Review: Fibaro Motion Sensor (Z-Wave Plus)

Review: Fibaro Motion Sensor (Z-Wave Plus)

Deze motion sensor van Fibaro is alweer een tijdje op de markt. We hebben hier al eens een review over gemaakt. Hij is nu voorzien van de nieuwe Z-Wave Plus chip dus tijd voor een nieuwe review.

Met deze sensor kun je beweging detecteren door de ingebouwde PIR. Zoals alle PIR's reageert hij op het temperatuurverschil tussen de omgeving en het object. Deze warmte is niet zichtbaar met het blote oog maar deze PIR kan het wel detecteren.

"Ideaal voor alarmsystemen"

Deze sensor is natuurlijk ideaal voor een alarmsysteem. Hij kan namelijk op een afstand van 7 meter een beweging detecteren en vereist geen actie om een trigger te geven. Dit is bij een deursensor wel het geval, je moet immers een deur openen voordat hij iets doorgeeft. 

  

Deze sensor is de kleinste op de markt met zijn grootte van 44mm. Hij is helemaal rond en er wordt een klein beugeltje meegeleverd om hem op te hangen. Je kunt hem dus goed in een hoek hangen. Dit ophangen kan overigens met de bijgeleverde schroef of met de dubbelzijdige sticker.

Als bonus krijg je een temperatuurmeter en een schoksensor. Deze schoksensor is vooral handig als sabotage melder. Je wilt immers niet dat een inbreker hem gemakkelijk van de muur kan halen. Om het af te maken zit er ook nog een lichtmeter ingebouwd. Zeer handig als je hem wilt combineren met beweging en bijvoorbeeld een lamp wil laten aangaan.

Zoals al gemeld werkt bij draadloos via de Z-Wave Plus protocol. Met deze nieuwe protocol krijg je ondersteuning voor:
- Beter bereik
- Over air firmware update mogelijkheid
- Verbeterde "healing"
- Meer bandbreedte

Hij is te koop voor € 57,95 via onze partner.


Wat krijg je:

- Sensor (Beweging, temperatuur, schok en lichtmeting (lux))
- Schroef
- Dubbelzijdig tape (voor test)
- Beugel
- Handleiding (Engels)

Technische specificaties:

Stroomvoorziening: CR123A batterij, 3.0V DC
Aanbevolen installatie hoogte: 2.4 m
Lichtmeter bereik: 0 – 32000 lux
Gebruikstemperatuur: 0°C tot 40°C
Temperatuur bereik: -20°C tot 100°C
Temperatuurmeting nauwkeurigheid: 0.5°C (tussen de 0 – 40°C)
EU compliance: RED 2014/53/EU
RoHS 2011/65/EU
Radio protocol: Z-Wave
Z-Wave+ (firmware 3.2 of hoger)
Radio frequentie: 869.8 MHz EU;
Bereik: tot 50 m buiten, tot 30 m binnen, tot 40 m binnen (firmware 3.2 of hoger), (afhankelijk van omstandigheden en obstakels)

Uiterlijk:

Grootte:


Video Review:


Installatie

Ik zal deze motion sensor testen op de volgende controllers:

- Athom - Homey
- Fibaro - HC2
- Zipato - ZipaTile
- Vera Plus


Homey

Het installeren van deze motion sensor gaat door eerst naar het apparaten gedeelte te gaan en op het (+) icon te klikken. Vervolgens installeer je de Fibaro APP (mocht je deze nog niet hebben) en zoek je de sensor op. Hierna maak je de sensor open. Dit kun je doen door hem open te draaien. Vervolgens verwijder je het lipje bij de batterij en druk je 3x op het toevoegen, knopje welke boven de batterij zit. Hij zal blauw oplichten. Als het toevoegen is gelukt zal hij bij je apparaten verschijnen. Het kan even duren tot de licht-, temperatuur- en batterij waardes zichtbaar worden.

