Onze sponsor:

Review:

08 januari 2019 | Niels Laan |

Eutonomy - euFix DIN rails modules voor Fibaro

We maken regelmatig reviews van Fibaro inbouw modules van Fibaro. Zoals de naam al doet vermoeden moet je deze achter een bestaande schakelaar inbouwen. Vaak is dit altijd een beetje drukken en duwen om deze erin te krijgen. We gaan een product behandelen waarbij dit niet meer nodig is.

Domotica systemen onderscheiden zich in 2 verschillende soorten. Je hebt de decentrale systemen en centrale systemen. Een decentraal systeem maakt vaak gebruik van een draadloze communicatie protocol zoals Z-Wave. De modules om bv een lamp aan- en uitzetten worden vaak achter de bestaande wandschakelaars gemonteerd. Bij een centraal systeem, die vaak bedraad is, wordt alles op 1 centraal punt aangestuurd. Vaak is dit in de meterkast. Het nadeel van de eerste optie is dat er wel ruimte moet zijn in de wandcontactdoos. Dit is niet altijd het geval omdat de dozen hiervan niet zo diep zijn. Naast dit is het ook wel handig om al je modules op 1 plek te hebben. Dit kan dan dicht bij de controller staan, waardoor je ook geen bereik problemen meer hebt. Nadeel is natuurlijk dat alle installatie draden naar 1 punt moeten lopen. Dit is in Nederlandse huizen vaak niet het geval. Je zou natuurlijk bij het aanleggen van je installatie hiermee rekening kunnen houden.

Zoals al gezegd is Z-Wave vaak decentraal door zijn draadloze mogelijkheid. Het bedrijf Eutonomy welke gevestigd zit in Polen heeft een DIN-Rail module gemaakt waarbij je bv een Fibaro dimmer in kunt zetten. Deze module kun je dan in je meterkast inbouwen. 

De module heeft een kleine printplaat waar je de Fibaro module op kunt bevestigen. Deze worden dan vervolgens verlengd met contacten, waar aan je de installatie draden weer kunt vastschroeven. Deze zijn vergelijkbaar met en zonder aan/uit knoppen.

Voor de volgende Fibaro modules zijn er adapters te verkrijgen:

  • Fibaro Dimmer 2 Fibaro (FGD-212)
  • Roller Shutter 2 (FGR-222)
  • Roller Shutter 3 (Binnenkort)
  • Relay Switch 1 x 2.5kW (FGS-212)
  • Single Switch 2 (FGS-213)
  • Relay Switch 2 x 1.5 kW (FGS-222)
  • Double Switch 2 (FGS-223)

Wij testen de versie voor de Fibaro Dimmer 2 (met en zonder lokale drukknop)

Wat krijg je:

Grootte:

Uiterlijk:

Installatie:

Het gemakkelijkste is om eerst de Fibaro dimmer in de DIN-rail module vast te zetten. Hierna kun je hem voorzien van stroom om hem toe te voegen. Vaak gebruik ik gewoon even een normale stekker hiervoor. Als dan namelijk iets niet werkt hoef je de module niet helemaal uit de meterkast te halen. Dit toevoegen kun je overigens hier lezen.

Als alles goed werkt kun je hem in de DIN-rail plaatsen door een schroevendraaier aan de onderkant van de module te prikken en deze naar beneden te duwen. Het zwarte lipje aan de achterkant maakt dan ruimte voor de rail. Vervolgens sluit je de draden aan. Zorg dat deze goed vastgeschroefd zitten en natuurlijk op de juiste plek.

Video review:

Conclusie:

Er valt weinig op dit product aan te merken. Het geheel zit stevig in elkaar en de printplaat is ook goed bevestigd aan de module. Je wilt natuurlijk dat alles goed contact maakt en dit is ook geval doordat er stevige schroeven worden gebruikt. 

Minpunt van deze constructie is dat natuurlijk wel al je installatiedraden naar 1 punt moeten lopen. Dit zal niet in elke huis het geval zijn. Andere punt is dat deze draden ook niet langer mogen zijn dan 20 meter.

Heb je dan wel wat aan de deze oplossing? Ja, ik denk dat in sommige gevallen het best handig kan zijn. Zeker als je de boel netjes wilt afwerken en je geen diepe inbouwdozen hebt of de mogelijkheid om de module bij de lamp te bevestigen. Andere oplossing zou kunnen zijn als je een bereik probleem hebt je kunt dan namelijk de module dichterbij de controller krijgen.

De prijs is natuurlijk ook nog best een dingetje omdat de versie met knoppen € 33,50 kost en voor de versie zonder knoppen € 25,95.

Stevig gebouwd
Goede mogelijkheid om centraal te werken

Prijs

Wij willen Fibaro Benelux bedanken voor het beschikbaar stellen van dit product.

Reactie plaatsen:

Uw reactie kon helaas niet worden verwerkt. Probeer het later nogmaals.
Uw reactie is opgeslagen. Zodra deze is goedgekeurd krijgt u hiervan bericht.

Dit product is te koop voor:


30
Kopen

Auteur:
Niels Laan

Oprichter van dit blog en passievolle domotica nerd. Alle artikelen van Niels
Hoi! Google en de EU vinden dat ik moet aangeven dat ik Cookies gebruik. Wij gaan ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier onze privacyverklaring.