Onze sponsor:
23 augustus 2015 | Niels Laan | Vera, Controllers, Vera (Edge/Plus)

Review: Vera Edge

Energie beheer

De Vera heeft een zeer uitgebreid energie beheer mogelijkheid. Hierbij maakt Vera gebruik van de diensten van EchoLabs. De gegevens worden dus aan een externe partij doorgegeven. Persoonlijk ben ik daar niet zo kapot van. Er staat zelfs in de voorwaarden dat jouw gegevens eigendom worden van EchoLabs.

 

Settings

In dit paneel vind je de diverse instellingen van je netwerk, een backup mogelijkheid, je kamers, en de setup wizard. Hier vind je ook de mogelijkheid om Vera toegang te geven tot je controller. Fijn geregeld.

"Automatische backup"

Er is een mogelijkheid om een backup te maken van je configuratie. Hierbij word de gehele configuratie meegenomen. Goed over nagedacht, mocht je controller, om wat voor een reden dan, ook crashen. Nog mooier is dat er automatisch elke dag een backup word gemaakt.

APPs:

Uniek aan deze controller is dat gebruikers (community) zelf APPs kunnen maken, die gebruikt kunnen worden op de Vera. Zo is er bv een plugin voor de Nest thermostaat, Onkyo receiver, Popcorn mediaspeler, Philips Hue, etc.

Ik heb zelf de Onkyo app geïnstalleerd. Het installeren is niet ingewikkeld. Je zoekt de app op en drukt op installeren. Helaas kreeg ik de APP niet goed werkend (hij kon mijn versterker niet vinden). Dit zou te maken kunnen hebben dat mijn versterker niet helemaal compatible is met de APP.
Wat mij wel op viel is dat, na het installeren van de APP, het dashboard niet meer wilde laden. Nadat ik de Vera had gereset en zeer lang moest wachten kwam de controller weer tot leven. Je moet dus wel oppassen met het installeren van APPs. Eerst een backup maken is dus geen overbodige luxe.

Dit is meteen ook het probleem van deze APPs, deze worden door een externe gemaakt, dus kan de kwaliteit erg variëren. Hier kan Vera natuurlijk niet zoveel aan doen en ik ga er vanuit dat ontwikkelaars ook hun best doen. Dus het klinkt allemaal leuk, maar het is de vraag of alles wel goed werkt (en blijft werken).

Gebruikers en Account informatie

In dit onderdeel vind je wat algemene instellingen. Hier kun je ook gebruikers aanmaken en deze rechten toe kennen. Zo kun je bijvoorbeeld instellen dat een gebruiker geen nieuwe modules mag toevoegen, of dat hij alleen maar notificaties mag ontvangen.

Hier vind je ook de alerts van de controller zelf. Goed dat je kan zien wie er heeft ingelogd op je systeem.

APP

De Vera kan natuurlijk bediend worden via je smartphone. Vera heeft hiervoor een APP ontwikkeld (IoS, Android). Via deze APP kun je de verschillende geïnstalleerde modules bedienen. Het geheel is ruim opgezet en ziet er overzichtelijk uit en reageert snel. Over het opstarten, van de APP, ben ik niet zo te spreken. Je moet erg lang wachten tot je wat kunt doen. Dit is niet fijn als je even snel een lamp wilt aanzetten.

Het is ook mogelijk om via de APP scene's aan te maken. Deze heeft dezelfde functionaliteit als via het web dashboard.

Er is geen mogelijkheid om modules toe te voegen via de APP.

Naast de Vera APP zijn er ook diversen andere APP's die te gebruiken zijn. Zo heeft ImperiHome een mooi APP.

Dit product is te koop voor:


€ 121
Kopen
;
;

Auteur:
Niels Laan

Oprichter van dit blog en passievolle domotica nerd. Alle artikelen van Niels

Nog meer van:

Controllers
Hoi! Google en de EU vinden dat ik moet aangeven dat ik Cookies gebruik. Wij gaan ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier onze privacyverklaring.