Review: Zipato Smart Smoke Sensor

Review: Zipato Smart Smoke Sensor

Huppa, weer een nieuw product. Deze keer de Zipato Smart Smoke Sensor. Je raadt het al...dit is een rookmelder. We gaan hem aan de tand voelen.

Eindelijk weer eens een nieuwe Z-Wave rookmelder op de markt, welke ook nog eens zeer compact is. De concurrentie brengt allemaal grote melders uit die ik persoonlijk niet echt mooi vindt. Deze is dus een goede aanvulling. 

Je kunt er dus rook mee detecteren, een must have om je huis veiliger te maken. Je moet er niet aan denken dat je tijdens het slapen door het vuur verrast wordt. Deze rookmelder werkt via de Z-Wave Plus protocol wat hem o.a. een groter bereik geeft en hij kan natuurlijk communiceren via de controller.

Hij is maar 54x54x45 mm groot en heeft de openingen voor de rook aan de zijkanten zitten. Je kunt hem bevestigen met de bijgeleverde schroeven of met de dubbelzijdige sticker die er standaard op zit. Aan de onderkant zit een voetje die je eerst aan het plafond kunt bevestigen. Aan de bovenkant zit de sirene.

"De juiste certificering"

 
De rookmelder heeft een EN 14604 certificering. Dit is een keurmerk voor rookmelders. Deze EN 14604 certificering houdt in dat de rookmelder voldoet aan  kwaliteitseisen ten aanzien van productinformatie, het juiste functioneren, onderhoud, duurzaamheid en milieuaspecten. Bij sommige verzekeraars is dit een voorwaarde.
 

Het toevoegen gaat door het bijgeleverde pinnetje, wat je eigenlijk niet verwacht omdat er ook een knop aan de voorkant zit. Deze knop kun je gebruiken om de rookmelder te testen. Zipato beveelt aan om dit elke week te doen. Er zit overigens ook een LED aan de voorkant welke rood oplicht als alles oké is. Als de batterij bijna leeg is zal hij rood gaan knipperen en zal hij een piep geven om de 40 sec. Als het alarm af gaat zal hij snel rood knipperen en geeft een harde piep toon (85db).

Hij is te koop voor € 39,00 via onze partner. Dit maakt hem zeer gunstig geprijsd t.o.v. zijn concurrenten.


Wat krijg je:

 

- Rookmelder
- Voetje om hem te bevestigen aan het plafond
- 3M Sticker 
- 2 schroeven en pluggen
- 1x CR123A batterij


Specificaties:

Verbruik bij alarm: 60 mA
Stand-by verbruik: 20 uA
Protocol: Z-Wave Plus (Sigma 500)
Afmetingen: 54x54x45 mm
Gewicht: 131g
Alarm geluidsnivo: 85Db


Uiterlijk


Grootte


Video


 

Installatie:

We gaan hem toevoegen aan de volgende controllers:

- ZipaTile
- Homey
- Fibaro Home Center 2
- Vera Plus


ZipaTile:

Het toevoegen aan de ZipaTile moet niet al te veel problemen geven, het is tenslotte hun eigen product. Je kunt het toevoegen starten door in te loggen en naar het apparaat gedeelte te gaan. Vervolgens klik je op "add new device" en hierna op Z-Wave. De toevoeg procedure zal worden gestart. Hierna verwijder je het lipje bij de batterij en steekt het pinnetje in het gaatje aan de zijkant. Je kunt het voegen starten door het pinnetje 3x naar binnen te duwen. De melder werd netjes eerst verwijderd en door nog een keer het pinnetje 3x naar binnen te drukken werd hij toegevoegd aan de ZipaTile.

Op het dashboard is ik de rookmelder en als ik het test alarm laat geeft hij een melding dat er rook is. 

Installatie:

Dashboard:

 •  

Configuratie:

Opties rule creator:

Voorbeeld regel:

Met deze sensor zijn niet zoveel spannende regels te verzinnen maar een notificatie als hij af gaat is misschien wel handig.


Homey

Het installeren van deze Smoke Sensor gaat door naar het apparaten gedeelte te gaan en op het (+) icon te klikken. Vervolgens installeer je de Zipato APP (mocht je deze nog niet hebben) en vervolgens zoek je de smoke sensor op. Hierna verwijder je het lipje bij de batterij en steekt het pinnetje in het gaatje aan de zijkant. Je kunt het voegen starten door het pinnetje 3x naar binnen te duwen. Het toevoegen lukte prima en hij werd netjes gevonden.

Voor de definitieve plek moet je even goed kijken in de handleiding. Zo mag hij niet te laag bij de grond hangen en moet je hem hangen in de luchtstromen.

Installatie:

Apparaten:

Configuratie:

Er is niks te configureren bij deze sensor behalve de standaard "Wake up time".

Flow opties:

ALS:

EN

Voorbeeld flow:

Met deze sensor zijn niet zoveel spannende regels te verzinnen maar een notificatie als hij af gaat is misschien wel handig.


