Review: Zipato Carbon Monoxide Sensor

Review: Zipato Carbon Monoxide Sensor

Vandaag een review van de Zipato Carbon Monoxide Sensor welke via Z-Wave Plus en Zigbee werkt. We gaan de Z-Wave Plus versie nader bekijken.

Deze sensor is speciaal gemaakt om koolmonoxide te detecteren. Koolmonoxide is geurloos en je kunt het niet zien. Maar staat wel in de top van meest dodelijke oorzaken in huis. Veilig gevoel om deze sensor in je huis te hebben. Het beste kun je hem installeren bij apparatuur die gas verbruiken zoals je CV-ketel. 

Er zijn nog niet zoveel Z-Wave Plus Koolmonoxide sensoren op de markt. Goed om te zien dat Zipato hier ingedoken is. Hij is maar 54x54x45 mm groot en heeft de openingen aan de zijkanten zitten voor de detectie. Je kunt hem bevestigen met de bijgeleverde schroeven of met de dubbelzijdige sticker die er standaard bij zit. Aan de onderkant zit een voetje die je eerst aan het plafond kunt bevestigen, waarna je de sensor erin kunt klikken. Aan de bovenkant zit de sirene.

Het toevoegen gaat door het bijgeleverde pinnetje, wat je eigenlijk niet verwacht omdat er ook een knop aan de voorkant zit. Deze knop kun je gebruiken om te testen. Zipato beveelt aan om dit elke week te doen. Er zit overigens ook een LED aan de voorkant welke rood oplicht als alles oké is. Als de batterij bijna leeg is zal hij rood gaan knipperen en zal hij een piep geven om de 40 sec. Als het alarm af gaat zal hij snel rood knipperen en geeft een harde piep toon (85db).

Hij wordt van stroom voorzien via een CR123A batterij, wat vrij standaard is voor sensoren.

"De juiste certificering"
Deze sensor heeft een EN 14604 certificering. Dit is een keurmerk voor rookmelders. Deze EN 14604 certificering houdt in dat hij voldoet aan kwaliteitseisen ten aanzien van productinformatie, het juiste functioneren, onderhoud, duurzaamheid en milieuaspecten. Bij sommige verzekeraars is dit een voorwaarde.

Hij is te koop voor € 39,00 via onze partner. Dit maakt hem zeer gunstig geprijsd t.o.v. zijn concurrenten.


Wat krijg je:


- Koolmonoxide melder
- Handleiding
- 3M Sticker
- 2 schroeven en pluggen
- 1x CR123A batterij

 

Specificaties:
Verbruik bij alarm: 60 mA
Stand-by verbruik: 20 uA
Protocol: Z-Wave Plus (Sigma 500)
Afmetingen: 54x54x45 mm
Gewicht: 131g
Alarm geluidsnivo: 85Db

Grootte:

Uiterlijk:

Video review:


Installatie:

We gaan hem toevoegen aan de volgende controllers:

- ZipaTile
- Homey
- Fibaro Home Center 2
- Vera Plus


ZipaTile:

Het toevoegen aan de ZipaTile moet niet al te veel problemen geven, het is tenslotte hun eigen product. Je kunt het toevoegen starten door in te loggen en naar het apparaat gedeelte te gaan. Vervolgens klik je op "add new device" en hierna op Z-Wave. De toevoeg procedure zal worden gestart. Hierna verwijder je het lipje bij de batterij en steekt het pinnetje in het gaatje aan de zijkant. Je kunt het toevoegen starten door het pinnetje 3x naar binnen te duwen. De melder werd netjes eerst verwijderd en door nog een keer het pinnetje 3x naar binnen te drukken werd hij toegevoegd aan de ZipaTile.

Op het dashboard zie ik de koolmonoxide melder en als ik het test alarm laat afgaan dan geeft hij een melding dat er rook is. Alles werkt dus zoals het hoort.

Installatie:

Configuratie

Dashboard:

Flow opties:

Voorbeeld flow:

Ik wil graag dat als er CO gedetecteerd is dat er dan een push bericht gestuurd wordt naar mijn telefoon.


Homey

Het installeren van deze sensor gaat door naar het apparaten gedeelte te gaan en op het (+) icon te klikken. Vervolgens installeer je de Zipato APP (mocht je deze nog niet hebben) en vervolgens zoek je de CO sensor op. Hierna verwijder je het lipje bij de batterij en steekt het pinnetje in het gaatje aan de zijkant. Je kunt het toevoegen starten door het pinnetje 3x naar binnen te duwen. Het toevoegen lukte prima en hij werd meteen gevonden.

Voor de definitieve plek moet je even goed kijken in de handleiding. Zo mag hij niet te laag bij de grond hangen en moet je hem hangen in de luchtstromen.

