Review: Zipato Smart Energy Plug in Switch

Review: Zipato Smart Energy Plug in Switch

Weer eens een nieuwe product van Zipato: de Smart Energy plug in Switch. Ja, een hele mond vol. We kijken of hij zijn naam eer aan doet.


Zipato is de laatste tijd weer nieuwe producten aan het lanceren. Een goede tussen stekker hadden ze nog niet in het assortiment dus deze plug is een goede aanvulling. Goed om te weten is dat Zipato zelf bijna geen eigen modules maakt. Vaak wordt dit uitbesteed aan een andere fabrikant en plakt Zipato zijn eigen label erop en maakt een mooi doosje. Zo is deze tussen stekker dus van Philio.

Deze Z-Wave Plus tussen stekker kun je bv gebruiken om op afstand een lamp aan of uit te zetten. Hij meet ook het totale en huidige energie verbruik. Handig dus om te zien waar je sluipverbruikers zitten. Bij het testen van de diverse controllers laten we ook zien hoe je hem kunt gebruiken om te kijken of je wasmachine klaar is.

LED's show it all

Deze plug heeft een ingebouwde LED ring waarmee je het huidige verbruik kun aflezen. Zo is bv de kleur groen 120W > 399W en rood 1200W en hoger. Overigens kun je maximaal 13A (3000 W) aansluiten. Er is ook een "overload" functie die hem bij overbelasting automatisch uitzet, de LED zal dan ook gaan knipperen. De LED is ook handig bij het toevoegen aan de controller omdat hij gaat knipperen als hij de leermode staat. Je kunt de LED ook uitzetten.

Hij is met zijn 79x51x18mm niet de allerkleinste vergeleken met de concurrentie. De plug is te krijgen voor € 49,00 wat hem gunstige geprijsd maakt.


Wat krijg je:

Specificaties:

 • Protocol: Z-wave Plus
 • Maximale belasting: 13A
 • Afmetingen: 79x51x18mm
 • LED indicatie:
  • Blauw– < 59W
  • Cyan – 60W ~ 119W
  • Groen– 120W ~ 399W
  • Oranje– 400W ~ 799W
  • Pink– 800W ~ 1199W
  • Rood – 1200W >

Uiterlijke:

Grootte:


Installatie:

Ik zal de installatie testen op de volgende controllers:

- Athom - Homey
- Fibaro - HC2
- Zipato - ZipaTile
- Vera Plus

 <hr>

Homey

Tussenstekkers gebruiken over het algemeen de standaard Z-Wave protocol, dus toevoegen zou zonder problemen moeten gaan. Helaas lukte het toevoegen niet en kon de plug niet gevonden worden. Gelukkig heeft Homey een actieve community en kon de maker van de Zipato APP (Jeroen) de configuratie voor deze plug op orde maken.

Na deze update van de APP ging het toevoegen ook zonder problemen. Je kunt het toevoegen starten door in te loggen op de Homey en naar het apparaat gedeelte te gaan. Vervolgens klik je op het plusje en zoek je de Zipato smart energy plug op. Na dat je de plug van stroom hebt voorzien zal hij gevonden en toegevoegd worden. De plus zal blauw gaan knipperen om aan te geven dat hij in de toevoegen modus staat. Zorg altijd dat je de plug zo dicht mogelijk bij de Homey houdt. Na wat bevestigingsschermen zie ik de schakelaar het totaal verbruik en huidige verbruik op het dashboard. 

En nog belangrijker: hij doet het ook goed.

Installatie schermen:

Configuratie:

Apparaten:

Flow opties:

ALS:

EN:

DAN:

Voorbeeld flow:

Ik wil graag een seintje op mijn mobiel als mijn wasmachine klaar is met de was. Als eerste heb ik uitgezocht wat het standby (was is klaar) verbruik is en het verbruik als de wasmachine draait. Bij mij was dit 2,2 en 1000 W en hoger. Het viel mij ook op dat de machine af en toe ook naar 0 gaat en dan weer verder. Om geen valse melding te krijgen heb ik een extra check in gebouwd. Als extraatje kijk ik ook nog of ik thuis ben en stuur ik alleen een notificatie als ik er ben.


ZipaTile

Het toevoegen aan deze controller moet natuurlijk appeltje eitje zijn omdat dit hun eigen product is. Je kunt het toevoegen starten door in te loggen op de ZipaTile en naar het device gedeelte te gaan en op "add new device" te klikken. Vervolgens klik je op Z-Wave en hierna voorzie je de plug van stroom (deze zal blauw gaan knipperen). De plug werd netjes gevonden en toegevoegd. Mocht de plug trouwens niet meteen starten met toevoegen kun je ook 3x op het aan/uit knopje drukken.

Op het dashboard zie ik een aan- en uit schakelaar en bij de meters het totaalverbruik, huidige verbruik, voltage, (totaal/huidige) Ampère en power factor. 

Installatie schermen:

Configuratie:

Dashboard:

Opties rule creator:

Voorbeeld rule:

Ik wil graag een seintje op mijn mobiel als mijn wasmachine klaar is met de was. Als eerste heb ik uitgezocht wat het standby (was is klaar) verbruik is en verbruik als de wasmachine nog draait. Bij mij was dit 2,2 en 1000 W en hoger. Het viel mij ook op dat de machine af en toe ook naar 0 gaat en dan weer verder. Om geen valse melding te krijgen heb ik een extra check ingebouwd. 


