Onze sponsor:
09 februari 2015 | Niels Laan | Zipato, Stroommeting

Review: Zipato - Power Module

Een aantal maanden geleden heb ik de power module van Zipato binnen gekregen. Helaas werkte hij niet naar behoren door een productiefout en daardoor kon ik geen volledige review maken.

Nu draait de module ruim 1 maand zonder problemen. Dus is het tijd voor een review.
Met de power module van Zipato kun je stroomverbruik en je huidige verbruik meten. Dit gebeurt door middel van klemmen die je op je fasedraad aansluit.
Geheel is dus ook vrij simpel te installeren en vereist geen technische kennis. Hierbij moet wel vermeld worden dat het natuurlijk het netste is om hem in je meterkast te installeren. Dit is niet voor iedereen mogelijk. 

"4 kanalen beschikbaar"

De module wordt geleverd zonder klemmen en vereist uiteraard een Zipabox. De klemmen moeten los aangeschaft worden. Hierdoor is het geen goedkope module. Er kunnen maximaal 4 klemmen worden aangesloten maar je kunt er nog een power module inprikken waardoor je 4 extra kanalen krijgt.
Over de nauwkeurigheid kan ik nog niet zoveel zeggen, maar ik heb er een losse klem opgezet en de waardes kwamen aardig overeen. Daarnaast kan ik het vergelijken met waardes van mijn zonnepanelen. En deze komen aardig overeen
Het moet worden opgemerkt dat ze nooit 100% nauwkeurig zijn. Dit heeft ook te maken met welke klemmen je gebruikt. Wil je een nauwkeurige meting dan zou je een slimme meter moeten aanschaffen, samen met de P1 module van Zipato.
Mooie bonus is dat je de 3G stick van Zipato in de USB poort kunt prikken. Hierdoor krijg je een backup verbinding als het internet uitvalt.
Hij is te koop voor: €149,00
En de klemmen voor: €16,84 (p/s)

Wat krijg je:

- Power module
- Handleiding (Engels)

Grootte:

Uiterlijk:

Klemmen:

Installatie:


Zorg als eerste dat de stroom van je Zipabox af is. Hierna kun je de module in het slot van de Zipabox drukken en een normale stroomkabel aansluiten op de power module.
De adapter van de Zipabox heb je niet meer nodig omdat de netvoeding nu via de power module loopt. De klemmen sluit je aan op de bruine/fasedraad. Dus niet op beide draden, dan werkt hij niet.
Hierna is het een kwestie van de box opnieuw opstarten en dan ziet de Zipabox de nieuwe module meteen. En de meters verschijnen op het dashboard.

Als de waardes als negatief binnen komen moet je de klem even omdraaien. Tenzij je dit natuurlijk wilt zoals bij zonnepanelen bijvoorbeeld.

"Noh, wat een mooie getallen"

Dashboard:

Bovenstaande krijg je dus 4x als je alle 4 kanalen hebt aangesloten.

Rule creator:

Indien verbruik meer dan 50 W dan TV aan.

 

Rule creator opties:

Conclusie:

Prima module welke een mooi inzicht geeft in je energie verbruik. Hij is alleen niet goedkoop.

Goed inzicht in energie verbruik
Redelijk nauwkeurig

Prijs
Klemmen worden niet meegeleverd.
Zipato bedankt voor het beschikbaar stellen.

Reactie plaatsen:

Uw reactie kon helaas niet worden verwerkt. Probeer het later nogmaals.
Uw reactie is opgeslagen. Zodra deze is goedgekeurd krijgt u hiervan bericht.

Dit product is te koop voor:


149
Kopen

Auteur:
Niels Laan

Oprichter van dit blog en passievolle domotica nerd. Alle artikelen van Niels

Nog meer van:

Stroommeting
Hoi! Google en de EU vinden dat ik moet aangeven dat ik Cookies gebruik. Wij gaan ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier onze privacyverklaring.