Zipato - Review

Zipato - Review

Algemeen

De Zipato controller word gemaakt door Tri Plus Grupa, gevestigd in Kroatië. In 2010 zijn ze begonnen met domotica. De Zipabox is sinds 2013 leverbaar in Nederland.

De box heeft een gebruiksvriendelijke interface waardoor de beginnende gebruiker er ook goed mee uit de voeten kan. Je hoeft in principe geen programmeer kennis te hebben. Maar enige vaardigheid is wel erg handig als je wat complexere regels gaat maken.

Het mooie van de controller van Zipato is dat je er gemakkelijk verschillende modules aan kunt koppelen. Hierdoor kun je naast het standaard Z-wave ook andere protocollen gebruiken. Je kunt bv de 433Mhz protocol gebruiken welke o.a. door Klik Aan Klik Uit wordt gebruikt. Hierbij moet wel gezegd worden dat Z-wave de meest stabiele variant is. Maar dit ligt meer aan de protocol dan aan de Zipabox. 

"Super kleine controller"

De controller is slechts 86 x 86 x 48mm. Je kunt hem gemakkelijk op een DIN rail monteren in je meterkast. Het geheel voelt wat plastic aan, maar wat maakt het uit, aangezien hij toch niet in het zicht hangt. Ik heb hem zelf in mijn meterkast hangen.


Wat krijg je:

- Zipabox
- UTP Kabel 
- Stroomadapter
Handleiding (niet heel uitgebreid en Engelstalig)

De Zipabox is vanaf € 199,- verkrijgbaar.

"Gemakkelijk uit te breiden met verschillende modules"

Modules:

Aan de Zipabox kun je verschillende modules koppelen. De volgende modules zijn beschikbaar:

RF 433 Mhz module
Hiermee kun je bv klik aan klik uit (KaKu) modules aan de zipabox koppelen. Daarnaast is er een hele lijst van modules welke op 433Mhz werken welke ook ondersteund worden.

Backup/power module
Als je deze module aan je Zipabox koppelt krijg je een backup batterij en een USB port waar je een GSM Modem kunt inprikken. Mocht de stroom uitvallen dan blijft je box gewoon werken. Daarnaast is er een mogelijkheid om een externe sirene aan te sluiten.

Zigbee module
Hiermee krijg je ondersteuning van het Zigbee protocol. Hue van Philips wordt helaas niet ondersteund!

Enocean module
Ondersteuning voor Enocean protocol. Het mooie van Enocean producten is dat ze zonder batterij werken.

P1 module
Met deze module kun je stroomverbruik meten door bv je P1 poort van je slimme meter. 

Power module
Met deze module kun je stroomverbruik meten doormiddel van klemmen. 

KNX module
Ondersteuning voor het KNX protocol.

Security module
Met deze module kun je bedraden sensoren aansluiting. Je zou dus je bestaande alarm hiermee kunnen koppelen aan je zipabox.


Ondersteuning modules:


Zipato ondersteunt flink wat modules en de ondersteuning wordt ook elke week uitgebreid. Helaas is er geen duidelijk lijst welke modules wel en niet werken. Zipato is hier wel mee bezig maar helaas na 2 jaar is er nog geen lijst.Cloud

Een groot verschil met andere controllers is dat het geheel in de cloud draait bij Amazone. Dit kan wel eens vervelend zijn want als de Zipato server eruit ligt dan kun je niet inloggen op het dashboard en niet bij de rule creator. Je modules kun je wel gewoon blijven bedienen en je regels blijven ook gewoon draaien. 

Iets anders waar je rekening mee moet houden is dat alle wijzigingen die je maakt ook weer gesynchroniseerd moet worden met de Zipato server. Verderop in dit artikel hier meer over. 

Voordelen zijn dat sommige updates geen nieuwe firmware vereisen en dat de controller minder zware hardware nodig heeft waardoor hij goedkoper kan zijn.

