Review: DUNE HD Solo 4K

Review: DUNE HD Solo 4K

 

Vandaag eens een keer wat anders: een media speler en Z-Wave controller in één de: DUNE HD Sole 4k. Dit moet toch een mooie combinatie kunnen zijn. We zullen gaan zien of dit ook daadwerkelijk zo is.

DUNE staat vooral bekend als media speler fabrikant. Men heeft ingezien dat een speler niet alleen gebruikt kan worden om video's mee af te spelen maar dat je het ook prima kan combineren met een controller (om je huis te bedienen).

In deze review ga ik niet diep in op het video gedeelte. Dit is namelijk prima op orde en hier zijn genoeg reviews van de vinden. 


All in One

Zoals al gezegd kun je met deze speler je huis bedienen. Zo is het bv mogelijk om je verlichting aan/uit te zetten en kun je zaken automatiseren. Het geheel werkt via de Z-Wave protocol. Dit is een (2 wegs) draadloze standaard voor domotica systemen. 

Het Z-Wave gedeelte wordt verzorgt door Z-WAVE>ME. Deze software wordt normaal gesproken op een RaZberry gedraaid.

Media speler

De Dune HD Solo 4K maakt gebruik van de Sigma SMP8758-processor. Hij is voorzien van 1GB ram.
Er is een mogelijkheid om 4K (4096 × 2160 pixels) content af te spelen. Mocht je geen 4K content hebben dan kan hij deze zelf schalen via vxp. Er is ondersteuning voor alle moderne 3d-videostandaarden, zoals MVC, SBS en TnB. Het aansluiten op je tv gaat via een hdmi 1.4b-aansluiting waarmee maximaal 30Hz in 4K-resolutie gehaald kan worden en 120Hz bij 1080p-waarden.

Voor externe opslag is er een mogelijkheid om een 2,5" HD aan te sluiten via de bracket aan de onderkant. Er zitten tevens 2 USB aansluiting op waar je natuurlijk gemakkelijke een externe HD kunt aansluiten. De speler zelf heeft 4GB geheugen voor het besturingssysteem en de APP's. Er is een gigabit ethernetpoort en 802.11ac-wifi met ondersteuning voor zowel de 2,4- als 5.0GHz-band en dubbele antennes. Genoeg power dus om video's goed af te spelen (via je netwerk).

Hij is te koop voor €349,00 via onze partner.


Wat krijg je

Deze speler wordt zeer uitgebreid geleverd met:

- Dune HD Solo 4k
- Handleiding (beknopt)
- Starters handleiding
- Afstandsbediening
- IR verlenger
- Bracket voor HD
- 2x AAA batterij (voor afstandbediening)
- HDMI kabel
- Tulp video kabel
- Voeding


Specificaties

Media processor: Sigma Designs SMP8758
RAM: 1GB
Flash geheugen: 4GB
Aansluitingen: 2x USB 2.0 (1x rear, 1x front), HDMI 1.4b, composite video and analog stereo audio (via 3.5mm A/V connector with 3xRCA adapter included), coaxial S/PDIF (on A/V connector via software switch), IR extender port with IR eye cable included, Ethernet 10/100/1000 Mbit/s, two external Wi-Fi antennas, DVB-T/T2 RF IN, 12V DC IN power connector with on/off switch
Interne opslag: Internal HDD rack for SATA HDD 2.5" (5-7mm)
Video codecs: MPEG2, MPEG4, XVID, WMV9, VC1, H.264, H.265, H.265 Hi10p; support for very high bitrate video (up to 100 Mbit/s and higher)
Video file formats: MKV, MPEG-TS, MPEG-PS, M2TS, VOB, AVI, MOV, MP4, QT, ASF, WMV, BDMV, DVD-ISO, VIDEO_TS
3D video formats: MVC, Side-by-side, Top/Bottom
Video output modes: wide range of supported output resolutions (up to 1080p60 and 4Kp30) and framerates (including 23.976, 25, 29.97, 50, 59.94)
Audio codecs: MPEG-1/2 layer I/II/III, AAC, LPCM, WMA, WMAPro, FLAC, multichannel FLAC, Vorbis, WavPack, APE (Monkey's Audio), ALAC (Apple lossless), AC3 (Dolby Digital), DTS; support for very high quality audio (up to 192 kHz / 24-bit); HD audio bitstream passthrough
Audio file formats: MP3, MPA, M4A, AAC, WAV, WMA, FLAC, Ogg/Vorbis, WavPack, APE (Monkey’s Audio), ALAC (Apple lossless), AC3, DTS, DTS-WAV
Hardware 3D Graphics Acceleration: OpenGL support
Network bestands browser: SMB client and browser, NFS client, UPnP/DLNA client and browser
Built-in NAS functionaliteit: SMB server, FTP server, UPnP/DLNA media server
Network protocols for remote control and integration: Dune HD IP control protocol (HTTP), UPnP/DLNA media renderer
UPnP/DLNA: DLNA client, DLNA media server, DLNA media renderer
Ethernet: 10/100/1000 Mbit/s
Wi-Fi: Internal Wi-Fi module with 802.11b/g/n/ac support, Dual Band 2.4/5GHz, 2T2R, 2 antennes; Wi-Fi client, Wi-Fi access point/router
Filesystems: FAT16/FAT32 (read-write), EXT2/EXT3/EXT4 (read-write), NTFS (read-write)

