Review: Youless

Review: Youless

Vandaag eens een ander soort product binnen gekregen: de Youless. Dit is een energiemeter om (je raadt het al) je energieverbruik in de gaten te houden. We gaan de verschillende mogelijkheden bekijken.

De Youless is een energiemeter voor alle elektriciteitsmeters, of het nou een digitale (slim) of analoge (draaischijf) is. Met de Youless krijg je je stroomverbruik inzichtelijk. Als je een slimme meter hebt dan kun je ook je gasverbruik zichtbaar maken. Je kunt de Youless aan verschillende (online) energiemanagers koppelen, later meer hierover. Je hebt met de Youless dus altijd inzicht in je actuele energieverbruik. Maar je kan ook terugkijken in het verleden. Je meterstand op een briefje noteren is dus niet meer nodig.

"Besparen op je energie kosten"

Omdat je beter je energieverbruik in de gaten kunt houden is het gemakkelijker om te besparen: want meten is weten. Volgens de milieucentrale kun je wel 5% tot 15% besparen per jaar. Dat is gemiddeld toch al gauw 150 euro per jaar. Dus de kosten van € 79,00 heb je er zo terug verdiend.

Goed om te weten is dat de Youless samenwerkt met een digitale/slimme meter of met een oude analoge draaischijf. Het enige wat je nodig hebt is een stopcontact en een netwerkaansluiting. Overigens is het zo dat hij ook een intern geheugen heeft dus een netwerkaansluiting is niet perse nodig. Hierdoor mis je wel de live data en is het natuurlijk wat meer gedoe om je verbruik in te zien.

Als je zonnepanelen hebt (alleen in combinatie met een slimme meter) dan is het mogelijk om de netto teruglevering aan het elektriciteitsnet te meten.

De Youless is te koop voor € 79,00 via deze website.


Wat krijg je: 

- Youless
- UTP kabel
- Telefoon/P1 kabel
- USB kabel
- USB voeding
- Korte installatie handleiding

 

Uiterlijk:


Installatie

Het installeren van de Youless moet niet heel ingewikkeld zijn, want volgens de handleiding kun je dit in 10 stappen doen. De eerste stap is om hem te voorzien van stroom. Dit kun je met de bijgeleverde USB kabel en voeding doen. Fijn dat er een lekkere lange kabel is meegeleverd.

Hierna is het een kwestie van de UTP/internetwerk kabel aan te sluiten. Er is hiervoor een kabel bijgeleverd.

De 3de stap is het aansluiten van de Youless op je slimme meter (mocht je deze hebben). Dit kun je ook weer doen met de bijgeleverde (witte) kabel. Mocht je geen slimme meter hebben dan kun je ook gebruik maken van de meetpuls-LED welke op elke meter wel beschikbaar is. Hiervoor is een speciale sticker meegeleverd. Deze moet je precies boven de LED plaatsen. Dit kun je controleren door tijdelijk even de netwerk kabel te verwijderen. De LED op de youless zal dan sneller gaan knipperen als de positionering oké is.

Om de configuratie te voltooien ga je via je browser naar http://youless (of je zoekt het IP-adress op). Vervolgens stel je het type elektriciteitsmeter in. Dit is in ons geval P1 (digitaal). Om te controleren of alles goed werkt kun je bij je Youless kijken of de groene LED knippert. Afhankelijk van je actuele verbruik kan dit even duren.

 

Vervolgens is het zaak om hem te koppelen aan een (online) manager zodat je een analyse kunt maken en je verbruik kunt inzien.

 


Inzicht in je energie verbruik:

Het is goed om te weten dat de Youless onafhankelijk is. Je bent dus niet verplicht om een bepaalde dienst te gebruiken. Er zijn verschillende widgets, APP's en koppelingen mogelijk. Het is zelfs mogelijk om de data te downloaden en te openen in Excel. 

Onderstaande geef ik enkele mogelijkheden:

Enelogic.com

Sinds kort werkt youless samen met deze online verbruiksmanager. Met deze website kun je perfect je verbruik bij houden en inzien. Er is een gratis variant en betaalde varianten (€ 19,00 per jaar)

Bij deze dienst krijg je een mooi dashboard en kun je je verbruik vergelijken met dat van andere mensen. Andere leuke feature is dat je kunt kijken of je voorschot nog goed is. Hiermee voorkom je vervelende verrassingen op je eindafrekening.

 

Installeren:

Het installeren van de Youless op de Enelogic website is niet al te veel werk. Het is een kwestie van je te registreren en de stappen te volgen.

Dashboard:

Als de installatie gelukt is en je bent weer ingelogd dan krijg je een dashboard te zien. Deze kun je zelf indelen en zaken aan- of uitzetten. Je ziet onder andere: Actueel (Live) verbruik, hoe je tov je voorschot zit, je verbruik per dag, je verbruik van de huidige maand en nog veel meer. 


Homey:

Het mooiste is natuurlijk een koppeling te maken met je domotica systeem. Dan kan je er bijvoorbeeld slimme regels mee kunnen maken. Zo kun je bepalen of er iemand thuis is a.d.v. je energieverbruik en zorgen dat er apparaten uitgezet worden. Daarnaast is actueel inzicht altijd een goede manier om energie te besparen.