Fibaro Home Center 2

In deze rookmelder zitten geen extra sensoren en mogelijkheden, dus het toevoegen aan de HC2 zou geen problemen moeten geven. Het toevoegen van deze rookmelder gaat door in te loggen en naar het "devices" gedeelte te gaan. Vervolgens klik je op "add or remove device" en hierna op "add". Het toevoegen zal dan gaan starten. Hierna moet je het lipje bij de batterij verwijderen en het pinnetje drie keer achter elkaar in het gaatje duwen. Hij werd netjes gevonden en toegevoegd aan het dashboard en zie een rookmelding binnen komen.

Installatie:

Configuratie:

Dashboard:

Voorbeeld scene:

Met deze sensor zijn niet zoveel spannende regels te verzinnen, maar een notificatie als hij af gaat is misschien wel handig.


Vera Plus

Het toevoegen van deze smoke sensor gaat door in te loggen en naar het "devices" gedeelte te gaan. Vervolgens klik je op "add device" en zoek je hem op. Helaas werd hij niet gevonden dus heb het toevoegen als '"generic z-wave device" geprobeerd.  Hierna is het kwestie van hierop klikken en zal het aftellen beginnen. Vervolgens verwijder je het lipje bij de batterij en steekt het pinnetje in het gaatje aan de zijkant. Je kunt het voegen starten door het pinnetje 3x naar binnen te duwen. Hij werd hierna netjes gevonden en toegevoegd en zie hem verschijnen op het dashboard.

Dashboard:

 •  

 

Configuratie:

Voorbeeld scene:


Configuratie/parameters:

Er zijn configuratie mogelijkheden met deze sensor, behalve de standaard "Wake up time".


LED/Alarm

Aan de voorkant van de sensor zit een kleine LED welke kan oplichten, daarnaast is er een signaal/alarm welke 85dB aan herrie geeft.

De statussen worden op de volgende wijze getoond:

Status LED Geluid/sirene
Normaal LED knippert elke 53 sec Geen
Aan het testen LED knippert snel Snelle piep
Alarm LED knippert snel Snelle piep
Mute mode LED knippert elke 10 sec Geen
Lage stroom LED knippert elke 40 sec Piep om de 40 sec
Fout LED knippert elke 40 sec Piep om de 40 sec

 


Concurrentie:

- Fibaro - Smoke Sensor/Rookmelder
- Popp - Smoke Sensor/Rookmelder
- Nest - Smoke Sensor/Rookmelder


Veelgestelde vragen:

Is het mogelijk om meerdere rookmelders aan elkaar te koppelen (zodat als er 1 af gaat ze allemaal af gaan)?
Nee, dit is niet mogelijk. Je kunt natuurlijk wel via de controller een extra alarm laten af gaan (als je een sirene gekoppeld hebt).

Het toevoegen lukt niet.
Zorg dat de sensor altijd zeer dicht (min 50 cm) bij de controller is.

Wat is het volumeniveau van deze rookmelder?
Hij kan 85dB geven.

Ondersteunt hij de Z-Wave Plus protocol?
Ja, hij heeft een Sigma 500 chip in gebouwd. Hierdoor krijg je o.a. een beter bereik, sneller reactie tijd en beter batterijverbruik.


Conclusie:

Deze rookmelder is een fijne toevoeging aan het Z-Wave assortiment. Hij is compact en je kunt hem redelijk onopvallend ophangen. Met zijn 85dB aan geluid geeft hij een behoorlijke bak herrie die je wel moet horen. De LED aan de voorkant geeft de verschillende statussen goed weer. En handig dat je ook buiten de controller om kan zien wat de status is.

Dus: Zoek je een compacte niet zo opvallende Z-Wave rookmelder? Dan is de Zipato Smoke Sensor een mooie optie.

 

+

Klein
Gunstige prijs

-

Geen aansluiting op netstroom mogelijk
Geen extra sensor (temp./CO/etc) 


Deze Smoke Sensor is te koop via:

 

Getest met: 
Homey, Firmware 1.5.2, APP: Zipato v1.4.0
ZipaTile, firmware 1.2.29m 
Fibaro HC2, firmware 4.130
Vera Plus, 1.7.2935

 

Zipato bedankt voor het beschikbaar stellen van deze sensor.

Reacties (3) -

 • Robert

  28-1-2018 23:45:18 | Antwoord

  Jammer dat er geen notificatie van de batterijstatus mogelijk is, dat zou hem nl echt smart maken, of de sirene apart aan te sturen om als inbraak alarms te dienen.

 • Alim

  9-4-2018 14:51:40 | Antwoord

  In combinatie met de Homey krijg ik dus wel een notificatie als de batterijstatus te laag is. En hij heeft al diverse keren zijn werk goed gedaan.

 • Daan

  28-2-2019 23:02:25 | Antwoord

  Als het goed is moet deze melder ook op toon van Eneco ,werken ik krijg hem niet gekoppeld ajb advies.

Reactie plaatsen