Onze sponsor:

Review:

05 januari 2022 | Niels Laan | Smart Home Hubs, Thinka

Thinka

Conclusie:

Met de Thinka haal je een hub in huis die doet wat hij belooft, en dat is Z-Wave apparaten verbinden met Apple Home Kit. Als je de installatie voltooid hebt krijg je toegang tot wel meer dan 3.000 apparaten. Hierdoor heb je ineens veel meer apparaten tot je beschikking dan welke via het Apple platform beschikbaar zijn. Denk hierbij aan deurcontacten, bewegingssensoren, inbouwschakelaar, de lijst is eindeloos. Dit is natuurlijk allemaal geweldig.

Het installeren van hub doe je door in te loggen via de webinterface en de stappen te volgen. Na de registratie vond ik de stappen niet zo heel goed uitgelegd en gebruiksvriendelijk. Dit komt mede doordat je een Thinka APP hebt en een webinterface. Ik kan me voorstellen dat voor de gemiddelde gebruiker dit wat verwarrend werkt. De meldingen in de APP zijn ook niet altijd super duidelijk, hierbij zou wat extra toelichting wenselijk zijn. Zo zie bv niet dat je een code moet inscannen en dat het even duurt tot een apparaat is toegevoegd.

Via de APP moet je een verbinding maken met Apple Home Kit. Hier liep in tegen wat verbindingsproblemen aan. Na het ontvangen van een nieuw exemplaar waren de problemen opgelost maar na een tijdje kwamen dezelfde verbindingsproblemen weer terug.

De kracht van dit systeem zit hem in het kunnen gebruiken van Z-Wave apparaten. Hiervoor moeten ze eerst worden toegevoegd aan de hub. Dit ging niet bij alle apparaten helemaal vlekkeloos. Thinka geeft aan dat in principe alle Z-Wave apparaten moeten werken en simpel moeten kunnen worden toegevoegd. Dit is niet altijd het geval. Nu zijn we daar niet verbaast over omdat wel meer hubs tegen dit probleem aanlopen.

Onze tip is om je goed van te voren te informeren welke apparaten er ondersteund worden. Zo werken producten van Fibaro goed.

Voor wie is de Thinka nou bedoelt? Dat zitten wij ons ook af te vragen. Echte nerds/techneuten hebben vaak een andere oplossing om hun apparaten te koppelen aan Home Kit. Daarnaast zijn er ook genoeg hubs die dit kunnen met een plugin/app. De Thinka heeft wel een officiële HomeKit certificering wat wel een voordeel is en een stabielere oplossing is.

Voor beginnende gebruikers vind ik het allemaal net even te ingewikkeld in elkaar zitten. Het zou bv al helpen als alles via de APP te configureren zou zijn.

Wat ook zeker zou mee helpen is de "Smart start" implementatie op deze manier kun je namelijk op een gemakkelijk manier via een QR-code het apparaat toevoegen. Dit wordt helaas nog niet ondersteund door alle Z-Wave apparaten, iets waar Thinka niks aan kan doen. Dit zal een kwestie van tijd zijn tot het over grote deel dit wel ondersteund.

Als we dit alles weg zetten tegen de prijs van € 429,00 dan vind ik deze hub wel wat aan de dure kant.

 

Dus: Zoek je een oplossing om in Home Kit Z-Wave apparaten te gebruiken? Dan is de Thinka een mooie oplossing.

 

Officiële HomeKit certificering
Geeft Home Kit Z-Wave ondersteuning
Gekoppelde apparaten reageren snel
Voegt veel meer apparaten toe aan Home Kit


 

Prijs
APP en webinterface werken wat verwarrend
Niet super gebruiksvriendelijk

Eindoordeel

7,0

Wij willen Thinka bedanken voor het beschikbaar stellen van een exemplaar en de goede ondersteunen.

Dit product is te koop voor:


€ 429
Kopen
;
;

Auteur:
Niels Laan

Oprichter van dit blog en passievolle domotica nerd. Alle artikelen van Niels

Nog meer van:

Smart Home Hubs