Installeren:

Het installeren van de Youless op de Homey gaat door naar het apparaten beheer te gaan en op het plusje te klikken. Hierna zoek je op Youless en installeer je de APP. Vervolgens selecteren we de LS-120 E en voeren we het IP-adres of http://youless in. 

Als het installeren gelukt is dan zie je hem verschijnen bij de apparaten. Het mooie van deze oplossing is dat je data lokaal blijft en niet naar een derden gaat.

 

Je krijgt bij de Homey de volgende meters te zien:

Energie:
Je actuele energie verbruik (W)

Laag Tarief:
Of je in het laag/hoog (tarief 1/tarief 2) tarief zit.

Actuele Gas verbruik per uur

Stand van je gasmeter

Stroommeter:
Je verbruik (KWh)

Stroommeter piek:
Stand kWh geleverd door leverancier, tarief 1

Stroommeter dal:
Stand kWh geleverd door leverancier, tarief 2

Productie piek:
Stand kWh teruggeleverd door aangeslotene, tarief 1

Productie dal:
Stand kWh teruggeleverd door aangeslotene, tarief 2

Opties flow editor:

 •  

 


PVoutput.org

De website van OVoutput.org is een onafhankelijk platform om je energieverbruik in de gaten te houden. Vroeger kon deze alleen gebruikt worden als je zonnepanelen had. Tegenwoordig is het ook mogelijk om je verbruik er aan te koppelen.

Om hier gebruik van de maken moet je een andere firmware installeren op de Youless. Na het installeren van de nieuwe firmware en het aanmaken van een account bij PVoutput, moet je de API-key en SysID invoeren in de interface van de Youless. Vervolgens worden de gegevens getoond op het portaal.


Domoticz

Domoticz is een open source domotica systeem welke door vrijwilligers wordt ontwikkeld. Dit systeem kan op meerdere platformen draaien. Wij zijn nog bezig om hierover een review te maken. De Youless is ook te koppelen aan dit systeem. We komen nog een met een uitgebreide review waarin wij de Youless meenemen.

Onderstaand alvast een paar schermen:


MSExcel

Als je nou geen domoticaysteem hebt of gebruik wilt maken van een online energiemanager heeft Youless een Excelsheet gemaakt waarbij je de data kunt ophalen. Als je handig bent met excel kun je natuurlijk hier mooie grafieken in maken en berekeningen. Leuk dat die optie aanwezig is.


Conclusie:

De Youless is een zeer gebruiksvriendelijk systeem om je energieverbruik mee in de gaten te houden. Hij is gemakkelijk te installeren en werkt zowel met analoge (draaischijf) als een digitale (slimme) meters samen. Wat het product uniek maakt is dat hij platform onafhankelijk kan werken. Jouw meterstanden blijven dus jouw eigendom. Wel een fijne gedachte.

De aanschafkosten van € 79,00 heb je zo terug verdiend omdat je een beter inzicht krijgt in je verbruik, en dus beter weet waar je kunt besparen. De Youless werkt goed in onze testen en omdat de data ook lokaal wordt opgeslagen is de kans dat je iets mist klein.

Oftewel: zoek je een manier om je energieverbruik in de gaten te houden? Dan is Youless een perfecte oplossing

 

+

Werkt zowel met analoge als digitale meters samen
Prijs
Kan ook zonder internet/netwerk draaien
Onafhankelijk van Energiemanager

-

 

 


Wij willen Youless bedanken voor het beschikbaar stellen van een exemplaar:

 

Wil je zelf een Youless? Hij is te bestellen via: http://youless.nl/winkel.html

 

Getest met: 
Homey, Firmware 1.3.1, APP: v. 1.1.0
Youless, Firmware 1.3.4-EL
Domoticz, v 3.8143

 

AUijtdehaag bedankt voor het aanleveren van de Domoticz screendumps (https://tweakers.net/gallery/192109/)

 

Reacties (6) -

 • menno

  6-9-2017 23:37:01 | Antwoord

  werkt youless ook met de vera edge?

 • Domotica-blog.nl

  7-9-2017 09:26:43 | Antwoord

  Ja, volgens mij wel. Er is een plugin/APP (zelf niet getest).

 • Leon

  21-5-2018 09:20:54 | Antwoord

  Hoe lang mag de Telefoon/P1 kabel maximaal zijn?

 • michel

  14-11-2018 08:17:24 | Antwoord

  Ook kun je deze als water meter gebruiken. Zie bijv. <https://>forum.athom.com/discussion/2779/new-update-enelogic-and-youless-v2-0-5     (Verwijder de < en >)

 • ericksenior

  10-8-2019 11:27:49 | Antwoord

  Ik probeer eea uit te vissen maar er blijven vragen
  Ik heb een youless op mijn WP
  Ik heb een slimme meter
  Ik heb zonnepanelen
  Wat heb ik meer nodig om alles uit lezen

Reactie plaatsen