Onze sponsor:

Review:

20 februari 2019 | Niels Laan | Xiaomi, Bewegingsensoren

Xiaomi Aqara Human Motion Sensor

Installatie op de Xiaomi Gateway

Als eerste gaan we deze sensor toevoegen aan de Xiaomi Gateway. Dit zou uiteraard zonder problemen moeten gaan verlopen aangezien dit hun eigen product is. Je kunt het toevoegen starten door in te loggen in de APP. En naar je devices te gaan om vervolgens te drukken op "Add child device". Je moet hierna even de Aqara Motion Sensor opzoeken om het toevoegen op te starten. Vervolgens hoe je het knopje aan de zijkant 3 seconde ingedrukt. De gateway zal een mooie Chinese tekst voor je uitroepen (schrik dus niet) en de sensor zal blauw oplichten. Het toevoegen ging zonder problemen. Xiaomi geeft nog als tip om het knopje aan de zijkant nogmaals in te drukken als de sensor op zijn plek hangt.

Het bereik is prima te noemen en de sensor reageert snel. Het valt mij wel op dat de sensor de lux waarde alleen doorgeeft als er beweging is gedetecteerd. Iets om rekening mee te houden als je deze waarde wilt gebruiken in andere regels. Ander punt is dat er geen instel mogelijkheden zijn om bv de gevoeligheid van de sensor in te stellen. Mocht je dus een huisdier hebben dan kunnen er dus ongewenste meldingen komen.

Het ophangen gaat prima door de bijgeleverde beugel en je kunt hem in elke hoek draaien. Om de sensor klein te maken kun je ook de beugel achterwege laten en de sticker rechtstreeks op de sensor plakken en deze weer aan het plafond. Hierdoor is de hoek natuurlijk wel wat beperkte instelbaar. Xiaomi geeft aan dat er 7 meter bereik is en een 170 graden kijkhoek. Deze 7 meter blijkt in de praktijk wel iets minder te zijn.

Installatie schermen:

Instellingen:

Scene:

Zo'n sensor is leuk maar je wilt er natuurlijk wat mee gaan automatiseren. Dit kun je doen door een scene aan te maken. We gaan een sensor aan maken die de gateway lamp aan zet als je langs de sensor loopt. We gaan ook meteen gebruik maken van de lichtmeter om te zorgen dat hij alleen aan gaat als het donker is.

Als eerste maak ik 2 condities aan; 1 als er beweging is en 2 als de lichtmeter een lage waarde heeft. Vervolgens geven we in de Then kolom aan dat de gateway moet aangaan.

Dit product is te koop voor:


€ 23
Kopen
€ 13
Kopen
;
;

Auteur:
Niels Laan

Oprichter van dit blog en passievolle domotica nerd. Alle artikelen van Niels

Nog meer van:

Bewegingsensoren
Hoi! Google en de EU vinden dat ik moet aangeven dat ik Cookies gebruik. Wij gaan ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier onze privacyverklaring.