Review: Zipato Bulb 2

Review: Zipato Bulb 2

Voor de verandering vandaag eens een nieuw product van Zipato: De Zipato Bulb 2. Dit is de opvolger van de bekende Zipato Bulb versie 1. We gaan hem nader onderzoeken en zullen de verschillen met de oude versie laten zien.

Deze lamp is een LED RGBW led lamp met dim functie. Hij communiceert via de Z-Wave Plus protocol zoals het geval is bij alle nieuwe Z-Wave producten.
Hij heeft RGB-LEDs (rood, groen, blauw) om bv een pure rode kleur te kunnen maken. Volgens Zipato zijn er meer dan een miljoen kleuren te maken. Omdat je met RGB geen mooi wit kunt maken heeft Zipato ook een witte LED toegevoegd. Deze geeft puur wit en kan warmer of kouder (blauw/geel) gezet worden.

Hij is iets groter dan een standaard gloeilamp maar toch nog redelijk compact met zijn 12,5 x 6 cm. Hij heeft een vermogen van 9,5w en geeft 806lm wat meer dan voldoende is om een woonkamer goed van licht te kunnen voorzien. In mijn situatie moest ik hem terug dimmen naar 50% om niet te veel licht te hebben. Daarover gesproken: het is dus ook mogelijk om de lamp te dimmen. Hij geeft goed stabiel licht (ook bij lagere dim niveaus).

Hij is te koop voor €39,95 via onze partner want hij gunstig geprijsd maakt voor een Z-Wave lamp.


Wat krijg je:

- Bulb
- Handleiding


Specificaties:

Vermogen: 9,5w
Nominale lichtstroom: 806lm
Energieklasse: A+
Kleurtemperatuur: 2700-6500 K
Dimbaar: Ja (maar niet via wandschakelaar)
Nominale levensduur: 25.000 uur


Uiterlijk:


Grootte:

 


Video


Installatie:

Ik zal deze Bulb 2 testen op de volgende controllers:

- Athom - Homey
- Fibaro - HC2
- Zipato - ZipaTile
- Vera Plus


ZipaTile

Het toevoegen van deze Bulb 2 zou zonder problemen moeten gaan, het is immers hun eigen product. Het toevoegen kun je doen door in te loggen en naar het apparaten gedeelte te gaan. Vervolgens klik je op "Add new device" en hierna op Z-Wave. De toevoegen procedure zal gaan starten. Om het toevoegen te activeren moet je de Bulb van stroom voorzien. Hij zal kort even knipperen om te bevestigen dat het toevoegen is gestart. Vervolgens haal je hem weer van de stroom af en zet je hem weer aan om het toevoegen af te ronden.

Zoals verwacht werd hij netjes gevonden en zie ik het dimniveau en de kleuren (RGB en de witte kleur).  Leuke extra op deze lamp is de strobe functie, hiermee kun je een disco maken. Handig voor als je je inbreker misselijk wilt maken met een goede lichtshow.

Installatie schermen:

Configuratie:

Dashboard:

 

Voorbeeld regel:

Deze lamp heeft een strobe functie dus het is wel aardig om dit gebruiken in een regel. Ik wil graag dat als mijn sirene afgaat dat dan ook de lamp een licht effect geeft.

Overigens om dit werkend te krijgen moet je bij de instellingen het volgende instellen:

 


 

Homey

Het toevoegen van deze lamp zou geen probleem moeten zijn omdat hij volgens Homey ondersteund wordt. We zullen gaan zien of dit het geval is.

Het toevoegen kun je starten door in te loggen op de Homey en naar het apparaten gedeelte te gaan. Vervolgens druk je op "+" en voorzie je de lamp van stroom. De lamp werd netjes gevonden en toegevoegd. De lamp zal overigens een knipper gegeven om te bevestigen dat het toevoegen is gelukt.

Installatie:

Apparaten:

 

Flow opties:

ALS

EN

DAN

Voorbeeld flow: 

We willen graag dat als de zon onder gaat de lamp aangaat.

