Onze sponsor:

Review:

Shelly RGBW2

Installatie via Domoticz

De laatste controller waaraan we de Shelly RGBW gaan toevoegen is Domoticz. Domoticz is een gratis pakket die je op verschillende hardware kunt laten draaien. Wij hebben hem geinstalleerd op een RPI3. 

In de review van de Shelly1 kun je lezen dat wij hem aansturen via de http request (actions). Dit is een super gemakkelijke manier om hem aan of uit te zetten. Dit is ook mogelijk met de RGBW2. Het enige is dat wij dan niet de kleuren kunnen beïnvloeden. Dat is natuurlijk jammer.

MQTT does the trick

Om het toch mogelijk te maken de kleuren te bedienen moeten we MQTT en Shelly MQTT installeren. MQTT is een connectie protocol welke een laag is tussen je apparaat en Domoticz. Deze installeren is even een gedoe maar er is wel uit te komen.

Je moet de volgende stappen uitvoeren.

1) Verbinden met putty (telnet) naar je PI toe. De standaard loginnaam is pi en het wachtwoord raspberry.

2) Zorg dat je PI update naar de laatste versie: sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade

3) Installeer vervolgens mosquitto: sudo apt-get install mosquitto mosquitto-clients

4) Herstart je PI: sudo reboot

5) Ga naar domoticz via je browser [ip:8080]

6) Ga naar: settings - hardware

7) Voeg nieuwe hardware toe:

Naam: mqtt
Type: MQTT Client Gateway with LAN interface
Remote address: the ip address of your pi
Port: 1883
Username: 
Password: 
Publish topic: out

Je kunt nu in de log van domoticz zien of MQTT is opgestart. Nu hebben we MQTT draaien allemaal geweldig natuurlijk maar we willen de Shelly er aankoppelen. Dit is de volgende stap.

Shelly MQTT:

Om de Shelly plugin moeten we zorgen dat er een paar zaken geinstalleerd zijn:
- MQTT
- Python 3.5

De eerste hebben we net uitgelegd, de 2de is meestal standaard geinstalleerd. Je kunt dit testen door met putty te verbinden naar je RPI en het volgende commando in te voeren: sudo apt install python3. Mocht er niks komen dan kun je deze guide volgende voor de installatie: https://www.domoticz.com/wiki/Using_Python_plugins

Om de Shelly MQTT plugin te installeren open we weer putty en verbinden naar de RPI en voeren het volgende commando in:

cd domoticz/plugins
git clone https://github.com/enesbcs/Shelly_MQTT.git

Vervolgens herstarten we domoticz: sudo reboot

Als alles weer draait openen we onze browser en gaan naar Domoticz toe en dan naar settings > hardware. We kunnen namelijk nu de Shelly MQTT toevoegen. 

Als we dit hebben gedaan zien we de Shelly rgbw2 verschijnen bij je apparaat. Helaas was dit bij mij niet het geval. We zijn namelijk 1 belangrijke stap vergeten. Je moet in de Shelly zelf namelijk nog instellen dat hij via MQTT moet verbinden.

Dit kun je doen door met je browser naar: htttp://[ip van je shelly] te gaan en dan naar "internet en security". Je vind hier het onderdeel Advanced Developers Setting met hier een vinkje om de MQTT aan te zetten. Je moet ook nog het ip-adres van je Domoticz invullen.

Na een reboot zag ik de Shelly RGBW2 te voorschijn komen. 

Bediening:

Ik krijg een aan-en uit schakelaar, je kunt het dimniveau wijzigen en je kunt zowel de Witte-led's als de RGB-led's van kleur veranderen.

Voorbeeld event:

Als de zon onder gaat wil ik dat de Shelly RGBW2 aan gaat. Om dit voor elkaar te krijgen gaan we de sunset puzzel gebruiken en natuurlijk de set puzzel om hem aan te zetten.

Dit product is te koop voor:


€ 15
Kopen

Auteur:
Niels Laan

Oprichter van dit blog en passievolle domotica nerd. Alle artikelen van Niels

Gerelateerde artikelen