Onze sponsor:

Review:

10 oktober 2017 | Niels Laan | Zipato, Rookmelders

Zipato Smart Smoke Sensor

Huppa, weer een nieuw product. Deze keer de Zipato Smart Smoke Sensor. Je raadt het al...dit is een rookmelder. We gaan hem aan de tand voelen.

Eindelijk weer eens een nieuwe Z-Wave rookmelder op de markt, welke ook nog eens zeer compact is. De concurrentie brengt allemaal grote melders uit die ik persoonlijk niet echt mooi vindt. Deze is dus een goede aanvulling.

Je kunt er dus rook mee detecteren, een must have om je huis veiliger te maken. Je moet er niet aan denken dat je tijdens het slapen door het vuur verrast wordt. Deze rookmelder werkt via de Z-Wave Plus protocol wat hem o.a. een groter bereik geeft en hij kan natuurlijk communiceren via de controller.

Hij is maar 54x54x45 mm groot en heeft de openingen voor de rook aan de zijkanten zitten. Je kunt hem bevestigen met de bijgeleverde schroeven of met de dubbelzijdige sticker die er standaard op zit. Aan de onderkant zit een voetje die je eerst aan het plafond kunt bevestigen. Aan de bovenkant zit de sirene.

"De juiste certificering"

De rookmelder heeft een EN 14604 certificering. Dit is een keurmerk voor rookmelders. Deze EN 14604 certificering houdt in dat de rookmelder voldoet aan kwaliteitseisen ten aanzien van productinformatie, het juiste functioneren, onderhoud, duurzaamheid en milieuaspecten. Bij sommige verzekeraars is dit een voorwaarde.

Het toevoegen gaat door het bijgeleverde pinnetje, wat je eigenlijk niet verwacht omdat er ook een knop aan de voorkant zit. Deze knop kun je gebruiken om de rookmelder te testen. Zipato beveelt aan om dit elke week te doen. Er zit overigens ook een LED aan de voorkant welke rood oplicht als alles oké is. Als de batterij bijna leeg is zal hij rood gaan knipperen en zal hij een piep geven om de 40 sec. Als het alarm af gaat zal hij snel rood knipperen en geeft een harde piep toon (85db).

Hij is te koop voor € 39,00 via onze partner. Dit maakt hem zeer gunstig geprijsd t.o.v. zijn concurrenten.

Wat krijg je:

- Rookmelder
- Voetje om hem te bevestigen aan het plafond
- 3M Sticker
- 2 schroeven en pluggen
- 1x CR123A batterij


Specificaties:

Verbruik bij alarm: 60 mA
Stand-by verbruik: 20 uA
Protocol: Z-Wave Plus (Sigma 500)
Afmetingen: 54x54x45 mm
Gewicht: 131g
Alarm geluidsnivo: 85Db


 

LED/Alarm


Aan de voorkant van de sensor zit een kleine LED welke kan oplichten, daarnaast is er een signaal/alarm welke 85dB aan herrie geeft.

De statussen worden op de volgende wijze getoond:

Status LED Geluid/sirene
Normaal LED knippert elke 53 sec Geen
Aan het testen LED knippert snel Snelle piep
Alarm LED knippert snel Snelle piep
Mute mode LED knippert elke 10 sec Geen
Lage stroom LED knippert elke 40 sec Piep om de 40 sec
Fout LED knippert elke 40 sec Piep om de 40 sec

Uiterlijk:

Grootte:

Installatie:

We gaan hem toevoegen aan de volgende controllers:

- ZipaTile
- Homey
- Fibaro Home Center 2
- Vera Plus

Dit product is te koop voor:


€ 38
Kopen

Auteur:
Niels Laan

Oprichter van dit blog en passievolle domotica nerd. Alle artikelen van Niels

Gerelateerde artikelen

Nog meer van:

Rookmelders
Hoi! Google en de EU vinden dat ik moet aangeven dat ik Cookies gebruik. Wij gaan ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier onze privacyverklaring.