Review: Xiaomi Aqara Temperature Humidity Sensor

Review: Xiaomi Aqara Temperature Humidity Sensor

Xiaomi heeft een groot assortiment smart home producten dus we zijn nog niet klaar met het behandelen van dit merk. We gaan nu de Xiaomi Aqara Temperature Humidity Sensor voorzien van een review. Zoals de naam al doet vermoeden is dit een temperatuur- en luchtvochtigheidssensor.

Met deze sensor kun je dus de temperatuur en luchtvochtigheid meten. Handig voor in je badkamer om de ventilatie aan te sturen. De temperatuurmeter is natuurlijk goed te combineren met je verwarming zodat je in elke ruimte weet wat de precieze temperatuur is. Hij werkt via de Zigbee protocol en wordt gevoed door een CR-2032 knoopcel batterij. Dit is een redelijk standaard batterij en vrijwel overal te koop.

Super klein

Unieke aan deze sensor is zijn formaat, met zijn 3.60 x 3.60 x 0.90 cm maakt hem dat de kleinste sensor op de markt. Hij is te koop tussen de €7,50 en €15,00 afhankelijk waar je hem koopt. Dit is natuurlijk zeer gunstig geprijsd. Hij is niet waterdicht.

Aan de voorkant zit een LEDje die oplicht als je hem toevoegt aan je controller. Dat toevoegen kun je overigens starten door het knopje aan de voorkant in te drukken. Volgens Gearbest is de precisie van de temperatuursensor rond de 3°C. Ik heb hem zelf naast wat andere temperatuursensoren gehangen en deze gaven bij allemaal dezelfde temperatuur aan. Dus de temperatuur lijkt redelijk nauwkeurig.


Wat krijg je:

- Sensor
- 1 sticker
- Handleiding (chinees)


Uiterlijk:


Grootte:


Installatie:

Wij zullen deze sensor op de volgende systemen installeren:

Domoticz
Xiaomi Gateway v2
Homey
Vera Plus
ZipaTile

Deze sensor kan ook nog op Smartthings en Home Assistant geïnstalleerd worden. Zodra wij deze voorzien hebben van een review komen deze ook aan de beurt.


Xiaomi Gateway

Om het toevoegen te starten log je in via de APP en ga je naar het apparaten gedeelte. Vervolgens klik je op "Add child device" en zoek je de sensor op. 

Je kunt het toevoegen starten door 5 sec. lang het knopje aan de zijkant ingedrukt te houden. Het LEDje aan de voorkant zal 3x gaan knipperen als het toevoegen is gelukt. Hij werd uiteraard netjes gevonden. Ik zie een temperatuur, luchtvochtigheid en luchtdruk verschijnen. Blijkbaar kan deze sensor dus ook de luchtdruk meten. De waardes komen snel binnen. Als test heb ik even mijn handen om de sensor gehouden en je ziet dan vrij wel direct de temperatuur oplopen.

Toevoegen:

Dashboard:

 

Voorbeeld scene:

Ik heb niet zoveel sensoren in mijn gateway zitten dus het geven van een goed voorbeeld is wat lastig. Om toch de mogelijkheden te laten zorg ik dat als de temperatuur boven de 21 graden komt dat dan de lamp van de gateway wordt aangezet.


Domoticz

Om deze sensor te kunnen gebruiken in Domoticz moet je eerst de Gateway koppelen. Hoe je dit moet doen kun je in deze guide lezen.

Als eerste voeg je de sensor toe aan de Xiaomi Gateway (zie hierboven). Hij zal hierna automatisch in Domoticz bij devices verschijnen en je hoeft verder niks te doen.

Installatie:

Dashboard:


Homey:

Deze sensor kan rechtstreeks aan de Homey worden toegevoegd je hebt dus de Gateway van Xiaomi niet nodig. Om hem toe te voegen log je in op de Homey en ga je naar je apparaten. Vervolgens klik je op het plusje en zoek je de Xiaomi temperature/humandity sensor op. Let op dat je de juiste pakt want er zijn 2 versies. Mocht je de APP niet hebben moet je deze even installeren. Om het toevoegen te starten druk je 5 seconden lang het knopje aan de voorkant in. Het LED zal blauw gaan knipperen. Ik zie de sensor verschijnen en zie de temperatuur, luchtvochtigheid en luchtdruk. 

Installatie schermen:

Configuratie:

Dashboard:

Flow opties:

ALS:

EN:

Voorbeeld flow:

Met deze sensor kun je natuurlijk goed je ventilatie aansturen. Dus als voorbeeld regel maak ik als de luchtvochtigheid boven de 80% komt dat dan de ventilator wordt aangezet.

Om hem weer uit te zetten maken ik een regel als de luchtvochtigheid onder de 80% komt dat hij dan weer uit gaat. Wil je voorkom dat hij direct uitgaat kun je er nog een timer inbouwen.


Configuratie:

Temperatuur compensatie (°C)
Standaard: 0

Temperatuur rapportage:
Reportage met 1 decimal (22.1 °C)
Reportage met 2 decimal (22.01 °C)

Luchtvochtigheid rapportage:
Reportage met 1 decimal (66.1 °C)
Reportage met 2 decimal (66.01 °C)


Video:


Andere controllers:

Ik heb deze button ook geprobeerd toe te voegen aan de ZipaTile (met zigbee controller) en de Vera Plus maar bij beide lukt het toevoegen niet.


Conclusie:

Deze temperatuur/luchtvochtigheid sensor is een mooie toevoeging tot je smart home. Je kunt hem bijvoorbeeld gebruiken om je verwarming aan te sturen, door gericht de temperatuur per ruimte te weten. De luchtvochtigheidssensor is prima te gebruiken in de badkamer om bv je ventilatie aan te sturen. Je kunt hem goed bevestigen door de meegeleverde dubbelzijdige sticker. Deze sensor is superlicht dus hij hoeft ook bijna niks te dragen.

Het kleine formaat van  3.60 x 3.60 x 0.90 cm is absoluut een pluspunt. De prijs is ook klein omdat hij al te koop is tussen de €7,50 en €20 als je hem via onze partner koopt..

+

Klein formaat
Batterij goed verkrijgbaar
Prijs

-

Werkt niet met alle controllers

 

  

Getest met: 
Homey, Firmware 1.5.12
ZipaTile, firmware 1.3.13e 
Vera Plus, firmware 1.7.3532
Xiaomi Gateway, 
Domoticz, firmware 4.9700

 

Reacties (1) -

  • Andre de Graaf

    27-6-2019 12:38:44 | Antwoord

    Het gebeurt regelmatig dat er langere tijd geen meldingen binnenkomen op homey, hij staat nu al 3 dagen op 30 graden terwijl de ruimte waar hij nu ligt 24 graden is.
    Batterij is 100% en hij ligt 3 meter van de homey.
    Iemand dezelfde ervaringen?

Reactie plaatsen