Review: Viaroom

Review: Viaroom

Als je een smart home hebt wil je natuurlijk dat je huis geautomatiseerd is en je eigenlijk nergens meer over na hoeft te denken. Als je weggaat wil je dat je lampen uitgaan, de verwarming lager wordt gezet en dat je alarm aangaat. Als je weer thuis bent wil je dat alles weer aangaat. Met de meeste domotica systemen kun je dit wel voor elkaar krijgen, maar dit vergt wel veel tijd om dit goed te krijgen. Viaroom heeft hiervoor een slimme oplossing bedacht, waarbij dit soort zaken automatisch geleerd en geregeld worden. Wij gaan hem nader bekijken.

Een smart home is natuurlijk niks zonder automatisering. Nog sterker: dit kan juist de kracht zijn, want je wilt natuurlijk dat een lamp uitgaat als je weggaat en dat je dit niet alsnog zelf via een schakelaar moet regelen. Vaak kun je dit bij de meeste domotica controllers prima regelen door een fiks aantal regels te maken. Dit kan nog weleens een puzzel worden, zeker als je een groot systeem hebt met meerdere soorten apparaten door elkaar heen. Daarnaast is dit ook niet voor iedereen weg gelegd. Viaroom heeft hiervoor een zelflerende oplossing bedacht. 

"Jouw persoonlijke chef"

Op de Viaroom website spreekt men over jouw persoonlijke chef welke jouw voorkeuren weet. Deze voorkeuren leert hij door naar jouw gedrag te kijken en dus hier jouw sensoren en lampen op af te stemmen. 

Bespaar energie

Omdat het systeem weet wanneer een lamp aan of uit moet bespaar je uiteraard energie. De lamp staat tenslotte niet onnodig aan. De Viaroom kan dit ook inzichtelijk maken door een groen blaadje te geven. Hiermee geeft hij aan dat er bespaard wordt. Viaroom geeft aan in de toekomst hiermee mee te willen gaan doen.

Dus iedereen weet zo mijn gedrag?

Je kunt je natuurlijk afvragen of het wel zo veilig is als dit systeem precies weet wanneer je er wel en niet bent. Viaroom geeft aan alle data lokaal in jouw systeem wordt opgeslagen en dat er een firewall in het systeem is ingebouwd. Het systeem werkt ook als er geen internet is.

Vrijheid keuze in systemen

Wat Viaroom uniek maakt is dat hij niet gebonden is aan één bepaald systeem. Zo kun je Philips HUE, Fibaro Home Center 2 en Vera systeem koppelen. Als ik op de website kijk van Viaroom is de ondersteuning nog wel wat beperkt. Maar Viaroom is al bv bezig met de ondersteuning van de Zipabox en nog vele andere systemen. Goed om te weten is dat hij dus naast je bestaande domotica systeem komt te draaien. We zullen hem gaan testen met de HC2.


Wat krijg je:

- Viaroom HUB
- Afstandbediening met batterij
- HDMI kabel
- Adapter


Uiterlijk:


"Setup in 5 minuten klaar"

Installatie:

Volgens de website van Viaroom moet het installeren appeltje eitje zijn en niet meer dan 5 minuten in beslag nemen. Zodra hij draait begint hij meteen met leren. We gaan zien of dit ook het geval is. Als eerst sluit je de netwerkkabel aan op en voorzie je hem van stroom. Ga vervolgens naar je computer en open de volgende url: myviaroom. Helaas werd hij bij mij niet gevonden, dus ik moest even het adres opzoeken in mijn router.

Na het openen met het juiste ip-adres kom je in het beginscherm, waarbij je je eerst moet registeren. Dit gaat allemaal simpel en ik kom al snel in het start scherm zonder problemen.

Hub toevoegen:

Zonder apparaten is dit systeem niet te gebruiken, dus we gaan eerst een hub toevoegen. Dit kun je doen door de wizard op te starten. Als eerste wordt er gevraagd welk systeem je wilt toevoegen. Wij kiezen voor de HC2. De volgende stap is het opgeven van je gegevens van de HC2 zoals het ip-adres en loginnaam. 

Bij het volgende scherm worden je apparaten toegevoegd. Ik gebruik mijn HC2 alleen maar voor test doeleinde dus er is maar 1 apparaat toegevoegd. Hij vindt deze netjes en kunnen hem toevoegen.

Als laatste stap zorg dat er een script op de HC2 geïnstalleerd wordt. 

Leren:

Vanaf nu heeft het systeem 48 uur nodig om de eerste scene's te maken. Zoals al gezegd leert hij je gedrag. Ik heb maar 1 apparaat, dus we kunnen goed in de gaten houden wat er gebeurd. Ik heb deze schakelaar 's avonds een paar keer aan- en uitgezet om te zien of er wat gebeurd. Na dagen zag ik inderdaad een patroon ontstaan. Het systeem doet dus wat er beloofd wordt.


Ondersteuning overige hubs:

Op de Viaroom website is een overzicht te vinden welke Hubs/systemen ondersteund worden. 


Real life:

Met 1 zo'n apparaat kunnen wij natuurlijk niet zo goed laten zien wat de kracht van het systeem is. Dus ik heb contact opgenomen met Viaroom, om van hun wat verschillende schermen te krijgen. Onderstaand vind je hiervan een overzicht.

Activiteiten overzicht:

In dit overzicht kun je alles zien wat de Viaroom heeft geregistreerd. Wat je hier goed kunt zien is dat er een patroon wordt opgebouwd.

De Viaroom maakt zelf scene op basis van jouw gedrag. Zie onderstaand scherm hoe dit wordt opgebouwd:

Zoals al gezegd houdt de Viaroom ook je energie verbruik bij. Hier zou je dus kunnen zien wanneer een apparaat uitgezet zou kunnen worden. 


Conclusie:

Voor mensen die graag een slim domotica systeem willen is de Viaroom een goede oplossing. Het systeem leert van je gedrag zonder dat je hiervoor een sloot aan scene's moet gaan maken. Hij is ook echt gericht op deze doelgroep. Een tweaker/geek zou dit zelf in elkaar kunnen zetten.

De installatie en het instellen van de scene's gaat allemaal gemakkelijk en spreekt voor zich. Iedereen moet wel met dit systeem kunnen werken. Met onze testen en wat wij gezien hebben van Viaroom, doet het systeem echt wat het beloofd. Mocht dit trouwens niet het geval zijn dan kun je eenvoudig zelf scene's aanpassen.

Uiteraard zijn er ook wat minpunten en dat is de ondersteuning van controllers en apparaten. Dit is nog niet zo uitgebreid. Zo worden bv bij de Fibaro Home Center alleen Fibaro modules ondersteund en nog niet zoveel andere merken. Uiteraard geeft Viaroom aan hier aan te werken en binnenkort met meer ondersteuning te komen.

Ander punt is de prijs van  €129,00. Vind je het dit bedrag waard om minder tijd te hoeven stoppen in de domotica systeem?

Dus: Zoek je een zelflerend systeem om de automatisering van je huis mee te regelen? Dan is de Viaroom een mooie oplossing.

 

+

Gemakkelijk in gebruik
AI (zelf leren) doet wat hij beloofd

-

Prijs
Ondersteuning apparaten

 

 

Wij willen Fibaro Benelux bedanken voor het beschikbaar stellen van dit product.

 

 

 

Delen op:

Reactie plaatsen