Onze sponsor:

Guide:

10 juli 2018 | Niels Laan | Vakantie

Vakantie

We gaan allemaal weer lekker op vakantie. We zorgen natuurlijk dat we onze ramen en deuren goed sluiten en ons alarm systeem aanzetten. Je domotica systeem hoeft niet met vakantie dus deze kunnen we aan het werk zetten om net te doen of we thuis zijn. Dit kun je gemakkelijk realiseren met een paar regels. Onderstaand laten wij bij de 3 grootste controllers zien hoe je dit voor elkaar kunt krijgen.

Ons doel is dus om te zorgen dat s'avonds, op een willekeurig tijdstip, een aantal lampen aangaan en na een x aantal uur weer uit. Voor de grap kunnen we ook nog de tv aanzetten en de radio een liedje laten spelen.

Ik zal bij de volgende controllers een voorbeeld laten zien:
- Homey by Athom
- Zipatile/Zipabox
- Fibaro Home Center 2

Homey:
Omdat ik niet wil dat de vakantie regel altijd draait, maak ik een virtuele schakelaar. De Homey heeft hiervoor een APP die je kunt vinden in de app store (https://apps.athom.com/app/com.arjankranenburg.virtual). Zorg dat je deze installeert en maak hierna een virtuele "vakantie schakelaar" aan. Deze kunnen we nu handig aan- of uitzetten. Je zou natuurlijk ook gebruik kunnen maken van de afwezigheid/locatie bepaling in de Homey. Op deze manier draait de regel altijd.

Ik wil graag dat alleen de lampen uit/aan gaan als het donker in huis is. Anders is het tenslotte zonde van de energie en we bereiken hier niks mee. Je kunt dit op verschillende manieren regelen. Je zou gebruik kunnen maken van de sunset/sunrise functie in de Homey. Wat ik zelf fijner vind werken is om gebruik te maken van een lux-meter. Deze hangt bij mij in de hal en meestal, als het daar donker is, dan is het in de rest van het huis ook tijd om een lamp aan te doen.

Omdat dit handig is om globaal te kunnen gebruiken maak ik hiervoor een aparte flow.

In de "ALS" kolom zet ik de lichtmeter als trigger. In de "EN" kolom de volgende 3 elementen waar de flow ook aan moet voldoen:
- Lux waarde lager dan 20
- Een tijdstip (ik wil namelijk niet als er overdag wolken voorbij komen dat deze regel gaat draaien)
- Een variabel "Run". Ik hiermee voorkom ik dat de regel meerdere keren kan draaien. Ik wil namelijk dat hij maar 1x draait.

Vervolgens in de "DAN" kolom:
- De "RUN" variabel naar "Uit"
- SunsetSunrise naar Aan > de zon gaat onder
- Omdat ik wil dat deze flow de volgende dag weer gaat draaien zet ik de variabel "RUN" met een vertraging van 4 uur weer op Aan.

Ik maak ook nog een 2de flow aan voor de Sunrise maar dan andersom (dus de lux waarde groter dan 20).

Wil je dit gedoe allemaal niet of heb je geen lichtmeter dan kun je natuurlijk ook gewoon de sunset/sunrise van Homey gebruiken. Je zou ook een vaste tijd kunnen gebruiken.

Vervolgens maak ik de Vakantie flow. Hierbij gebruik ik de SunsetSunrise als startpunt en uiteraard moet de vakantie knop aan staan. In de "DAN" kolom plaats ik mijn lampen en stereo zodat ik deze (weer met een vertraging) uit en aan kan zetten.

Bovenstaande is natuurlijk een voorbeeld, want je kunt natuurlijk nog veel meer lampen en apparaten toevoegen. Je zou ook nog 2 flows kunnen maken welke om de dag op een andere tijdstip starten. Zo simuleer je nog beter een echte situatie.

