Review - Zipato (oude UI)

Review - Zipato (oude UI)

Er is een update van deze review hier te bekijken:


Algemeen

De Zipato controller word gemaakt door Tri Plus Grupa, gevestigd in Kroatië. In 2010 zijn ze begonnen met domotica. De Zipabox is sinds 2013 leverbaar in Nederland.

De box heeft een gebruiksvriendelijke interface waardoor de beginnende gebruiker er ook goed mee uit de voeten kan. Je hoeft in principe geen programmeer kennis te hebben. Maar enige vaardigheid is wel erg handig als je wat complexere regels gaat maken.

Het mooie van de controller van Zipato is dat je er gemakkelijk verschillende modules aan kunt koppelen. Hierdoor kun je naast het standaard Zwave ook andere protocollen gebruiken. Je kunt bv de 433MHZ protocol gebruiken welke door Klik Aan Klik Uit wordt gebruikt. Hierbij moet wel gezegd worden dat Zwave de meest stabiele variant is. Maar dit ligt meer aan de protocol dan aan de Zipabox. 

Het is een super kleine controller slechts 86 x 86 x 48mm. Je kunt hem gemakkelijk op een DIN rail monteren in je meterkast. Het geheel voelt wat plastic aan, maar wat maakt het uit, aangezien hij toch niet in het zicht hangt. Ik heb hem zelf in mijn meterkast hangen.


Wat krijg je:

- Zipabox
- UTP Kabel
- Stroomadapter
- Handleiding (niet heel uitgebreid en Engelstalig)

De Zipabox is vanaf 199,- euro verkrijgbaar.

Modules:

Aan de Zipabox kun je verschillende modules koppelen. De volgende modules zijn beschikbaar:

RF 433 MHZ module
Hiermee kun je bv klik aan klik uit (KaKu) modules aan de zipabox koppelen. Daarnaast is er een hele lijst van modules welke op 433MHZ werken welke ook ondersteund worden.

Backup/power module
Als je deze module aan je Zipabox koppelt krijg je een backup batterij en een USB port waar je een GSM Modem kunt inprikken. Mocht de stroom uitvallen dan blijft je box gewoon werken. Daarnaast is er een mogelijkheid om een externe sirene aan te sluiten.

Zigbee module
Hiermee krijg je ondersteuning van het Zigbee protocol. Hue van Philips wordt helaas niet ondersteund!

Enocean module
Ondersteuning voor Enocean protocol. Deze uitbreiding word eind dit jaar verwacht. Het mooie van Enocean producten is dat ze zonder batterij werken. Deze module is nog niet leverbaar.

Power module
Met deze module kun je stroomverbruik meten door bv je P1 poort van je slimme meter. Daarnaast schijnen er ook power clips meegeleverd worden. Deze module is nog niet leverbaar dus nog onbekend hoe dit precies gaat werken.

KNX module
Ondersteuning voor het KNX protocol.

Ondersteuning modules:


Zipato ondersteunt flink wat modules en de ondersteuning wordt ook elke week uitgebreid. Helaas is er geen duidelijk lijst welke modules wel en niet werken. In de box zie je de volgende lijst staan:


(lijst van 7 april 2014)


Als je module niet in de lijst staat zegt dit nog niet dat hij niet ondersteund wordt. Onder generic zwave bijvoorbeeld, vallen zeer veel modules (Fibaro Wall plug, Philio 3in1, Fibaro Rookmelder, etc). En vaak lukt het ook om via een andere module een niet bestaande toe te voegen.Cloud

Een groot verschil met andere controllers is dat het geheel in de cloud draait bij Amazone. Dit kan wel eens vervelend zijn want als de Zipato server eruit ligt dan kun je niet inloggen op het dashboard en niet bij de rule creator. Je modules kun je wel gewoon blijven bedienen en je regels blijven ook gewoon draaien. 

Iets anders waar je rekening mee moet houden is dat alle wijzigingen die je maakt ook weer gesynchroniseerd moet worden met de Zipato server. Verderop in dit artikel hier meer over. 

Voordelen zijn dat sommige updates geen nieuwe firmware vereisen en dat de controller minder zware hardware nodig heeft waardoor hij goedkoper kan zijn.

Het gebeurt helaas nog weleens dat de server van Zipato eruit ligt. De laatste paar maanden is de stabiliteit gelukkig weer oké. Daarnaast is de App geupdate zodat je ook lokaal kunt verbinden. Waardoor je de online omgeving niet meer nodig hebt. 

Installatie

Installeren van de controller is vrij gemakkelijk. Draai de antenne in Zipabox, sluit de stroom adapter aan, en plug er een UTP kabel in. Ik zou de bijgeleverde UTP kabel niet gebruiken maar een andere. Ik lees nog weleens dat deze niet goed werkt door breuken. Na het opstarten kun je via je browser aanmelden en inloggen. Nadat je bent ingelogd kom je op het dashboard gedeelte.