Het gebeurt helaas nog weleens dat de server van Zipato eruit ligt. De laatste paar maanden is de stabiliteit gelukkig weer oké. Daarnaast is de App geupdate zodat je ook lokaal kunt verbinden. Waardoor je de online omgeving niet meer nodig hebt. 


Installatie

Installeren van de controller is vrij gemakkelijk. Draai de antenne in Zipabox, sluit de stroom adapter aan, en plug er een UTP kabel in. Ik zou de bijgeleverde UTP kabel niet gebruiken maar een andere. Ik lees nog weleens dat deze niet goed werkt door breuken. Na het opstarten kun je via je browser aanmelden en inloggen. Nadat je bent ingelogd kom je op het dashboard gedeelte.

"Installatie is appeltje eitje"Dashboard

Het dashboard bestaat uit de volgende elementen:
- General
- Security
Climate
- Scenes
Lights en Power
- Meters
- Sensor
- Events
- Camera's
- Weather
- Favorieten


Start scherm

In dit scherm vind je de gegevens van de Zipabox. Daarnaast kun je hier ook een andere box toevoegen zodat je kunt switchen als je meerdere Zipaboxen hebt.


Dashboard

Hier vind je een overzicht van de verschillende onderdelen.

General panel

Hier vind je de gebruikers gegevens, het totaal aantal modules, je portemonnee, contactpersonen, berichten van Zipato, gebruikers en welke box je in dat moment werkt. 

(general panel)


Users

Hier kun je onder andere gebruikers aanmaken.

(gebruikers en rechten)


Devices manager

Hier vind je een lijst van alle modules/devices. Er is een onderscheid gemaakt tussen virtuele modules en fysieke (z-wave) modules.


(overzicht modules)

Als je een module open klapt zie je de verschillende eindpunten. Je kunt per eindpunt aangeven of deze wel of niet getoond moet worden op het dashboard. Daarnaast kun je de naam wijzigen.

(eindpunten modules)


Als je op het radar icontje klikt kun de naam van de module wijzigen en een kamer toewijzen. Met het type bepaal je het icon wat er op het dashboard  en de app getoond wordt. Helaas kun je dus zelf geen nieuwe iconen toevoegen maar hier wordt aan gewerkt.


(algemeen instellingen van module)

In de tab configuratie kun je de diversen configuratie opties vinden van de module.

(config van je modules)


Add devices

Je kunt een nieuwe module toevoegen door op de knop "module toevoegen" te klikken. Dan kun je uit de lijst selecteren welke module je wilt toevoegen. Voor het toevoegen van bijvoorbeeld de Fibaro Rookmelder kies je generic zwave. De module word altijd eerst gereset en dan pas toe gevoegd. Toevoegen gaat helaas niet altijd gemakkelijk. De Fibaro deursensor moet je bijvoorbeeld zeer dicht bij de box plaatsen om hem toe te voegen. Soms vergt dit wat geduld. (toevoegen module)


(toevoegen module)

"Toevoegen van modules gaat ook gemakkelijk via de APP"


Lights and Power

In dit paneel staan je lampen, power stekkers en je virtuele modules. Via het rechthoekje kun je bv het verbruik zien, via het pijltje krijg je grafieken zien. Als je op de radar klikt dan krijg je het configuratie scherm te zien. Daarnaast is het mogelijk om de sorteer volgorde aan de passen en kun je een filter toepassen.


(licht en stroom)

"grafieken geven een mooi inzicht in je verbruik"


Events

Overzicht van de activiteiten van de modules. Bovenin kun je nog filteren en live bekijken wat er gebeurd. Het is jammer dat je niet zover terug kunt kijken.


(gebeurtenissen)


Meters

Overzicht van je meters, zoals bv een temperatuur meter. 

(Meters)

Sensoren

Overzicht van sensoren zoals bv de deursensoren.


(sensoren)


Scenes

Hier kun je scenes aanmaken. Dit is mooi als je simpel even snel 3 lampen aan wilt zetten met 1 knop. 


(scenes)

Het aanmaken van een scene gaat zeer gemakkelijk, maar hierdoor is het ook wat beperkt.

