Onze sponsor:

Review:

05 januari 2022 | Niels Laan | Controllers, Thinka

Thinka

Review van de Thinka Smart Home hub welke werkt met Apple Home Kit.

Het is goed om te zien dat er steeds meer nieuwe spelers, het z-wave protocol ondersteunen, zich begeven op de Smart Home markt. Meer keuze is natuurlijk altijd goed voor de consument. Wat nog beter is dat dit steeds vaker Nederlandse bedrijven zijn. Het is gaaf om te zien dat deze bedrijven ook mee kunnen doen met de grote jongens. Denk hierbij bv aan Homey die inmiddels ver buiten Nederland verkocht wordt.

De Smart Home markt wordt ook steeds groter dus het is niet zo raar dat meerdere spelers hierop instappen. Volgens multiscope geeft de Nederlandse consument meer dan 2,5 miljard euro uit aan Smart Home producten. Behoorlijk wat potentie dus.

Vorige week hebben we een product van Thinka binnen gekregen. Nu zal deze fabrikant je misschien niet zoveel zeggen. Ze richtte zich namelijk voornamelijk op KNX markt. KNX is een bedraad Smart Home systeem wat vooral in de wat grotere (duurdere) huizen gebruikt wordt.

Deze protocol is minder storing gevoelig dan de draadloze variant. Maar minder betaalbaar en dus minder bereikbaar voor de gemiddelde consument. KNX is ook minder gemakkelijk te installeren dan een bv een Philips HUE systeem.

Om deze markt toch te bedienen heeft Thinka bedacht om hun systeem ook geschikt te maken voor de draadloze communicatie protocol Z-Wave. Deze protocol wordt door meerdere fabrikanten gebruikt zoals bv Fibaro, Vera en Athom (Homey). Een voordeel van deze protocol is dat het minder storing gevoelig is omdat het een eigen netwerk frequentie gebruikt. Het stoort dus niet met bv je WiFi verbinding. 

Z-Wave apparaten moeten een certificering hebben, hierdoor wordt er gewaarborgd dat de apparaten goed met elkaar kunnen communiceren. Hoewel dit in de praktijk niet altijd het geval is. We gaan dit uiteraard ook met de Thinka testen door wat verschillende merken te installeren.

Er zijn zeer veel verschillende apparaten beschikbaar voor de Z-Wave protocol. Je kan het zo gek niet bedenken of er is wel een apparaat voor. Denk hierbij bv aan sirenes, deursensoren, bewegingsmelders, keyfob's etc. Je kunt je huis dus goed slim maken.

De Thinka bestaat uit een centrale hub die alles aanstuurt. Deze hub is verbonden met je lokale netwerk via een UTP kabel. Alle communicatie loopt via de hub. Dus als ik een lamp aan zet dan zal hij een signaal via jouw telefoon, je netwerk naar de Hub en dan draadloos naar de lamp sturen om deze aan te zetten.

Nu zul je waarschijnlijk denken: maar wat als de hub niet werkt? Met Z-Wave heb je genoeg oplossingen die ook buiten de hub om kunnen werken. Zo zijn er bv inbouwschakelaars die een lamp rechtstreeks kunnen aansturen. Dus helemaal in het donker kom je niet te zitten.

Works with Home kit 

Uniek aan de Thinka is dat hij samen werkt met Home Kit. Home Kit is een Smart Home protocol/systeem van Apple. Deze wordt standaard meegeleverd met Apple producten vanaf iOS 10 versie. Grote kans dus dat dit op jouw iPhone geinstalleerd staat. 

Het leuke van deze koppeling is dat je dan van alle functionaliteiten gebruik kan maken welke Home Kit aanbiedt. Denk hierbij bv aan:

- Gebruik maken van SiRi voor spraak aansturing
- Scene/slimme regels om zaken te automatiseren
- Het systeem werkt of je thuis of weg bent. Je kunt je voorstellen dat dit handig is om bv je verwarming en lampen uit te zetten als je er niet thuis bent
- Ander voordeel is dat er zeer veel Works with Apple HomeKit producten beschikbaar zijn. Deze kun je allemaal aan elkaar koppelen. Voorbeeld van producten zijn: schakelaars, lampen, sloten, deurbellen, ventilatoren, sprinklers, etc etc.

Je kunt deze producten herkennen aan het "Works with Apple HomeKit" logo.

Je data is veilig

Belangrijk voordeel van de Z-Wave protocol is dat al je data lokaal blijft en dat deze extra beveiligd wordt door de S2 security van Z-Wave. Op de doos van Thinka staat zelfs dat de data je huis niet uit gaat. Dit geldt inderdaad voor alle Z-Wave apparaten. Ik ben wel benieuwd of dit ook voor de Thinka zelf geldt. Hier gaan we uiteraard naar kijken in onze review.

Wat krijg je:

- Hub
- Muurbeugel
- Adapter
- 2x stekkers (UK/EU)
- Quickstart

Specificaties:

Hardware:

Processor: 1.5GHz Quad-Core Cortex-A72 ARM 64-bit
Geheugen: 8GB flash memory storage - 1GB DDR4 ram
Connecties: USB-C port for power - WAN Port 10/100 Ethernet - USB 2.0 Port 2.0 

Draadloos:

Protocol: Z-Wave Plus 700 series
Frequency: Europe 868 MHz
Bereik: 400 meter

Stroom:

In: AC 100-240VAC, 50-60Hz
Uit: DC 5V/3A

Certificaten:

Z-Wave Plus
Apple HomeKit
Google Home
Amazon Alexa
IP50
CE

Uiterlijk:

In het volgende hoofdstuk gaan we de Thinka installeren.

Dit product is te koop voor:


€ 429
Kopen
;
;

Auteur:
Niels Laan

Oprichter van dit blog en passievolle domotica nerd. Alle artikelen van Niels

Nog meer van:

Controllers
Hoi! Google en de EU vinden dat ik moet aangeven dat ik Cookies gebruik. Wij gaan ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier onze privacyverklaring.