Onze sponsor:
10 mei 2015 | Niels Laan | Zipato, Controllers

Review: Zipato Wall Tablet

De Wall Tablet van Zipato is een 7" tablet die bijna dezelfde functionaliteit heeft als de Zipabox. Je koopt dus eigenlijk een Zipabox met tablet erbij. 

Lees verder of dit daadwerkelijk ook het geval is....

Deze tablet is niet een normale tablet welke je overal kunt kopen. Hij heeft namelijke een z-wave chip ingebouwd. Hierdoor kun je bv verlichting op afstand bedienen.
Een andere mooie feature van deze tablet is dat je hem aan de wand kunt ophangen, en dat hij dan word opgeladen dmv het oplaadstation. Een stekkertje erin stoppen is dus niet meer nodig. Je kunt hem dus als een bedieningspaneel aan de muur gebruiken. Het vastklikken gebeurd met magneetjes, hierdoor valt de tablet dus nooit zomaar van de muur af.

Op de tablet draait Android als besturingssysteem (4.4.1) en er is Google Play store op geïnstalleerd. Je kun hem dus ook als een normaal tablet gebruiken en vrij wel alle APP's installeren die je wilt.

"Wat kanttekeningen"

De tablet is uitgerust met een Dual Core 1,2 GHz processor welke niet de allersnelste is. Het scherm is best aardig maar verwacht geen hoogstaande kwaliteit. Zo is bv de inkijkhoek niet al te best en bij het tappen op het scherm zie je wat vervorming. De resolutie van 800x600 pixels is ook niet super hoog. Het is dus geen uitblinker op tablet gebied.

Ander punt wat mij opviel is de standby tijd van de batterij, hij gaat niet langer dan 8 uur mee. Zorg dus dat hij aan de oplader blijft.

Qua uiterlijk ziet het er allemaal verzorgd uit. Er zit een parel witte rand om te tablet heen, die er niet goedkoop (plastic) uit ziet.

"Meer dan alleen een tablet"

Zoals gezegd krijg je er bijna alle functionaliteiten van zijn grote broer, de Zipabox, bij.
Je kunt dus z-wave modules toevoegen, je lampen aan- en uitzetten, verwarming bedienen, alarm in/uitschakelen, etc. De tablet heeft alleen geen extra aansluitmogelijkheden voor externe modules. Je kunt bv niet de backup module, power module, etc aansluiten. Hierdoor is het dus ook niet mogelijk om de goedkope 433MHz (KaKu) modules te gebruiken. Opzich geen probleem, maar wel iets om in je achterhoofd te houden.

De tablet kun je in de toekomst tevens als 2e controller gebruiken in het Zipato netwerk. Momenteel is het nog niet mogelijk om de tablet in een cluster toe te voegen. Met deze optie kun je als het ware de 2 controllers samenvoegen. Handig om je z-wave netwerk uit te breiden.

Voor een volledige omschrijving bekijk hier de Zipabox review.

De Zipato Wall Tablet is te koop voor € 199,00 via onze partner.

Wat krijg je:

- ZipaTablet
- USB kabel
- Oplaad station (voor in de muur)
- Handleiding
- Quick start

 

Specificaties:

CPU: Dual Core 1,2GHz
Scherm: 7" (800x480), multi touch
OS: Android 4.2
Camera (voor): 0,3M
RAM: DDR3 512MB
ROM: 4GB
WIFI: 802.11 b/g/n
G-sensor: Ja
Poorten: TF-card, 3,5MM koptelefoonaansluiting, DC 5V/2A. Mini USB
Batterij: 2200mAh

Uitpakken:

Grootte:

Installatie:

Een kwestie van stekker erin stoppen en opstarten. Registratie van het Zipato gedeelte kun je het beste via je computer regelen. Dit kun je doen door naar http://my.zipato.com te gaan en daar de procedure te volgen.
Het serialnummer kun je overigens vinden door de APP van Zipato op te starten (doorzichtige icon) en dan rechts boven op de balkjes te klikken. Hier kun je overigens ook zien of het Z-wave gedeelte goed werkt (groen balkje).

Op de tablet is nog niet de APP van Zipato geïnstalleerd om het systeem te bedienen. Dus moet je via de google play store installeren. Ik snap niet waarom Zipato deze niet standaard meeleverd. Het is ook mogelijk om bv de ImperiHome APP te installeren. Je hoeft dus niet perse de Zipato APP te gebruiken.

De tablet hoeft trouwens niet in het oplaadstation te zitten om modules toe te voegen. Dus je kunt de tablet naar de module brengen om hem toe te voegen. Dat kan soms weleens handig zijn. Nadeel is dat hierna je routing van je netwerk soms in de war kan raken.

Tablet schermen

Conclusie:

Zoek je een z-wave controller? En een mooie wandcontroller? Dan is de Zipato Wall Tablet een mooie optie. Zeker als je hem in de toekomst kunt gebruiken als 2e controller. De tablet zelf vind ik niet zo geslaagd, de kwaliteit is wat magertjes, dit had wel wat beter gekund. Aan de andere kant is hij hier ook niet zozeer voor bedoelt. Dus als wandbediening is hij prima, voor een volwaardig tablet zijn er betere en goedkopere opties. Eventueel in combinatie met de ZipaMini.

Tablet vlak aan de muur hangen/gebruiken als wandbedieningen
Z-wave chip ingebouwd
Oplaad mogelijkheid door muur-unit

Niet uit te breiden met extra modules (backup module, 433MHz module, etc)
Scherm niet al te beste kwaliteit
Batterijverbruik
Zipato bedankt voor het beschikbaar stellen.

Update:

Bij elke review geef ik altijd de fabrikant de mogelijkheid om te reageren op mijn gevonden punten. Zo ook in dit geval. Zipato vertelde mij dat er binnenkort met een update komt van deze tablet. Zodra ik deze ontvangen heb zal ik hem vergelijken en deze review een update geven.

Reactie plaatsen:

Uw reactie kon helaas niet worden verwerkt. Probeer het later nogmaals.
Uw reactie is opgeslagen. Zodra deze is goedgekeurd krijgt u hiervan bericht.
;
;

Auteur:
Niels Laan

Oprichter van dit blog en passievolle domotica nerd. Alle artikelen van Niels

Nog meer van:

Controllers
Hoi! Google en de EU vinden dat ik moet aangeven dat ik Cookies gebruik. Wij gaan ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier onze privacyverklaring.