Review: Fibaro Wallplug - Z-Wave Plus

Review: Fibaro Wallplug - Z-Wave Plus

Al een tijdje op de markt, maar nu uitgebracht met de Z-Wave plus protocol. Een van de meest verkochte Z-wave tussen stekkers: De Fibaro Wall Plug. We gaan kijken wat er verbeterd is en of hij net zo goed werkt als de oude versie.
 
Deze stekker gebruik je als tussen stekker voor bijvoorbeeld een lamp. Je stopt hem in het stopcontact om er vervolgens de stekker van de lamp in te doen, waardoor je hem draadloos kunt bedienen via je controller.
Naast dat je hem aan/uit kunt zetten via de App/Dashboard zit er ook een klein knopje aan de bovenkant om te schakelen. De stekker heeft ook een led ring waar je d.m.v. kleur het energieverbruik kunt zien. Bij alarm kan de ring ook in een specifieke kleur oplichten. Daarnaast kun je bij het aanzetten de kleur van de LED ring bepalen. De led-ring kan ook helemaal uit. Helaas is het niet mogelijk om de kleur van de led-ring te veranderen d.m.v. een regel.

"Inzicht in je energieverbruik is een mooie bonus"

 
De stekker registreert het actuele energieverbruik (W) en het totale energieverbruik (KWH). De afmetingen zijn: 43mm x 65mm (diameter x lengte). Hij is te koop voor €64,99. 
 

Wat krijg je:

- Fibaro Wall Plug
- Sticker
- Handleiding
 

De grootte:

 •  

Uiterlijk:

 
 

"De led ring is een leuke toevoeging"

 

LED Signaal kleuren

Deze plug heeft een led ring waarmee hij d.m.v. kleuren informatie doorgeeft:
 
Signaal sterkte:
- Groen knipperen: De stekker probeert een rechtstreekse connectie te maken met de controller.
- Groen gloeien: Er is een rechtstreekse connectie tot stand gekomen met de controller.
- Geel knipperen: Via een andere module word er geprobeerd connectie te maken met de controller (routing).
- Geel gloeien: Er is een rechtstreekse connectie met de controller.
- Violet knipperen: De stekker bevindt zich buiten het bereik van het netwerk of het netwerk is bezet. Hij zal hierna rood worden maar zal na 2 sec. het nogmaals proberen.
 
Connectie:
Als de stekker in het stopcontact word gedaan zal deze, bij een goede connectie met de controller, groen oplichten.
Bij geen connectie zal hij rood oplichten.

Energieverbruik:
De led kan ook het energieverbruik aangeven d.m.v. een kleur. Zie hiervoor de sticker op de stekker. 
 

Video review:


 

Installatie:

Ik zal de installatie testen op de volgende controllers:

- Athom - Homey
- Fibaro - HC2
- Zipato - ZipaTile
- Vera Plus

 

Homey:

 

Het toevoegen van de Fibaro Wall Plug aan de Homey gaat door in te loggen op de Homey en naar het apparaten gedeelte te gaan. Hierna klik je op het + icoontje en installeer je de Fibaro APP (mocht je deze nog niet hebben) vervolgens zoek je de Wall Plug op. Hierna is het een kwestie van hem in het stopcontact te stoppen, door de auto inclusion zal hij hierna gevonden en toegevoegd worden aan de Homey. De LED zal aan en uit gaan tijdens het toevoegen. Zorg altijd dat je dicht in de buurt bent van de controller.

Deze Wall Plug heeft een "auto inclusion" functie waardoor hij automatisch gevonden wordt zonder hier iets voor te hoeven doen. Helaas werkte dit niet. Maar je kunt hiervoor ook het knopje aan de bovenkant gebruiken. Je moet hem dan 3 keer snel achter elkaar indrukken.

Installatie schermen:

 

Apparaten:

Bij het apparaten gedeelte vind je:

 •  

 

Opties flow editor:

Flow

Ik wil graag een regel maken om te weten of mijn wasmachine klaar is met wassen. De Fibaro Wall Plug heeft een ingebouwde energiemeter welke je hiervoor kunt gebruiken. Omdat hij altijd van stroom is voorzien kun je bijna een realtime meting doen. Als eerste heb ik gekeken wat het energie voorloop is. Zo kwam ik erachter dat tijdens een wasbeurt het verbruik weleens flink kan zakken en dat als hij klaar is het verbruik niet 0 W is.

