in het gaatje drukken.

 


Motion Sensor (PIR)

Bij dit pakket zit ook een bewegingsmelder, deze is ook weer super klein. Met deze sensor is het mogelijke om bewegingen te detecteren. Handig voor een alarm systeem of om te zorgen dat een lamp aangaat als je er langsloopt.

Het toevoegen gaat op de zelfde manier als de door/window sensor. Dus we gaan weer naar de gateway en drukken op het plusje. Vervolgens zoeken we de sensor op en drukken een pinnetje in het gaatje aan de zijkant.

Hij werd netjes toegevoegd en zag de bewegingen in het log te voorschijn komen. Het valt mij overigens op dat er nooit een "geen beweging" binnenkomt (terwijl deze melding wel bestaat). Nog een andere punt over de logging, deze gaat per minute. Dit maakt het testen wat lastiger.

Uiterlijk:

Installatie schermen:

 

Fibaro Motion sensor versus Xiaomi Motion sensor:

Qua grote wint de Xiaomi het van de Fibaro, hoewel het geen centimeters scheelt is hij net even wat kleiner. De Fibaro heeft een goed ophangsysteem, die je in alle richtingen kunt draaien, ook nadat je hem bevestigd hebt. De Xiaomi moet het doen met een dubbelzijdige sticker. Er bestaat overigens wel een ophangbeugel maar deze maakt de sensor wel 2x zo groot.

Ander opvallend punt is dat er niks op de sensor zelf ingesteld kan worden. Dus bv geen gevoeligheid wat wel een groot gemis is. Als je dus een kat hebt dan zou ik deze sensor laten liggen. 


Button

Bij deze set word ook een knop meegeleverd waar je verschillende scene's mee kunt starten er zijn hiervoor 3 mogelijkheden: 1x klikken, 2x klikken en 3x klikken. Het toevoegen gaat weer door op het plusje te klikken en de button op te zoeken. Vervolgens zit er aan de onderkant een gaatje waar je een pinnetje in moet drukken. Even goed opletten, niet dat je in de led zit te drukken.

De button maakt trouwens gebruik van een CR2032 knoopcel batterij.

Uiterlijk:


Scene's:

Het kunnen aan- en uitzetten van een lamp via je smartphone is natuurlijk zeer handig maar je wilt eigenlijk dat dit allemaal automatisch gaat. Een goed domotica systeem heeft dus een mogelijkheid om regels te maken. De Mi Home heeft deze functionaliteit gelukkig aan boord.

Standaard worden er een aantal vooraf geprogrammeerde scene's meegeleverd. Je hoeft dan alleen maar een paar zaken op te geven en het geheel zal werken.

Alarm:

De Xiaomi heeft een standaard alarm paneel ingebouwd. Je kunt aangeven op welke tijdstip deze automatisch moet aangaan en wanneer welke sensoren als triggers moeten worden gebruikt.

Automatische gateway licht:

Met deze functie kun je de lamp van de Gateway automatisch aan laten zetten als het donker is.

 

Automatische gateway licht timer:

Met deze functie kun je de lamp van de Gateway op een  bepaald tijdstip aanzetten.

Deurbel:

Met deze standaard regel kun je een deurbel instellen. Je zou bv de button kunnen gebruiken als trigger.

Alarm clock/wekker:

Als laatste regel kun je een wekker maken om met een rustig geluidje wakker te worden.

Eigen scene's:

De Mi Home heeft natuurlijk ook een mogelijkheid om eigen scene's te maken. 

Deur open dan verlichting aan

Als eerste scene gaan we zorgen dat bij het openen van de deur een lamp aangaat. We gebruiken hiervoor de door/window sensor en de LED van de gateway.

Scene motion:

Als volgende scene wil ik de deursensor en bewegingsmelder gaan gebruiken. Hierbij zet ik ook weer de gateway aan. Onderstaand is natuurlijk slechts een voorbeeld, je kunt je voorstellen dat je meerdere lampen aanzet.

Het maken van scene's (regels) is op bovenstaande manier gebruikersvriendelijk en iedereen kan hier wel zijn weg in vinden. Hierbij moet wel gemeld worden dat het maken van wat complexere regels lastig is door bv het ontbreken van variabelen en een "OF" functie. Het is wel fijn dat er meerdere condities kunnen worden gebruiken als trigger.  

Ik wilde als voorbeeld ook een scene maken om te zorgen dat als de zon op komt, een lamp wordt aangezet. Helaas kreeg ik dit niet voor elkaar omdat je geen locatie in Europa kunt selecteren.