(aanmaken scenes)


Security

In dit panel kun je het alarm regelen.


(Alarm paneel)


Zodra je iets wilt wijzigen wordt er gevraagd op een pin code.

(Alarm paneel)


(Alarm main)(zone maken)

Wil je meer weten over het alarmpaneel. Lees dan hier verder:
http://www.domotica-blog.nl/post/zipato-guide-alarm


Cameras

Je kunt camera laten zien op het dashboard. Als je deze hebt toegevoegd kun je hem vervolgens gebruiken in je rule creator. Er wordt helaas maar een beperkt aantal camera's ondersteund. Heb er zelf al 2 geprobeerd en kreeg beide niet aan de praat. Daarnaast is het goed te weten dat de beelden worden opgeslagen in de cloud van Zipato. Dit is niet altijd wenselijk.

Climate widget

Ik maak zelf geen gebruik van deze widget maar je kunt hier je cv ketel/radiatoren aankoppelen en je temperatuur regelen.


(klimaat configuratie)


(Temperatuur regeling)


Rule creator

Via de rule creator kun je gemakkelijk regels maken. Het werkt met puzzelstukjes, die je in elkaar schuift en welke zo slim zijn gemaakt dat ze maar op 1 manier in elkaar passen. Aan de linkerkant vind je de verschillende puzzelstukjes.
Aan de rechterkant staan de gemaakt regels welke je weer gemakkelijk kunt bewerken. Onder de regels staan al je apparaten en kun je groepen maken.

"Lekker simpel regels in elkaar puzzelen"Zoals al gezegd, regels maken gaat vrij gemakkelijk. Wil je bv dat als lamp x aangaat, dat dan ook lamp y aangaat, dan kun je dit gemakkelijk realiseren door de volgende regel te maken.


Als je wilt dat lamp x aangaat om een bepaalde tijd, kun je dit doen door de "scheduler" puzzel te gebruiken.


Je kunt bv ook als lamp x een bepaalde tijd aangaat, dat dan lamp y ook aangaat.


Daarnaast kun je ook zeggen als de temp. tussen 15 en 19 graden is dat dimmer x naar 50% moet gaan. En bij andere temperaturen naar 10% dimmen.


Bovenstaande regels zijn enkele voorbeelden, maar de mogelijkheden zijn oneindig. Je kunt bv ook variabele zetten, een wachttijd instellen, e-mails sturen, http request doen, etc etc.
Onderstaand verschillende puzzel elementen:

(beheer)


(acties)


(sensoren)


(operator)(variabele)

(geavanceerd)APP (Android/iOS)

Ik besteed hier binnenkort nog aandacht aan.


API

Als je verstand hebt van API's is er een mooie API beschikbaar welke uitgebreid omschreven is.


Conclusie

Mooi domotica systeem met veel potentie. De ondersteuning voor veel verschillende protocollen is natuurlijk top. Kritisch punt blijft de cloud omgeving. Als dit gewoon stabiel werkt is er niks aan de hand maar helaas is wel gebleken dat dit niet altijd goed werkt. 

+

Gemakkelijk in gebruik
Regels simpel te maken
Zeer bredere ondersteuning modules
Goede prijs
Ondersteuning meerdere protocollen doormiddel van modules

-

Cloud omgeving niet altijd even stabiel
Geen handleiding
Geen geavanceerde scripting mogelijkheden met bv LUA
 

Update

[01-29-2014] De oude review kun je hier vinden: http://www.domotica-blog.nl/post/review-zipato
[01-27-2014] Nieuwe UI toegevoegd en nieuwe functionaliteit omschreven.


Deze module is te koop via:

Reacties (10) -

 • Patrick

  29-1-2015 23:33:20 | Antwoord

  Hey, ik zag firmware 1.01 ?