  •  

Fibaro - Home Center 2

We zijn benieuwd of deze Bulb direct gaat werken want bij de vorige versie was de ondersteuning niet al te best. Het toevoegen van deze lamp gaat door in te loggen en naar het "devices" gedeelte te gaan. Vervolgens klik je op "add or remove device" en hierna op "add". Het toevoegen zal dan gaan starten. Hierna moet je de lamp aanzetten. Hij werd netjes gevonden en toegevoegd aan het dashboard en zie alle opties verschijnen (kleuren, dimmen, aan/uit). De lamp zal overigens even kort knipperen als het toevoegen is gestart. Fijn dat dit in 1 keer goed gaat.

Het valt mij wel op dat je 2 apparaten krijgt. Een om te dimmen en aan/uit te zetten en een om de kleuren te wijzigen. Deze kan je ook aan/uitzetten maar als je dit doet gaat de andere niet uit. Op zich geen groot probleem.

Installatie:

Config:

Dashboard:

  •  

Scene:

Deze keer een scene om de lamp aan te zetten 15 min. na zonsondergang. Zie onderstaande scene:


Vera Plus

Het toevoegen aan deze controller gaat door in te loggen en naar het "device" gedeelte te gaan. Vervolgens klik ik op "add device" en zoek ik de Bulb 2 op. Deze werd helaas niet gevonden maar de versie 1 wel.  Om het toevoegen te starten moet je de lamp aan doen. Hij werd gevonden en toegevoegd en de lamp gaf een korte knipper om te bevestigen dat het toevoegen was gestart. Hij ziet alleen maar de aan/uit en dim mogelijkheid. Ik kan dus geen kleuren selecteren. Dit werkt dus niet naar behoren.

Installatie:

 


Zipato Bulb 1 versus Bulb 2

De nieuwe lamp van Zipato is een stuk compacter, hij heeft meer vermogen (8,5 vs 9,5), is een stuk lichter en ziet er strakker uit. En als klap op de vuurpijl heeft hij een strobe functie.

 

 


Veelgestelde vragen:

Wat is de lichtsterkte van deze lamp?
806lm geeft deze lamp

Past hij in een grote of kleine fitting?
Hij maakt gebruik van een E27 (grote) fitting

Hoe kan ik de lamp resetten?
Je kunt hem resetten als je de volgende procedure volgt:
UIT > 0,5 - 2 sec > AAN (1ste) > UIT > 0,5 - 2 sec > AAN (2de) > ...  > UIT > 0,5 - 2 sec > AAN (6de) 


 

Concurrenten:

- Philips HUE
- INNR bulb
- Ikea 
- Aeon Labs Bulb


 

Conclusie:

Deze LED lamp is een mooi alternatief voor de Philips HUE variant als je je netwerk alleen maar wilt beperken tot Z-Wave. Met zijn € 39,95 is hij gunstig geprijsd. Hij is lekker compact en geeft een behoorlijke bak licht (9,5w en 806lm). De extra witte LED naast de RGB is een mooie toevoeging omdat je dan echt warme licht kunt maken.

Eigenlijk weinig op aan te merken behalve dat de ondersteuning bij Vera nog niet helemaal op orde is. Dit is overigens wel bij meer apparaten een probleem.

+

Vermogen
Prijs
Witte LED
Z-Wave Plus
Compact

-

Compatibiliteit met Vera nog niet op orde 

 


Deze bulb 2 is te koop via:

 

Getest met: 
Homey, Firmware 1.5.2, APP: Zipato v1.2.0
ZipaTile, firmware 1.2.29m 
Fibaro HC2, firmware 4.130
Vera Plus, 1.7.2935

 

Zipato bedankt voor het beschikbaar stellen van deze lamp.

Delen op:

Reacties (1) -

  • Sebastian

    22-9-2017 11:22:24 | Antwoord

    Thank you Niels for another great review!

Reactie plaatsen