<


Video review:


Conclusie:

Xiaomi heeft met de Mi Home een prima domotica pakket neergezet welke gebruikt maakt van de Zigbee protocol om te communiceren. De sensoren vallen op omdat ze super klein zijn. De prijzen van zowel de controller als de sensoren zijn echt een koopje. Zo heb je voor €9 al een deursensor. Hier kan de concurrentie niet tegen op, zeker als je dit vergelijkt met Z-Wave sensoren welke gauw al €50,00 kosten. Nu moet er wel gezegd worden dat Z-Wave apparaten vaak veel meer ingesteld kan worden en er meerdere sensoren in 1 apparaat zitten. Zo heeft de Fibaro Motion Sensor ook een tamper alarm, temperatuursensor en schoksensor. Hiermee valt natuurlijk wel te leven maar het niet in kunnen stellen van bv de gevoeligheid is best vervelend.

Het maken van scene's (regels) is gebruikersvriendelijk en iedereen kan hier wel zijn weg in vinden. Hierbij moet wel gemeld worden dat het maken van wat complexere regels lastig is door bv het ontbreken van variabelen en een "OF" functie. De standaard meegeleverde scence's zijn een leuk begin voor het maken van regels.

Negatieve punten zijn er natuurlijk ook zo moet je bij het installeren van de APP je halve telefoon vrijgeven, wat je privacy niet echt ten goede komt. Andere punt is het ontbreken van de Nederlandse taal en als je goed Engels kan dan zijn vaak de vertaling niet op orde en ontbreken er ook een hoop. Zo krijg je een notificatie op je telefoon volledig in het Chinees waar je dus ook niet wijs uit wordt. Dit product is nog niet 100% geschikt om buiten China verkocht te worden. 

Andere punt waar je rekening mee moet houden is dat alleen maar Xiaomi producten werken op de gateway. Het is weleens waar Zigbee, maar Xiamo heeft hier een eigen sausje overheen gegooid. Overigens een uitzondering hierop is de Philips HUE, die ook zou moeten werken (zelf niet getest). 

Voor de rest is het goed om nog te melden dat er maar 32 sensoren op de Gateway kunnen worden aangesloten. Je kunt overigens wel meerdere Gateways aan elkaar knopen.

Ik heb een beetje dubbel gevoel bij dit product. Aan de ene kant geweldig maar aan de andere kant komen er ook weer zoveel tegen punten dat het lastig is om een eind conclusie te trekken. Een punt staat als een paal boven water. Geef je veel om je privacy dan is dit product niets voor jouw.

Je kunt de producten van Xiaomi ook los gaan gebruiken via bijvoorbeeld  de Homey. Dit is momenteel nog in Beta status zodra deze feature officieel is vrij gegeven zullen wij de losse producten ook testen op deze controller.

Deze controller (set) is te koop tussen de 50 en 75 euro. 

 

Dus: Wil je voor een duppie op de eerste rij zitten? En neem je bovenstaande nadelen voor lief? Dan is de Xiaomi Mi Home het product voor jouw.

 

 +

Prijs
Veel soorten apparaten beschikbaar

-

Niet alle functionaliteiten werken
Alleen beschikbaar in Engels
Niet alles vertaald
Privacy
Maximaal te koppelen apparaten (32)
Werkt alleen maar met Xiaomi producten (uitgezonderd Philips HUE)
Verloopstekker nodig

 

Deze controller kopen?

Klik klik

 

Getest met: 
Firmware versie: 1.4.1_150.0143
APP: 5.0.1.9

Reacties (3) -

 • Richard

  15-3-2018 16:22:46 | Antwoord

  Goede review, leuk om te lezen dat ook een product als Xiaomi aan de weg timmert. Inmiddels is de GateWay niet meer nodig en werkt deze volledig met bijvoorbeeld Homey?

 • Richard

  18-3-2018 16:44:32 | Antwoord

  Goede review en leuk om te zien hoe Xiaomi zich verhoudt ten opzichte van de andere merken. Inmiddels is er ook uitgebreide Homey ondersteuning zonder de Gateway te gebruiken.

 • marco

  18-12-2018 09:59:04 | Antwoord

  Het privacy probleem is te verhelpen door demoticaz te gebruiken en dan de demoticaz app. Uiteraard nog wel de firewal dicht gooien.

Reactie plaatsen