  • domotica-blog.nl

   30-1-2015 09:41:13 | Antwoord

   Mooi he Smile

 • Bas

  30-1-2015 10:51:17 | Antwoord

  Allereerst mijn complimenten voor je reviews; ze zijn onovertroffen als het volledigheid en uitgebreidheid betreft.
  Ten tweede; ik zag de teaser m.b.t. de ZipaMini; wanneer krijgen we daar meer info over? Behalve een paar webshops en de product aankondiging is er nl. nog bar weinig over te vinden. Thx!

  • domotica-blog.nl

   30-1-2015 11:38:30 | Antwoord

   Bedankt voor de complimenten. Dit is fijn om te lezen.

   ZipaMiniTv review komt er aan. Er is momenteel een probleem om fatsoenlijk video's af te spelen en nog wat andere kleine problemen. Hierdoor kan ik geen volledige review maken.

   Zipato werkt aan deze problemen maar is nog onduidelijk wanneer deze zijn opgelost.

 • Bart

  2-2-2015 20:43:30 | Antwoord

  Mooie review weer...
  Is er al wat meer bekend of ze al Philips Hue ondersteunen in de nieuwe interface.
  Is het ook mogelijk om opdrachten naar een Marantz receiver te verzenden.

  Bedankt.

  • domotica-blog.nl

   2-2-2015 22:17:13 | Antwoord

   Hue zit in beta fase dus komt er aan. Vraag alleen niet wanneer.

   Aansturing versterker geen idee maar kan vast wel met een omweg.

 • Rick

  3-2-2015 21:27:12 | Antwoord

  Mooi,

  Wat houd de Wallet precies in? wat kan je hier precies mee kopen ?

  Daarnaast een vraag over het "cloud" gebeuren. Je schrijft dat alles ook via de App te bedienen is buiten de cloud om. Hoe gaat dit precies te werk?

  Staat de gateway constant in contact met het internet en verbindt de App op een telefoon altijd via het internet. (bij een storing bij zipato verbindt de app dan via lokale wifi ?).

  Misschien dat je hier nog iets over kan toevoegen in de review, dit is mogelijk voor veel mensen namelijk de beslissende factor tussen een cloud of niet-cloud systeem.

  Gr.


  • domotica-blog.nl

   4-2-2015 20:45:47 | Antwoord

   Met de Wallet kun je SMS te goed kopen.

   Ten aanzien van de cloud:
   Je connect lokaal via de APP. Dus bij storing pakt hij deze verbinding.

 • elle

  10-10-2015 16:51:35 | Antwoord

  Ik heb de ZIPABOX gekregen van mn zoon "om uit te proberen".  Na een harde reset blijkt de oude configuratie nog steeds te bestaan en heb dus in moeten loggen met het "oude account" van mn zoon.( voor een factory reset moet je emailen)  Vervolgens moet ik het serienummer nog invoeren, maar blijk dat uiteindelijk te moeten doen onder het tabblad "oude omgeving" en daar lukt het niet omdat het nummer al bestaat. Ik kan echter wel doorgaan.  Daarna vraagt ZIPATO om het uitvoeren van een upgrade. Hoewel de box vrolijk blauw knippert tijdens de upgrade mislukt het twee keer. Dus installatie 'appeltje / eitje" is kennelijk als je em nieuw uit de doos haalt. Herconfigureren is toch wat lastiger lijkt het.  

 • Hunter

  31-5-2016 14:48:32 | Antwoord

  Geachte,

  De bovenstaande review is inmiddels al weer ruim een jaar oud en wil u daarom vragen hoe het inmiddels met de stabiliteit van de cloud-omgeving is? Valt deze nog vaak uit en is de zipabox in zijn geheel verbeterd sinds deze review? Ik wil namelijk een controller aanschaffen, maar ben er nog niet uit. Ik heb heel veel 433Mhz schakelaars en sensoren, dus een mogelijkheid voor 433Mhz uitbreiding is wel wenselijk. Graag uw bevindingen zodat ik nu definitief een keuze kan gaan maken. Alvast bedankt.

  Gr. Hunter.

Pingbacks and trackbacks (1)+

Reactie plaatsen