Review: Xiaomi Aqara Window Door Sensor

Review: Xiaomi Aqara Window Door Sensor

We hebben weer een nieuw Xiaomi smart product die we gaan behandelen. Dit keer de raam- en deursensor. 

Wil je detecteren of je deur/raam open is? Dan is deze sensor handig om te hebben. Hij werkt via een magneet. Welke als de deur open staat,  geen contact maakt met de sensor. Hierdoor weet hij dat de deur openstaat. Met deze sensor kun je er gemakkelijk zorgen dat, als je een deur opent, er een lamp aan gaat. Daarnaast kun je hem gebruiken als aanvulling op je alarmsysteem. Hierbij moet wel vermeld worden dat deze sensor geen tamper/sabotage alarm heeft. Dus in theorie kan de inbreker hem van je deur afhalen zonder dat hij een signaal stuurt.

Hij werkt via de Zigbee protocol en wordt gevoed door een CR1632. Deze batterij is niet zo heel goed te verkrijgen. Maar als je hem online besteld is hij wel te koop voor zo'n 80 cent p/s. Met zijn formaat kun je hem redelijk onzichtbaar ophangen. Hij is namelijk maar 4,10 x 2,20 x 1,10 cm groot. Wat hem niet de kleinste op de markt (dat is zijn broertje) maakt maar wel een stuk kleiner dan zijn Z-Wave varianten.

Aan de voorkant zit een klein ledje, welke gebruikt wordt voor het toevoegen. Aan de onderkant zit een knopje om hem toe te voegen aan de controller. Later hier meer over. Hij wordt geleverd met een dubbelzijdige sticker om hem op te hangen. Hij is niet op te hangen met een schroef.

Het is te koop tussen de € 7,50 en € 15,00 afhankelijk waar je hem koopt.


Wat krijg je:

- Sensor
- Magneet
- CR1632 batterij
- 2x dubbelzijdige sticker
- Chinese handleiding


Grootte:


Uiterlijk:


Installatie:

Wij zullen deze sensor op de volgende systemen installeren:

Domoticz
Xiaomi Gateway v2
Homey
- Home Assistant
Vera Plus
ZipaTile

Deze sensor kan ook nog op Smartthings geïnstalleerd worden. Zodra wij deze voorzien hebben van een review komen deze ook aan de beurt.


Xiaomi Gateway

Je kunt het toevoegen starten door in te loggen op de gateway en naar het apparaten gedeelte te gaan. Vervolgens klik je op "Add child device" en zoek je de window/door sensor op. 

Om het toevoegen te starten druk je 3 seconden lang het knopje aan de onderkant in. Het LEDje gaat blauw knipperen als het toevoegen is gestart en de gateway geeft een mooie chinese tekst. Niet schrikken dus.

Hij werd uiteraard toegevoegd en ik zie de batterijstatus ook. Hij registreert goed, en snel, de open en sluiten status. Als tip wordt er nog gegeven dat na het plaatsen op de definitieve plek het knopje nog 1x in te drukken. Let er trouwens op dat je de streepjes aan de zijkant van de sensor en de magneet goed tegen over elkaar zet. Zorg er ook voordat er niet meer dan 3 mm ruimte tussen de magneet en de sensor zit.

Installatie schermen:

Scene:

Met onderstaande scene wil ik regelen dat bij het openen van de deur een lamp aan gaat.


Domoticz

Om deze sensor te kunnen gebruiken in Domoticz moet je eerst de Gateway koppelen. Hoe je dit moet doen kun je in deze guide lezen.

Als eerste voeg je de sensor toe aan de Xiaomi Gateway (zie hierboven). Hij zal hierna automatisch in Domoticz bij devices verschijnen en je hoeft verder niks te doen.

Dashboard:

Voorbeeld event:

Met onderstaande event wil ik bij het openen van de deur, en als de zon onder gaat, er een lamp wordt aangezet.


Homey:

De Homey heeft de mogelijkheid om deze sensor rechtstreeks te gebruiken zonder de Xiaomi Gateway. Dit is natuurlijk heel fijn als je niet al je gegevens naar China wilt sturen. Om hem toe te voegen log je in op de Homey en ga je naar je apparaten. Vervolgens klik je op het plusje en zoek je de Xiaomi Aqara door/window sensor op. Mocht je de APP niet hebben moet je deze even installeren. Let even goed op dat je de juiste versie hebt (de Aqara).

Om het toevoegen te starten druk je 3 seconden lang het knopje aan de onderkant in. Het LEDje zal blauw gaan knipperen. Blijf vervolgens om de 2 seconden op het knopje drukken om te zorgen dat de sensor wakker blijft. Blijf dit doen tot hij door de Homey helemaal is toegevoegd. Ik zie de sensor verschijnen en het open/sluiten van de deur wordt geregistreerd. Het enige wat ontbreekt is de batterij status. Zorg trouwens dat je de sensor dicht bij de Homey houdt. Ik heb gemerkt dat het toevoegen moeizaam gaat als je hem ver weg houdt.