Om hem weer dicht te maken heeft Fibaro 2 grijze stipjes aan de zijkant gemaakt. Als deze tegen over elkaar zitten dan zit hij goed dicht. Hierna kun je hem op zijn definitieve plek hangen door middel van de beugel. Er zit ook een dubbelzijdige sticker bij maar deze zou ik alleen gebruiken om hem tijdelijk op te hangen.

Configuratie:

Flow opties:

 

Voorbeeld flow:

We willen graag dat in de gang een lamp aangaat als ik voorbij de sensor loop, en er een bepaalde lichtsterkte is. Daarom wil ik een aparte flow hebben voor de lichtsterkte zodat ik deze in meerdere regels kan gebruiken. Ik maak dus eerst deze regel hiervoor.

Ik maak de volgende regel om te zorgen dat de lampen aan mogen (het donker genoeg is):

DAN
Lichtmeter van de motionsensor is veranderd

EN
LUX waarde kleiner dan 20
Ik stel in dat deze regel alleen maar draait na 16.00 uur en t/m 23.00 uur. Dit om te voorkomen dat bij een wolk voor de zon de lampen aangaan.
Ik controleer of de variabele SunsetSunrise op Uit staat om te zorgen dat de regel niet nog een keer gaat starten.

DAN
Ik zet de variabele SunsetSunrise op Aan. Deze kan ik dan zo direct gebruiken in een andere flow.

Hierna maak ik een nieuwe regel aan om te zorgen dat de Sunrise geregeld gaat worden.

DAN
Lichtmeter van de motion sensor is veranderd

EN
LUX waarde groter dan 20
Ik controleer de variabele: SunsetSunrise op Aan. Dit om te zorgen dat hij niet zomaar draait.

DAN
Ik zet de variabele: SunsetSunrise op Uit en Run op Uit. 

 

Vervolgens maak ik een flow voor het aanzetten van de lamp.

ALS
Als trigger gebruik ik de motion sensor.

EN
Vervolgens controleer ik of de sunsut/sunrise regel voldoet (of het donker genoeg is) en check ik of de lamp al niet aanstaat.

DAN
Als aan alle voorwaarden voldoen is zet ik de lamp aan

Hierna maak ik nog een flow om te zorgen als er geen beweging is dat de lamp ook weer uitgaat.

ALS
Weer de motion sensor maar dan als deze GEEN beweging geeft

EN
De lamp moet AAN staan

DAN
Als laaste zet ik de lamp UIT

Zie ook onderstaande regels:

 


ZipaTile

De volgende controller is de ZipaTile.  Het toevoegen van deze sensor moet niet zo'n probleem zijn aangezien de ondersteuning altijd wel prima op orde is. 

Het installeren van deze motion sensor gaat door in te loggen op de ZipaTile en naar het apparaten gedeelte te gaan. Vervolgens selecteer je Z-Wave. Hierna maak je de sensor open. Dit kun je doen door hem te draaien. Vervolgens verwijder je het lipje bij de batterij en druk je 3x op het toevoegen knopje welke boven de batterij zit. Hij zal blauw oplichten. Als het toevoegen is gelukt zal hij bij je apparaten verschijnen. Het kan even duren tot de licht, temperatuur en batterij waardes zichtbaar worden.

Voor het weer dicht maken heeft Fibaro 2 grijze stipjes aan de zijkant gemaakt. Als deze tegen over elkaar zitten dan zit hij goed dicht. Hierna kun je hem op zijn definitieve plek hangen door middel van de beugel. Er zit ook een dubbelzijdige sticker bij maar deze zou ik alleen gebruiken om hem tijdelijk op te hangen.

Installatie schermen:

Config schermen:

Dashboard:

  •  

 

Voorbeeld regel:

We willen graag dat in de gang een lamp aangaat als ik voorbij de sensor loop en er een bepaalde lichtsterkte is. Vaak als mijn lamp in de hal aan moet dan moet er in het rest van het huis de lampen ook aan. Daarom wil ik een aparte flow hebben voor de lichtsterkte zodat ik deze in meerdere regels kan gebruiken. Ik maak dus eerst deze regel om dit te regelen.

