Onze sponsor:
11 augustus 2015 | Niels Laan | Zipato

Review: Zipato 433Mhz module

Zipato heeft verschillende modules om de Zipabox uit te breiden. Zo is er een power module, om je stroomverbruik te meten. Een backup module, mocht je stroom en internet uitvallen.. Er is ook een 433Mhz module om KaKu/Chacon/Blyss/433Mhz modules te kunnen gebruiken.

Door de 433Mhz module toe te voegen, kun je naast de duurdere z-wave modules ook de goedkopere 433 Mhz modules toevoegen. Mocht je dus nog van deze modules gebruik maken, en nog niet helemaal naar z-wave willen gaan, dan is deze uitbreiding een mooie oplossing.

"Niet altijd betrouwbaar"

Het nadeel van de 433Mhz protocol is dat deze niet altijd betrouwbaar is. Er is namelijk geen 2 weg communicatie mogelijk, hierdoor kan de Zipabox niet zien of het signaal wel is aangekomen.
Daarnaast storen modules nog wel eens met elkaar en is het bereik wat beperkt. Je kunt dit deels oplossen door het signaal 2x te sturen.
Ik zou voor vitale onderdelen (zoals alarm/rookmelders/etc) deze protocol niet gebruiken. Je kunt dan beter voor z-wave gaan.

De uitbreidingsmodule is te koop voor € 59,- via onze partner.

Wat krijg je:

- 433Mhz module
- Handleiding (Engels)

Installatie:

Het installeren kun je doen door de stroom van je Zipabox af te halen en de module in slot 1 in te klikken. Hierna is het een kwestie van de box opnieuw opstarten en de module zal bij je device manager verschijnen.

Modules toevoegen:

Het toevoegen kan soms wat lastig zijn omdat het voor kan komen dat je module niet in de lijst staat. Zo ik heb bv vanuit de HomeWizard starter pakket een Home Easy Plug. Deze staat niet in de lijst maar je kunt hem proberen toe te voegen als een andere. Zo moest ik die van mij als Coco AC-1000 Wall socket toevoegen.

Toevoegen gaat iets anders dan bij z-wave modules. Als eerste moet je het type module selecteren, daarna de toevoegen procedure van je module opstarten. Je hoeft hem dus niet eerst te verwijderen. Het viel mij op dat je de aftel procedure helemaal moest afwachten bij de Plug. Maar bij de bewegingsmelder (AWST-6000) niet.

Het zou mooier zijn geweest als Zipato een luister/scan functie had toegevoegd. Hierdoor zou je ook de modules die niet in de lijst staan kunnen toevoegen.

Conclusie:

Prima uitbreiding als je gebruik wilt maken van de 433Mhz protocol. Zou mooi zijn als Zipato met ondersteuning komt voor meer modules (of de mogelijkheid dat je zelf iets kunt toevoegen).

Werkt prima
Prijs

Ondersteuning van modules/geen eigen manier van toevoegen
Zipato bedankt voor het beschikbaar stellen.

Reactie plaatsen:

Uw reactie kon helaas niet worden verwerkt. Probeer het later nogmaals.
Uw reactie is opgeslagen. Zodra deze is goedgekeurd krijgt u hiervan bericht.

Dit product is te koop voor:


60
Kopen

Auteur:
Niels Laan

Oprichter van dit blog en passievolle domotica nerd. Alle artikelen van Niels
Hoi! Google en de EU vinden dat ik moet aangeven dat ik Cookies gebruik. Wij gaan ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier onze privacyverklaring.