Installatie:

Dashboard:

  •  

Configuratie:

Flow opties:

ALS:

EN:

Voorbeeld flow:

Ik wil graag dat als de deur open gaat, en het is na zonsondergang, dat de lamp in de hal aan gaat. Als ik de deur weer dicht doe dan moet de lamp na 30 seconde weer uit gaan. Deze regel mag de hele dag draaien daarom neem ik de zonsondergang hierin niet mee.


Home assistant:

Deze sensor toevoegen aan HASS is super simpel als je de Xiaomi Gateway gekoppeld hebt. De sensor wordt namelijk dan van zelf toegevoegd. Uiteraard moet hij wel toegevoegd zijn aan de Xiaomi Gateway, zie hierboven voor een uitleg.

Dashboard:

  •  

 

Voorbeeld flow:

Ik wil graag dat als deur open gaat dat dan de lamp aan gaat, en weer uit als ik hem dicht doe. ik gebruik de Node-red add-on om dit gemakkelijk voor elkaar te krijgen.

Ik gebruik hiervoor:
- Xiaomi Door/window sensor
- Fibaro Dimmer 2

Start Node red op en sleep de "events: state" puzzel in het flow vlak. Klik deze vervolgens dubbel aan en vul de volgende waarde in:

- Name: geef een duidelijke naam
- Entity ID: Dit het ID van de sensor. Elke apparaat in Hass heeft een eigen ID/naam. Deze kun je opzoeken bij je states. Ik vul dus hierin: binary_sensor.door_window_sensor_123d000248ef5b. Vervolgens klik je op "Done". We hebben nu dus een trigger aangemaakt. Maar wij willen graag dat de lamp aan en uit gaat. We moeten dus zorgen dat er een voorwaarde komt.

Deze voorwaarde kunnen we regelen met een switch. Zorg dus dat de puzzel "Switch" ook op de flow komt te staan. Klik deze weer dubbel aan en vol de volgende waarde in:

- Name: geef een duidelijke naam
- on (let op is hoofdletter gevoelig)
- off (let op is hoofdletter gevoelig)

We hebben nu dus een voorwaarde als de sensor aan staat en de sensor uit staat. Maar nu willen we nog dat de lamp aan/uit gaat.

Hiervoor gebruiken we de "Call service" puzzel. Hiermee kun je een service aanbrengen om dus bv zaken aan/uit te zetten. Trek deze er ook weer in en vul de volgende waarde in:

- Name: geef een duidelijke naam
- Domain: Light. Hier geef je aan wat voor een soort apparaat je gaat schakelen.
- Service: turn_on. Bij service geef je aan wat het apparaat moet gaan doen. In ons geval moet hij worden aangezet (turn_on).
- Entity ID: dit is weer het ID/naam van het apparaat. Ik vul hierbij in: light.fibaro_system_fgd212_dimmer_2_level

Kopieer vervolgens de node (via CTRL + C en CTRL + V) en zorg voor een uit (off) versie.

Hierna geef je de flow even een naam en moet je de flow deployen naar de Hass. Vervolgens kijk je natuurlijk of alles goed werkt door de deur even open en dicht te doen. 


Andere controllers:

Ik heb deze button ook geprobeerd toe te voegen aan de ZipaTile (met zigbee controller) en de Vera Plus maar bij beide lukt het toevoegen niet.


Video review:


Conclusie:

Met deze raam en deursensor van Xiaomi kun je prima registeren of deze open of dicht is. Wil je dat je lamp automatisch aan gaat bij het openen van een deur? Dan is deze sensor een must have. Hij is zeer klein met zijn 4,10 x 2,20 x 1,10 cm en is strak vormgeven. Hij wordt gevoed door een CR1632 batterij welke niet zomaar overal te verkrijgen is. Je kunt hem uiteraard wel online bestellen dan kost hij zo'n 80 cent per stuk wat hem wel een stuk goedkopere maakt dan de Z-Wave variant. 

Opvallend is de reactie tijd van de sensor. Deze is super snel. Er is geen mogelijkheid om de sensor vast te schroeven, dit is wel jammer omdat je, zeker bij een deur, hem er snel af tikt.  

Hij is te koop voor zo'n €7,50 a €15,00  afhankelijk waar je hem koopt. Zo is hij hier in China te bestellen of je kunt hem ook bestellen via onze Nederlandse partner.

Dus zoek je een goedkope en kleine sensor om je systeem verder uit te breiden? Dan moet je deze sensor zeker hebben.

 

+

Klein
Reageert snel

-
Alleen te gebruiken met bepaalde controllers
Batterij niet overal te koop 
Batterij status ontbreekt soms

 

Getest met: 
Homey, Firmware 1.5.3
ZipaTile, firmware 1.3.13e 
Vera Plus, firmware 1.7.3532
Xiaomi Gateway
Domoticz, firmware 4.9700
Hass, 0.84.2

 

Reactie plaatsen