Review: Scene Master - ZRC-90 - Remotec

Review: Scene Master - ZRC-90 - Remotec

Via een controller kun je verschillende scene's maken. Met een scene kun je bv een groep lampen tegelijk aan- of uitzetten. Je kunt zo'n scene op starten d.m.v. voice, een APP of via een wandschakelaar. Andere manier is met een keyfob/afstandsbediening. Deze laatste variant gaan wij testen met de Scene Master.

Met een scene kun je op een slimme manier bv meerdere lampen aan- of uitzetten. Diversen controller hebben deze functionaliteit ingebouwd. Je kunt zo'n scene op verschillende manieren starten. Dit kan natuurlijk via een knop in de APP of via een wandschakelaar (zoals de Fibaro dimmer 2) of wat je tegenwoordig wel vaak ziet is via voice (Google Home en Alexa). Call me old fashion maar via een knop werkt toch wel erg prettig.  Remotec heeft hiervoor een mooie oplossing bedacht. Je kunt via een bedieningspaneel met 8 knoppen gemakkelijk iets aan- of uitzetten. Deze knoppen kun je op meerdere manieren gebruiken. Je kunt ze namelijk 1x, 2x of ingedrukt houden. 

Omdat je met 8 knoppen nog weleens vergeet wat waar achter zit word er een stickervel meegeleverd met wat standaard scene's erop. Zo is er eentje voor away, wake, curtains, heat, etc.

Er wordt ook een beugel meegeleverd om hem aan de muur op te hangen. Helemaal compleet dus. Om het af te maken zit er ook nog een klein blauw LEDje in de bovenhoek, om te bevestigen dat je iets hebt ingedrukt.

De scene master is 110 x 70 x 15mm groot en hierdoor goed te bedienen. De behuizing voelt wat plastic. De knoppen daarentegen voelen solide en geven een goede feedback bij het indrukken. Hij wordt gevoed door 2 AAA batterijen, welke overigens niet meegeleverd worden. De batterijen zitten achter een klepje, waar je ook de toevoegen knop vindt om hem te koppelen aan de controller. Hij werkt via de Z-Wave plus protocol.

Naast dat je hem via je controller kunt gebruiken, kun je hem ook standalone gebruiken door hem rechtstreeks aan een andere Z-Wave apparaat te koppelen.  Hij is te koop voor € 49,00 (nu zelfs in de aanbieding voor € 45,00)


Wat krijg je:

- Scene Master
- Ophangbeugel
- Schroeven en pluggen
- Stickervel
- Handleiding

Grootte

Uiterlijk:


Installatie:

We gaan hem toevoegen aan de volgende controllers:

- Homey by Athom
- Zipato Zipatile
- Fibaro Homecenter 2
- Vera Plus
- Domoticz (ism de Aeon Labs USB Z-Wave stick)


Homey

We beginnen als eerste met de Homey. Deze scene master maakt gebruik van de standaard Z-Wave implementatie dus toevoegen zou geen probleem moeten geven. Iemand heeft een APP ontwikkeld voor dit apparaat, het is dus zaak om deze te installeren. Log als eerste in op je Homey en ga naar het apparaten gedeelte en zoek de Remotec APP op en installeer deze. Vervolgens selecteren we de Scene Master om het toevoegen te starten. Vervolgens verwijder je het klepje aan de achterkant en plaats je de batterijen. Hierna druk je op het "L" knopje om het toevoegen te starten. Het LEDje zal gaan knipperen en 4 sec lang gaan branden als het toevoegen is gelukt. Vervolgens knippert het LEDje nogmaals en zie ik dat hij toegevoegd is aan de Homey. Ik zie hem verschijnen op het dashboard en kan hem gebruiken in de flow editor.

Installatie:

Configuratie:

Flow opties:

ALS:

EN:

Flow voorbeeld:

Met deze scene master kun je natuurlijk van alles en nog wat opstarten en regelen. Onderstaand is slechts een voorbeeld om een lamp aan te zetten.


Zipato - Zipatile

Het toevoegen aan de ZipaTile kun je starten door in te loggen op de controller en naar het device te gaan. Vervolgens klik je op "add device" en klik je op Z-Wave. Het toevoegen zal starten. Bij de ZipaTile reset/verwijder je eerst altijd een nieuwe apparaat. Je kunt dit starten door het klepje aan de achterkant van de scene master te verwijderen en de batterijen te plaatsen. Hierna moet je op de "L" knop drukken. De LED zal gaan knipperen en hierna 4 sec lang branden. Als het toevoegen is gelukt zal hij nogmaals gaan knipperen. Deze procedure herhaal je nog een keertje.

Ik zie hem verschijnen bij de "devices" en zie de verschillende nodes. 

Installatie:

Configuratie:

Scene opties:

Voorbeeld scene:

Met deze scene master kun je natuurlijk van alles en nog wat opstarten en regelen. Onderstaand is slechts een voorbeeld om de lampen in de woonkamer aan te zetten.

