Review: Xiaomi Aqara Human Motion Sensor (RTCGQ11LM)

Review: Xiaomi Aqara Human Motion Sensor (RTCGQ11LM)

Dit product van Xiaomi is zoals de naam al doet vermoeden: een bewegingssensor. Deze mag natuurlijk niet ontbreken in een slim huis. 
We gaan hem weer voorzien van een review.

Xiaomi maakt verschillende smart home producten voor een zeer schappelijk prijs. Zo hebben ze al producten voor €7,50. Meestal is goedkoop duurkoop dus we gaan zien of dit ook het geval is bij deze sensor. 

Met de Xiaomi Aqara Human Motion Sensor kun je o.a. beweging detecteren. Zoals alle bewegingssensoren reageert hij op het temperatuurverschil tussen de omgeving en het object. Deze warmte is niet zichtbaar met het blote oog maar deze sensor kan het wel detecteren.

Hij werkt via de draadloze Zigbee protocol om te communiceren met de controller. Omdat hij hiermee werkt is de ondersteuning altijd wat beperkter dan bv de Z-Wave protocol. Kijk dus goed voordat je hem aanschaft of jouw controller hem ondersteund. We zullen uiteraard wat controllers testen. 

Deze sensor is de kleinste op de markt met zijn grootte van 3,00 x 3,00 x 3,30 cm (LxBxH). Hij heeft een cilindervorm en er wordt een klein beugeltje meegeleverd om hem op te hangen. Je kunt hem dus goed in een hoek hangen. Dit ophangen kan overigens ook zonder de beugel door een dubbelzijdige sticker aan de onderkant te plakken. Hierdoor kun je natuurlijk wel de sensor wat minder goed richten (ophangen in een hoek).

"Extraatje" 

Naast de bewegingssensor heeft hij ook de mogelijk om licht te meten. Dit is handig om bv bij een bepaalde lichtsterkte en beweging een lamp aan te zetten.

Hij is te koop tussen de €7,50 en €15,00 afhankelijk waar je hem koopt.


Wat krijg je:

- Sensor
- Ophangbeugel
- Chinese handleiding
- Dubbelzijdige sticker

Grootte:

Uiterlijk:


Installatie:

Wij zullen deze sensor op de volgende systemen installeren:

Xiaomi Gateway v2
Homey
Vera Plus
ZipaTile
- Home assistant

Deze sensor kan ook nog op Smartthings controller worden gebruikt.Zodra wij deze voorzien hebben van een review komt deze sensor ook aan de beurt. 


Xiaomi Gateway:

Als eerste gaan we deze sensor toevoegen aan de Xiaomi Gateway. Dit zou uiteraard zonder problemen moeten gaan verlopen aangezien dit hun eigen product is. Je kunt het toevoegen starten door in te loggen in de APP. En naar je devices te gaan om vervolgens te drukken op "Add child device". Je moet hierna even de Aqara Motion Sensor opzoeken om het toevoegen op te starten. Vervolgens hoe je het knopje aan de zijkant 3 seconde ingedrukt. De gateway zal een mooie Chinese tekst voor je uitroepen (schrik dus niet) en de sensor zal blauw oplichten. Het toevoegen ging zonder problemen. Xiaomi geeft nog als tip om het knopje aan de zijkant nogmaals in te drukken als de sensor op zijn plek hangt. 

Het bereik is prima te noemen en de sensor reageert snel. Het valt mij wel op dat de sensor de lux waarde alleen doorgeeft als er beweging is gedetecteerd. Iets om rekening mee te houden als je deze waarde wilt gebruiken in andere regels. Ander punt is dat er geen instel mogelijkheden zijn om bv de gevoeligheid van de sensor in te stellen. Mocht je dus een huisdier hebben dan kunnen er dus ongewenste meldingen komen.

Het ophangen gaat prima door de bijgeleverde beugel en je kunt hem in elke hoek draaien. Om de sensor klein te maken kun je ook de beugel achterwege laten en de sticker rechtstreeks op de sensor plakken en deze weer aan het plafond. Hierdoor is de hoek natuurlijk wel wat beperkte instelbaar. Xiaomi geeft aan dat er 7 meter bereik is en een 170 graden kijkhoek. Deze 7 meter blijkt in de praktijk wel iets minder te zijn. 

Installatie:

Instellingen:

Scene:

Zo'n sensor is leuk maar je wilt er natuurlijk wat mee gaan automatiseren. Dit kun je doen door een scene aan te maken. We gaan een sensor aan maken die de gateway lamp aan zet als je langs de sensor loopt. We gaan ook meteen gebruik maken van de lichtmeter om te zorgen dat hij alleen aan gaat als het donker is.

Als eerste maak ik 2 condities aan; 1 als er beweging is en 2 als de lichtmeter een lage waarde heeft. Vervolgens geven we in de Then kolom aan dat de gateway moet aangaan.