Zoals al gezegd wil ik deze voorwaarden op meerdere plekken kunnen gebruiken. Daarom maak ik eerst een virtuele sensor aan.

Hierna is het zaak om te regelen dat de sensor aan- en uitgezet wordt:

 

Vervolgens maak ik een regel voor het aan- en uitzetten van de lamp:

  •  

 Fibaro Home Center 2

Als 3de controller testen we de HC2 van FIbaro, dit moet natuurlijk ook geen enkel probleem zijn gezien het hun eigen product is. 

Om het toevoegen te starten log je in op je Home Center. Vervolgens ga je naar het device gedeelte en klik je op "add or remove device" en vervolgens op de "add" knop. Het aftellen zal beginnen. Hierna is het een kwestie van de sensor open te draaien en het lipje bij de batterij te verwijderen. Je kunt het toevoegen starten door 3 keer snel achter elkaar op de (b) knop te drukken. Zorg altijd dat je dicht bij de controller bent als je gaat toevoegen. Hij werd netjes gevonden en toegevoegd aan de HC2. Ik zie ook alle opties en configuratie mogelijkheden.

Installatieschermen:

 Configuratie:

Dashboard:

Scene

Ik wil ik graag een scene hebben welke bij beweging een lamp aan zet en als er geen beweging is weer uit.

Omdat ik wil dat deze regel alleen draait als het donker genoeg is in huis maak ik een regel om hier voor te zorgen. Ik maak hierbij van mij bestaande Sunset/Sunrise regel. Deze kun je vinden bij ROBBshop: https://www.robbshop.nl/domotica/het-fibaro-systeem/fibaro-tips-en-tricks/dag-nacht-scene-maken-met-lua

Vervolgens maak ik onderstaande regel om de lamp aan de te doen:
ALS Motion EN Dag/nacht = Nacht
DAN
Lamp AAN

  •  

Vervolgens maak ik het omgekeerde om de lamp weer uit te zetten bij geen beweging.
ALS GEEN Motion EN Dag/nacht = Nacht
DAN
Lamp UIT


Vera Edge

De motion sensor toevoegen op de Vera gaat door naar je apparaten te gaan en voor "add device" te kiezen. Vervolgens zoek je op Fibaro en selecteer je de Fibaro 3 in 1 sensor. Hierna maak je de sensor open. Dit kun je doen door hem te draaien. Vervolgens verwijder je het lipje bij de batterij en druk je 3x op het toevoegen knopje welke boven de batterij zit. Hij zal blauw oplichten. Als het toevoegen is gelukt zal hij bij je apparaten verschijnen. Het kan even duren tot de licht-, temperatuur- en batterij waardes zichtbaar worden.

Vervolgens kun je hem dicht maken door de 2 stipjes op de juiste plek te draaien. Op hangen op de juist plaats gaat door de bijgeleverde beugel aan de muur te schroeven. Je kunt ook de sticker gebruiken maar deze vind ik niet zo goed plakken.

Installatieschermen:

Dashboard:

  •  

Scene:

We willen graag dat in de gang een lamp aangaat als ik voorbij de sensor loop en er een bepaalde lichtsterkte is. Daarom wil ik een aparte flow hebben voor de lichtsterkte zodat ik deze in meerdere regels kan gebruiken. Ik maak dus eerst deze regel.