ZipaTile/ZipaBox:

Een vakantie regel maken kan natuurlijk op 1000 manieren. Je kunt het heel simpel maken door een "scheduler" te starten of je kunt hem natuurlijk zo complex mogelijk maken. Ik laat een midden variant zien. Omdat ik niet wil dat deze vakantie regel altijd draait maak ik een virtuele schakelaar. Deze kan ik dan aan en uitzetten om de regel te activeren. Als je een afwezigheidsregel al hebt draaien (zie: https://www.domotica-blog.nl/post/geo-locatie-tracking-automateitapp ) kun je deze ook gebruiken als startpunt. Dan hoef je geen schakelaar om te zetten maar draait deze wel altijd.

Zoals gezegd maak ik een virtuele schakelaar. Deze noem ik vakantie. Hierbij is AAN=weg en UIT=Thuis.

Zipato heeft de mogelijkheid om met vertragingen te werken maar wij willen natuurlijk dat hij met een random vertraging werkt. Om de regel te starten maken we gebruik van een regel die ik al heb draaien om te bepalen of het donker genoeg is in huis. Op deze manier gaan de lampen nooit aan als het te licht is. Je zou ook een scheduler kunnen gebruiken op een vast tijdstip of de sunset/sunrise welke aanwezig is in de Zipatile.

Sunrise

Sunset:

Om te zorgen dat hierna de lampen op een willekeurige tijdstip aangaan kun je de "RANDOM BETWEEN" puzzle gebruiken. Vervolgens kun je elke lamp aan laten zetten. Ik gebruik ook weer een willekeurig wacht om de lampen weer uit te zetten. Onderstaand is slechts een voorbeeld. Je kunt natuurlijk nog veel meer lampen en apparaten toevoegen.

Fibaro Home Center 2

Een vakantie regel maken kan natuurlijk op 1000 manieren. Je kunt het heel simpel maken door een scheduler te starten of je kunt hem natuurlijk zo complex mogelijk maken. Ik laat een midden variant zien. Omdat ik niet wil dat deze vakantie regel altijd draait maak ik een virtuele schakelaar. Deze kan ik dan aan- en uitzetten om de regel te activeren. Je zou natuurlijk ook kunnen maken dat hij kijkt of je wel of niet thuis bent.

Als eerste maak ik een "virtual device". Deze noem ik vakantie. Hierbij is AAN=weg en UIT=Thuis. Deze zorgt dat een variabele ingesteld wordt zodat ik deze als voorwaarden kan gebruiken in een regel.

Omdat ik wil dat deze regel alleen draait als het donker genoeg is in huis maak ik een regel om hier voort te zorgen. Ik maak hierbij van mij bestaande Sunset/Sunrise regel. Deze kun je vinden bij ROBBshop: https://www.robbshop.nl/domotica/het-fibaro-systeem/fibaro-tips-en-tricks/dag-nacht-scene-maken-met-lua

Vervolgens maak ik de scene om mijn lampen aan/uit te zetten als ik op vakantie ben. Deze regel start om 16:00 en controleert om de 15 min. of de regel mag starten. Hij mag starten als hij aan de volgende voorwaarden voldoet:
- Variabele Vakantie > Aan
- Variabele Dag/Nacht > Nacht
- Variabele Run = 1

De variabele Run gebruik om te controleren of de regel niet al die dag gedraaid heeft. Ik wil namelijk dat hij maar 1 keer start per dag.

Na het instellen van de variabelen zorg ik eerst dat de "Run" op 0 komt te staan (zodat de regel niet nog een keer kan starten). Hierna kun je elke willekeurige schakelaar gebruiken. Welke je met een vertraging aan en daarna weer uit kan zetten.

Guide met:
Homey, Firmware 1.2.2, APP: Fibaro v 1.2.7
ZipaTile, firmware 1.2.29
Fibaro HC2, firmware 4.104

Auteur:
Niels Laan

Oprichter van dit blog en passievolle domotica nerd. Alle artikelen van Niels
Hoi! Google en de EU vinden dat ik moet aangeven dat ik Cookies gebruik. Wij gaan ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier onze privacyverklaring.