Met dit gegeven heb ik de volgende regels gemaakt:


 • Flow: Wasmachine gaat aan


 • Flow: Wasmachine is klaar
Deze regel controleert of het gebruik hoger is dan 6 W is. Dan gaat de wasmachine namelijk het programma draaien. Ik zet een variabele om dit vast te leggen. Hiermee voorkom dat de regel onnodig start. Vervolgens kijk ik of het verbruik lager is dan 6 W (hij is dan klaar) en zet ik de variabele weer naar uit, zodat de regel weer opnieuw kan starten als ik weer een wasje draai. Als laatste stuur ik een notificatie naar mijn telefoon.


ZipaTile:

 

Het toevoegen van de Fibaro Wall Plug aan de ZipaTile gaat door in te loggen en naar het apparaten gedeelte te gaan. Hierna klik je op "add device" en klik je op Z-wave. Hierna is het een kwestie van hem in het stopcontact te stoppen, door de auto inclusion zal hij hierna gevonden en toegevoegd worden. De LED zal aan en uit gaan tijdens het toevoegen. Zorg altijd dat je dicht in de buurt bent van de controller.

Deze Wall Plug heeft een "auto inclusion" functie waardoor hij automatisch gevonden wordt zonder hier iets voor te doen. Helaas werkte dit niet. Maar je kunt hiervoor ook het knopje aan de bovenkant gebruiken. Je moet hem dan 3 keer snel achter elkaar indrukken.

Installatie schermen:

 

Dashboard:

 

Opties in de rule creator:


 • Meter


 • Sensor


 • Set


 • Action

Regel:

Ik wil graag een regel maken om te weten of mijn wasmachine klaar is met was.
De Fibaro Wall Plug heeft een ingebouwde energiemeter welke je hiervoor kunt gebruiken. Omdat hij altijd van stroom is voorzien kun je bijna een realtime meting doen. Als eerste heb ik gekeken wat het energie voorloop is. Zo kwam ik er achter dat tijdens een wasbeurt het verbruik weleens flink kan zakken en dat als hij klaar is het verbruik niet 0 W is.

Met dit gegeven heb ik de volgende regels gemaakt.

 

 

Deze regel controleert of het gebruik hoger dan 6 W is. Dan gaat de wasmachine namelijk het programma draaien. Ik zet een variabele om dit vast te leggen. Hiermee voorkom dat de regel onnodig start. Vervolgens kijk ik of het verbruik lager is dan 6 W (hij is dan klaar) en zet ik de variabele weer naar 2, zodat de regel weer opnieuw kan starten als ik weer een wasje draai. Als laatste stuur ik een notificatie naar mijn telefoon.


Fibaro Home Center 2:

Het toevoegen van deze Wall Plug moet natuurlijk perfect werken via de HC2, het is tenslotte hun eigen product. We gaan zien of dit ook het geval is. Het toevoegen gaat door in te loggen en naar het "devices" gedeelte te gaan. Vervolgens klik je op "add or remove device", en hierna op "add". Het aftellen zal dan beginnen. Vervolgens is het een kwestie van de Wall Plug in het stopcontact te stoppen of 3 keer op het knopje aan de bovenkant te klikken. Hij werd hierna netjes gevonden en toegevoegd. Hij kwam wel met de melding dat er geen template beschikbaar is. 

Na het toevoegen zie je de Wall Plug staan bij je apparaten en kun je hem gebruiken om regels te maken.
 

Installatie:

Dashboard:

 

Scene

Ik wil graag een regel maken om te weten of mijn wasmachine klaar is met was. De Fibaro Wall Plug heeft een ingebouwde energiemeter welke je hiervoor kunt gebruiken. Omdat hij altijd van stroom is voorzien kun je bijna een realtime meting doen. Als eerste heb ik gekeken wat het energie voorloop is. Zo kwam ik er achter dat tijdens een wasbeurt het verbruik weleens flink kan zakken en dat als hij klaar is het verbruik niet 0 W is.