  •  

Fibaro Home Center 2

Het toevoegen van deze scene master gaat door in te loggen op de HC2 en naar het device gedeelte te gaan. Vervolgens klik je op "add new device" en hierna op add. De toevoegen procedure zal starten. Hierna is het zaak om het klepje aan de achterkant los te maken en de batterijen te plaatsen. Vervolgens klikje op het "L" knopje om het toevoegen te starten. Deze zal gaan knipperen en als hij gevonden word zal deze 4 sec lang oplichten om hierna weer te gaan knipperen. Hij werd netjes gevonden door de HC2 en zie hem verschijnen op de apparaten. Bij de configuratie kan ik instellen welke knop wat doet.

Goed om te melden is:  dat je even de "W" knop indrukt als je een configuratie verandering maakt.

Installatie schermen:

Configuratie:

Dashboard:

Scene opties:

Voorbeeld scene:

Met deze scene master kun je natuurlijk van alles en nog wat opstarten en regelen. Onderstaand is slechts een voorbeeld om een scene welke diversen lampen aanzet op te starten.


Vera Plus

Door in te loggen op de Vera en vervolgens naar het device gedeelte te gaan en op de knop "add device" te klikken kun je beginnen met het toevoegen van deze scene master. Bij het opzoeken stond deze niet in de lijst van apparaten dus moest ik  Generic Z-Wave selecteren. Nadat de toevoegen procedure is gestart op de controller moet je het klepje aan de achterkant losmaken om de batterijen te plaatsen. Vervolgens klik je op het "L" knopje om het toevoegen te starten. Deze zal gaan knipperen en als hij gevonden wordt zal deze 4 sec lang oplichten om hierna weer te gaan knipperen. Hij werd netjes gevonden door de Vera en ik zie hem verschijnen op het dashboard. Bij de configuratie kan ik instellen welke knop wat doet.

Installatie schermen:

Configuratie:

Dashboard:

Voorbeeld scene:

Met deze scene master kun je natuurlijk van alles en nog wat opstarten en regelen. Je kunt een knop toekennen door naar de de configuratie te gaan en de juist scene eraan te koppelen.


Domoticz

Als laatste voegen we hem toe aan Domoticz. Om het toevoegen te starten log je in en ga je naar het menu item setup en dan naar hardware en klik je vervolgens op de setup knop bij je controller. Daarna klik je rechts op node management en op include node. Je kunt dit starten door het klepje aan de achterkant van de scene master te verwijderen en de batterijen te plaatsen. Hierna moet je op de "L" knop drukken. De LED zal gaan knipperen en hierna 4 sec lang branden. Als het toevoegen is gelukt zal hij nogmaals gaan knipperen.

Ik zie hem niet verschijnen bij mijn device gedeelte wat wel een beetje raar is. Om hem toch te kunnen gebruiken ga ik naar het menu item scenes en voeg hier een nieuwe scene toe.Vervolgens kan ik elke knop toevoegen door te klikken op "add device" en de knop op de scene master in te drukken. Je kunt deze alleen de enkele klik gebruiken. Dubbel klikken krijg ik niet geregistreerd.

Installatie schermen:

Voorbeeld scene:

Met deze scene master kun je natuurlijk van alles en nog wat opstarten en regelen. Onderstaand is slechts een voorbeeld om een lamp aan te zetten.

 

 

 


Veelgestelde vragen:

 

Kan ik deze scene master ook zonder controller gebruiken?
Ja, dit is mogelijk. Je kunt hem rechtstreeks aan een andere Z-Wave apparaat hangen.

Is deze scene master waterdicht?
Nee, dat is hij niet

Wat voor een batterij zitten er in?
2x AAA

 


Video review:


Conclusie:

Met deze scene master kun je, zoals de naam al doet vermoeden, een scene/regel opstarten. Je kunt dus met 1 klik al je lampen in je woonkamer uitzetten. Zeer handig als je niet je APP wilt opstarten. Hij heeft de mogelijkheid om naast de 1x klikken ook 2x klikken en ingedrukt te registeren. In totaal kun je dus 24 verschillende acties starten.

De knoppen klikken lekker en voelen solide aan. De body voelt wel een beetje plastic aan. Er wordt een beugel bijgeleverd om hem aan de muur te hangen. Aan de voorkant zit nog een LED welke oplicht als je een knop indrukt. Op deze manier krijg je ook een visuele terugkoppeling. Wel zo prettig. Opvallend vind ik de reactietijd, deze is super snel. Hier kunnen andere keyfobs/afstandsbedieningen nog wat van leren. Het geheel wordt gevoed door 2 AAA batterijen welke niet meegeleverd worden. 

Hij is met zijn 110 x 70 x 15mm niet echt klein, maar ook niet heel groot. Eigenlijk precies goed om alles goed te kunnen bedienen.  Hij is te koop voor € 49,00 (nu zelfs in de aanbieding voor € 45,00) wat een normale prijs is voor een afstandsbediening.

+

Reactiesnelheid
Prijs
24 mogelijkheden

-

Werkt niet op alle controllers even goed
Geen batterijen meegeleverd

 

 

Wil je deze Scene Master kopen?:

  

Getest met: 
Homey, Firmware 1.5.9, APP: 2.1.1
ZipaTile, firmware 1.1.38 
Fibaro HC2, firmware 4.170
Vera Plus, firmware 1.7.2414

 

 

 

 

Delen op:

Reactie plaatsen