Zoals al gezegd wil ik deze voorwaarden op meerdere plekken kunnen gebruiken. Daarom maak ik eerst een virtuele sensor aan voor het regelen van de lichtsterkte (Sunset/Sunrise). Hierna maak ik de volgende scenes:

Om de sensor aan te zetten:
ALS LUX waarde lager is dan 1 lux
DAN Virtuele sensor > AAN

Om de sensor uit te zetten:
ALS LUX waarde hoger is dan 1 lux
DAN Virtuele sensor > Uit

Vervolgens maak ik de scene om de lamp aan te zetten: 

  •  

Parameters/instellingen

1) Gevoeligheid
Hiermee kun je de gevoeligheid van de sensor instellen.
Standaard instelling: 15
Beschikbare instelling: 8-255


2) Periode dat de PIR "blind" is
Hiermee kun je de tijd instellen dat de sensor niks doet/ziet.
Standaard instelling:  15 (tijd [s] = 0.5 x (waarde + 1)) > 8 sec
Beschikbare instelling: 15

3) Pulscounter
Deze parameter bepaald het aantal bewegingen voordat er een report naar de controller wordt gestuurd.
Standaard instelling: 1
Beschikbare instelling: 1,2,4 (pulsen)

4) Window time
De tijd dat er beweging gedetecteerd wordt (ism parameter 3). Bij een hogere waarde is de sensor gevoeliger.
Standaard instelling: 2
Beschikbare instelling: 0 (4 sec), 1 (8 sec),  2 (12 sec), 3 (16 sec)  

5) Alarm annulering
De tijd dat het commando geen beweging wordt gestuurd naar de controller. Als er wel beweging tijdens deze periode dan zal hij dit negeren.
Standaard instelling:  30
Beschikbare instelling: 1 - 32767

6) Aan/uit mode
Standaard instelling:  0
Beschikbare instelling: 0 (altijd actief), 1 (alleen overdag actief), 2 (alleen 's nachts actief)

7) Dag/Nacht instellingen
De waarde van de lux bepaald wanneer het overdag/nacht is.
Standaard instelling: 200 (lux)
Beschikbare instelling: 1 - 32767

20) Tamper - gevoeligheid
Standaard instelling: 20 (0,4 g)
Beschikbare instelling: 0 - 121 (2g; elke 0.016g)

22) Tamper - alarm tijd
Standaard instelling:  30 (sec)
Beschikbare instelling: 1 - 32767

24) Tamper - Mode
Standaard instelling:  0
Beschikbare instelling: 0 (tamper), 1 (tamper en aardbevingen), 2 (tamper en oriëntatie in de ruimte)

25) Tamper - Alarm Aan/uit
Standaard instelling:  1
Beschikbare instelling: 0 (Uit), 1 (Aan)

40) Drempelwaarde lux
Instelling welke bepaald bij hoeveel lux een report naar de controller moet worden gestuurd.
Standaard instelling: 200 (lux)
Beschikbare instelling: 0 (Uit) 1 - 32767

42) Tijdsinterval van lux
De tijd dat er een waarde wordt gestuurd naar de controller.
Standaard instelling:  3600 (sec)
Beschikbare instelling: 1 - 32767

60) Temperatuur report drempelwaarde
Hiermee kun je instellen bij welke verandering van de temperatuur er een waarde naar de Zipabox moet worden gestuurd.
Standaard instelling: 10 (1°C)
Beschikbare instelling: 0 (Uit) 0.1-25.5°C; 0.1°C stappen

62) Tijdsinterval van temperatuur meting
De tijdsinterval dat er een temperatuurmeting wordt gedaan.
Standaard instelling:  900 (sec)
Beschikbare instelling: 1 - 32767

80) Led - signaal indicatie
Standaard instelling:  10
Beschikbare instelling: 0 (Uit), 1 (Kleur afhankelijk van temp), 2 (Flash mode 10 seconde),  3 (Wit),  4 (Rood),  5 (Groen), 6 (Blauw),  7 (Geel),  8 (Cyan), 9 (Magenta), 10 (Kleur afhankelijk van temp), 11 ((Flash mode 10 seconde bij beweging),  12 (Wit),  13 (Rood),  14 (Groen), 15 (Blauw),  16 (Geel),  17 (Cyan), 18 (Magenta),19 (Kleur afhankelijk van temp), 20 (Wit),  21 (Rood),  22 (Groen), 23 (Blauw), 24 (Geel),  25 (Cyan), 26 (Magenta),

