Review: Zipato MultiSensor Quad - Zipabox

Review: Zipato MultiSensor Quad - Zipabox

Van deze Multisensor Quad van Zipato heb ik nog geen review gemaakt in combinatie met de Zipabox. Tijd dus voor een review met deze controller. Mocht je gebruik maken van een Vera controller, lees dan deze review.
Deze sensor word gemaakt door Philio. Zipato heeft er alleen een eigen merkje opgeplakt en een iets andere verpakking gemaakt.

"Multi sensor: 4 in 1"


Deze module heeft maar liefst 4 sensoren ingebouwd: een temperatuursensor, lichtsterkte sensor, bewegingssensor en als klap op de vuurpijl: een deur-/raamsensor. 
Als je hem bij je deur hangt registreert hij dus ook beweging en niet alleen het open/dicht gaan van de deur zelf. Er kan tevens ook nog de lichtsterkte en de temperatuur gemeten worden. Bij de temperatuur moet wel gezegd worden dat deze niet erg betrouwbaar is, omdat hij (vaak) op de tocht hangt. Niet de ideale plek voor een thermometer.

Aan de achterkant zit een "tamper" schakelaar, dus mocht een inbreker hem eraf schoppen, dan zal de sensor toch een alarmsignaal afgeven aan de controller.

Zoek je dus een alles-in-een sensor voor bij je deur/raam? Dan is dit je ideale partner.

De sensor bestaat uit 2 delen. Een deel is de sensor welke 96x28x28mm (hxbxd) groot is. Hij wordt gevoed door een CR123A batterij. Handig, want dit is dezelfde als gebruikt word in de Fibaro Rookmelder. Het andere deel is de magneet welke 50x10x12,5mm (hxbxd) groot is.

"Lekker plakken"


Er worden 6 plakstrips meegeleverd. Twee kleine en twee grote voor de sensor, en twee lange voor de magneet. Met de kleine kun je de sensor tijdelijk ophangen om hem vervolgens op de juiste plek te bevestigen met de grote versie.

Deze sensor is te koop voor €57,50.


Wat krijg je:


- Sensor
- Magneet
- Quickstart handleiding (Engels)
- Handleiding (Engels)
- Schroeven voor vastzetten van sensor
- 2x plakstrip lang en smal
- 2x plakstrip groot
- 2x plakstrip kleinTechnische specificaties:

- (1) Deur/raam, (2) temperatuur, (3) lichtmeter, (4) bewegingssensor
- Z-wave 500 series chip
- 1500mA CR123A Lithium batterij (3,5 jaar)
- Tamper protectie
- Batterij indicator
- Z-Wave V6.02/V6.51


Video uitpakken


Grootte
Uiterlijk


 • Voorkant
 • Linkerkant
 • Rechterkant
 • Onderkant
 • Binnenkant


Installatie:In deze sensor zit een automatisch toevoegen functie hierdoor gaat het toevoegen zeer gemakkelijk. Het is een kwestie van inloggen op de Zipabox en de toevoegen procedure op te starten. Hier moet je het lipje aan de achterkant van de sensor eruit te trekken. Hierna zal de module automatisch worden toegevoegd.

Zorg trouwens dat de module dicht bij je Zipabox is. Als hij goed toegevoegd is kun je hem monteren bij je deur/raam. De magneet kun je trouwens het beste monteren aan de bovenkant of aan de kant waar de deurklink gemonteerd zit. Zorg dat de afstand tussen de magneet en de sensor niet te groot is. De bewegingsmelder werkt het beste op 160 cm vanaf de grond.


Dashboard/devices

Lichtsensor

Temperatuur

Door- /raamsensor

Bewegingssensor


Device manager


Configuratie

Lux drempelwaarde
Drempelwaarde lux.

PIR detectie interval
Dit is de interval van de PIR, dus om de hoeveel seconde hij weer iets nieuws detecteert. 


Batterij interval
Aantal minuten dat de batterijstatus naar de controller wordt gestuurd.

Temperatuur interval
Aantal minuten dat de temperatuur naar de controller wordt gestuurd.

Door/window sensor interval
Aantal minuten dat de status van de sensor naar de controller wordt gestuurd. Als de deur opengaat geeft hij dit uiteraard direct door.

Lux interval
Aantal minuten dat de lux naar de controller wordt gestuurd.

Bit instellingen


In de handleiding staat uitgebreid omschreven wat je met die bits kunt doen. Je kunt bv de gehele temperatuurmeting uitzetten.

Wektijd
Tijd dat de sensor "wakker wordt". Niet te laag zetten anders is de batterij zo leeg.


Regels:

Regel beweging
Als er beweging is dan lamp aan

Regel door open
Indien deur open en lichtsterkte meer dan 50% dan lamp aan


Opties:

Sensor: Deur/raam

Meter: Lichtsterkte en temperatuur

Sensor: Bewegingssensor

Fibaro versus Aeon Labs versus Zipato


Een vergelijking tussen deze 3 sensoren is niet helemaal eerlijk omdat de Zipato de bewegingssensor heeft als extraatje.

Maar als je deze drie verschillende sensoren zo ziet liggen, zie je meteen dat de Fibaro variant het kleinst van de drie is. 
De betrouwbaarheid is bij alle 3 de sensoren gewoon goed. Bij de Aeon Labs heb ik wel een paar keer een foute/geen melding gekregen. Zipato en de Fibaro werken zeer goed.

De Zipato versie is wel stuk zuiniger met de batterij dan de Fibaro en Aeon Labs variant. Hier kunnen de andere 2 nog van leren.

De Zipato heeft als pluspunt zijn lichtmeter, standaard temperatuurmeting en natuurlijk de bewegingssensor. Bij Fibaro moet je de temperatuurmeting er extra bij kopen. 
Toevoegen gaat met de Aeon Labs en Zipato zeer goed, dit is bij de Fibaro altijd zeer lastig.

Qua prijs liggen de sensoren niet zover uit elkaar. De Aeon Labs is de duurste van de drie (€59,95) en de Zipato de goedkoopste (€57,50) en de Fibaro €49,95 (excl. temperatuurmeter).

Het is lastig om een winnaar uit te roepen. Fibaro wint het zeker wat betreft de looks, qua opties en prijs wint de Zipato. Batterijverbruik is de Zipato een duidelijke winnaar.

Ga je meer voor het uiterlijk dan zou ik de Fibaro aanschaffen, vind je dit minder belangrijk: dan de Zipato. En als je graag ook een bewegingssensor bij je deur wilt, is de Zipato eigenlijk de enige goedkope oplossing.

In het bovenstaande rijtje hoort natuurlijk ook nog de Recessed Sensor van Aeon Labs. Deze is mooi verborgen, maar mist de extra opties en kan niet altijd goed ingebouwd worden. 


Conclusie:

Deze sensor heb ik meer dan 1 jaar in gebruik. Hij is zeer betrouwbaar en heeft tot op heden nog geen valse meldingen gegeven. Hij is ook zeer zuinig met de batterij, deze heb ik nog niet hoeven vervangen. De verschillende plak strips zijn een handige extra. Qua uiterlijk is hij niet zo mooi, dat had wel wat slanker gemogen.

+
Bewegings-, temperatuur-, deur- en lichtsensor.
Toevoegen gaat snel en goed
Prijs
Z-wave+

-

FormaatZipato bedankt voor het beschikbaar stellen:Deze module is te koop via:Reacties (2) -

 • David

  7-6-2016 11:52:37 | Antwoord

  Hallo,

  Wat is de detectie bereik-hoek van deze module ?

  met vriendelijke groeten,
  D. Peeters

Reactie plaatsen