Review: Xiaomi Aqara Wireless Mini Switch

Review: Xiaomi Aqara Wireless Mini Switch

Voor de verandering weer eens een Zigbee product welke wij gaan voorzien van een review. Deze keer de Wireless Mini Switch van Xiaomi. Dit is een draadloze knop.

Met deze draadloze schakelaar kun je op afstand een lamp aan- of uitzetten. Je kunt er natuurlijk ook een scene of flow mee opstarten om tegelijk al je lampen in je woonkamer aan te zetten. Hij heeft in totaal 4 schakel mogelijkheden. Je kunt hem namelijk 1x indrukken, 2x indrukken, lang vasthouden en loslaten. 

Hij is wit vankleur en 45x45x12mm groot en aan de bovenkant zit een knop. Aan de zijkant zit ook een knopje om hem toe te voegen aan de controller. Later meer hierover. Er zit ook nog een LEDje aan de bovenkant welke gebruikt wordt voor het toevoegen. Helaas zie je geen status na een klik op de knop. Dit is jammer omdat dit toch nog even een extra bevestiging geeft dat je de knop hebt ingedrukt.

Hij werkt via de draadloze Zigbee protocol. Kijk dus goed of je controller dit ondersteund. Hij wordt gevoed door een CR2032, dit is een veel gebruikte batterij dus goed verkrijgbaar. De batterij moet volgens Xiaomi 2 jaar meegaan.

Hij is te koop voor € 17,95 via onze partner of voor € 7,99 als je hem uit China haalt .


Wat krijg je:

- Button
- Handleiding
- Knoopcelbatterij CR2032

Grootte:

Uiterlijk:


Installatie:

Wij zullen deze sensor op de volgende systemen installeren:

Domoticz
Xiaomi Gateway v2
Homey
Vera Plus
ZipaTile
- Home assistant

Deze sensor kan ook nog op Smartthings geïnstalleerd worden. Zodra wij deze voorzien hebben van een review, komt deze ook aan de beurt.


Xiaomi Gateway

Je kunt het toevoegen starten door in te loggen op de gateway en naar het apparaten gedeelte te gaan. Vervolgens klik je op "Add child device" en zoek je de sensor op. 

Om het toe voegen te starten druk je 5 seconden lang het knopje aan de zijkant in. Het LEDje gaat blauw knipperen als het toevoegen is gestart. Als de controller zegt dat hij is toegevoegd plaats je de button op de uiteindelijk plek. Hierna is het verstandig om nogmaals 1x het knopje aan de zijkant in te drukken.

Hierna ziet hij de button goed en is hij online en natuurlijk gebeurt er wat als ik op de knop druk. In het log gedeelte zie ik ook de verschillende acties verschijnen.

Toevoegen:

Scene:

Met deze knop krijg je eindeloze mogelijkheden om zaken op te starten. In ons voorbeeld laten we zien als we de knop 1x indrukken dat dan de gateway lamp aangaat.


Domoticz

Om deze button te kunnen gebruiken in Domoticz moet je eerst de Gateway koppelen. Hoe je dit moet doen kun je in deze guide lezen. Als eerste voeg je de button toe aan de Xiaomi Gateway (zie hierboven). Hij zal hierna automatisch in Domoticz bij devices verschijnen en je hoeft verder niks te doen.

Toevoegen:

Apparaten:

Configuratie:

Voorbeeld event:

Als de knop 1x wordt ingedrukt dan moet de eettafel lamp aangaan.


Home Assistant (HASS):

Net zoals bij Domoticz moet je de button eerst toevoegen aan de Xiaomi Gateway. In HASS heb ik een koppeling gemaakt naar de Xiaomi gateway, op deze manier komen de apparaten direct naar voren in Home Assistant.

Apparaten:

Configuratie:

Dashboard:

Voorbeeld scene:

Ik wil graag regelen dat als ik de knop 1x in druk dat dan de lamp van de Xiaomi Gateway aangaat. Dit is slechts een voorbeeld want je kunt natuurlijk vanalles hiermee regelen.

Als eerst maken we de node "all events" aan, deze zorgt dat alles wat binnenkomt wordt opgevangen. Omdat we alleen de klik willen gebruiken voor de button, zorgen we voor een "switch" node waarbij ik het ID van de button invul om te zorgen dat alleen deze wordt doorgelaten. Vervolgens maak ik nog een schakelaar om te zorgen dat de enkele klik wordt door gegeven. Als laatste zet ik de lamp aan.

