Review: Xiaomi door/window sensor

Review: Xiaomi door/window sensor

Vandaag is er weer een Xiaomi product aan de beurt. Deze fabrikant maakt voor een leuke prijs domotica producten. We gaan de door/window sensor behandelen.

Met deze sensor kun je registeren of een deur/raam open of dicht is. Hij geregistreerd dit met een magneet contact, zodra deze verbroken wordt weet de sensor dat je deur open staat. Hij werkt via de draadloze Zigbee protocol. In deze post kun je meer informatie vinden over deze protocol.

Deze sensor kun je gebruiken ter aanvulling van je alarmsysteem om je ramen en deuren in de gaten te houden. Hierbij moet wel vermeld worden dat hij geen sabotage sensor heeft. Dus in theorie kan een inbreker hem van het kozijn afhalen zonder dat je alarm af gaat. Andere toepassing is bv wanneer je een deur open doet dat er een lamp aan gaat.

De voeding van deze sensor geschiet door een CR1632 hierdoor is hij super klein. Hij is zelfs maar 41x20x11mm wat hem de kleinste op de markt maakt. Ondanks deze kleinere batterij is het vervangen niet vaak nodig, omdat de Zigbee protocol super zuinig omgaat met zijn energie. Er worden 2 stickers bij geleverd zodat je hem kunt bevestigen aan je kozijn en/of deur. Er zit overigens standaard al een sticker op. Je kunt hem niet vast schroeven. Wat wel jammer is.

Hij is te koop tussen de €10,00 en €15,00 euro wat hem natuurlijk zeer gunstig geprijsd maakt t.o.v. een Z-Wave concurrent.


Wat krijg je:

- Sensor
- Magneet
- 2 stickers
- Handleiding (chinees)


Uiterlijk:

Grootte:


Installatie:

Wij zullen deze sensor op de volgende systemen installeren:

- Domoticz
- Xiaomi Gateway v2
- Homey
- Vera Plus
- ZipaTile

Deze sensor kan ook nog op Smartthings en Home Assistant geïnstalleerd worden. Zodra wij deze voorzien hebben van een review komen deze ook aan de beurt.


 

Xiaomi Gateway

Je kunt het toevoegen starten door in te loggen op de gateway en naar het apparaten gedeelte te gaan. Vervolgens klik je op "Add child device" en zoek je de sensor op. 

Om het toe voegen te starten druk je 3 seconden lang het gaatje aan de zijkant in. Let op dat je niet per ongeluk in het LEDje aan de voorkant zit. Het LEDje gaat blauw knipperen als het toevoegen is gestart.

Hij werd uiteraard toegevoegd en ik zie de batterijstatus ook. 

Toevoegen:

Dashboard:

 

Voorbeeld scene:

Ik wil graag dat als ik de knop 1x in druk dat er een lamp aan gaat.


Domoticz

Om deze sensor te kunnen gebruiken in Domoticz moet je eerst de Gateway koppelen. Hoe je dit moet doen kun je in deze guide lezen.

Als eerste voeg je de button toe aan de Xiaomi Gateway (zie hierboven). Hij zal hierna automatisch in Domoticz bij devices verschijnen en je hoeft verder niks te doen.

Voorbeeld event:

Zodra de deur wordt geopend wil ik graag dat de lamp in de hal aan gaat.


Homey:

De Homey heeft de mogelijkheid om deze door en door/window sensor rechtstreeks te gebruiken zonder de Xiaomi Gateway. Om hem toe te voegen log je in op de Homey en ga je naar je apparaten. Vervolgens klik je op het plusje en zoek je de Xiaomi door/window sensor. Mocht je de APP niet hebben moet je deze even installeren. Om het toevoegen te starten druk je 3 seconden lang een pinnetje in het gaatje aan de zijkant. Het LED zal blauw gaan knipperen. Blijf vervolgens om de 2 seconden in het gaatje drukken om te zorgen dat de button wakker blijft. Blijf dit doen tot hij door de Homey helemaal is toegevoegd. Ik zie de sensor verschijnen en het open/sluiten van de deur wordt geregistreerd. Het enige wat ontbreekt is de batterij status. 

Installatie schermen:

Configuratie:

Dashboard:

Flow opties:

ALS:

EN:

Voorbeeld flow:

Ik wil als de deur open gaat, en de zon is onder gegaan, dat de hal lamp aan gaat. 

Om de zonsondergang te bepalen gebruik ik een FIbaro Motion sensor. Hiermee kan ik de lux waarde uitlezen en dan bepalen of het donker genoeg is om te rechtvaardigen dat de lamp aan mag. Ik vind dit wat nauwkeuriger dan de standaard zonsopgang/ondergang flow kaart welke Homey aanbiedt.


Andere controllers:

Ik heb deze button ook geprobeerd toe te voegen aan de ZipaTile (met zigbee controller) en de Vera Plus maar bij beide lukt het toevoegen niet.


Video review:


Conclusie:

Deze deur- en raamsensor is een mooie toevoeging om je huis verder te automatiseren. Zo wordt het een stuk gemakkelijker om automatisch een lamp aan te laten zetten. Als toevoeging aan je alarm systeem vind ik hem iets minder geschikt door het ontbreken van een sabotage trigger. Hij wordt gevoed door een knoopcelbatterij (CR1632). Nadeel is dat deze batterij niet overal te koop is maar is vaak wel weer goedkoper dan bv een CR123A batterij (welke vaak in Z-Wave apparaten worden gebruikt).

Opvallend is de reactie tijd van de sensor. Deze is super snel.
Er is geen mogelijkheid om de sensor vast te schroeven, dit is wel jammer omdat je, zeker bij een deur, hem er snel af tikt. 

Er zijn geen configuratie mogelijkheden bij deze sensor, dit is op zich geen probleem omdat er vaak toch niet veel te configureren valt bij zo'n sensor. Hij is te koop tussen de €10,- en €15,- en niet te verkrijgen hier in Nederland. Je zal hem uit China moeten laten komen. Iets om wel even in je achterhoofd te houden i.v.m. garantie.

Als laatste pluspunt wil ik opnoemen dat deze sensor super klein is, zelfs de kleinste op de markt. Hij heeft dus een goede WAF :) 

Er is ook nog een Aqua versie van deze door/window sensor welke wij binnenkort ook zullen behandelen.

Dus: Zoek je een mogelijkheid om je huis verder te automatiseren? Dan is de Xiaomi door/window sensor een goede aanvulling.

 

+

Prijs
Reactie tijd

 

-

Bij een aantal controllers moet je de Xiaomi Gateway gebruiken
Niet in Nederland te bestellen
Geen mogelijkheid tot vast schroeven

 

Reacties (1) -

  • LockpickWim

    9-10-2018 00:08:26 | Antwoord

    Supergaaf dat je op deze manier met niet al te veel kosten en gedoe je huis kunt automatiseren.

Reactie plaatsen