 


Uiterlijk

Grootte speler

 

Installatie

Het installeren van de DUNE is een kwestie van de stroom en UTP kabel inpluggen en hem aan te sluiten op je TV (HDMI). Vervolgens de speler aan te zetten d.m.v. de afstandsbediening. Er worden een aantal vragen gesteld waarna de speler opstart en je in het hoofdmenu komt. Hier moet iedereen uitkomen.

Om het Z-Wave gedeelte te installeren ga je naar applicaties en zoek je daar de Z-Wave plugin. Hier hoef je niks in te stellen.

[video]


Dashboard

Om echt aan de slag te gaan start je je browser op je computer op en ga je naar [jouw ip-adres]:8083. Hierna kun je vervolgens een gebruiker aanmaken en een wachtwoord kiezen. Als je ingelogd bent kom je op het dashboard gedeelte terecht.

 


Toevoegen module

Om wat te kunnen doen met het systeem moet je natuurlijk wat modules toevoegen. Dit kun je heel doen via het devices gedeelte.

Als eerste heb ik geprobeerd om een Fibaro Wall Plug toe te voegen. Dit is toch wel een van de meeste gebruikte Z-Wave modules, dus zou geen probleem moeten geven. Helaas lukte het toevoegen van deze module niet. Zelfs na een reset gaf hij geen gehoor. Dezelfde plug bij andere systeem (HC2/ZipaTile/Vera) geven geen enkel probleem. Een valse start dus. Gelukkig laat ik mij niet meteen uit te veld slaan en heb ik genoeg andere modules tot mijn beschikking.

Als 2de probeerde ik een Aeon Labs - Smart Dimmer. Hiermee heb ik meer gelukkig en de tussen stekker wordt netjes gevonden. Ik zie ook alle meters en schakelaars zelfs die van het LEDtje welke erop zit. Hierbij moet wel opgemerkt worden dat ik sommige meters/schakelaars dubbel zie. Dus nog niet helemaal perfect.

 

Als laatste test heb ik de Zipato/Philio 4 in 1 motion sensor toegevoegd. Deze werd perfect gevonden met alle opties. En nog belangrijker hij werkt ook goed.


Kamers:

Om je apparaten gemakkelijk terug te vinden kun je een indeling maken in kamers. Leuk dat je er ook een afbeelding aan kunt koppelen.

 


APP's

 

De DUNE heeft de mogelijkheid om APP's te installeren. Met deze APP's kun je de slimme zaken regelen zoals het automatisch aanzetten van een lamp. 

IF -> THEN

Via deze APP is het mogelijk om regels te maken. Je kunt bv als (IF) er beweging is via de bewegingsmelder, dat er dan (THEN) een lamp in de hal aangaat. Met deze oplossing kun je behoorlijk ver komen met het maken van regels. Maar met wat complexere regels ga je vastlopen. Zo is er geen mogelijk om meerdere "IF" statements te gebruiken. Er is ook geen "OR/OF" mogelijkheid

 

24 Hours Device History

Met deze APP is het mogelijk om de geschiedenis van een module in een grafiek te laten zien. Op deze manier hoef je niet de logs helemaal door te spitten.

Local Weather

Bij deze APP is het mogelijk om het weer te laten zien op je dashboard. Bij het aanmaken van deze APP moet je je registreren bij openweathermap.org en hier de API key kopiëren. Niet heel gebruikersvriendelijk. Helaas kreeg ik dit onderdeel niet werkend.

Schedule

Zoals de naam al doet vermoeden kun je hier op een bepaalde dag/tijdstip een module aan laten zetten. Je kunt meerdere schema's aanmaken en ook meerdere apparaten te gelijk aan laten zetten.

 

Online APP's

In dit gedeelte vind je een aantal APP's welke niet standaard op de controller geïnstalleerd zijn. Zo kun je bv je verwarming regelen, een berichtje sturen naar de smartphone via pushover, een virtuale schakelaar maken, je eigen JS code draaien op de controller en een http request sturen.

 

Het is fijn dat er gemakkelijk aanvullingen kunnen worden geïnstalleerd op het systeem. In de toekomst zullen er ook vast meer bij komen. Een groot nadeel is dat er geen verbinding tussen de verschillende onderdelen is. Het zijn allemaal losse onderdelen, waardoor je soms moet zoeken naar de juiste oplossing.


