Review: Xiaomi Aqara Zigbee Shock Sensor

Review: Xiaomi Aqara Zigbee Shock Sensor

Daar zijn we weer met een Xiaomi product: deze keer de Xiaomi Aqara Zigbee Shock Sensor. Dit is best een unieke sensor omdat hij trillingen kan registeren. Daarnaast heeft hij een gyro sensor. 

Met de Xiaomi Aqara Zigbee Shock Sensor kun je dus trillingen registeren. Zodra je de sensor bv op tilt zal hij een signaal naar je controller sturen. Nu zul je misschien afvragen wat het nut van deze sensor is, nou er zijn best wel wat handige toepassingen te bedenken. Je zou hem aan je wasmachine kunnen plakken bijvoorbeeld. Zodra het programma wordt gestart zal hij trillingen detecteren en dit naar de controller sturen. Vanuit hier kun je dan regels maken om te zien of hij aanstaat of dat hij klaar is. Een andere toepassing is hem aan je deurbel/gong te hangen. Je hoeft dan geen ingewikkelde constructies te denken met bv de Fibaro  Universal Binary Sensor.

Naast de schoksensor heeft hij ook een gyro sensor ingebouwd. Hiermee kun je beweging detecteren. Hierdoor is hij ook als raam/deur sensor te gebruiken. 

Met zijn 3.60 x 3.60 x 0.90 cm is hij super klein en kun je hem redelijk onzichtbaar ophangen. Er worden 2 dubbelzijdige stickers meegeleverd om hem op te hangen. Hij is te koop rond de €10,- (wel afhankelijk van waar je hem koopt).

Aan de voorkant zit een LEDje die oplicht als je hem toevoegt. Later hier mee over.
Hij werkt via de Zigbee protocol en wordt gevoed door een CR-2032 knoopcel batterij. Dit is een redelijk standaard batterij en vrijwel overal te koop.


Wat krijg je:

- Sensor
- Dubbelzijdige sticker
- Handleiding (Engels/Duits/Chinees)


Grootte:

Uiterlijk:


Installatie:

Wij zullen deze sensor op de volgende systemen installeren:

Domoticz
Xiaomi Gateway v2
Homey
Vera Plus
ZipaTile

Deze sensor kan ook nog op Smartthings geïnstalleerd worden. Zodra wij deze voorzien hebben van een review komt deze ook aan de beurt.


Xiaomi Gateway

Zoals gewoonlijk is de Xiaomi Gateway als eerste aan de beurt. Om het toevoegen te starten log je eerst in de APP en ga je de de gateway toe. Vervolgens klik je op de devices en klik je op "Add child device" en zoek je de sensor op. 

Je kunt het toevoegen starten door 5 sec. lang het knopje aan de zijkant ingedrukt te houden. Het LEDje aan de voorkant zal 3x gaan knipperen als het toevoegen is gelukt. Hij werd uiteraard netjes gevonden want dit is tenslotte hun eigen product. Ik zie een schoksensor verschijnen. 

Dashboard:

Configuratie:


Domoticz

Als je de Xiaomi gateway gekoppeld hebt aan Domoticz dan zal deze sensor automatisch bij de hardware verschijnen. Je kunt overigens in dit artikel lezen hoe je de gateway aan domoticz koppelt.

Als je hem toont op je dashboard dan zie dat je de Tilt, Vibration en Free fall kunt registreren. Deze komen ook allemaal goed binnen in Domoticz. Je kunt dus niet het trillingsniveau zien, zoals wel het geval is in de Homey. Later meer hierover.

Installatie:

Configuratie:

Dashboard:

Voorbeeld event:

Als voorbeeld willen we dat als er vibratie wordt geregistreerd dat de lamp in de hal aangezet wordt. 


Home Assistent:

Deze sensor toevoegen aan HASS is super simpel als je de Xiaomi Gateway gekoppeld hebt. De sensor wordt namelijk dan van zelf toegevoegd. Uiteraard moet hij wel toegevoegd zijn aan de Xiaomi Gateway, zie hierboven voor een uitleg.

Dashboard:

Configuratie:

Voorbeeld flow:

Als voorbeeld ga ik gebruik maken van de vibratie in de sensor. Als deze een trilling geeft gaat  de lamp in de hal aan. 

 


Homey

Je kunt deze sensor rechtstreeks gebruiken zonder de Xiaomi Gateway. Dit is natuurlijk heel fijn als je niet al je gegevens naar China wilt sturen. Om hem toe te voegen log je in op de Homey en ga je naar je apparaten. Vervolgens klik je op het plusje en zoek je de Aqara Vibration Sensor op. Mocht je de APP niet hebben dan moet je deze even installeren. 

Om het toevoegen te starten druk je 5 seconden lang het knopje aan de onderkant in. De LED zal blauw gaan knipperen. Blijf vervolgens om de 2 seconden op het knopje drukken om te zorgen dat de sensor wakker blijft. Blijf dit doen tot hij door de Homey helemaal is toegevoegd. Ik zie de sensor verschijnen en het open/sluiten van de deur wordt geregistreerd. Het enige wat ontbreekt is de batterij status. Zorg er trouwens voor dat je de sensor dicht bij de Homey houdt. Ik heb gemerkt dat het toevoegen moeizaam gaat als je hem te ver weg houdt.