Dashboard

Het dashboard bestaat uit de volgende elementen:
- General panel
- Lights en Power
- Sensor panel
- Meter panel
- Events
- Energie
- Alarm
- Camera
- Climate
- Scenes

De bovenstaande panelen kun je zelf indelen en aangeven welke er wel of niet getoond worden. Dit kun je overigens doen door op je rechtermuisknop te klikken. Bovenin de balk kun je van taal wisselen. Nederlands wordt ook ondersteund.


General panel

Hier vind je het totaal aantal modules, toevoegen, verwijderen en de synchroniseer knop om het geheel te synchroniseren met de cloud. Als er gesynchroniseerd moet worden knippert de knop van groen naar oranje. Je kunt tevens zien of modules offline zijn.

(general panel)


General settings

Hier kun je onder andere gebruikers aanmaken, je wachtwoord wijzigen. Tevens vind je hier de betaalde diensten.

(gebruikers)

(gebruikers > rechten)

(betaalde service)


Total devices

Hier vind je een lijst van alle modules.

(overzicht modules)

Je kunt de naam van de module wijzigen en een kamer toewijzen. Met het type bepaal je het icon wat er op het dashboard  en de app getoond wordt. Helaas kun je dus zelf geen nieuwe iconen toevoegen.

(algemeen instellingen van module)

In deze tab kun je module instellingen wijzigen. De instellingen verschillen per module.

(config van je modules)


Events

Hier kun je de gebeurtenissen van je modules vinden. 

(gebeurtenissen)


Add devices

Je kunt een nieuwe module toevoegen door op de knop "module toevoegen" te klikken. Dan kun je uit de lijst selecteren welke module je wilt toevoegen. Voor het toevoegen van bijvoorbeeld de Fibaro Rookmelder kies je generic zwave. Je moet de module altijd eerst resetten en dan toevoegen. Toevoegen gaat helaas niet altijd gemakkelijk. De Fibaro deursensor moet je bijvoorbeeld zeer dicht bij de box plaatsen om hem toe te voegen. Soms vergt dit heel veel geduld. Geen idee of dit ook bij andere boxen het geval is.

(toevoegen module)


Lights and Power

In dit paneel staan je lampen, power stekkers en je virtuele modules. Als je op de streepjes klikt dan krijg je het configuratie scherm te zien.

(licht en stroom)


Events

Overzicht van de activiteiten van de modules. Bovenin kun je nog filteren en live bekijken wat er gebeurd. Het is jammer dat je niet zover terug kunt kijken.

(gebeurtenissen)


Meters

Overzicht van je meters, zoals bv een temperatuur meter.


Sensoren

Overzicht van sensoren zoals bv de deursensoren.

(sensoren)


Scenes

Hier kun je scenes aanmaken. Dit is mooi als je simpel even snel 3 lampen aan/uit wilt zetten bijvoorbeeld.

(scenes)

Het aanmaken van een scene gaat zeer gemakkelijk, maar hierdoor is het ook wat beperkt.

(aanmaken scenes)


Current value

In dit scherm kun je je huidige verbruik van bv je lamp zien. Kan soms wel handig zijn om even snel te kijken, maar eerlijk gezegd gebruik ik dit nooit. Via het icon "2" kun je het totaal verbruik zien.

(stroom verbruik per module)


Security

Via onderstaande paneel kun je inloggen. Dit is een extra beveiliging.

(Alarm paneel)


Na het invoeren van een code kom je in het alarm paneel.

(Alarm paneel)


(zone maken)


(zone opties)

Er komt nog een uitgebreide post over het alarm paneel want deze is zeer uitgebreid. 


Energy

Overzicht van je energie gebruik van je device. Dit werkt niet echt lekker en ik maak gebruik van deze oplossing via google drive.


Cameras

Je kunt camera laten zien op het dashboard. Als je deze hebt toegevoegd kun je hem vervolgens gebruiken in je rule creator. Er wordt helaas maar een beperkt aantal camera's ondersteund. Heb er zelf al 2 geprobeerd en kreeg beide niet aan de praat. Daarnaast is het goed te weten dat de beelden worden opgeslagen in de cloud van Zipato. Dit is niet altijd wenselijk.

(camera paneel)


(camera settings)

(camera settings)


Climate widget

Ik maak zelf geen gebruik van deze widget maar je kunt hier je cv ketel/radiatoren aankoppelen en je temperatuur regelen.

(klimaat configuratie)(dag programma)


(week programma)


(vakantie programma)


(module overzicht)


Grafieken

Als je de betaalde optie hebt kun je grafieken tevoorschijn toveren.