Waardes 1 t/m 9 = 1 knipper als er beweging is
Waardes 10 t/m 18 = 1 knipper als er beweging is en 1 knipper als er weer beweging is
Waardes 19 t/m 26 = 1 knipper als er beweging is en 2 knipperen als er weer beweging is

81) Led helderheid
Helderheid van de led.
Standaard instelling:  50 (%)
Beschikbare instelling: 1 - 100 (%)

82) Led helderheid bij lage lux waarde
Standaard instelling:  100 (lux)
Beschikbare instelling: 0  tot parameter 83

83) Led helderheid bij hoge lux waarde
Standaard instelling:  1000 (lux)
Beschikbare instelling: parameter 82 tot 32767

84) Led helderheid bij temp/blauwe kleur
Standaard instelling: 18 (°C)
Beschikbare instelling: 0 tot parameter 87

85) Led helderheid bij temp/rode kleur
Standaard instelling: 28 (°C)
Beschikbare instelling:  parameter 87 tot 255

86) Led - Tamper Alarm
Standaard instelling: 1
Beschikbare instelling: 0 (Uit), 1 (Aan)


FAQ:

Kun je deze sensor buiten gebruiken?
Officieel niet maar er zijn wel mensen die hem gebruiken onder een carport. Even de randen dichtkitten kan dan geen kwaad.

Hoelang gaat de batterij mee?
Batterijverbruik is afhankelijk van veel factoren; zijn er veel bewegingen, heb je de wakker worden tijd laag staan, hoe vaak komen temperatuur en lux metingen binnen, etc. Met de standaard instellingen en normaal gebruik is onze ervaring dat je 6 tot 8 maanden met een batterij kunt doen.

Wat voor een batterij gaat er in deze sensor?
Er gaat een CR123A batterij in, 3.0V DC welke in meer sensoren wordt gebruikt.

Kan de LED ook uitgezet worden?
Ja, dit is mogelijk (zie configuratie/parameters)

Kan ik deze sensor ook aansluiten op een voeding?
Officieel is dit niet mogelijk maar via google zijn wel oplossingen te vinden.

Wat is het bereik van deze sensor?
Volgens de handleiding is er bereik tot 7 meter mogelijk. De kijk hoek is zeer breed. Dit matcht ook met onze praktijk ervaringen.

Mijn batterij is snel leeg waar ligt dit aan?
Batterij problemen worden vaak veroorzaakt door een te lage wakker worden tijd maar te vaak updates sturen naar de controller helpt ook niet mee. Zorg dat je een goede balans hierin vindt.


Concurrenten:

Deze sensor heeft o.a. de volgende concurrenten:

- Neo Coolcam Motion Sensor
- Philio 4 in 1
- Aeon Labs Motion Sensor


Conclusie:

Met deze motion sensor haal je een goede bewegingsmelder in huis om bv je alarm systeem betrouwbaar uit te breiden. Als bonus heeft hij een ingebouwde temperatuur en lux sensor. Met deze 2 extra sensoren kun je natuurlijk leuke regels maken.

Hij is samen met de Neo Coolcam variant nog steeds de kleinste motion sensor op de markt. Hij is niet de goedkoopste met zijn € 59,90 maar hiervoor terug krijg je wel een complete sensor welke ook uitgebreid te configureren is.

Oftewel: Zoek je een betrouwbare motion sensor met wat extra opties? Dan is de Fibaro motion sensor jouw partner.

 

+

Super klein
Veel opties in 1 sensor
Zeer uitgebreid instelbaar
Werkt goede met alle controller
Z-Wave Plus ondersteuning

-

Prijs 
Werkt alleen op een batterij 


Wil je deze Fibaro Motion Sensor kopen?:

 

Getest met: 
Homey, Firmware 1.3.1, APP: Fibaro v 1.5.8
ZipaTile, firmware 1.1.38 
Fibaro HC2, firmware 4.104
Vera Plus, 1.7.2414

 

Reactie plaatsen