Onze sponsor:

Review:

01 juni 2020 | Niels Laan | Shelly, Inbouwschakelaars

Shelly 1

Installatie via Domoticz:

De laatste controller waarbij we de Shelly 1 gaan installeren is de Domoticz. Deze gratis software kun je op verschillende systemen laten draaien. We hebben hem op een RaspberryPi 3 draaien.

De eerste stap is om het geheel aan te sluiten. We halen eerst de stroom van de wandcontactdoos af, schroeven deze los en verwijderen we de oude schakelaar. Vervolgens sluiten we de Shelly aan via het meegeleverde schema. Deze vind ik niet heel duidelijk dus heb ik onderstaand schema gemaakt:

 

Als we alles weer dicht geschroefd hebben en voorzien hebben van stroom, installeren we de shelly APP om daar de installatie te doen. Dit moet op deze manier omdat je hem niet via Domoticz kunt installeren. 

Er zijn verschillende manieren om de schakelaar in Domoticz te krijgen. Een daarvan is om met MQTT te gaan werken. Dit is een communicatie protocol. Dit is nog best een gedoe om te installeren. Een gemakkelijker manier is om via de http request functie van de Shelly en Domoticz te werken.

De eerst stap is om een virtuele schakelaar aan te maken. Dit kun je doen door naar setup en dan naar hardware te gaan. 

Dan vul je onderin een naam in Dummy en selecteer je dummy als schakelaar.

Hierna klik je op create virtual sensor, geef je hem een naam "Shelly" en selecteer je switch als type en drukt op ok.

Nu moeten we gaan zorgen dat deze virtuele schakelaar gaat werken met de Shelly 1 en we willen dat vanuit de Shelly APP het geheel ook goed blijft werken. We gaan hiervoor eerst naar het dashboard "switches" en klikken op edit bij de Shelly. 

De Shelly kunnen wij aanzetten via een URL. Deze roep je op de volgende manier aan:

http://[interne-ip]/relay/0?turn=on in mijn geval dus: 192.168.1.250/relay/0?turn=on

Deze waarde vullen wij in bij "On action". Als ik nu de virtuele schakelaar aan zet dan stuur hij een commando naar de Shelly dat hij hem moet aanzetten. Voor de uit doen we hetzelfde maar vullen we http://[interne-ipl]/relay/0?turn=off in.

Dit bovenstaande werkt allemaal feilloos en snel. Nu willen we nog als we de Shelly bv via Google Home bedienen dat hij ook in de Domoticz de juiste status krijgt. Dit kun je oplossen door bij de Shelly "Actions" bij "Button Switched on Url het volgende in te vullen:

http://[interne-ip]:8080/json.htm?type=command&param=udevice&idx=26&nvalue=1

en bij de off:

http://[interne-ip]:8080/json.htm?type=command&param=udevice&idx=26&nvalue=off

Nu wordt ook de schakelaar in Domoticz geupdate.

Voorbeeld event:

Als de zon onder gaat wil ik dat de Shelly 1 aan gaat. Dit kun je bereiken door gebruik te maken van de time en sunset puzzel.

Dit product is te koop voor:


Shelly Cloud
€ 11
Kopen

Auteur:
Niels Laan

Oprichter van dit blog en passievolle domotica nerd. Alle artikelen van Niels

Nog meer van:

Inbouwschakelaars
Hoi! Google en de EU vinden dat ik moet aangeven dat ik Cookies gebruik. Wij gaan ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier onze privacyverklaring.