Installatie:

Apparaten:

Configuratie:

Er is bij deze sensoren niks te configeren behalve de "Wake up time".

Flow opties:

ALS

  •  

EN

Voorbeeld flow

Ik wil graag als de sensor afgaat dat de Homey een berichtje stuurt. 


Fibaro Home Center 2

De HC2 kan ik kort en bondig over zijn. Tijdens het maken van dit artikel werd de sensor als een bewegingsmelder gedetecteerd. Hij geeft wel een beweging door als hij afgaat maar dit is natuurlijk niet zoals het hoort.


Vera Plus

Het toevoegen van deze sensor gaat door in te loggen en naar het "devices" gedeelte te gaan. Vervolgens klik je op "add device" en zoek je hem op. Helaas werd hij niet gevonden dus heb het toevoegen als '"generic z-wave device" geprobeerd. Hierna is het kwestie van hierop klikken en zal het aftellen beginnen. Vervolgens verwijder je het lipje bij de batterij en steekt het pinnetje in het gaatje aan de zijkant. Je kunt het toevoegen starten door het pinnetje 3x naar binnen te duwen. Hij werd hierna netjes gevonden en toegevoegd en zie hem verschijnen op het dashboard.

 

Installatie:

Dashboard:

 

 

Scene:

Ik wil graag dat als de sensor af gaat er een notificatie word gestuurd naar mijn telefoon.

 


Configuratie/parameters:

Er zijn geen configuratie mogelijkheden met deze sensor, behalve de standaard "Wake up time".


LED/Alarm

Aan de voorkant van de sensor zit een kleine LED die kan oplichten, daarnaast is er een signaal/alarm welke 85dB aan herrie geeft.

De statussen worden op de volgende wijze getoond:

Status LED Geluid/sirene
Normaal LED knippert elke 53 sec Geen
Aan het testen LED knippert snel Snelle piep
Alarm LED knippert snel Snelle piep
Mute mode LED knippert elke 10 sec Geen
Lage stroom LED knippert elke 40 sec Piep om de 40 sec
Fout LED knippert elke 40 sec Piep om de 40 sec

 


Concurrentie:

- Fibaro CO melder
- Nest protect


Veelgestelde vragen:

Is het mogelijk om meerdere melders aan elkaar te koppelen (zodat als er 1 af gaat ze allemaal af gaan)?
Nee, dit is niet mogelijk. Je kunt natuurlijk wel via de controller een extra alarm laten af gaan (als je een sirene gekoppeld hebt).

Het toevoegen lukt niet.
Zorg dat de sensor altijd zeer dicht (min 50 cm) bij de controller is.

Wat is het volumeniveau van deze CO-melder?
Hij kan 85dB geven.

Ondersteunt hij de Z-Wave Plus protocol?
Ja, hij heeft een Sigma 500 chip in gebouwd. Hierdoor krijg je o.a. een beter bereik, sneller reactie tijd en beter batterijverbruik.

Waar moet hij opgehangen worden?
Het best kun je hem op +/- 1.5 meter boven de grond plaatsen. Ze maar de hoogte tussen heupen en schouders. Koolmonoxide is bijna even zwaar als lucht en zal dus snel met de luchtstroom in je huis worden meegenomen. Het zal dus niet direct stijgen of dalen. Zorg altijd voor een plek welke niet te vochtig is of waar veel stof is.


Conclusie:

Deze CO-melder is een fijne toevoeging aan het Z-Wave assortiment aangezien er niet veel alternatieve zijn. Het toevoegen aan de Fibaro HC2 (tijdens het schrijven van dit artikel) geeft nog wat problemen. Hij is mooi compact en is netjes afgewerkt. Je kunt hem redelijk onopvallend ophangen. Met zijn 85dB aan geluid geeft hij een behoorlijke bak herrie die je wel moet horen. De LED aan de voorkant geeft de verschillende statussen goed weer. 

Dus: Zoek je een compacte niet zo opvallende Z-Wave CO-melder? Dan is de Zipato Carbon Monoxide Sensor een mooie optie.

 

+

Klein
Gunstige prijs

-

Geen aansluiting op netstroom mogelijk
Geen extra sensor (temp./CO/etc) 
Werkt nog niet goed op de HC2


Deze CO Sensor is te koop via:

 

Getest met: 
Homey, Firmware 1.5.2, APP: Zipato v1.4.0
ZipaTile, firmware 1.2.29m 
Fibaro HC2, firmware 4.130
Vera Plus, 1.7.2935

 

Zipato bedankt voor het beschikbaar stellen van deze sensor.

Reactie plaatsen