Installatie schermen:

Apparaten:

Configuratie:

Flow opties:

ALS:

EN:

Flow:

Als voorbeeld flow zou ik graag willen weten wanneer mijn wasmachine klaar is, zodat ik niet vergeet de was eruit te halen. Omdat de wasmachine altijd bewegingen/schokken maakt zouden we deze kunnen registeren met de schoksensor. Wij gaan hiervoor de trillingswaarde gebruiken. Als deze boven een bepaalde waarde komt weet ik dat de wasmachine aan staat en als hij weer onder deze waarde komt is hij klaar.

Ik heb momenteel een tussenstekker aan de wasmachine hangen om ook te kunnen bepalen of hij draait. Ik kan dus mooi deze waardes vergelijken met de schoksensor. Na 2 weken testen kwam ik tot de volgende conclusies: 

De schoksensor geeft nooit een nul waarde terug en dat betekent dat hij soms amper een waarde terug geeft. Dit kan natuurlijk te maken hebben dat de wasmachine wel draait maar niet genoeg uitslag geeft. Hij gaat natuurlijk pas echt bewegen als de machine gaat centrifugeren. Beide is het geval. Deze sensor geeft namelijk het vibratieniveau niet realtime weer. Hij verzamelt het en geeft dan om de 300 sec de grootste waarde terug. Hierdoor is het bepalen of de wasmachine aanstaat best lastig.

Er is ook een trillingsalarm welke wel realtime werkt maar deze slaat niet genoeg uit of juist als de machine niet draait. Deze is dus niet echt bruikbaar voor mijn situatie.

Terug naar het bepalen of de wasmachine aanstaat. Ik ben er achter gekomen dat hij altijd boven de 90 trilling komt en dan binnen 30 min. klaar is. Ik gebruik deze waarde dus om mijn flow te maken. Als eerst controleer ik of de trilling boven de 90 komt en de zandloper niet loopt (om te voorkomen dat hij meerdere keren start). Als dit het geval is zet ik een zandloper om (18000 sec.).

Hierna maak ik nog een flow om te controleren of de zandloper leeg is. Als dit het geval is controleer ik nogmaals of de trillingswaarde kleiner dan de 90 is. Dit om te voorkomen dat ik meerdere berichten krijg op mijn telefoon. Als laatste stuur ik een berichtje. Mocht trouwens de trillingswaarde hoger dan 90 zijn zet ik de zandloper opnieuw om deze keer 600 sec.

Deze manier lijkt aardig te werken. Het gebeurt soms dat de machine al klaar is en ik later pas een berichtje krijg maar dat is niet zo'n probleem. Wil je een nauwkeuriger manier gebruiken dan werkt een tussenstekker beter. 


Andere controllers:

Ik heb deze button ook geprobeerd toe te voegen aan de ZipaTile (met zigbee controller) en de Vera Plus maar bij beide lukt het toevoegen niet.


Video:


Conclusie:

Met deze schoksensor van Xiaomi kun je op een goedkope manier vibratie en beweging detecteren. Hij is namelijk al te koop voor rond de 10 euro. Hij werkt via de Zigbee protocol en is hierdoor niet te gebruiken in elke controller. Hij is super compact met zijn 3,60 x 3,60 x 0,90 cm en aan de achterkant zit een dubbelzijdige sticker. Hij wordt gevoed door een CR2032 welke bijna overal wel te koop is. Ik heb vernomen dat de batterij wel tot 2 jaar mee kan gaan.

Met deze sensor kun krijg je de volgende registraties krijgen: de hoek, kantelalarm, valalarm, trillingalarm en trillingswaarde. De laatste 2 zaken zijn niet realtime en worden verzameld door de sensor en om de 300 sec. naar de controller gestuurd. Dit is ook meteen een nadeel van deze sensor.

Je kunt deze sensor toepassen om bv te registreren of iets is open gemaakt of om te registreren dat je wasmachine klaar is. Andere toepassing zou kunnen zijn om hem als glasbreukdetectiesensoren te gebruiken.

Deze is sensor is te koop tussen de 10,00 a 15,00 euro afhankelijk waar je hem koopt.

 

+

Prijs
Unieke mogelijkheden
Zeer compact
Batterij gaat lang mee

-

Werkt alleen met Zigbee
Vibratie/trilling niet realtime

 

Getest met: 
Homey, Firmware 2.5.2, APP: 2.8.1.933
ZipaTile, firmware 1.3.13e 
Vera Plus, firmware 1.7.3532
Xiaomi Gateway
Domoticz, firmware 4.9700
Hass,0.98.2

 

Delen op:

Reacties (2) -

 • Jan

  18-10-2019 19:29:44 | Antwoord

  Wat een mooie sensor.

 • Toby

  29-11-2019 11:03:35 | Antwoord

  Ik gebruik de sensor icm. het trillingsalarm om de ouderwetse deurbel in de vorm van een trekbel van mijn ouders smart te maken.
  Kan me ook voorstellen dat je de trillingssensor gebruikt om dingen in je oprit te beveiligen. Denk aan je fiets etc. Als je thuiskomt dan druk je op een knop en activeer je het alarm voor je fiets.

Reactie plaatsen