 My Settings

 Hier vind je wat algemene instelling zoals het veranderen van de taal.

 


Management

 

Users:

In dit gedeelte kunnen de verschillende gebruikers beheert worden. Aan een gebruiker kunnen 4 verschillende rollen toegekend worden: Admin, Users, Local user, Anonymous.

 

Remote access Management:

Het is mogelijk om ook extern te verbinden naar de DUNE. Je kunt dit aan/uit zetten in de dit gedeelte.

License upgrade

Het is mij onduidelijk waarvoor dit dient.

 

Backup/restore

Er is een mogelijkheid om een backup te maken van de Z-Wave netwerk welke je lokaal kunt opslaan. Via het restore gedeelte kun je de backup weer terug zetten.

 

Factory default

Hiermee kun je de controller (het z-wave gedeelte) volledig resetten naar fabrieksinstellingen.

Firmware upgrade

Je raadt het al hier kun je de laatste firmware krijgen. Ik probeerde dit overigens te doen en kreeg een error. Gelukkig kun je de firmware ook los downloaden en via de interface van de speler upgraden.

 

App store access

Als een ontwikkelaar een APP ontwikkeld maar niet voor iedereen toegankelijk wil laten zijn, kan de ontwikkelaar een wachtwoord aan de APP hangen. Dit wachtwoord kun je in dit gedeelte toevoegen.

Report problem

Hiermee kun je bugs doorgeven.

Patched devices

Hier vind je een overzicht van welke modules een update hebben gekregen. Fijn dat dit overzicht er is maar er wordt geen additionele informatie gegeven. Dat is jammer.

 

Info

In dit laatste gedeelte vind je de firmware versie en UI versie.

 


Events

Alle gebeurtenissen kun je terugvinden in het events paneel. Er is een mogelijkheid om te filteren op: Systeem errors en Module evenementen daarnaast kun je de gebeurtenissen ook per module bekijken.

 


Expert gedeelte:

Alle geavanceerde opties kun je vinden het expert gedeelte. Zo kun je hier de netwerk heal, alle eindpunten van je modules en een heb je zeer uitgebreide configuratie mogelijkheden van je Z-Wave netwerk.

 


APP

Zonder een goede APP kun je niet zoveel met deze controller. Er is een APP voor Android en iOS genaamd Z-Way Control.

De APP heeft bijna alle functionaliteiten van de web interface. Voor de rest doet de APP wat hij moet doen maar mist wat slimme functionaliteiten (zoals een locatie bepaling).

 

  •  

Conclusie:

Het video gedeelte van deze Media Speler is prima op orde. Ik heb verschillende formaten flims geprobeerd en deze worden allemaal netjes afgespeeld. De WIFI verbinding is ook prima op orde en het stream van HD materiaal gaf geen enkel probleem. Dit mag je natuurlijk ook wel verwachten van een DUNE speler. Ze hebben tenslotte al jaren ervaring op dit gebied. De 4K mogelijkheid heb ik niet kunnen testen maar ik verwacht ook hier weinig problemen.

De interface van de speler is overzichtelijk, simpel en werkt snel. Het is jammer dat het Android gedeelte nog niet werkt, voor mij persoonlijk geeft dit net even iets meer dan een normale speler.

Wat natuurlijk wel een extraatje is aan deze controller is het Z-Wave gedeelte. Hier heb ik wat gemixte gevoelens over. Aan de ene kant zit het geheel overzichtelijk en simpel in elkaar, aan de andere kant krijg ik nog te veel fouten en zijn bepaalde zaken nog niet af, of werken niet.
Zo is het "regel maak gedeelte" behoorlijk simpel en zal je hierbij ingewikkelde zaken snel vast lopen. Aan de andere kant kun je wel weer zelf programmeren en zorgen dat je alles kunt maken wat je wilt. Dit zal voor de meeste gebruikers niet weg gelegd zijn.

Het toevoegen van modules ging niet zonder slag of stoot. Hier moet duidelijk nog aan gewerkt worden. Je mag toch verwachten dat een module zoals de Fibaro Wall Plug zonder problemen kan worden toegevoegd. 

Ik mis ook de koppeling/integratie met de speler. Zou toch mooi zijn dat je zonder al te veel moeite een regel kan starten: als je film gaat kijken je sfeer verlichting aanzet.

Het basis idee van deze speler/controller is goed, dus als men de genoemde zaken op orde krijgt kan dit een mooie controller worden.

 

+

Goede media speler
Interface gereageerd snel
Compleet geleverd

 

-

Ondersteuning modules
Prijs
Nog niet alles werkt 100%

 


Deze module is te koop via:

 

 

 

 

 

Delen op:

Reactie plaatsen