Onze sponsor:

Review:

Xiaomi Aqara Window Door Sensor

Installatie via Home Assistant (HASS):

Deze sensor toevoegen aan HASS is super simpel als je de Xiaomi Gateway gekoppeld hebt. De sensor wordt namelijk dan van zelf toegevoegd. Uiteraard moet hij wel toegevoegd zijn aan de Xiaomi Gateway, zie hierboven voor een uitleg.

Dashboard:

Open en dicht sensor.

Configuratie:

Voorbeeld flow:

Ik wil graag dat als deur open gaat dat dan de lamp aan gaat, en weer uit als ik hem dicht doe. ik gebruik de Node-red add-on om dit gemakkelijk voor elkaar te krijgen.

Ik gebruik hiervoor:
- Xiaomi Door/window sensor
- Fibaro Dimmer 2

Start Node red op en sleep de "events: state" puzzel in het flow vlak. Klik deze vervolgens dubbel aan en vul de volgende waarde in:

- Name: geef een duidelijke naam
- Entity ID: Dit het ID van de sensor. Elke apparaat in Hass heeft een eigen ID/naam. Deze kun je opzoeken bij je states. Ik vul dus hierin: binary_sensor.door_window_sensor_123d000248ef5b. Vervolgens klik je op "Done". We hebben nu dus een trigger aangemaakt. Maar wij willen graag dat de lamp aan en uit gaat. We moeten dus zorgen dat er een voorwaarde komt.

Deze voorwaarde kunnen we regelen met een switch. Zorg dus dat de puzzel "Switch" ook op de flow komt te staan. Klik deze weer dubbel aan en vol de volgende waarde in:

- Name: geef een duidelijke naam
- on (let op is hoofdletter gevoelig)
- off (let op is hoofdletter gevoelig)

We hebben nu dus een voorwaarde als de sensor aan staat en de sensor uit staat. Maar nu willen we nog dat de lamp aan/uit gaat.

Hiervoor gebruiken we de "Call service" puzzel. Hiermee kun je een service aanbrengen om dus bv zaken aan/uit te zetten. Trek deze er ook weer in en vul de volgende waarde in:

- Name: geef een duidelijke naam
- Domain: Light. Hier geef je aan wat voor een soort apparaat je gaat schakelen.
- Service: turn_on. Bij service geef je aan wat het apparaat moet gaan doen. In ons geval moet hij worden aangezet (turn_on).
- Entity ID: dit is weer het ID/naam van het apparaat. Ik vul hierbij in: light.fibaro_system_fgd212_dimmer_2_level

Kopieer vervolgens de node (via CTRL + C en CTRL + V) en zorg voor een uit (off) versie.

Hierna geef je de flow even een naam en moet je de flow deployen naar de Hass. Vervolgens kijk je natuurlijk of alles goed werkt door de deur even open en dicht te doen. 

Dit product is te koop voor:


€ 19
Kopen
€ 10
Kopen
;
;

Auteur:
Niels Laan

Oprichter van dit blog en passievolle domotica nerd. Alle artikelen van Niels

Nog meer van:

Raam/deur sensoren