Trends/vooruitblik 2018 (en terug naar 2017)

Trends/vooruitblik 2018 (en terug naar 2017)

Het jaar is bijna om dus is het tijd voor een vooruitblik op 2018 (en wij kijken ook nog even terug). Wat gaat er in 2018 gebeuren?


In de toekomst kijken is natuurlijk altijd lastig want de fabrikanten zijn altijd erg gesloten over wat er nog gaat komen.

We kunnen natuurlijk wel kijken wat er de afgelopen maanden is gebeurd en aan de hand hiervan een blik vooruit werpen.


Controllers:

HC2:

Er gaan al jaren geruchten dat Fibaro met een nieuwe controller gaat komen. Onze inschatting is dat dit voorlopig nog niet gaat gebeuren. De HC2 is nog steeds een van de snelste controllers op de markt. De software is met de jaren steeds wat verbeterd en dit zal Fibaro volgend jaar ook weer gaan doen. Grote wijzigen gaan er niet komen aangezien er nogal wat problemen waren bij de laatste grote update. De APP is ook pas vernieuwd dus deze zal nog wel doorontwikkeld worden.

Homey:

De Homey komt eind dit jaar met een nieuwe versie van hun controller. Deze zal een andere WiFi chip hebben maar voor de rest dezelfde functionaliteit. Voor Homey zal 2018 het jaar worden om de "mobile first" gedachte door te zetten. Het idee hierbij is dat je zo direct alles met je mobiel/tablet kunt bedienen. Nu moet je nog vaak achter de PC gaan zitten om flows te maken en apparaten toe te voegen. Homey heeft al een preview van zijn APP uit waarin dit gedeeltelijk al werkt. Voor de rest zal Athom zijn Homey in meer verschillende landen gaan verkopen.

ZipaTile:

 Zipato begint het jaar goed met de aankondiging van de ZipaMicro. Deze is een mini versie van de ZipaTile en zal sneller werken dan de Zipabox. Er komt ook een update aan, die de sync naar de cloud zal verbeteren/sneller maken. Er komt ook een "nieuwe" ZipaTile die hardware- en softwarematig niet veranderd zal zijn. Het enige wat er aan de ZipaTile gaat veranderen is het scherm, het glas zal aangepast worden. De UI van de ZipaTile is al vernieuwd en zal verder worden getweakt omdat er nogal wat commentaar is gekomen vanuit de community.

Voor de rest geldt hier ook weer dat er kleine updates zullen komen.

Vera:

De Vera staat de laatste tijd een beetje stil. Dit komt vooral door de ontwikkeling van de Vera Secure welke volgend jaar verder zal worden uitgebouwd. Nu Vera weer de focus heeft op de ontwikkeling zal de support van apparaten beter worden gemaakt.

Homekit:

Ben je een Apple fan? Dan moet je natuurlijk bij Homekit zijn. Voor Homekit zie je steeds meer producten verschijnen. Zo heeft onlangs Fibaro enkele producten uitgebracht en zij zullen in het nieuwe jaar met nog meer producten gaan komen. Eve (Elgato) is tevens een nieuwe speler op deze markt met rookmelders, tussenstekkers, etc.

Apple zal begin 2018 ook komen met een slimme speaker, welke gebruik gaat maken van Siri. Deze slimme speaker kun je ook dan gaan gebruiken in Homekit. Overigens zal de Beneluxe versie nog wat even op zich laten wachten. 

Google Home en  Alexa:

Zowel GH als Alexa zullen met de mogelijkheid komen om scene's/regels te maken. Hierdoor worden beiden systeem wat meer een controller ipv alleen een voice assistent. Amazon heeft overigens aangekondig BLINK over te nemen. Deze fabrikant maakt al domotica producten. Dus op dit gebied kunnen we zeker wel wat gaan verwachten. Beide zullen ook komen met een Nederlandse versie (verwacht begin 2018). 


Protocollen:

Z-Wave:

Verwacht hier geen veranderingen in. Wel groot nieuws is dat Sigma hun Z-wave protocol verkocht heeft voor 289 miljoen aan Silicon Labs dit bedrijf is gespecialiseerd in de IoT. De toekomst moet gaan uitwijzen wat dit gaat brengen. Hopelijk een wat meer gestandaardiseerde standaard.

Zigbee:

De protocol Zigbee is natuurlijk al een lange tijd te verkrijgen in de vorm van Philips HUE en Ikea producten maar toch kwamen er niet veel andere producten op de markt. Volgend jaar verwachten wij hier wel verandering in. Ikea heeft in 2017 al behoorlijk wat producten gelanceerd en andere fabrikanten zitten ook niet stil. Zigbee is ook een goede tegenstander voor Z-Wave maar door het ontbreken van een goede certificering kunnen deze producten wel wat rommelig worden met de ondersteuning. Het is dus afwachten of de diversen controllers dit goed gaan oppakken.

Bluetooth:

Bluetooth bestaat natuurlijk ook al een een behoorlijke tijd maar is nog niet echt door gebroken op de domotica markt. Je ziet af en toe wel wat producten verschijnen. 


Trends:

Een trend die je vooral zag aan het eind van 2017 waren de all in one systemen. Nest heeft bijvoorbeeld een alarm systeem gelanceerd waarbij je een totaalpakket koopt. Je krijgt dan een controller, deur/raamsensor, bewegingsmelder en keypad als één pakket. Ook RING en Vera hebben zo'n systeem gelanceerd. Zipato komt volgende jaar ook met zo'n pakket. Dit is ook een trend welke zich in 2018 meer zal doorzetten. Domotica is toch nog steeds een beetje een product van de tweakers. Fabrikanten zoeken naar een manier om hun producten ook aan de man te brengen bij de huis, keuken en tuin gebruikers.

The chinese are coming:

Laatste wat ik aan wil halen is dat er steeds meer fabrikanten op de markt komen die domotica producten maken. Zo is NEEO een grote speler geworden in korte tijd en is HANK ook goed bezig. Xiaomi is ook zo'n upcoming fabrikant die al veel producten in hun assortiment heeft. Het ontbreekt alleen nog aan een goed ondersteuning voor de Europese markt.


Wat kun je van domotica-blog.nl verwachten?

Weer heel veel reviews van domotica producten. Vast een tipje van de sluier: 

  • Nest IQ cam
  • Vera Secure
  • Aeon Labs (diversen producten)
  • ZipaMicro
  • Philio (diversen producten)

Oftewel genoeg leesvoer. 

Veel Domotica plezier gewenst in 2018

Delen op:

Reactie plaatsen