Onze sponsor:

Review:

SwitchBot Curtain & Meter & Hub & Button

Installatie:

We beginnen nu met de installatie die volgens SwitchBot 30 seconden in beslag zal nemen. Dat lijkt me wel erg optimistisch!

De eerste stap is om de APP te downloaden. Er is een Android en iOS versie beschikbaar. Deze kun je trouwens gemakkelijk vinden door de QR code in te scannen in de meegeleverde "Quick Guide" staat.

We drukken vervolgens op het plusje. Hierna moet ik eerst een account aanmaken (of inloggen) om überhaupt verder te kunnen gaan. Je moet uiteraard akkoord gaan met de voorwaarden. Ik heb deze even bekeken en hier staat niet veel bijzonders in. Behalve dat de data gedeeld wordt met Google en FireBase. Dit is zo'n beetje bij elke APP dus dit is niks nieuws onder de zon.

Na het invullen van mijn gegevens moet je even je e-mailadres verifiëren. Nu kunnen we inloggen en moeten we nogmaals op het plusje drukken. Hierna komt een hele reeks aan producten. Wij moeten de Curtain hebben dus we selecteren deze.

De volgende stap is om de "pair" knop 2 seconden ingedrukt te houden op de Curtain. Hierna werd hij direct gevonden. Mocht dit niet het geval zijn dan moet je zorgen dat de SwitchBot en je telefoon wat dichter bij elkaar komen.

Nu de telefoon gekoppeld is aan de SwitchBot moeten we het type rail selecteren. In ons geval hebben we een U rail. Na het selecteren krijgen we de vraag of we een video of plaatjes guide willen zien. Hierin wordt de installatie stap voor stap uitgelegd. Prima geregeld allemaal.

We lopen de stappen allemaal even door in onderstaande schermen.

1)

Sluit je gordijnen en haal de laatste haak eraf. Mijn gordijnen bestaan uit 2 delen en ze sluiten in het midden. Dus is dit de eerste haak vanuit het midden die ik los haal.

2)

Nu moet je de haak (welke los wordt geleverd) vast haken aan de rail. Ik kijk toch nog even in de bijgeleverde handleiding want volgens mij zag ik daar nog wat andere stappen. Je moet namelijk eerst weten wat voor een rail je hebt. Van mijn U rail is namelijk een type A en type B. Bij deze laatste staan de randen aan de binnenkant van de rail iets om hoog. Dit maakt uit voor de wieltjes waar de motor in beweegt. Deze moeten uiteraard goed aansluiten en niet te veel bewegen. Er worden 5 verschillende maten meegeleverd er is zelfs een template om te kijken welk wieltje het beste past. In mijn geval kon ik de 5-14 gebruiken die al geinstalleerd is op de haak. 

3)

De volgende stap is om de motor vast te maken aan de haak die al aan de rail hangt. Zorg dat het logo aan de voorkant zit (gordijn kant) want aan de achterkant zitten wat sensoren. Later hier meer over.

4)

Vervolgens hangen we de laatste haak van het gordijn er weer aan zodat de motor niet meer zichtbaar is. 

5)

Nu moeten we de SwitchBot vertellen welke richting hij moet opgaan. We kiezen voor "vanuit het midden" want ons gordijn bestaat uit 2 delen. Hij komt nu ook met de melding dat wij 2 SwitchBots nodig hebben. Dus de volgende stap is om deze ook te koppelen en op de zelfde wijze op te hangen.

6)

Nu beide motoren hangen moeten we de kalibratie starten. De SwitchBot moet immers weten wat open en dicht is. De eerste stap is om te zorgen dat de gordijnen helemaal dicht zijn. Je zegt vervolgens tegen de linker motor wat helemaal open is en wat dicht is. Dit herhaal je ook bij de rechterkant. Nu weet de SwitchBot de verschillende posities en kun je dit testen. Dit ging bij mij allemaal prima, behalve dat ik vind dat het vrij hakkelig beweegt.

Dit product is te koop voor:


Curtain
€ 57
Kopen
Remote
16
Kopen
Mini Hub
€ 33
Kopen
Zonnepaneel
€ 16
Kopen
Temperatuur en Luchtvochtigheidmeter
€ 16
Kopen
;
;

Auteur:
Niels Laan

Oprichter van dit blog en passievolle domotica nerd. Alle artikelen van Niels

Nog meer van:

Gordijnen/rails