Onze sponsor:

Review:

05 januari 2022 | Niels Laan | Smart Home Hubs, Thinka

Thinka

Scene/automation:

Een Smart Home is natuurlijk niks als je geen slimme automatisering kan toepassen. Je kunt met de Thinka zelf niks automatiseren. De Hub is als het ware een doorgeefluik. Deze automatisering zal je in Home Kit moeten doen.

Er zijn 2 mogelijkheden in Home Kit: scene en automation. We gaan naar beide kijken.

 

Scene:

Met een scene kan je eenvoudig een automatisering regelen. Je kunt bv instellen dat als je van huis weg gaat alle lampen uitgezet worden. We gebruiken hiervoor de "Leave home" scene en selecteren de lampen.

Automation:

Wil je wat complexere regels maken dan moet je gebruik maken van de automation optie. Een automation gaat uit van een trigger. Een trigger kan bv het openen van de voordeur zijn, wat dan uiteindelijk moet leiden naar het aanzetten van de lamp.

Je kunt een automatisering op basis van de volgende triggers maken:

- Een accessoire
- Of je wel of niet thuis bent (locatie)
- Een bepaald tijdstip

Om van automations gebruik te kunnen maken heb je een apparaat nodig die altijd thuis is. Dit kan een iPAD zijn of Apple TV. Met alleen je iPhone kan je helaas niks.

Voorbeeld automation:

Om een automation te maken, start je de home APP op en gaat naar het onderdeel automation. Vervolgens maak je een nieuw door op het plusje rechtsboven te klikken. Nu krijg je verschillende opties te zien. 

Laten we er eentje maken waarbij ik thuis kom en er bepaalde lampen en mijn stereo (een wall plug) aangezet wordt. We selecteren dus de trigger "people leave" en selecteren "first person arrives" want het maakt ons niet uit wie er thuis komt. Omdat we willen dat de lampen niet altijd aan gaan maar alleen als het donker is selecteren we de "time" optie en selecteren "at night". 

Vervolgens  zorgen dat bepaalde lampen/apparaten aan gaan. Als laatste stap drukken we op done.

Bovenstaand is natuurlijk een simpel voorbeeld en er zijn nog 1000 andere te bedenken. Het is alleen wel zo als je echt ingewikkelde regels wilt maken dat je dan wel gaat vastlopen. Zo ontbreken er variabelen en kun je niet meerdere triggers te gelijk hebben.

Dit product is te koop voor:


€ 429
Kopen
;
;

Auteur:
Niels Laan

Oprichter van dit blog en passievolle domotica nerd. Alle artikelen van Niels

Nog meer van:

Smart Home Hubs