Fibaro Home Center 2

Het toevoegen van pluggen aan de HC2 geven over het algemeen weinig problemen. We gaan zien of dat ook bij deze zo is. Je kunt deze plug toevoegen door in te loggen op de hc2 en naar het device gedeelte te gaan. Vervolgens klik op "add or remove device" en hierna op ADD. Toevoegen zal starten als je de plug van stroom voorziet. De plug zal blauw gaan knipperen om aan te geven dat het toevoegen is gestart. De plug werd netjes gevonden en toevoegt bij mijn apparaten. Ik zie een aan- en uit schakelaar, het totaalverbruik, huidige verbruik en Voltage.

Installatie schermen:

Configuratie:

Dashboard:

Voorbeeld scene:

Ik wil graag een seintje op mijn mobiel als ik thuis ben, en mijn wasmachine klaar is met de was. Als eerste heb ik uitgezocht wat het standby (was is klaar) verbruik is en het verbruik als de wasmachine nog draait. Bij was dit 2,2 en 1000 W en hoger. Het viel mij ook op dat de machine af en toe ook naar 0 gaat en dan weer verder. Om geen valse melding te krijgen heb ik een extra check in gebouwd.


Vera Edge:

Het toevoegen aan de Edge kun je starten door in te loggen op de controller en naar het device gedeelte te gaan. Vervolgens klik je op "add device" en zoek je Zipato Smart energy plug op, helaas werd hij niet gevonden dus moest ik hem als "generic device" toevoegen. Nadat ik de plug van stroom voorzien had werd hij gevonden en toegevoegd. De plug gaat overigens blauw knipperen om aan de geven dat het toevoegen is gestart. Op het dashboard is ik een aan en uitschakelaar en het huidige verbruik.

Installatie schermen:

Configuratie:

Dashboard:

Voorbeeld scene:

Ik wil graag een seintje op mijn mobiel als mijn wasmachine klaar is met de was. Als eerste heb ik uitgezocht wat het standby (was is klaar) verbruik is en het verbruik als de wasmachine nog draait. Bij mij was dit 2,2 en 1000 W en hoger. Het viel mij ook op dat de machine af en toe ook naar 0 gaat en dan weer verder. Om geen valse melding te krijgen heb ik een extra check ingebouwd. 


Parameters/configuratie:

1) Watt meter rapportage configuratie 
Standaard instelling: 720
Beschikbare instelling: 0 Uit - 1  > 32767 (5s > 45h)

2) KWh meter rapportage configuratie 
Standaard instelling: 720
Beschikbare instelling: 0 Uit - 1  > 32767 (5s > 45h)

3) Drempel wattage voor overbelasting:
Standaard instelling: 1300
Beschikbare instelling:10-1300 (0,01A >13A) 

4) Drempel KWh voor overbelasting:
Standaard instelling: 10000
Beschikbare instelling:1-10000

5) Schakelaar status na stroom uitval
Standaard instelling: 1
Beschikbare instelling: 0 Uit - 1 Laatste stand - 2 Aan

6) Schakelaar uit functie inschakelen
Hiermee kun je regelen dat je de schakelaar niet uit kunt zetten.
Standaard instelling: 1
Beschikbare instelling: 0 Uit - 1 Aan

7) LED
Standaard instelling: 1
Beschikbare instelling: 1 (Status schakelaar) - 2 (Nacht mode) - 3  (Flits mode)

8) Automatisch uitschakelen
Standaard instelling: 0
Beschikbare instelling: 0 (Uit) -  1 - 255

13) Automatisch uitschakelen
Standaard instelling: 1450
Beschikbare instelling: 450 - 1450 (0,45A > 14,5A)


Concurrentie:

Fibaro Wall Plug
Neo Coolcam Power Plug

Bekijk ook onze battle met meer tussenstekkers.


Veelgestelde vragen:

 

Wat is het maximale vermogen van deze plug?
Het maximaal vermogen is 3.000W. 

Kan ik hem ook handmatige uit of aanzetten?
Ja, dit kan via het knopje aan de voorkant.

Kan de LED ook uitgezet worden?
Ja, dit is mogelijk


Video review:Conclusie:

Met deze tussen stekker van Zipato kun je gemakkelijk op afstand je lampen of apparaten bedienen. Hij werkt via Z-Wave Plus waardoor je o.a. een beter bereik hebt. Met zijn 79x51x18mm is hij niet de kleinste op de markt maar door zijn vormgeving oogt hij toch niet al te groot. De plug geeft inzage in de huidige en totaal verbruik. 

De LED ring is een mooie toevoeging en kan inzicht geven in je verbruik en de status van de plug. Met zijn € 49,00 is hij gunstig geprijsd maar zeker niet de goedkoopste. Het maximaal vermogen van 3000W is ruim voldoende om aan de sluiten wat je wilt.

Dus: zoek je een solide plug en wil je niet nadenken op wat je erop aansluit? Dan is de Zipato Smart Energy Plug in Switch de juiste tussenstekker.

 

+

LED ring
Maximaal vermogen van 3000W
Prijs (maar niet de goedkoopste)

-

Niet de kleinste

 


 

 

Getest met: 
Homey, Firmware 1.5.2, APP: Zipato v1.4.0
ZipaTile, firmware 1.2.29m 
Fibaro HC2, firmware 4.130
Vera Plus, 1.7.2935

 

Zipato bedankt voor het beschikbaar stellen van deze sensor.

Reactie plaatsen