Domoticz:

Als de sensor is toegevoegd aan de Xiaomi Gateway is deze eenvoudig te gebruiken in de Domoticz. Dit komt omdat de Gateway gekoppeld is aan deze controller. Je kunt hier lezen hoe dit in zijn werk gaat.

Als je Domoticz opnieuw opstart zie ik de bewegingsmelder en de lichtmeter verschijnen bij mijn apparaten. Het ophangen van de sensor kun je doen dmv de bijgeleverde beugel of je kunt hem ook zonder deze beugel ophangen door alleen de sticker te gebruiken. Bij deze laatste optie ben je wel wat beperkt in de ophanghoek. 

Installatie:

Event:

Omdat deze sensor zowel beweging als lux registreert is het natuurlijk logisch dat we een regel maken met deze 2 elementen. We gaan dus zorgen dat bij beweging en een lux waarde van 10 de lamp aan mag gaan.


Home assistent

Het toevoegen van deze sensor gaat door hem eerst aan de Xiaomi Gateway toe te voegen. Omdat deze aan HASS gekoppeld is zie je sensor meteen verschijnen. Ik zie de bewegingssensor, de lichtmeter en het batterijniveau. Helemaal compleet dus.

Installatie:

Dashboard:

 

Scene:

Bij onze voorbeeld scene gaan we gebruik maken van de luxmeter en de bewegingsmeter. Deze zijn namelijk ideaal met elkaar samen te gebruiken. We willen dat als er beweging is en er een lux-waarde is van 10 dat dan de lamp aangaat. Indien er geen beweging meer is zal de lamp weer uitgaan.


Homey:

Omdat deze sensor gebruikt maakt van de Zigbee protocol kan deze rechtstreeks gekoppeld worden aan de Homey. Je hebt dus niet de Xiaomi Gateway nodig. De ontwikkelaar Ted Boomsma heeft een APP ontwikkeld welke je kunt gebruiken.

Het toevoegen gaat door in te loggen op de Homey en naar het apparaten gedeelte te gaan. Vervolgens klik je op het plusje (rechtsboven) en zoek je de Aqara sensor op. Vervolgens moet je een APP installeren (als je deze al niet hebt). 

Installatie:

Dashboard:

Instellingen:

Flow opties:

 

ALS:

EN:

Flow:

Er zijn natuurlijk zeer veel verschillende flow's te bedenken met deze motion sensor.  Ik wil graag bij beweging, en 10 lux, dat dan de lamp aangaat. Indien er geen beweging is moet de lamp weer uit.

Lamp weer uit


Video review:

 


Conclusie:

Met deze sensor kun je bewegingen detecteren en licht meten. Hij is compact en hierdoor redelijk onzichtbaar te plaatsten. Dit plaatsen kun je doen door de bijgeleverde beugel. Als je deze beugel gebruikt kun je hem in iedere hoek plaatsen. Ophangen zonder de beugel kan ook want hierdoor is hij nog compacter, maar je verliest wel wat flexibiliteit met het ophangen. Er worden 2 dubbelzijdige stickers bijgeleverd en hij wordt gevoed door een knoopcel batterij (CR2450). Deze batterij is redelijke gangbare en je bv bij Action kopen.

Hij werkt via de Zigbee protocol dus kijk goed of jouw controller dit ondersteund. De kijkhoek van de sensor is 170 graden en reikt tot 9 meter. Dit lijkt in de praktijk rond de 7 meter te liggen, deze kijkhoek lijkt aardig te kloppen. Het valt mij op dat het bereik van deze sensor niet super groot is. Hang hem daarom niet meer dan 5 meter van je controller af, of gebruik een repeater om het signaal door te geven.

Er zijn 2 nadelen aan deze sensor en dat is dat er geen instelmogelijkheden zijn voor de gevoeligheid. Daarnaast heeft hij geen sabotage melder. Hierdoor is hij minder geschikt voor een alarmsysteem omdat een inbreker hem hierdoor ongezien van de muur kan halen.

Hij is te koop voor zo'n €7,50 a €15,00  afhankelijk waar je hem koopt. Zo is hij in China te bestellen of je kunt hem ook bestellen via onze Nederlandse partner.

Dus: Zoek je een goedkope bewegingssensor dan is de Aqara motion sensor een goede optie.

 

+

Klein
Reageert snel
Prijs

-

Alleen te gebruiken met bepaalde controllers
Geen sabotage alarm
Gevoeligheid niet in te stellen

 

Getest met: 
Homey, Firmware 1.5.3
ZipaTile, firmware 1.3.13e 
Vera Plus, firmware 1.7.3532
Xiaomi Gateway
Domoticz, firmware 4.9700
Hass, 0.84.2

 

 

Delen op:

Reactie plaatsen