Met dit gegeven heb ik de volgende regels gemaakt.


 • Scene: Wasmachine Aan

 •  
  Scene: Wasmachine Uit
 
De eerste scene controleert of het gebruik hoger dan 6 W is. Dan gaat de wasmachine namelijk het programma draaien. Ik zet een variabele om dit vast te leggen. Hiermee voorkom je dat de regel onnodig start. Vervolgens kijk ik of het verbruik lager is dan 6 W (hij is dan klaar) en zet ik de variabele weer naar 2, zodat de regel weer opnieuw kan starten als ik weer een wasje draai. Als laatste stuur ik een notificatie naar mijn telefoon.
 

Vera Plus

Het toevoegen van de Fibaro Wall Plug gaat door in te loggen en naar het "devices" gedeelte te gaan. Vervolgens klik je op "add device" en zoek je de wall plug op. Hierna is het kwestie van hierop te klikken en zal het aftellen beginnen. Vervolgens is het een kwestie de Wall Plug in het stopcontact te stoppen of 3 keer op het knopje aan de bovenkant klikken. Hij werd hierna netjes gevonden en toegevoegd. Het valt mij wel op dat er een "Unnamed device" bij komt waar volgens mij het kWh verbruik zou moeten in staan.

Na het toevoegen zie je de Wall Plug staan bij je apparaten en kun je hem gebruiken om regels te maken.
 

Installatie:

 

Dashboard

 

Scene

Ik wil graag een regel maken om te weten of mijn wasmachine klaar is met was. De Fibaro Wall Plug heeft een ingebouwde energiemeter welke je hiervoor kunt gebruiken. Omdat hij altijd van stroom is voorzien kun je bijna een realtime meting doen. Als eerste heb ik gekeken wat het energie voorloop is. Zo kwam ik er achter dat tijdens een wasbeurt het verbruik weleens flink kan zakken en dat als hij klaar is het verbruik niet 0 W is.

Met dit gegeven heb ik de volgende regels gemaakt.

 

 

De eerste regel controleert of het gebruik hoger dan 6 W is. Dan gaat de wasmachine namelijk het programma draaien. Ik zet een virtuele schakelaar aan om dit vast te leggen. Hiermee voorkom je dat de regel onnodig start. Vervolgens kijk ik of het verbruik lager is dan 6 W (hij is dan klaar) en zet ik de schakelaar weer naar uit, zodat de regel weer opnieuw kan starten als ik weer een wasje draai. Als laatste stuur ik een notificatie naar mijn telefoon.
 

Configuratie:


1) Altijd aan
Hiermee kun je instellen of je met de knop (aan de bovenkant) de stekker aan/uit kunt zetten.
 
Standaard instelling: 0
Beschikbare instelling: 0 (Uit), 1 (Aan)
 
2) Onthoudt status na stroomuitval
Aan- /uitzetten of de status na stroomuitval onthouden moet worden.
 
Standaard instelling: 1
Beschikbare instelling: 0 (Blijft uit), 1 (Blijft aan)
 
3) Overbelasting schakelaar
Je kunt zorgen dat de schakelaar automatisch uitgezet wordt als er te veel vermogen wordt gevraagd.
 
Standaard instelling: 0
Beschikbare instelling: 0 (Uit), 10-3000W (stappen 0,1W)
 
10) Prioriteit rapport
Percentage dat er een prioriteit rapport moet worden gestuurd.
 
Standaard instelling: 80%
Beschikbare instelling: 1 - 99% (100 = Uit)
 
11) Standaard energieverbruik rapport
Waarde wanneer er een rapport gestuurd moet worden van het standaard energieverbruik 
 
Standaard instelling: 15%
Beschikbare instelling: 1 - 99% (100 = Uit)
 
12) Energie rapport frequentie
Frequentie (tijd) dat er een energie rapport naar de box wordt gestuurd.
 