(grafieken)


Rule creator

Via de rule creator kun je gemakkelijk regels maken. Het werkt met puzzelstukjes, die je in elkaar schuift en welke zo slim zijn gemaakt dat ze maar op 1 manier in elkaar passen. Aan de linkerkant vind je de verschillende puzzelstukjes.
Aan de rechterkant staan de gemaakt regels welke je weer gemakkelijk kunt bewerken. Onder de regels staan al je apparaten en kun je groepen maken.


Zoals al gezegd, regels maken gaat vrij gemakkelijk. Wil je bv dat als lamp x aangaat, dat dan ook lamp y aangaat, dan kun je dit gemakkelijk realiseren door de volgende regel te maken.


Als je wilt dat lamp x aangaat om een bepaalde tijd, kun je dit doen door de "scheduler" puzzel te gebruiken.


Je kunt bv ook als lamp x een bepaalde tijd aangaat, dat dan lamp y ook aangaat.


Daarnaast kun je ook zeggen als de temp. tussen 15 en 19 graden is dat dimmer x naar 50% moet gaan. En bij andere temperaturen naar 10% dimmen.


Bovenstaande regels zijn enkele voorbeelden, maar de mogelijkheden zijn oneindig. Je kunt bv ook variabele zetten, een wachttijd instellen, e-mails sturen, http request doen, etc etc.
Onderstaand verschillende puzzel elementen:

(beheer)

(acties)


(sensoren)

(operator)


(variabele)

(geavanceerd)


APP (Android/iOS)

Ik besteed hier binnenkort nog aandacht aan.


API

Als je verstand hebt van API's is er een mooie API beschikbaar welke uitgebreid omschreven is.


Conclusie

Mooi domotica systeem met veel potentie. De ondersteuning voor veel verschillende protocollen is natuurlijk top. Kritisch punt blijft de cloud omgeving. Als dit gewoon stabiel werkt is er niks aan de hand maar helaas is wel gebleken dat dit niet altijd goed werkt. Als Zipato dit beter op orde krijgt en het systeem blijft verbeteren dan heb je naar mijn idee een gouden combinatie in handen.

+

Gemakkelijk in gebruik
Regels simpel te maken
Zeer bredere ondersteuning modules
Goede prijs
Ondersteuning meerdere protocollen doormiddel van modules

-

Cloud omgeving niet altijd even stabiel
Geen handleiding
Geen geavanceerde scripting mogelijkheden met bv LUA
Gemaakte beloftes worden soms niet nagekomen (of duren te lang).

 

Update

[08-05-2014] Meer schermen klimaatwidget toegevoegd

Reacties (5) -

 • Sebastian

  26-4-2014 13:40:11 | Antwoord

  Hartelijk dank voor deze uitgebreide overzicht. Het is zo gedetailleerd dat je zelfs kan verwijderen de "documentatie min" van de conclusie nu Smile

  Hier zijn mijn opmerkingen over minpuntjes:
  Wat de Cloud betrouwbaarheid, waren er enkele problemen bij het ​​activeren van "load balancing" functionaliteit, maar na deze periode was geen enkel probleem met de cloud servers.

  Wat de geavanceerde programmering kan worden gedaan met behulp van een programmeertaal, aangezien er een open API voor meer geavanceerde integratie. Regel Creator is gemaakt voor het doel van alleen de domotica, en iedereen kan het (ook beginners) te gebruiken. LUA als te veel ingewikkeld voor de gemiddelde gebruiker, en te beperkt voor de echte PRO.

  Neem onze excuses voor de beloften die niet werden voldaan op tijd. We zijn zo'n grote liefhebbers betrekking Zipato en domotica, dus soms waren we gewoon niet realistisch genoeg met de prognoses :-(

  Nogmaals, heel erg bedankt voor deze geweldige artikel.

  groet,

 • Theo

  26-4-2014 21:41:09 | Antwoord

  Leuke review, met de nieuwe modules op komst heb je nog wat review werk te gaan Smile Er komt ook nog een serial module RS232/485 & USB, kun je ook nog aan het lijstje modules toevoegen.

 • Marcel

  27-4-2014 00:24:41 | Antwoord

  Thanks, wat is het grote verschil met benext.eu? Ik ben daar zeer tevreden over.

 • Piet

  8-5-2014 14:33:23 | Antwoord

  Mooie blog, boel 'penswerk'. Zelf denk ik dat ik mijn Zipato, na meer dan een jaar gebruik,  ga vervangen vanwege de instabiele omgeving. Fibaro lite is op mijn netvlies maar verwacht toch grotere spelers op dit Domotica speelveld die mogelijk wel stabiele/veilige producten leveren. De meeste z-wave devices die ik heb gekocht zijn 'bewust' van Fibaro.

  • Otto

   24-6-2015 15:49:50 | Antwoord

   Beste Piet. door de beperkte programmer mogelijkheden overweeg ik mijn Fibaro Home Centre Lite te gaan vervangen door een Zipato box. Zullen wij ruilen? Groeten, Otto.

Pingbacks and trackbacks (1)+

Reactie plaatsen