 


Homey:

De Homey heeft de mogelijkheid om deze wireless switch rechtstreeks te gebruiken zonder de Xiaomi Gateway. Om hem toe te voegen log je in op de Homey en ga je naar je apparaten. Vervolgens klik je op het plusje en zoek je de Xiaomi Aqara wireless mini switch op. Mocht je de APP niet hebben dan moet je deze eerst even installeren. Let er trouwens op dat je de juiste versie selecteert. In ons geval de Aqara wireless mini switch (2018). Om het toevoegen te starten druk je 5 seconden lang het knopje aan de zijkant in. Het LEDje zal blauw gaan knipperen. Ik zie de sensor verschijnen en met een druk op de knop wordt hij geregistreerd. Ik zie tevens de batterij status. Het enige wat ontbreekt is de logging, ik zie mijn 'drukken op de knop'  niet verschijnen, terwijl hij wel gewoon werkt met een flow.

Installatie:

Dashboard:

Configuratie:

Flow opties:

ALS:

Scene is geactiveerd:

EN:

Flow voorbeeld:

Als ik de knop 1x in druk dan moet de eettafel lamp aangaan.


Andere controllers:

Ik heb deze button ook geprobeerd toe te voegen aan de ZipaTile (met zigbee controller) en de Vera Plus maar bij beide lukt het toevoegen niet.


Concurrentie:

Er zijn niet zoveel Zigbee buttons beschikbaar. Maar een concurrent is de Ikea button en de Philips HUE tap. Deze laatste is wel een stuk duurder en groter. 

Deze button van Xiaomi heeft ook nog een broertje de smart switch wireless deze is net even wat kleiner en de knop bedekt de gehele bovenkant. Deze vind ik net even wat fijner klikken en zal minder last hebben van stof. Voor de rest is de prijs en werking hetzelfde van deze versie.


Veelgestelde vragen:

Welke batterij wordt er in deze button gebruikt?
Een CR2032

Welke knop acties zijn er bij dit apparaat?
 1x indrukken, 2x indrukken, lang vasthouden en loslaten.

Met welke protocol werkt deze mini switch?
Met de Zigbee protocol

Hoelang gaat de batterij mee?
Wij hebben deze knop al meer dan 1 jaar in gebruik en de batterij geeft 80% aan. Dus hij lijkt zeer lang mee te gaan. Xiaomi geeft aan dat hij 2 jaar moet mee gaan.


Video:


Conclusie:

Deze knop kun je gebruiken om op een gemakkelijk manier een scene of flow te starten. Zo kun je met 1 druk al je lampen aan- of uitzetten in je woonkamer. Hij is met zijn formaat van 45x45x12mm niet heel erg klein. Zijn broertje is wat dat betreft net wat slanker. Hij is gemaakt van wit kunststof. Bij het indrukken van de knop lijkt het net of de knop een beetje blijft hangen. Hier zal je in de praktijk niet zoveel last van hebben maar het voelt wat minder degelijk.

Aan de zijkant zit het knopje voor het toevoegen en aan de voorkant een LED om aan te geven dat het toevoegen is gestart. Het is jammer dat deze ook niet gebruikt wordt om de klik op de knop te registeren. 

Hij wordt van stroom voorzien door een CR2032 knoopcelbatterij. Deze is er overigens wel vrij lastig uit te krijgen zonder de achterkant te beschadigen. Gelukkig hoeft dit maar 1x in de 2 jaar volgens Xiaomi.

Deze knop moet het vooral hebben van zijn prijs. Hij is namelijk tussen de € 8,00 en € 15,00 te koop wat hem gunstig geprijsd maakt.

Dus: Zoek je een gemakkelijk en goedkope manier om een flow/scene op te starten? Dan is de Aqara Wireless Mini Switch je partner.

 

+

Prijs

-

Bij een aantal controllers moet je de Xiaomi Gateway gebruiken
Formaat (niet super klein)
Knop blijft een beetje plakken
LED geeft geen actie door

 

Getest met: 
Homey, Firmware 2.4.1
ZipaTile, firmware 1.3.13e 
Vera Plus, firmware 1.7.3532
Xiaomi Gateway
Domoticz, firmware 4.9700
Hass, 0.84.2

 

 

 

Delen op:

Reactie plaatsen