Standaard instelling: 30 sec
Beschikbare instelling: 5 - 600 sec
 
13) Threshold van energie rapport
Threshold van energie rapport/Wanneer moet er een waarde gestuurd worden naar de controller
 
Standaard instelling: 10 (0,1 kWh)
Beschikbare instelling: 0 (uit) - 500 kWh (0,1 kWh - 5 kWh)
 
14) Energieverbruik report interval
Energieverbruik report interval
 
Standaard instelling: 3600 sec
Beschikbare instelling: 0 (uit) - 32400 sec
 
15) Energie verbruik van stekker mee tellen
Eigen verbuik van de stekker uitschakelen
 
Standaard instelling: 0
Beschikbare instelling: 0 (uit) - 1 (aan)
 
30) Alarm reacties
Reacties op alarm scenario's
 
Standaard instelling: 0
Beschikbare instelling: 0 (uit), 1 (aanzetten), 2 (uitzetten), 5 -20 sec (loop (aan>uit))
 
31) Alarmtijd
Instelling hoelang het alarm moet aanblijven
 
Standaard instelling: 600
Beschikbare instelling: 1 - 32400 sec
 
 
40) Energie led threshold 
Als het energieverbuik boven de ingestelde waarde komt zal de led gaan knipperen.

Standaard instelling: 2500 W
Beschikbare instelling: 1000 - 30000 W (0,1 W stappen)
 
41) Kleur Led-ring status: Aan
Kleur van de led als hij aanstaat
 
Standaard instelling: 1
Beschikbare instelling: 0 (uit), 1 (kleuren veranderen), 2 (kleuren veranderen in stappen), 3 (wit), 4 (rood), 5 (groen), 6 (blauw), 7 (geel), 8 (cyan), 9 (magenta)
 
42) Kleur Led-ring status: Uit
Kleur van de led als hij uitstaat
 
Standaard instelling: 0
Beschikbare instelling: 0 (uit), 1 (kleur van de laatste stroommeting),  3 (wit), 4 (rood), 5 (groen), 6 (blauw), 7 (geel), 8 (cyan), 9 (magenta)
 
43) Led kleur bij alarm
Kleur van de led bij alarm 
 
Standaard instelling: 2
Beschikbare instelling: 0 (uit), 1 (geen verandering (41/42)), 2 knipperen  3 (wit), 4 (rood), 5 (groen), 6 (blauw), 7 (geel), 8 (cyan), 9 (magenta)
 

Fibaro Wall Plug versus Fibaro Wall Plus Z-Wave Plus

 
Deze nieuwe plus ondersteund de Z-Wave Plus protocol hier krijg t.o.v. de oude versie:
- Een beter bereik
- Meer bandbreedte
- Verbeterde "healing" mogelijkheden
- Er is tevens een betere manier om een firmware upgrade uit te voeren
 
Voor de rest zijn er weinig verschillen. De LED ring is iets dikker maar dan zal een normaal iemand niet opvallen.
 
 
 

 
 

Conclusie:

Deze tussen stekker is nog steeds de beste op de markt. Hij is zeer compact, voelt stevig aan en is zeer betrouwbaar. De LED ring is een leuke gimmick in het begin maar deze zal je snel uitzetten. Het maximale vermogen kan misschien een probleem worden hoewel 2.500 W behoorlijk veel is. 
 
Als enige minpunt kun je misschien opnoemen dat hij niet heel goedkoop is met zijn € 64,95. Maar aan de andere kant zijn de plugs welke goedkoper zijn wel van mindere kwaliteit.
 

Oftewel: Zoek je de Rolls Royce onder de tussen stekkers: dan is de Fibaro Wall Plug een must have.

 

+
Degelijk gebouwd
Mooi design
Klein, en valt daarom minder op
Led kan handig zijn
Veel configuratie mogelijkheden
 

-

Prijs
 
 
 

Deze module is te koop via:

 

Getest met:
Homey, Firmware 1.2.2, APP: Fibaro v 1.4.3
ZipaTile, firmware 1.2.24 
Fibaro HC2, firmware 4.104
Vera Plus, 1.7.2414

 

Reacties (1) -

 • Alim

  9-4-2018 14:55:06 | Antwoord

  Werkt zoals het belooft, alleen een kleine bug bij een van hen, (hij schakelt geregeld uit), maar dat heb ik kunnen oplossen met Homey.

Reactie plaatsen